Ce este Crezul și ce simbolizează în creștinism

Crezul se rostește în toate momentele importante ale serviciilor religioase creștine și are o încărcătură emoțională puternică. Este dovada că adevărata credință se dobândește și se trăiește în Biserică, în comuniune cu ceilalți, exprimând unitatea. Iar trăirea spirituală supremă se săvârșește prin mărturisirea credinței. Iată de ce trebuie să știi ce este Crezul și ce simbolizează în creștinism.

Cum s-a ajuns la formula actuală a Crezului

La Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 d. H., au fost formulate primele 7 articole ale Simbolului de Credință, numit „niceo-constantinopolitan'. Următoarele 5 articole au fost adăugate la cel de-Al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. Astfel s-a ajuns la ceea ce este Crezul sau Simbolul de Credință pe care îl cunoaștem cu toții azi.

Totuși, pe lângă Crezul „niceo-constantinopolitan”, Biserica mai cunoaște alte două Simboluri de Credință foarte importante: cel „apostolic' și cel „ierusalimitean'. Acesta din urmă a fost citat, în jurul anului 350, de către Sfântul Chiril al Ierusalimului în Catehezele sale.

Simbolul zis „apostolic” este citat foarte des în Apus și a influențat mult varianta finală a Crezului. Se pare că inițial textele numite Simbol de Credință au fost scrise pentru a fi rostite la Botez. Introducerea Crezului în Liturghie s-a făcut undeva la finele secolului al V-lea.

Crezul în cele trei variante cunoscute

Toate riturile creștine respectă ceea ce este Crezul și îl conțin în serviciile religioase. Iată cele mai utilizate trei versiuni:

Crezul în versiunea Ordodoxă

1. Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute.
2. Şi întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii: Lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
3. Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om.
4. Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat.
5. Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.
6. Şi S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui.
7. Şi iarăşi va să vină cu slavă, să judece viii si morţii, a Căruia împărăţie nu va avea sfârşit.
8. Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit, Care a grăit prin prooroci.
9. Şi întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică.
10. Mărturisesc un Botez, întru iertarea păcatelor.
11. Aştept învierea morţilor.
12. Şi viaţa veacului, ce va să fie. Amin.

Crezul în varianta Greco – Catolică

1. Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl atotţinătorul, făcătorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute.
2. Şi într-unul Domn, Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, unul născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toţi vecii, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
3. Care, pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a coborât din cer, S-a întrupat de la Spiritul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om.
4. Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat, a pătimit şi S-a îngropat.
5. Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.
6. Şi S-a înălţat la cer şi şade de-a dreapta Tatălui.
7. Şi iarăşi va veni cu mărire să judece viii şi morţii; a Cărui Împărăţie nu va avea sfârşit.
8. Şi în Spiritul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care de la Tatăl şi de la Fiul purcede, Cel ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi mărit, Care a grăit prin proroci.
9. Într-una, sfântă, catolică şi apostolică Biserică.
10. Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor.
11. Aştept învierea morţilor
12. Şi viaţa veşnică ce va veni. Amin.

Crezul în varianta Romano – Catolică

1. Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl atotputernicul, creatorul cerului şi al pământului, al tuturor văzutelor şi nevăzutelor.
2. Şi într-unul Domn, Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, unul născut, Care din Tatăl S-a născut, mai înainte de toţi vecii, Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu creat, de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
3. Care, pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a coborât din cer, S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om.
4. S-a răstignit pentru noi sub Ponţiu Pilat, a pătimit şi S-a îngropat.
5. A înviat a treia zi, după Scripturi.
6. Şi S-a suit la cer; şade de-a dreapta Tatălui.
7. Şi iarăşi va veni cu mărire să judece pe cei vii şi pe cei morţi; a Cărui Împărăţie nu va avea sfârşit.
8. Şi în Duhul Sfânt, Domnul şi de viaţă Dătătorul, Care de la Tatăl şi de la Fiul purcede, care împreună cu Tatăl şi cu Fiul este adorat şi preamărit, şi a grăit prin proroci.
9. Şi într-una, sfântă, catolică şi apostolică Biserică.
10. Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor.
11. Aştept învierea morţilor
12. Şi viaţa veacului ce va veni. Amin.

Ce este Crezul pentru creștini

Potrivit Preotului Florin Botezan, „mărturisirea credinţei este o parte integrantă şi indispensabilă a slujirii Bisericii. Slujbele, în ansamblul lor, sunt o mărturisire a credinţei, care învaţă şi comunică adevărul mântuitor, ajutându-l pe fiecare mădular al Bisericii să participe la acest adevăr. Sfânta Liturghie, Taina Tainelor, este în întregime o mărturisire de credinţă şi o dăruire a credinţei mântuitoare care înseamnă cunoaşterea lui Dumnezeu şi întâlnirea cu El.

Crezul desemnează, în sens general, o sinteză a învăţăturilor de credinţă creştine fundamentale. Crezul se mai cheamă şi simbol al credinţei. Termenul de simbol vine de la un cuvânt ce însemna parolă în taberele militare. Deci, pentru creştinii din vechime, crezul sau simbolul de credinţă era o parolă ce îi arăta a fi adevăraţi creştini.'

Deşi în Noul Testament nu există un crez formulat ca atare, încă de la începutul Bisericii au circulat scurte formulări. Aceste „crezuri” erau utilizate în legătură cu Botezul, atât pentru instruirea catehumenilor, cât şi pentru mărturisirea credinţei de către aceştia în timpul slujbei. Mărturisirea credinţei prin rostirea Crezului este o expresie a unităţii de credinţă a mădularelor Bisericii prin mărturisirea aceluiaşi adevăr mântuitor.

Credinţa creştină este cunoaşterea şi trăirea mântuirii ca restabilire a unităţii cu Dumnezeu şi, întru El, cu ceilalţi membri ai Bisericii şi cu întreaga făptură, după chipul unităţii Sfintei Treimi. Este cunoaşterea anticipată, în Biserică, a împărăţiei lui Dumnezeu ca unitate „de sus”. Iar Biserica este tocmai împlinirea credinţei, acea unitate care primeşte, în care se intră şi la care devii părtaş prin credinţă.

Când se rostește Crezul

Știind ce este Crezul și ce simbolizează în creștinism, e important să cunoaștem și momentele importante în care acest simbol al credinței se rostește.

Sfânta Liturghie

Este Taina Tainelor, în care înaintăm spre împlinirea desăvârşită de către Duhul Sfânt a unităţii „de sus” a Bisericii prin aducerea Sfintei Jertfe şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului. În cadrul oficierii Sfintei Liturghii, un moment de mare semnificație pentru creștini este mărturisirea credinței.

O condiţie esenţială pentru ca Duhul Sfânt să ne unească în Biserică este mărturisirea aceleiaşi credinţe revelate. Rostirea crezului este dovada ortodoxiei credinţei şi a unităţii de credinţă, condiţie pentru aducerea Sfintei Jertfe şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.

La Sfânta Liturghie, rostirea Crezului înseamnă, pentru toţi credincioşii, o reînnoire a făgăduinţei făcută la Botez. Este o afirmare a calităţii de membru al Trupului lui Hristos, Biserica. Rostind Crezul, ca expresie concentrată a credinței, ne arătăm mulțumirea față de dragostea pe care Dumnezeu ne-a dovedit-o lucrând mântuirea noastră.

Botez

Crezurile au fost utilizate încă de la începutul Bisericii pentru instruirea catehumenilor şi mărturisirea credinţei la Botez. Fiecare creştin ortodox, la Botez, s-a lepădat de satana şi s-a unit cu Hristos, mărturisindu-şi credinţa prin rostirea acestui Crez. Simbolul de credință se rostește la Botez fie direct, de către persoana matură botezată, fie prin intermediul naşului, atunci când se botează un bebeluș.

Majoritatea creştinilor ortodocşi de astăzi au fost botezaţi ca prunci, naşii mărturisind credinţa pentru ei. Din păcate, puţini naşi îşi înţeleg responsabilitatea pe care şi-o asumă atunci când botează un prunc. Iar aceasta constă în îndrumarea pe calea Bisericii şi în învățarea credinței. Potrivit spuselor Mântuitorului, „cine va crede se va boteza și se va mântui. De aceea, cei care se prezintă la Taina Sfântului Botez ar trebui să recite Crezul sau să-l citească, de trei ori.

Ce simbolizează Crezul

„În creștinism, cunoașterea teologică începe cu mărturisirea lui Iisus Hristos, așa cum canonul biblic urmează canonului credinței sau al adevărului', spune diac. prof. Ioan I. Ica jr.. Crezul ecumenic al Bisericii este piatra de temelie în cultul și învățătura ei de credință. Este certitudinea că subiectul lui există cu adevărat.

„Crezul este indisolubil legat de Logos. Între Crez și Logos descoperim o legătură unitară, fermă și indestructibilă. Logosul dă consistența formulării din Crez. Crezul, la rândul lui, este inima exprimării teologice în limbaj uman a Logosului, exprimare în care Logosul comunică despre Dumnezeu, despre Sine ca Dumnezeu-Cuvântul, despre Dumnezeu-Duhul Sfânt, despre Biserică și despre lume și finalitatea ei.', spune diac. prof. Ioan I. Ica jr.

Se numește Crez pentru că, în limba greacă, în care a fost redactat inițial, începe cu formula „pistevo care înseamnă „eu cred. Iar sensul acesteia este „sunt deplin convins și mărturisesc ferm că…'

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: Doxologia.ro, crestinortodox.ro,

Citește și Cum devine sfânt o persoană obișnuită

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton