Ce este dieta 30-30-30, care a devenit virală pe Tik Tok

.

Ce este dieta 30-30-30 și de ce se bucură de atâta popularitate în mediul online? Este o întrebare la care caută răspuns toți cei preocupați de pierderea kilogramelor în plus și de alimentația sănătoasă. Dacă este cu adevărat eficientă sau nu rămâne de văzut. Dar e bine să te informezi despre ce este dieta 30-30-30.

Un nou stil de a dobândi silueta de vis se remarcă în ultima vreme. De altfel, fiecare an vine și cu o nouă dietă „revoluționară'. Ba au fost la modă curele detox, ba postul intermitent, ba dieta ketogenică… Așa că toată lumea e interesată să afle mai multe despre ce este dieta 30-30-30, care a devenit virală pe Tik Tok. Mai cu seamă că a reușit să detroneze celebra dietă mediteraneană, de neînvins în ultimii șapte ani. Și nu e vorba neapărat de un regim alimentar în sine. Ci, mai degrabă, constă într-un nou stil de viață.

Este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

Un proverb străvechi spune să iei micul dejun singur, prânzul cu prietenii și cina cu dușmanii. De unde înțelegem că prima masă a zilei este și cea mai importantă și că ar trebui să fie și cea mai consistentă. Pe de altă parte, unii nutriționiști susțin că aceasta este doar o teorie menită să manipuleze masele.

Și că ar fi fost născocită de echipele de marketing din spatele producătorilor americani de cereale pentru micul dejun, în anii 1960. Pe atunci, o celebră nutriționistă a vremurilor, Adelle Davis, spunea: „Mănâncă micul dejun precum un rege, prânzul ca un prinț, iar cina ca un sărac.'.

Cei care studiază alimentația necesară pierderii kilogramelor în plus și menținerii organismului în stare de sănătate optimă recomandă cu tărie micul dejun. Căci s-a constatat că cei mai mulți dintre obezi sar peste această masă din zi. Așadar, principalul beneficiu al unui mic dejun echilibrat este de a oferi energie și de a ajuta la eliminarea excesului ponderal.

Cumva, de la această teorie pleacă și ceea ce este dieta 30-30-30, care a devenit virală pe Tik Tok. Este vorba despre o nouă abordare a teoriei lui Tim Ferriss, descrisă încă din 2010, în cartea „The 4-Hour Body'. A devenit însă celebră în urma mediatizării în spațiul online de către nutriționistul Gary Brecka.

Ce este dieta 30-30-30

Cum spuneam, este vorba despre o versiune adaptată de către Gary Brecka a unei teorii mai vechi. Și pretinde că ar revoluționa pierderea în greutate. În esență, este mai degrabă vorba despre schimbarea stilului de viață decât de a urma un regim alimentar în sine. Dieta presupune consumul a 30 g de proteine în primele 30 minute de la trezire, urmând apoi 30 minute de activitate fizică de intensitate scăzută.

În ceea ce privește consumul de proteine la micul dejun, mai toți specialiștii sunt de acord că acesta ajută la scăderea numărului de calorii ingerate în restul zilei și, implicit, la scăderea în greutate. În plus, ne ajută să ne simțim mai sătui și să nu mai facem alegeri alimentare greșite pe parcursul zilei. Pe de altă parte însă, un astfel de tip de dietă nu este la îndemâna oricui. Și nu oricine o poate urma. Așa că tot pe mâna experților ar trebui să ne lăsăm atunci când ne dorim să obținem silueta de vis.

Cum slăbești cu dieta 30-30-30

Conceptul pare simplu. Și o sumedenie de creatori de conținut pretind că face minuni în privința pierderii sustenabile în greutate. Este și motivul pentru care metoda 30-30-30 a căpătat o asemenea popularitate pe TikTok și în social media în general. Când vine vorba despre ce este dieta 30-30-30, cei care o promovează susțin că este total diferită de toate celelalte abordări.

De altfel, orice tip de dietă presupune o schimbare a stilului de viață în general. Iar dieta 30-30-30 atrage atenția tocmai prin combinația de exercițiu fizic ușor și consumul de proteine sănătoase imediat după trezire. Așadar, la 30 minute după ce te-ai trezit, ar trebui să introduci în rutina zilnică un mic dejun care să conțină 30 g proteine Apoi, timp de alte 30 de minute, să faci orice fel de mișcare îți face plăcere. Poți să dansezi, poți face o plimbare lejeră în aer liber, poți da o tură cu bicicleta afară sau să pedalezi în intimitatea propriei locuințe. Sau poți face o serie de exerciții ușoare.

Ce înseamnă 30 g proteine

30 g de proteine înseamnă…

… 5 lingurițe de unt de arahide
… 5 ouă fierte bine
… 6 felii de brânză
… 100 g de ton
… 150 g de creveți
… 150 g de migdale crude
… 150 g de piept de pui
… 200 g de tofu
… 250 g de bulgărași de brânză
… 300 g de iaurt grecesc
… 350 g de linte fiartă
… 500 g de mazăre

Este eficientă?

Dar cât de eficient este un astfel de stil de viață în pierderea kilgramelor în plus? Potrivit lui Sophie Medlin, consultant dietetician la City Dietitians, „Vestea bună referitoare la dieta 30-30-30 este că acest regim e relativ sensibil în comparație cu altele precedente și, fără îndoială, cu tendințele care îi vor urma. Un mic dejun cu un conținut proteic ridicat este o alegere bună și este mult mai sățios decât alte opțiuni obișnuite pentru micul dejun'.

Cu afirmația ei este de acord și Natalie Burrows, terapeut nutriționist. Ea face referire la un studiu din 2014, publicat în Jurnalul Federației Societăților Americane de Biologie Experimentală. Acest studiu arată că persoanele care au consumat 30 g de proteine la micul dejun au consumat mai puține calorii la masa de prânz.

Potrivit lui Natalie Burrows, stabilizarea nivelului zahărului din sânge la prima masă din zi – așa cum se întâmplă în cazul consumului de proteine la micul dejun – contribuie substanțial la alegerile alimentare pe care le vom face pe parcursul zilei. În plus, specialista subliniază că proteinele au și un efect de termogeneză. Asta înseamnă că au nevoie de un consum de energie mai ridicat pentru a fi metabolizate. Și descompun și grăsimi și carbohidrați pentru acest proces. Drept urmare, rezultă un deficit caloric care ajută la scăderea în greutate.

După cum bine știm deja, mișcarea amplifică efectele regimului alimentar. Drept urmare, 30 minute de mișcare dimineața, la intensitate scăzută sau chiar medie, nu fac decât să completeze efectul dietei și să îmbunătățească starea de bine. Mai mult decât atât, exercițiul fizic ajută la menținerea masei musculare, a sănătății inimii și a vaselor de sânge. Pierderea kilogramelor în exces vine ca un bonus în acest context.

Când nu funcționează dieta 30-30-30

Acum că ai aflat ce este dieta 30-30-30 și în ce constă nu-ți rămâne decât să-ți planifici meniu și programul în funcție de propriile necesități. Totuși, Sophie Medlin crede că există și anumite piedici în realizarea acestui plan. Una dintre acestea ar putea fi rutina zilnică aglomerată a fiecăruia dintre noi.

„Din experiența mea, majoritatea oamenilor au un program aglomerat dimineața, care include multă agitație și abia reușesc să termine ce au de făcut înainte de a ieși pe ușă. Asta înseamnă că, pentru marea majoritate a oamenilor, este aproape imposibil să găsească cele 30 de minute necesare exercițiului fizic matinal precum și timpul necesar pentru a-și prepara micul-dejun bogat în proteine.', explică specialista. Și tot ea este de părere că un obicei care nu poate fi schimbat cu ușurință nu va duce decât la eșec.

Un alt motiv pentru care ce este dieta 30-30-30 pentru mulți nu poate fi la fel pentru toți constă în faptul că nu oferă niciun model de plan alimentar sau de exerciții pentru restul zilei. Degeaba respecți cu strictețe regulile rutinei matinale dacă, în restul zilei, consumi alimente nesănătoase, ultraprocesate, pline de aditivi și ești sedentar. E clar că nu ai cum să slăbești mâncând un mic dejun proteic și făcând puțină mișcare dimineața, dacă, apoi, ronțăi toată ziua numai fast-food și dulciuri și stai pe un scaun sau pe canapea.

Cui nu i se potrivește

În plus, nu fiecare organism reacționează la fel. Nu oricine poate suporta un mic dejun greu, hiperproteic, la primele ore ale dimineții. Așadar, pentru cei care nu sunt foarte activi în general în prima jumătate a zilei, acest tip de abordare e posibil să nu funcționeze.

Pe de altă parte, Natalie Burrows consideră că „din cauza ciclului circadian de somn și veghe, majoritatea oamenilor nu se simt în stare să consume alimente în primele 30 de minute de la trezire. Și asta pentru că melatonina, hormonul somnului, este încă prezentă în organism în primele 30-90 minute după trezire'. Drept urmare, hrănirea în acest interval ar putea crea neplăceri.

Exercițiul fizic și mișcarea în general ar trebui incluse în rutina zilnică indiferent de vârstă sau de ora din zi. Experții ar recomanda mai degrabă mișcarea înainte de micul-dejun, pentru a se regla pofta de mâncare în timpul dimineții. Și asta pentru că, după efort, apetitul alimentar crește. Iar fibrele nu ar trebui excluse din meniu, dacă se dorește menținerea sănătății optime a tractului digestiv.

Dieta 30-30-30 nu a fost studiată riguros. Chiar și fără cercetare, abordarea vine cu câteva dezavantaje evidente. Preocupările sunt mai mult asociate cu obsesia internetului pentru rigorile dietei, care tind să includă reguli stricte și rigiditate. Este important să luăm în calcul și faptul că cei care fac sport după-amiaza sau cei care prefereă proteinele după micul dejun (și există unele dovezi în spatele acestui obicei) vor beneficia și ei de un stil de viață sănătos.

În ciuda valului de simpatie creat în jurul a ceea ce este dieta 30-30-30, ar trebui să se țină cont mai mult de starea de sănătate pe termen lung. Orice dietă care nu se transformă într-un stil de viață acceptat pe termen lung nu poate fi eficientă. Și, în timp, poate crea prejudicii.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: healthline.com, republicabio.ro

Citește și Care este momentul potrivit al zilei să mănânci dulciuri

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton