Dieta flexitariană a fost creată de dieteticianul Dawn Jackson Blatner pentru a ajuta oamenii să beneficieze de avantajele alimentației vegetariene, bucurându-se în același timp de produse de origine animală cu moderație.
De aceea, numele acestei diete este o combinație a cuvintelor flexibil și vegetarian.
Ce este dieta flexiteriană
Vegetarienii elimină carnea și, uneori, alte alimente de origine animală, în timp ce veganii restricționează complet carnea, peștele, ouăle, lactatele și toate produsele alimentare de origine animală.
Ce dietă ține Alina Pușcaș pentru a se menține în formă: „Nu ciugulesc nimic”
Deoarece flexitarienii mănâncă produse de origine animală, ei nu sunt considerați vegetarieni sau vegani.
Dieta flexitariană nu are reguli clare sau numere recomandate de calorii și macronutrienți. De fapt, este mai mult un stil de viață decât o dietă.
Pe ce principii se bazează dieta flexitariană
- Se consumă mai ales fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.
- Flexitarienii se concentrează pe proteine provenite din plante în loc de animale.
- Sunt flexibili și încorporează carne și produse de origine animală din când în când.
- Consumă alimente cât mai puțin procesate și sub forma cea mai naturală.
- Limitează zahărul adăugat și dulciurile.
Dieta lui Carmen Brumă. Ce mânâncă iubita lui Mircea Badea la micul dejun, în post
Datorită naturii sale flexibile și a faptului că se concentrează pe ceea ce trebuie să includă, mai degrabă decât să restricționeze, dieta flexitariană este o alegere populară pentru persoanele care doresc să mănânce mai sănătos.
Creatoarea dietei flexitariene, Dawn Jackson Blatner explică în cartea sa cum să începi să mănânci flexitarian prin încorporarea anumitor cantități de carne pe săptămână.
Cum se ține
Cu toate acestea, nu este necesar să urmezi recomandările ei specifice pentru a începe să mănânci în mod flexitarian. Unele persoane care urmează această dietă pot mânca mai multe produse de origine animală decât altele.
În general, scopul este de a mânca mai multe alimente vegetale nutritive și mai puțină carne.
Ce dietă drastică a ținut Axinte. Actorul cântărește toate alimentele
Dieta flexitariană este un stil de alimentație semi-vegetariană care încurajează mai puțină carne și mai multe alimente pe bază de plante. Nu există reguli sau sugestii specifice, ceea ce o face o opțiune atrăgătoare pentru persoanele care doresc să reducă consumul de produse de origine animală.
Beneficii pentru sănătate ale dietei flexitariene
Mâncatul flexitarian poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, deoarece nu există o definiție clară a acestei diete, este dificil de evaluat dacă și în ce măsură beneficiile cercetate ale altor diete bazate pe plante se aplică dietei flexitariene.
Cu toate acestea, cercetările privind dietele vegane și vegetariene sunt încă utile pentru a evidenția modul în care dietele semi-vegetariene pot promova sănătatea.
Se pare că este important să consumi în principal fructe, legume, leguminoase, cereale integrale și alte alimente integrale minim procesate pentru a profita de beneficiile pentru sănătate ale alimentației pe bază de plante.
Scăderea consumului de carne, continuând în același timp să mănânce alimente rafinate cu mult zahăr și sare adăugate, nu va duce la aceleași beneficii.
Ce dietă ține Cornelia Rednic. A slăbit 30 de kilograme: „Niciun tratament corporal nu fac'
De ce să ții această dietă
Ajută la pierderea în greutate, promovează o mai bună sănătate a inimii, previne diabetul și îl ține sub control pentru persoanele care suferă de această boală. În plus, dieta flexitariană este un stil normal de viață pentru cei care vor să fie sănătoși, dar nu vor să renunțe la carne și produse animale.
Flexitarienii încearcă să își ia proteinele din legume și cereale, dar consumă și carne. Totuși, se rezumă la doar o dată sau de două ori pe săptămână. Flexitarienii consumă alimente neprocesate și evită sucurile și alimentele din comerț, pline de E-uri și conservanți.
De fapt, este un stil de viață care nu impune restricții, ci este sustenabil prin simplul fapt că include toate grupele de alimente, fără să elimine niciuna, promovând echilibrul și sănătatea organismului.
Sursa foto: Shutterstock.com
Vezi şi arnica- beneficii și remedii pe bază de arnică!