Ce este dieta pescetariană. Ce înseamnă să fii pescetarian

.

Ce este dieta pescetariană? Încă un termen vine să tulbure liniștea celor preocupați de alimentația sănătoasă și de un nou stil de viață benefic. Abia ne-am lămurit cu ce presupune flexitarianismul, că trebuie să înțelegem și ce înseamnă să fii pescetarian. Ei bine, în ciuda denumirii pompoase, e un tip de alimentație de când lumea. Iată ce este dieta pescetariană.

După vegetarian, vegan ori flexitarian, termenul de pescetarian a intrat în atenție. De altfel, e ușor să deduci ce este dieta pescetariană. Căci denumirea vine din limba latină, unde „pesce' se traduce prin pește. Cuvântul pescetarian este un neologism, o combinație între „pesce' și „vegetarian'. Se mai întâlnește și sub forma de pesco-vegetarian.

Ce este dieta pescetariană și ce înseamnă pescetarianismul

Pescetarismul este o practică alimentară bazată pe consumul de pește și crustacee, cu excluderea cărnurilor de pe uscat. Practica încorporează fructele de mare într-o dietă altfel vegetariană. Și poate include sau nu alte produse de origine animală, cum ar fi ouăle și produsele lactate. Cu alte cuvinte, un pescetarian este acela care consumă, pe lângă fructe și legume, pește și fructe de mare.

Dieta pescetariană este destul de permisivă. Iar cei care o urmează pot alege între diferite tipuri de legume, fructe, cereale, semințe, nuci, fructe de mare, pește și pot consuma ouă și lactate. În schimb, dieta pescatariană exclude carnea de pui, vită, porc și carnea provenită de la animale vânate.

Ce mănâncă un pescetarian

Dacă te interesează ce este dieta pescetariană, atunci vrei să știi și ce anume pot mânca pescetarienii. Iată câteva exemple din categoria pește și fructe de mare:

  • sardine la conservă
  • somon
  • ton
  • batoane din pește
  • păstrăv
  • hering
  • creveți
  • scoici
  • calamari.

Pe lângă acestea, pescetarienii mai pot alege dintre fructe, legume, verdețuri, cereale, semințe, nuci, produse vegetale. Dacă vor, pot consuma și ouă, lactate.

Exemple de meniu pentru o zi

Meniu clasic

Mic dejun

  • Sardine, o excelentă sursă de omega 3, cu pesto de spanac, pe pâine prăjită. Se obține astfel și o doză de vitamine A și C, care ajută la absorbția fierului. Începutul zilei cu proteine sporește gradul de sațietate și dă energie.

Prânz

  • O porție de falafel cu tahini face minuni pentru organism. Tahini este o sursă bună de acizi grași esențiali. Iar năutul aduce proteine vegetale și fibre. O salată mediteraneană completează cu succes o masă copioasă de prânz.

Cină

  • O porție de somon cu sos de grepfrut e tot ce poate fi mai sănătos pentru o cină pescetariană. Organismul își primește o nouă rație de acizi grași esențiali. Dar se bucură și de savoarea citricelor. Primește astfel și o nouă doză de vitamina C și fibre.

Meniu combinat

Mic dejun

  • Terci de ovăz cu lapte de cocoș, garnisit cu fructe de pădure, semințe de chia și unt de migdale.

Prânz

  • Un bol consistent de salată cu quinoa, cartofi dulci, kale și năut.

Cină

  • Somon la grătar cu garnitură de sparanghel, cartof copt și o salată.

Care sunt beneficiile pescetarianismului

Printre beneficiile dietei pescatariene se remarcă menținerea sănătății cardiovasculare, mai ales datorită consumului de pește bogat în acizi graşi Omega-3 EPA și DHA. EPA și DHA sunt numiți acizi grași esențiali, deoarece corpul nu-i poate produce. De asemenea, prin consumul de pește, se pot preveni hipertensiunea arterială, precum și alte boli cardiovasculare. Consumul de acizi grași Omega-3 a fost asociat cu riscuri mai mici de hipertensiune arterială, cheaguri de sânge și moarte subită cardiacă.

Alte beneficii ale dietei pescatariene sunt faptul că acest regim asigură sațietatea. Așa că poate fi luat în considerare și pentru eliminarea kilogramelor în exces. Poate reduce riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer precum cel de pancreas, stomac, prostată și de plămâni. De asemenea, dieta pescatariană previne constipația și menține sănătatea tractului gastrointestinal.

Dincolo de acizii grași esențiali, fructele de mare sunt bogate și în alți nutrienți. Stridiile sunt foarte bogate în vitamina B12, zinc și seleniu. Doar o stridie furnizează 133% din DZR pentru vitamina B12 și 55% din DZR pentru zinc și seleniu. Midiile sunt surse excelente de vitamina B12 și seleniu, precum și mangan și restul vitaminelor B. Peștele alb, precum codul, este o sursă de proteine slabe. Codul este, de asemenea, o sursă excelentă de seleniu și o sursă bună de fosfor, niacină și vitaminele B6 și B12.

Scade riscul de ateroscleroză

Printre principalele beneficii ale dietei pescetariene se numără scăderea riscului de boli cardiovasculare. Și asta datorită faptului că poate combate depunerea de placă în interiorul arterelor.

Previne cancerul

De ce este dieta pescetariană foarte recomandată? Ei bine poate preveni cancerul colorectal și alte tipuri de cancer ale tractului gastrointestinal.

Ajută diabeticii

O dietă bazată pe vegetale și pește poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2 și a sindromului metabolic. Astfel, scade rezistența la insulină, tensiunea arterială și greutatea corporală.

Scade inflamația din organism

Acizii grași omega 3 s-au dovedit a fi puternici antiinflamatori. În plus, mai toate fructele și legumele conțin elemente nutritive cu rol antiinflamator și antioxidant.

Un studiu recent publicat în „Nutrients” a evaluat asocierea dintre alimentație și rezultatele în rândul participanților la Biobanca din Regatul Unit (UKBB). Cercetătorii au evaluat impactul dietei asupra sănătății, concentrându-se pe relația dintre dietă și incidența bolilor netransmisibile. Rezultatele studiilor au arătat că un consum ridicat de carne procesată și roșie crește șansele de a dezvolta cancer colorectal și pulmonar. Pe de altă parte, dieta pescetariană și cea vegetariană pot reduce incidența cancerului. O dietă echilibrată ar putea reduce riscul de diabet, precum și riscul de cancer la sân și plămâni.

Fie din motive etice, fie din dorința de proteja mediul, oamenii aleg tot mai frecvent să renunțe la consumul de produse animale. Creșterea animalelor pentru comercializare este o povară pentru mediul înconjurător. În schimb, producția de pește și fructe de mare are o amprentă de carbon mai mică decât producerea oricărui tip de carne sau brânză.

S-a demonstrat științific că dietele consumatorilor de pește au cauzat cu 46% mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât dietele persoanelor care consumau cel puțin o porție de carne pe zi.

Un alt motiv pentru care oamenii aleg să nu mai mănânce carne este rațiunea morală. Căci nu sunt de acord cu sacrificarea animalelor pentru hrană. În plus, nu mai vor să încurajeze practicile inumane din ferme.

Refuză să sprijine fermele industriale care au condiții proaste pentru muncitori. Și consideră că producerea cerealelor pentru hrana animalelor este o utilizare nedreaptă a pământului și a resurselor atunci când este atât de multă foamete în lume.

De ce este dieta pescetariană riscantă

Chiar dacă este foarte posibil ca un pescetarian ori vegetarian să-și ia porțiile zilnice de nutrienți din alimentație, orice dietă restrictivă poate duce la apariția problemelor de sănătate. Dieta pescetariană, în ciuda beneficiilor sale, poate facilita contaminarea cu mercur. Pești precum rechinul, sardinele și macroul conțin adesea cantități mari de mercur. Este și motiul pentru care este indicat să fie evitați. Sau, cel puțin, să fie consumați mai rar și în cantități mici.

De asemenea, dieta pescetariană poate cauza carențe de calciu, vitamina B12, fier, zinc și proteine. De aceea, este bine ca femeile gravide cele care alăptează și copii aflați în creștere să nu țină această dietă. Ca orice altă dietă vegetariană, și aceasta poate duce la consumul de carbohidrați în exces. Mai ales dacă obișnuiești să consumi multă pâine și cereale procesate.

De când se ține dieta pescetariană

Primii vegetarieni consemnați în istoria occidentală scrisă sunt adepții filozofiei lui Pitagora. De altfel, ei consumau și pește, așa că pot fi considerați printre primii pescetarieni. Și Platon a continuat propovăduirea dietei bazate pe vegetale și pește. El considera că o societate sănătoasă ideală ar trebui să consume numai cereale, semințe, feculente, fructe, lactate și pește.

Mai târziu, multe dintre grupurile de călugări din Europa Medievală au restricționat sau au interzis consumul de carne din motive religioase. Dar niciunul nu a renunțat la pește sau la fructe de mare. De altfel, în 2016, a apărut o carte sub titlul „Seagan Eating'. Aceasta promovează o dietă bazată pe fructe de mare. Dar este diferită de pescetarianism, dat fiind că descurajează consumul de lactate și ouă.

Din punct de vedere religios, dieta pescetariană se ține de când lumea. Peștele este simbol biblic. În primele veacuri creştine, imaginea peştelui apare în picturile murale, pe sarcofage, în inscripţiile funerare, pe diferite obiecte. Unul dintre simbolurile hristice cele mai răspândite în primele veacuri creştine era cel al peştelui.

Importanţa atât de mare pe care o are peştele a contribuit cu siguranţă la adoptarea acestui simbol de către creştini. Iisus Hristos Însuşi l-a întrebuinţat. Imaginea peştelui serveşte totodată ca simbol al bunătăţilor cereşti. Până și în posturile religioase creștinești de peste an sunt acceptate „dezlegări' la pește.

Pescetarianismul se conformează și regulilor stricte ale religiei iudaice. Unde peștele și fructele de mare sunt considerate alimente cușer. Dar sunt exceptate mamiferele marine, precum delfinii și balenele, precum și peștii cartilaginoși, cum sunt rechinii. Nici crustaceele nu sunt considerate a fi cușer. Adepții religiei hinduse consumă preponderent alimente vegetale și lactate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.org, medicalnewstoday.com,

Citește și Care este diferența dintre varza albă și varza roșie

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton