Ce este făina de alac și de ce este sănătoasă pentru organism

 Radulescu Ruxandra
.

Ce este făina de alac și de ce este sănătoasă pentru organism. Făina de alac este un produs alimentar foarte sănătos și plin de nutrienți, fiind o alternativă foarte bună pentru făina de grâu obișnuită. Alacul este o specie de grâu cultivată încă din Antichitate, iar făina din alac poatte fi folosită pentru prepararea mâncărurilor, sosurilor, sau a produselor de panificație. Iată ce este de fapt făina de alac și de ce ar trebui să o introduceți în alimentație!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Ce este făina de alac și de ce este sănătoasă pentru organism. Deși după nume, făina din alac pare a fi un ingredient exotic, ei bine în România este cunoscută sub numele de făină din grâu spelta.

Făina integrală fină din grâu alac este obținută din boabe de grâu alac măcinate fin, de calitate organică. Are un gust delicat de nuci, o aromă plăcută, dar și o valoare nutrițională excelentă. Se poate lăuda cu un conținut înalt de proteine, vitamine, minerale, fibre și substanțe nutritive importante. În plus, este bine și ușor digerabilă. Este potrivită pentru gătirea și coacerea rețetelor fitness atât sărate, cât și dulci și vă va îngroșa perfect sosurile sau supele.

Ce este făina de alac și de ce este sănătoasă pentru organism

Făina de alac sau din grâu spelta este considerată cea mai sănătoasă, deoarece conține mai multe proteine decât făina normală. Datorită gradului redus de măcinare, făina de grâu spelta păstrează o bună parte din proprietățile cerealelor integrale. Cu aroma sa fină și gustul său de nucă, este deosebit de popular pentru fabricarea pâinii și a aluatului de pizza.

Unul dintre beneficiile făinii din alac sau grâu spelta este că nu conține mult gluten. O cană de făină de alac gătită conține următoarele valori nutriționale: 246 de calorii, 51 de grame de carbohidrați, 7,6 grame de fibre, 10,6 grame de proteine, 1,7 grame de grăsimi, 106% din doza zilnică recomandată de mangan, 29% din doza zilnică recomandată de fosfor, 25% din doza zilnică recomandată de vitamina B3, 24% din doza zilnică recomandată de magneziuși 18% din doza zilnică recomandată de fier.

Citește și: Ce provocări au întâmpinat Adela Popescu și Radu Vâlcan în căsnicie, de când au devenit părinți: „Un cuplu este încercat în perioadele în care copiii sunt foarte mici’ / EXCLUSIV

Citește și: Dan Negru, revoltat de cazul Anei Morodan, după ce a fost prinsă beată și drogată la volan: „Televiziunile de la noi trebuie să-și recâștige moralitatea, chiar cu prețul de a pierde bani’

Ce nutrienți conține făina de alac

Alacul are cu 40% mai multe proteine, cu 15% mai putin amidon si contine mai multe carotenoide decat graul obisnuit, este bogat in fosfor, vitamina B6 si potasiu, suporta mai bine schimbarile de temperatura si este foarte rezistent la boli.

Graul alac este o sursa importanta de mangan – cel care este responsabil de sanatatea oaselor, nervilor, celulelor, tiroidei si a glicemiei.

In plus, magneziul continut in alac (si in alte cereale antice, de asemenea) este implicat in productia a peste 300 de enzime, inclusiv a celor responsabile de reglarea nivelelor de glucoza, respectiv insulina.

Faina de alac sau din grâu spelta poate fi mai usor de digerat pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Rețetă cu fulgi de alac sau grâu spelta

Ingrediente:

  • -1 cană de fulgi de spelta
  • -2 căni de apă
  • -1/2 linguriță de sare
  • -piper negru
  • -ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Se prăjesc fulgii de spelta și se scutură des, până în momentul în care se fragmentează.
  2. Fierbeți într-o oală două căni de apă cu 1/2 linguriță de sare, după care se adaugă fulgii de spelta.
  3. Se acoperă oala și se fierbe la foc mic timp de aproximativ 5 minute.
  4. Se oprește focul și se lasă așa timp de 5 minute.
  5. După cele 5 minute se adaugă piper și ulei de măsline

FOTO: Pexels

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton