Ce este hipnoterapia și ce beneficii are

Majoritatea suntem circumspecți când vine vorba să ne lăsăm hipnotizați. De altfel, nici nu se poate aplica oricui un astfel de tratament. Totuși, sub ghidarea unui specialist, hipnoterapia poate face minuni. Așa că e cazul să te informezi despre ce este hipnoterapia și ce beneficii are.

Hipnoza fascinează oamenii din cele mai vechi timpuri. Însă nu are nimic de-a face cu asocierile care i s-au atribuit în filme și romane. Dimpotrivă, poate fi un medicament miraculos pentru tratarea, în egală măsură, a trupului și a minții. Și asta pentru că presupune o stare de relaxare profundă și de concentrare maximă. Dar ce este hipnoterapia și ce beneficii are vei descoperi în cele ce urmează.

Ce este hipnoterapia

Teama de necunoscut ne face, de obicei, reticenți în fața noului. Și dacă totul e învăluit în mister, suntem greu de convins. Mai ales când vine vorba de o formă de tratament. Totuși, dacă te gândești că poți scăpa de boală în timp ce visezi frumos… Deși nu se pune problema vindecării miraculoase, referindu-ne la ce este hipnoterapia, aceasta poate totuși contribui substanțial la ameliorarea și tratarea unor afecțiuni destul de dificile.

Practicată în paralel cu tratamentul medicamentos, este o terapie deosebit de eficientă. Cu atât mai mult cu cât acționează la nivelul psihicului, acolo unde medicamentele nu reușesc să ajungă. Din păcate, nu sunt prea mulți cei care apelează la această formă de terapie, în ciuda faptului că nu doare și nu are contraindicații. Să fie oare din pricina faptului că totul se desfășoară în somn?

Cuvantul hipnoză își are rădăcinile în limba greacă, unde „hupnos' se traduce prin românescul „somn'. Doctorul Mesmer este cel care a adus hipnoza printre termenii medicali, în secolul al XVIII-lea. Până atunci, cei care o practicau erau considerați a fi înzestrați cu puteri supranturale.

Or, hipnoza nu este altceva decât o procedură de specialitate, prin intermediul căreia medicul deschide o portiță de acces către suflet, către inconștient. Utilizarea terapeutică a hipnozei a fost descrisă încă din antichitate, când oamenii erau vindecați cu ajutorul transelor hipnotice.

Hipnoterapeutul este cel care s-a specializat în tratarea prin hipnoză. Deține un atestat certificat în acest sens. Și reușește, prin metode specifice, să ghideze atenția pacientului, aflat în stare de relaxare profundă, prin meandrele propriilor senzații, percepții, emoții, amintiri, gânduri și comportamente.

În ce constă hipnoterapia

Cu timpul, s-a descoperit că hipnoza poate fi o metodă de tratament fără medicamente. Și se bazează numai pe capacitățile creierului. De aici și până la a scăpa definitiv de diverse frici, dureri și dependențe nu mai e decât un pas. Însă, trebuie să recunoști că nu e puțin lucru să învingi teama de înălțime, de întuneric sau de animale. Sau să scapi de vicii nocive precum fumatul, alcoolul, drogurile sau mâncarea în exces. Mai mult decât atât, există și alte afecțiuni care se pot ameliora prin câteva ședințe de hipnoză.

Hipnoza nu e un număr de magie. Este un act medical, terapeutic. Nu înseamnă că, odată hipnotizat, nu mai știi nimic din ce ți se întâmplă. Hipnoterapeutul te ghidează prin propria ta conștiință, dar în stare de conștiență. Așadar, știind ce este hipnoterapia, interesant ar fi să aflăm și ce se întâmplă în timpul unei ședințe.

Sunt patru etape importante ale unei ședințe de hipnoterapie: inducerea transei, aprofundarea, sugestia și ieșirea. În prima fază, pacientul începe să se relaxeze, să ignore ce se întâmplă în jur și să-și concentreze atenția. Totul se petrece sub atenta îndrumare a specialistului, prin tehnici specifice. Aprofundarea continuă prima fază, sporind relaxarea și concentrarea.

În faza a treia, a sugestiei, se produce de fapt schimbarea percepției, a comportamentului celui hipnotizat. Hipnoterapeutul sugerează acum indicațiile menite să trateze simptome sau să elimine viciile. În ultima etapă, se produce treptat ieșirea din transă. Durata terapiei depinde de mai mulți factori și numai specialistul este în măsură să stabilească numărul ședințelor necesare.

Cui ajută terapia prin hipnoză

Ceea ce este hipnoterapia poate fi tratamentul ideal pentru numeroase afecțiuni în care factorul psihologic joacă un rol important. S-a dovedit a fi benefică pentru combaterea stresului și a anxietății. Este eficientă în tratarea sindromului de stres post-traumatic și a atacurilor de panică. Elimină cu succes fobiile și ajută la renunțarea la vicii. Este de mare ajutor pentru toți cei care doresc să scape de kilogramele în plus.

Hipnoterapia este extrem de utilă și în tratamentul insomniilor, astmului, bufeurilor din timpul menopauzei, tulburărilor gastrointestinale. Este un remediu recunoscut în controlul durerii, inclusiv la naștere, după intervenții chirurgicale sau la pacienții oncologici. Ameliorează afecțiuni ale pielii.

Nici nu e de mirare că foarte mulți medici specialiști au început să utilizeze hipnoza în practica medicală. Și este foarte important să știi să alegi hipnoterapeutul. Căci, dacă hipnotizatorul nu este profesionist, terapia poate aduce daune grave organismului.

În plus, fiecare persoană reacționează diferit la hipnoză. Iar pentru unii dintre noi poate să nu funcționeze. De menționat că terapia este eficientă în măsura în care și pacientul își dorește foarte mult să se implice. De altfel, există și anumite tehnici de autohipnoză, care pot fi utile.

Există persoane care suferă de anumite tulburări mintale, cu simptome psihotice, care se confruntă cu dependențe halucinogene, precum consumatorii de droguri și alcool. Acestora e posibil să nu li se potrivească terapia prin hipnoză. Singurele persoane care nu pot beneficia de ajutorul tratamentului prin hipnoză sunt cele care suferă de boli psihice grave, precum schizofrenia, paranoia, psihoza maniaco-depresivă.

Ce se poate trata prin hipnoza medicală

Când pastilele nu ajută, hipnoza își face datoria. Oricât am încerca, nu putem scăpa de ticuri, de dificultățile de vorbire, de problemele de cuplu, de timiditate și altele ca ele, cu medicamente. Aici intervine rolul psihoterapeutului. Totul este ai încredere în el și să-ți dorești să scapi de probleme.

Apoi, gama afecțiunilor este cât se poate de vastă: de la insomnii, obsesii, fobii, panică, bâlbâială, la frigiditate sau ejaculare precoce, tulburări de comportament, nervozitate. Și ajunge chiar și la boli precum gastrita, ulcerul, hipertensiunea, alergiile sau afecțiuni ale pielii. Mai mult, în combinație cu bioterapia, ajută pacienții cu cancer să suporte mai ușor chimioterapia. Până și cleptomania se vindecă prin hipnoză! Specialiștii din închisori au testat și confirmă.

Alternativă la anestezie

Frica de anestezie și de chirurgia în sine încă oprește mulți români să se trateze. Oricum, analgosedarea profundă sau ceea ce cunoaștem noi drept anestezie generală nu se poate face decât asistată de către un specialist ATI, numai în clinici autorizate și în spitale. Iar înaintea intervenției se fac analize de sânge și teste detaliate, pentru a confirma că pacientul este capabil să suporte anestezia. Iar analgosedarea profundă are avantaje de necontestat. Mai ales pentru cei care necesită tratamente complexe, cu o durată mare de execuție.

Spre exemplu, un pacient fricos sau un copil nu va fi capabil să suporte un tratament stomatologic de 2-3 ore în stare conștientă. Pe de altă parte, hipnoza medicală este de un real ajutor în cazul celor care manifestă o frică exagerată. Tehnica este folosită de zeci de ani în Germania, Anglia, Franța și alte țări ca metodă de sedare.

Dr. Lorelei Nassar, specialist chirurgie stomatologică și implantologie și psiholog certificat cu atestat în hipnoză medicală, susține că „în clinică, aplicând tehnica, am văzut că e de ajutor în cazul celor cu frică exacerbată de dentist – care în toată viața lor nu fuseseră într-un cabinet medical din acest motiv – și că în câteva ședințe am reușit să creăm o relație de încredere și o colaborare optimă'.

Alină afecțiunile psihosomatice

Suferința sufletească doboară trupul sănătos. Și apar dureri neașteptate, în ciuda aparențelor. Cine s-ar fi gândit că o durere de burtă intensă sau o eczemă pot fi consecințe ale unor trăiri profunde? Ei bine, când suntem supărați, durerea fizică se declanșează sau se amplifică. Și asta pentru că mintea e cea care îi dictează trupului. Iar impactul emoțiilor asupra sănătății nu trebuie subestimat.

Când suntem supărați, durerea fizică se amplifică. Iar chinul care urmează poartă numele de durere psihosomatică. Starea emoțională îi amplifică efectele, până când devine de nesuportat. Dar somatizarea este o formă de supraviețuire. Numai că unii dintre noi nu reușesc să scape de probleme la nivel mental. Prin urmare, simptomul devine o parte integrantă a vieții.

„O boală care implică atât mintea cât și corpul este o tulburare psihosomatică. Este o reprezentare corporală a unor conflicte sau tulburări psihologice, care nu sunt exprimate la nivel mental / psihologic. De exemplu, atunci când există o tristețe sau o furie neexprimată verbal sau comportamental, ele se vor manifesta la nivelul corpului. Respectiv, se vor concretiza în durere sau boală. Exemple clasice de boli psihosomatice sunt migrenele, gastrita, ulcerul, colonul iritabil, astmul sau dermatita.', spune Angela Nuțu, psihoterapeut, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Subconștientul controlează și dirijează bătăile inimii, funcțiile fiecărui mușchi, ale fiecărei celule, producția și secreția de hormoni și neurotransmițători, dar și starea emoțională. Așadar, hipnoza este una dintre cele mai eficiente dar și rapide metode. În plus, poate ajuta la eliminarea deprinderilor dăunătoare și la adoptarea unui stil de viață sănătos. Poate scădea intensitatea durerilor. Și induce acea relaxare benefică pentru sistemul neuro-vegetativ, care contribuie la reducerea unor simptome cardiovasculare, respiratorii, gastro-intestginale și dermatologice.

Uită de migrenă!

Închide ochii, respiră adânc, relaxează-te… Aceștia ar fi primii pași către viața fără durere de cap. Decât să te îndopi cu analgezice sau cine știe ce alt gen de calmante, mai bine mergi la cabinetul unui psiholog care practică hipnoza. Un pic de somn controlat îți va lua durerea pe dată. Și asta pentru că durerea de cap este provocată, în cele mai multe dintre cazuri, de o contracție musculară, de origine psihică, ce nu cedează cu niciun chip.

Dormi și slăbești

Îți sună incredibil? Ei bine, se poate! Specialiștii reușesc să determine pacientul adormit să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase și să adopte un nou stil de viață. La majoritatea persoanelor obeze care au urmat tratamentul prin hipnoză, acesta a funcționat. Important de știut este faptul că hipnoza funcționează mult mai bine la copii și este foarte eficientă la vârstele fragede.

Cui îi e frică?

Hipnoza medicală reușește să pătrundă și pe tărâmuri în care alte terapii nu au acces. Fie că vorbim despre depresii, fie despre lipsa de încredere în sine, aceasta ne îndrumă pașii către bunul mers al vieții cotidiene. În plus, orice teamă poate fi spulberată și controlată prin hipnoză. Cei mai încântați de rezultate sunt pacienții care trebuie să treacă printr-o intervenție chirurgicală și apelează la hipnoză cu o zi înainte.

Foamea la control!

Anorexia și bulimia au devenit boli la modă. Lipsa poftei de mâncare, la fel ca și apetitul culinar exagerat duc la distrugerea organismului. În astfel de cazuri, hipnoza face minuni, în special dacă se bazează pe dereglări la nivelul psihicului.

Scapi de viciul fumatului

La fel ca și în cazul altor dependențe, cea de nicotină se instalează comod, pe furiș și nu se mai dă dusă. Cu toate că fumatul e un viciu asumat, puțini sunt fumătorii care își recunosc dependența. Cel mai frecevent corelate cu fumatul sunt afecțiuni precum infertilitatea, bolile gingivale, bolile cardiovasculare.

Cancerul pulmonar revendică fumatul ca aliat de nădejde, alături de poluare. Opt din zece cazuri de cancer pulmonar sunt legate direct de fumat. Și alte tipuri de cancer, localizate la nivelul gurii, gâtului, nasului, sângelui, colului uterin sau al pancreasului găsesc teren propice la fumători. Iar cei ce intră în categoria fumătorilor pasivi, pe termen lung, au un risc crescut pentru boli de inimă și cancer pulmonar.

Există acum o sumedenie de variante care promit renunțarea definitivă la fumat, de la plasturi la gumă de mestecat, până la inhalatoare și chiar țigări medicinale. Însă, cei care se numără azi printre ex-fumători, nerecidiviști, au tăiat răul de la rădăcină, prin voință, brusc. Subconștientul e cel care nu ne dă voie să facem chiar ce vrem.

„Fumatul, ca oricare altă dependență, este răspunsul inconștient la un stres interior. Câtă vreme acea tensiune nu e rezolvată, fixația orală rămâne activă. Și doar își va muta manifestarea de la fumat, către altceva: băut, mâncat, etc. Poți să te gândești la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge rădăcina. Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frică să se lase de fumat.

Hipnoza e cea mai eficientă metodă anti-fumat. Funcționează prin schimbarea comportamentelor negative și modelelor de gândire asociate cu fumatul. Gândurile și comportamentele fumătorului sunt cele care îl împiedică să renunțe cu succes. Hipnoza induce într-o stare profundă și relaxată, timp în care mintea este deschisă la sugestiile care te pot ajuta să devii nefumător.', spune Eugen Popa, psiholog, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: clevelandclinic.org, drnassar.ro

Citește și Ce este zgomotul roz – cum te poate ajuta

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton