Ce este Ikebana

 Barba Mirela
.

Ce este Ikebana și de ce se bucură de popularitate? Este una dintre cele mai subtile, sensibile și sofisticate metode de a aranja florile. Și nu oricine poate scoate în evidență frumosul din lucruri aparent banale așa cum o fac cei care cunosc în esență ceea ce este Ikebana.

Ce este Ikebana? Arta aranjamentelor din flori și plante este una dintre cele trei arte japoneze clasice ale rafinamentului. Dacă pentru noi, cei crescuți în alt tip de cultură, artele se traduc prin pictură sau sculptură, cultura japoneză a ridicat aranjarea florilor la rang de artă. Și nu oricum.

De unde vine Ikebana

Pentru ce este Ikebana astăzi omenirea îi este recunoscătoare călugărului budist Ikenobo Senkei. El este cel care a pus bazele uneia dintre cele mai sensibile și sofisticate arte încărcate de simboluri. În primele înscrisuri în care apare menționat ca maestru al aranjării florilor în poziție verticală, pe la 1460, tehnica lui se numea tatehana.

Este vorba despre tehnica minimalistă, cunoscută și ca tatebana, practicată încă de pe la 550. În principal, aranjamentele florale erau folosite în China, Coreea și Japonia pentru decorarea templelor, drept ofrande. Dar se utilizau și pentru decorarea caselor tradiționale japoneze, în spațiul special dedicat, numit tokonoma. Este vorba despre un loc, parte a arhitecturii japoneze, poziționat neapărat pe peretele opus celui cu intrarea. Aici se expun obiecte de artă tradițională și aranjamente cu flori de sezon.

Ce este Ikebana

Vrei să știi ce este Ikebana în traducere din japoneză? Ei bine, înseamnă „să dai viață florilor'. Iar asta a devenit, în timp, una dintre cele trei arte clasice ale rafinamentului japonez. Căci, potrivit culturii nipone, aranjamentele florale apropie omenirea de natură. Dar ceea ce este Ikebana azi implică anumite reguli stricte. Și nu orice aranjament floral se poate numi și Ikebana. Arta aranajamentelor cu flori și plante presupune trei reguli: linie, culoare și proporție. Iar cele patru principii de bază constau în abordare originală, mișcare, echilibru și armonie. Este arta care cultivă minimalismul. Există și o ramură care presupune crearea de tablouri vii.

Pentru Ikebana, se folosesc întotdeauna flori de sezon, proaspete. Și asta pentru a ne ajuta să apreciem schimbările vremii și ale anotimpurilor. Ikebana ne ajută să vedem frumosul din lucrurile simple și obținem forme de artă din niște flori banale. Simbolurile profunde ne ajută să înțelegem ce este Ikebana cu adevărat. Iar tehnica are trei simboluri importante. Acestea provin din triada chineză, care împarte universul în trei elemente primordiale: cerul, pământul și umanitatea.

Ikebana este aducerea vieții vegetale la dimensiunile unei încăperi, ale unei vaze. Elementele florale dintr-un aranjament sunt puse în vază cu intenția transpunerii lor într-o nouă viață, încercându-se recrearea universului lor natural. Pentru japonezi, aranjarea florilor este o expresie a vitalității, a competiției neîntrerupte dintre viață și moarte.

Plăcerea de a aranja florile exprimă pace sufletească, echilibrul dintre natură și om. De aceea, se urmărește armonizarea imperfecțiunilor, a asimetriilor, cu delicatețea și fragilitatea. Japonezii au dezvoltat un adevărat cult al florii și au ridicat aranjarea florilor la rang de artă cunoscută sub numele de Ikebana, kadō sau seika.

Cum se aplică arta aranjării florilor

Potrivit unei concepții estetice, aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. De aceea, în Ikebana sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat. Asimetria este absolut necesară pentru ca un aranjament Ikebana să fie atractiv. Japonezii consideră mai interesant un copac noduros, răsucit, ciudat decât unul crescut normal.

Legătura dintre om și natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul și pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanță este ramura mijlocie ce simbolizează omul. Ea trebuie așezată oblic în vas. Iar lungimea ei trebuie să acopere trei pătrimi din prima ramură. A treia linie este cea mai scurtă. Și trebuie așezată în partea din față a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din același loc.

Simbolurile trecerii timpului au o mare importanță în Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat dacă nu sugerează acest lucru. Aranjamentele diferă în funcție de anotimp, precum și de etapele vieții omului. Trecutul este simbolizat de plante înflorite și frunze uscate. Prezentul, de flori întredeschise și frunze verzi. Iar viitorul este simbolizat de boboci de floare. Bogăția aranjamentului variază și ea în funcție de anotimp. Dacă primăvara și vara aranjamentul este bogat, iarna el va fi mai sărac și fără strălucire.

Pentru aranjamente se pot folosi: trandafiri, iriși, crizanteme, floarea-soarelui, lalele, gladiole, crini, flori de pai, margarete. Se pot folosi frunze de ferigă și ramuri de stejar, alun, salcie, liliac etc. De mare efect sunt ramurelele înflorite de măr, de cireș sau alți pomi fructiferi. Se pot folosi și plante exotice, precum gerbera, diverse specii de orhidee, anthurium, croton, ficus, flori de bromelii și frunze de palmier.

Vasul constituie o parte importantă a aranjamentului și trebuie ales cu atenție. În funcție de dimensiunile plantelor și ramurilor folosite, vasele pot fi înalte și subțiri, scurte, cu gura largă sau îngustă, ori largi și joase, asemenea unui bazin. Ele pot fi din sticlă, ceramică, metal, lemn sau piatră și pot avea diverse culori. Pentru ca tulpinile să nu se răsfire, ele se fixează pe suporturi. La început, acestea au fost confecționate din paie de orez, legate în mănunchiuri. Cel mai cunoscut suport este kenzan. El se aseamană cu o perie și este confecționat din metal.

De ce este Ikebana controversată

În ciuda popularității de care se bucură, Ikebana a stârnit o sumedenie de controverse. Și asta din cauza viziunilor avangardiste exprimate de creatorii moderni. Aceștia nu mai respectă nicio regulă de bază a artei tradiționale japoneze. Și reinterpretează greșit o artă milenară.

Noua mișcare abstractă depășește cu mult legile convenționale. Se utilizează materiale și recipiente de tot felul. Ba chiar se folosesc flori și plante artificiale. Or, tocmai minimalismul și naturalețea caracterizează ce este Ikebana în esență. Și conceptul a fost dezvoltat de experți pe parcursul secolelor de studiu și practică. În plus, Ikebana este strâns legată de filozofia niponă și de stilul de viață japonez.

Sunt mii de școli de floristică în Japonia care predau stilurile de aranjamente artistice, atât tradiționale, cât și moderne. În prezent, există peste 3000 de școli de Ikebana. Ikenobo, Sogetsu și Ohara sunt cele mai populare. Ikenobo este cea mai veche și rămâne clasică în conceptul Ikebana. Sogetsu este cea mai recentă și promovează exprimarea originală, modernă. Ohara se bazează pe tradiție, dar ține cont și de sezonalitate, reinterpretând formele clasice prin viziuni moderne.

Florile nu sunt doar flori

Japonezii au o viziune romantică asurpa florilor. Cele patru figuri aristocrate din regatul florilor sunt, pentru niponi, prunul, bambusul, crizantema și orhideea. „Gentleman-ul' florilor este lotusul. Printre prinții moștenitori se numără arțarul, cireșul, narcisa, irisul și bujorul. Și cele mai multe dintre creații au denumiri poetice. De aici și perspectiva din care este privită Ikebana drept artă contemplativă.

Pentru vestici, obișnuiți să îndese flori spectaculoase amestecate în vase sau să ofere buchete uriașe și pestrițe, arta Ikebana poate fi destul de greu de digerat. Or, în Ikebana, florile sunt simboluri, transmit trăiri și emoții. Se utilizează întotdeauna în număr impar. Iar impresia generală pe care o lasă armonizează și echilibrează perfect minimalismul și asimetria. Să nu uităm că principul de bază al artei florale este aprecierea naturii.

Fără kenzan nu este Ikebana

Atunci când vine vorba despre ce este Ikebana, automat asociem discuției obiectul esențial pentru arta florală. Este un recipient mic, rotund, care seamănă cu un arici sau o perie, esențial pentru conceperea oricărui tip de aranjament Ikebana. Se numește kenzan, iar structura lui permite poziționarea perfectă a plantelor. Cel mai utilizat este kenzan-ul cu un diametru de aproximativ 7,5 – 8 cm. Acesta se introduce într-un vas ceramic și se toarnă apă cât să îl acopere. Apoi, plantele se așază în funcție de mesajul care se dorește a fi transmis.

Pe de altă parte, în 1895, Unshin Ohara a înființat Școala Ohara. Și a adus un nou concept de Ikebana, importând materiale și elemente noi. Noul stil utilizează un alt tip de recipient pentru aranjamente. Florile aveau să fie așezate într-un vas jos, plat, ca o tăviță, numit suiban. Erau aranjate pe suprafața plană, răsfirate, și nu pe înălțime, pronind dintr-un singur punct, ca în tehnica veche. Această nouă viziune a zdruncinat școala veche, dar a fost acceptată în cele din urmă.

Conceperea unui aranjament Ikebana presupune identificarea celor mai puternice și atrăgătoare linii de design, apoi manipularea elementelor așa încât să evidențieze cele mai importante unghiuri create de frunze, ramuri și flori. Așa cum scrierea unui roman sau a unei poezii înseamnă nenumărate încercări până la forma finală, la fel se întâmplă și în cazul unui aranjament floral perfect. Asta face din Ikebana și o artă meditativă, care ajută la eliberarea sinelui.

De reținut că fiecare element utilizat transmite un simbol atât religios cât și din arta peisagistică. Un aranjament Ikebana reprezintă un microcosmos, o fărâmă din Univers.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.org, nytimes.com

Citește și Cele mai populare 7 flori pentru casa și grădina ta

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton