Ce este Indicele de Masă Corporală și cum se calculează

.

Ce este Indicele de Masă Corporală (IMC) ar trebui să știm cu toții. Mai ales că acesta contribuie substanțial la starea noastră de sănătate. Iar menținerea unui IMC în limitele normale nu face decât să ne prelungească viața și să ne ofere starea de bine de care avem nevoie. Așadar, este foarte important să știm, indiferent de vârstă, ce este Indicele de Masă Corporală.

Grasă și frumoasă? S-au dus vremurile acelea. Acum, e la modă sănătatea. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, asta e important. Iar cunoscând ce este Indicele de Masă Corporală ne putem ușura existența. Căci, așa e-n viață, tot ce-i prea mult strică. E valabil și pentru kilogramele în plus, care trag mult prea greu pe cântarul sănătății. Iar obezitatea e „mama bolilor' zilelor noastre.

Ce este Indicele de Masa Corporală

Ca să înțelegi ce este Indicele de Masă Corporală (IMC) trebuie să știi că, în primul rând, contribuie substanțial la determinarea gradului de obezitate. Iar calcularea acestuia este cea mai frecventă metodă de analizare a gradului de obezitate a unei persoane. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a ales drept indicator de bază pentru determinarea stării de sănătate a unei persoane în funcție de categoria de greutate căreia îi aparține.

Ce este Indicele de Masa Corporală de fapt? Înainte, i se spunea Indicele Quetelet. De la cel care a inventat formula de calcul, în secolul al XIX-lea, Adolphe Quetelet. Iar această formulă de calcul este utilizată, la nivel mondial, din anii 1970. Este vorba despre un raport matematic între greutatea corporală și înălțimea unei persoane. Cu alte cuvinte, IMC arată dacă greutatea cuiva este sau nu în limitele normale ale unei persoane sănătoase.

În plus, IMC stabilește grupa de greutate în care se încadrează cineva. Și există trei categorii de greutate în raport cu înălțimea: normală, în exces sau subponderală. Dar metoda de calcul este valabilă numai pentru adulții cu vârste între 18 și 65 de ani. Nu funcționează în cazul copiilor, femeilor însărcinate, al sportivilor sau al vârstnicilor.

Cum se calculează Indicele de Masă Corporală

Știind ce este Indicele de Masă Corporală e foarte important să știi și cum se calculează acesta. Formula de calcul este foarte simplă. Se notează greutatea în kilograme. Apoi, se calculează înălțimea în centimetri la pătrat. În final, se împarte greutatea la pătratul înălțimii și se obține ce este Indicele de Masă Corporală. Așadar, raportul constă în kg/cm2. Și asta pentru că persoanele înalte tind să aibă o greutate mai mare decât cele scunde.

Spre exemplu, pentru un adult care are 65 kg și măsoară 1,75 m, IMC este 65 (kg) / (175 x175 cm) = 21,2. Așadar, cu un IMC de 21,2 persoana este considerată în parametri normali de greutate.

Indicele de Masă Corporală la copii și adolescenți nu funcționează la fel. Și asta pentru că, aflați în creștere, masa corporală și înălțimea diferă în funcție de vârstă. De asemenea, există diferențe de masă corporală, la aceeași grupă de vârstă, între fetițe și băieței. În 2006, OMS a elaborat diferite standarde internaționale de măsurare a creșterii masei corporale pentru copii, de la naștere până la vârsta de cinci ani. În 2007, a extins aceste standarde cu diagrame de creștere a masei corporale pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci și 19. IMC la copii este diferențiat în funcție de vârstă și gen.

Pe de altă parte, grăsimea din jurul taliei joacă un rolimportant în ecuația greutății. Și asta pentru că grăsimea acumulată în jurul taliei pare să fie mult mai periculoasă pentru sănătate decât cea din restul corpului. Când circumferința taliei depășește 80 cm la femei și 95 cm la bărbați, este un semnal de alarmă.

„Colăceii' nu sunt doar obstacole în achiziționarea perechii favorite de blugi sau a rochiei mulate la care visezi de mult. Fiecare centimetru de grăsime depus în regiunea abdominală ne aduce cu un pas mai aproape de îmbolnăvire. Și nu ne pândesc orice fel de boli, ci unele foarte grave. Totuși, IMC rămâne indicatorul standard verificat cu eficiență demonstrată în estimarea riscului de apariție a afecțiunilor cronice specifice.

Ce spune IMC despre sănătatea ta

Odată aflat Indicele de Masă Corporală, acesta indică grupa de greutate căreia îi aparținem. În plus, arată și care sunt problemele de sănătate cu care ne-am putea confrunta.

Un IMC mai mic de 18,5 reprezintă categoria subponderală. Aceste persoane au imunitatea scăzută, suferă, în general, de malnutriție, tulburări hormonale și alte probleme de sănătate.

Un IMC între 18,5 și 24,9 indică normalitate. Persoanele cu greutatea normală au risc scăzut de îmbolnăvire.

Un IMC între 25 și 29,9 arată supraponderabilitate. Aceste persoane sunt expuse riscului de apariție a bolilor de nutriție și a complicațiilor acestora. Riscă să dezvolte diabet, hieprtensiune și boli cardiovasculare. În această categorie intră cei mai mulți cu sindrom metabolic.

Un IMC peste 30 indică deja obezitatea. În plus, este semnalul de alarmă pentru apariția afecțiunilor severe și cronice.

Un IMC între 35 și 39,9 înseamnă obezitate de grad II. Implică probleme grave de sănătate.

Un IMC peste 40 se traduce prin obezitate de grad III sau obezitate morbidă. Aici poate apărea și riscul de deces prematur din cauza afecțiunilor severe asociate.

Important de reținut este faptul că valorile IMC care se află în afara limitelor considerate normale reprezintă semnale de alarmă. Și ar trebui să reacționați în consecință. O vizită la medic sau la nutriționist poate salva vieți. De subliniat și că IMC nu determină și procentul de grăsime din corp, nici masa osoasă sau musculară. Ce este Indicele de Masă Corporală pentru o persoană oarecare nu coincide și cu masa corporală a sportivilor sau a celor cu masă musculară crescută.

De ce e important să păstrezi IMC în limite normale

Să pierzi măsura lucrurilor este, poate, unul dintre cele mai grave gesturi pe care le poți face într-o viață. Căci, printre altele, asta duce și la pierderea controlului asupra propriei sănătăți. Iar cele mai urâte boli cronice stau la pândă. Și, cu fiecare kilogram în plus, încep să-și facă simțită prezența. Ba mai mult, își bagă la înaintare și aliații de nădejde, complicațiile. Iar acestea nu fac altceva decât să scadă calitatea vieții și să o scurteze.

În România, cam două treimi din populația adultă sunt supraponderali sau obezi. Iar copiii își urmează cu pași repezi părinții. Iar la vârsta adultă, dacă nu chiar din adolescență, se confruntă cu afecțiuni dintre cele mai grave. Cercetătorii au ajuns la concluzia că obezitatea este o boală. Și nu una oarecare, ci „molipsitoare' și dătătoare de probleme de sănătate. Iar acestea se ameliorează și chiar dispar odată cu pierderea surplusului de greutate. Obezitatea a fost situată printre primii 5 factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rata mortalității, alături de: subalimentaţie, sex neprotejat, alcoolism, igienă deficitară.

Hipertensiunea, insuficiența cardiacă, tulburările respiratorii și de somn, diabetul, steatoza hepatică, infertilitatea și impotența sunt doar câteva dintre consecințele excesului ponderal. Majoritatea celor deja obezi au diabet zaharat, hipertensiune arterială. Iar peste 80% dintre copiii provenind din familii „cu greutate' au toate șansele să devină obezi la vârstă adultă.

Mai mult decât atât, kilogramele în plus cauzează și afecțiuni ale articulațiilor, oaselor, inimii și vaselor de sânge. Atacul de cord, insuficiența cardiacă congestivă, hipertensiunea, moartea subită cardiacă, angina pectorală și ritmul cardiac anormal sunt afecțiuni care apar mai des la cei care au o greutate peste limita normală. Toate sunt boli grave, cu risc major de deces, dacă nu sunt tratate corespunzător. Iar primul pas este pierderea greutății în exces.

Ce este sindromul metabolic

Dislipidemia, adică nivelul crescut al trigliceridelor și scăzut al HDL colesterolului, hipertensiunea și rezistența la insulină sunt trei mari semnale de alarmă. Și asta pentru că, netratat la timp, acest „trio formidabil' declanșează un lung șir de probleme grave de sănătate, mai ales dacă se combină cu intoleranța la glucoză. Specialiștii îi spun sindrom X metabolic. Îi caracterizează pe cei care ignoră kilogramele în plus, cu un stil de viață haotic, sedentar.

Din cauza rezistenței la insulină, persoanele cu sindrom metabolic au un risc foarte ridicat de deces prin boli cardiovasculare. Un prim criteriu în suspectarea afecțiunii este excesul de grăsime în regiunea abdominală. Așadar, cu cât burta e mai mare, cu atât cresc și riscurile. Diabetul, cardiopatia ischemică, atacul vascular, bolile renale sunt numai câteva dintre consecințe.

În ultimii ani, sindromul de ovar polichistic la femei și steatoza hepatică nonalcoolică la bărbați le atrag atenția specialiștilor ca fiind potențiale cauze asociate sindromului metabolic. În plus, se știe că cei cu o greutate peste limite sunt predispuși la un nivel crescut al trigliceridelor, fapt ce conduce la infarct sau accident vascular cerebral.

De ce este Indicele de Masă Corporală important

S-a dovedit că o scădere în greutate, chiar și cu 5-10 %, diminuează substanțial riscul afecțiunilor asociate obezității. Așa că IMC este important. Prin calcularea acestuia îți poți evalua constant excesul ponderal și implicit starea de sănătate. Știind ce este Indicele de Masă Corporală, poți calcula exact cu cât trebuie să reduci greutatea corporală pentru a te încadra în limitele normale.

Pentru o scădere ponderală sănătoasă, e recomandat să se piardă cam o jumătate de kilogram pe săptămână și nu mai mult. Dieta săracă în calorii ar trebui să țină cam șase luni. Dar este foarte important ca aceasta să fie recomandată și urmată sub supraveghearea unui medic specialist. Mai ales dacă suferi deja de anumite boli cronice.

Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber pot face minuni. Însă, acolo unde indicele de masă corporală (IMC) este foarte ridicat, intervin specialiștii.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: Harvard School of Public Health

Citește și Ce dietă ține Vera Wang. O ajută să arate ca la 23 de ani, deși ea are 73.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton