Sunt multe afecțiuni și tulburări care pot provoca dificultăți în dezvoltarea vorbirii și a limbajului. Așa că, la un moment dat, a devenit imperios necesară tratarea și corectarea acestora. În timp, tehnicile au evoluat și au fost adaptate tuturor categoriilor de vârstă afectate de tulburări de vorbire. Ce este logopedia și ce beneficii are vezi în cele ce urmează.
Cuprins
Paralizia cerebrală, autismul, pierderea auzului sau întârzierile de dezvoltare, chiar și accidentele vasculare cerebrale și multe alte afecțiuni pot provoca dificultăți de vorbire și exprimare. Iar în aceste cazuri intervin specialiștii logopezi cu ajutorul a ceea ce este logopedia.
Ce este logopedia
Cuvântul „logopedie' provine din limba greacă veche, unde λόγος / lógos se traduce prin „a vorbi', iar παιδεύειν / paideuein înseamnă „a educa'. Așadar, prin logopedie se înțelege „educarea vorbirii'. Același cuvânt desemnează și specialitatea din medicină care se ocupă de vindecarea și refacerea vocii și a vorbirii.
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, logopedia este:
- „Ramură a medicinei și a pedagogiei speciale care studiază, tratează și corectează defectele de pronunțare și de emisie vocală (mai ales la copii)'.
- „Ramură a defectologiei care se ocupă cu studiul defectelor de vorbire și al metodelor de înlăturare și de prevenire a acestora'.
- „Disciplină care studiază posibilitățile de înlăturare a tulburărilor în dezvoltarea vorbirii'.
Conceptul de logopedie a fost introdus de către medicul vienez Emil Fröschels, în anii 1913 – 1924. De-a lungul timpului, conceptul a suferit modificări. În zilele noastre, prin logopedie se înțelege o specialitate terapeutico-medicală care se ocupă de persoanele ce au greutăți în comunicația cu alte persoane din cauza unui deranjament de vorbire, limbă, voce, înghițit, auz sau respirație.
Un logoped este persoana special pregătită care se ocupă, atât prin teorie cât și în practică, cu cercetarea, prevenirea, diagnosticul, terapia și reabilitarea acestui gen de tulburări și afecțiuni.
Cum funcționează logopedia
Tulburările de vorbire pot afecta toți oamenii, indiferent de vârstă. Dar afectează în mod special copiii, aflați în plină dezvoltare. Logopedia reprezintă terapia prin vorbire care se concentrează asupra îmbunătățirii discursului și abilităților de a înțelege și de a exprima limbajul, inclusiv limbajul non-verbal.
Un copil sau un adult cu tulburări de comunicare va întâmpina probleme când va vrea să comunice cu ceilalți. Și asta pentru că e posibil să nu înțeleagă anumite sunete sau să nu le poată pronunța. De asemenea, se pot întâmpina dificultăți în alegerea și ordonarea cuvintelor, precum și a structurării unei propoziții sau fraze.
Tratamentul prin logopedie are două componente majore:
- coordonarea gurii pentru a produce sunete cu scopul de a forma cuvinte și propoziții (pentru a aborda articularea, fluența și reglarea volumului vocal);
- înțelegerea și exprimarea limbajului (pentru a aborda utilizarea limbajului prin intermediul formelor scrise, picturale, corporale și utilizarea limbajului prin intermediul sistemelor alternative de comunicare, cum ar fi mediile sociale, computerele și smartphone-urile).
De ce apar tulburările de comunicare
Există mai multe motive pentru care apar tulburări de comunicare în copilărie. Iată cauzele principale:
- Cauze fizice, precum problemele legate de dezvoltarea creierului;
- Expunerea la substanțe nocive în timpul sarcinii, cum ar fi droguri sau plumb;
- Factori ereditari;
- Afecțiuni invalidante ce pot apărea pe parcursul vieții.
Băieții tind să fie diagnosticați cu aceste tipuri de tulburări mai des decât fetele. De obicei, copiii cu astfel de tulburări suferă și de alte afecțiuni mintale. Părinții pot observa cu ușurință suferința copiilor. Cel mai frecvent simptom este lipsa vorbirii pur și simplu. Dar copiii afectați mai pot folosi numai un număr limitat de cuvinte pentru vârsta lor. Alții întâmpină dificultăți în a înțelege lucruri simple sau în a numi obiecte din jur.
Dat fiind că astfel de simptome seamănă cu alte probleme de sănătate, diagnosticarea corectă este extrem de importantă. Majoritatea copiilor cu aceste tulburări sunt capabili să vorbească în momentul în care merg la școală. Dar încă prezintă probleme cu comunicarea pe parcursul vieții.
Limbajul este o funcție cerebrală complexă. Și presupune decodare senzorială, înțelegere, repetiție, regăsirea unor noțiuni învățate și producție. Orice componentă a limbajului poate fi afectată într-o măsură mai mare sau mai mică, din cauza unor diferite afecțiuni neurologice acute sau cronice. Deși limbajul este considerat o funcție focală (localizată într-o anumită regiune a creierului), rețeaua neuronală care participă la îndeplinirea ei este mai complexă și are conexiuni în diverse zone cerebrale.
Ce afecțiuni tratează logopedia
Terapia tulburărilor de exprimare și de limbaj are rolul de a îmbunătăți capacitatea de vorbire și de comunicare. Există mai multe tehnici, însă numai specialiștii le vor alege pe cele mai potrivite pentru vârsta și starea generală de sănătate a pacienților.
Iată care sunt principalele afecțiuni pe care le poate trata logopedia:
Afazia și disfazia
Sunt simptome neurologice care descriu o tulburare de limbaj din seria disfuncțiilor scoarței cerebrale. Afazia este des întâlnită în diverse afecțiuni neurologice, atât acute, cât și cronice, care pot fi deopotrivă ireversibile sau tratabile. Ritmul de instalare a afaziei (acut sau lent progresiv), evoluția ei și simptomele asociate sunt elemente esențiale în stabilirea unui diagnostic și a unui plan de investigații și apoi de tratament.
Persoanele care suferă întâmpină dificultăți la citit, scris, vorbit și în înțelegerea limbajului. De obicei, afecțiunea apare în urma accidentelor vasculare ischemice sau hemoragice, a apariției unor tumori cerebrale, a infecțiilor sau traumatismelor cerebrale. Și crizele de epilepsie și anumite sindroame de demență pot duce la apariția unor episoade de afazie sau disfazie. Se consideră că terapiile logopedice sunt de ajutor, cele mai mari progrese obținându-se când acestea sunt demarate cât mai repede după debut.
Apraxia verbală
Prin apraxie verbală se înțelege o tulburare de vorbire neurologică, oral-motorie. Aceasta se caracterizează prin probleme de exprimare în mod coerent și consecvent, în ciuda intențiilor de a fi realizate. Cu alte cuvinte, cei care suferă știu exact ce vor să spună, dar nu reușesc să formeze cuvinte. Întâmpină dificultăți la citit, la scris, la înghițit și în alte activități motorii. Persoanele cu această problemă au dificultăți în mișcarea mușchilor și structurilor necesare formării sunetelor de vorbire în cuvinte.
Tulburările de articulare
În cazul acestor afecțiuni, persoanele care suferă înlocuiesc anumite sunete cu altele sau omit ori adaugă sunete în anumite cuvinte. Popular, li se mai spune acestora „sâsâit', „rârâit'.
Tulburările cognitive
Tulburările cognitive sau neurocognitive se manifestă ca urmare a unor deficiențe de funcționare a anumitor arii cognitive. Pot fi afectate atenția, funcția executivă, învățarea, memoria, limbajul, percepția, motilitatea, adaptarea socială. O caracteristică a acestora este reprezentată de faptul că sunt dobândite.
Nu sunt prezente de la naștere și nici nu se dezvoltă în prima parte a vieții. Aceste tulburări reprezintă un declin al nivelului de funcționare atins anterior. Afectează memoria, scad capacitaea de concentrare, diminuează atenția. Aduc tulburări de ascultare, de limbaj și dificultăți în luarea deciziilor.
Disartria
Este o tulburare motorie de vorbire cauzată de slăbiciunea grupelor musculare implicate în vorbire. Este vorba despre mușchii feței, gâtului și limbii sau de pierderea capacității de coordonare a acestora. Simptomul poate fi întâlnit atât la copii cât și la adulți. Se manifestă prin vorbire lentă și nedeslușită, volum inegal al vocii, vorbire pe nas' sau cu o tonalitate joasă, toate însoțite de dificultăți de coordonare a mușchilor feței și ai limbii.
În anumite situații, disartria poate fi însoțită de probleme de vedere, tulburări de echilibru, cefalee sau vertij. Acestea sunt cauzate de lezarea prin diferite mecanisme patologice a neuronilor motori ai sistemului nervos central.
Tulburări de exprimare
Persoanele care suferă au dificultăți în a-și găsi cuvintele și a exprima ceea ce gândesc de fapt. În general, asemenea tulburări apar în urma accidentelor vasculare cerebrale sau a altor probleme neurologice, a întârzirii în dezvoltare și a pierderii auzului. Tulburările expresive apar atunci când limbajul devine dificil de transmis sau de exprimat.
În cazul unei tulburări de expresie, pacienții au probleme în a forma propoziții corecte, cum ar fi, de exemplu, utilizarea corectă a gramaticii. Sunt adesea asociate cu sindromul Down și pierderea auzului. Dar pot fi cauzate și de o leziune traumatică de la nivelul capului sau de o altă afecțiune medicală.
Tulburări de fluență
Tulburările de fluență afectează viteza, fluxul și ritmul vorbirii. Printre tulburările de fluență se numără bâlbâiala. Potrivit Asociației americane de vorbire, limbă și auz, bâlbâiala începe adesea în copilărie. Și poate dura pe tot parcursul vieții. Intervenția timpurie este vitală pentru a corecta această problemă.
Deși cercetătorii nu au identificat o cauză exactă a bâlbâielii, ei cred că poate exista o componentă genetică. Cei care se bâlbâie tind să aibă membri ai familiei care se bâlbâie.
Problemele de bâlbâială pot fi, de asemenea, agravate de factori externi. Tachinarea de la alții și jena contribuie la anxietate, care, la rândul său, încordează mușchii vorbirii.
Și vorbitul prea repede afectează fluența exprimării. Cei care au această tulburare de limbaj se grăbesc să spună ce gândesc. Și pot deveni dezorganizați, pot devia de la subiect pe măsură ce vorbesc, fac pauze neașteptate sau izbucnesc.
Tulburări receptive
Apar atunci când o persoană are dificultăți în a primi și a procesa vorbirea altora. Simptomele includ impresia că persoana în cauză este neinteresată și nepoliticosă, dificultăți în a urma instrucțiunile sau faptul că are un vocabular limitat. Tulburările de recepție sunt adesea asociate cu autism, pierderea auzului, alte tulburări de limbaj sau leziuni de la nivelul capului.
Tulburările de rezonanță
Tulburările de rezonanță apar atunci când un blocaj obstrucționează fluxul de aer în cavitățile nazale sau bucale. Ele pot apărea și dacă glanda velofaringiană nu se închide corect. Ambele tulburări pot modifica vibrațiile responsabile pentru calitatea vocii. Tulburările de rezonanță sunt o problemă de vorbire asociată cel mai adesea cu palatul despicat, tulburări neurologice și amigdale umflate.
Tulburările de comunicare ale copiilor
Există mai multe tipuri de tulburări de comunicare la copii:
Tulburare mixtă de limbaj receptiv-expresiv
Copilul are întârzieri ale dezvoltării vorbirii și dificultăți în a înțelegere limba.
Tulburarea de limbaj expresiv
Copilul are întârzieri ale dezvoltării vorbirii și probleme legate de aceasta.
Tulburări de sunet și vorbire
Copilului îi este greu să exprime anumite cuvinte care în mod normal nu ar crea probleme.
Tulburare de fluență
Cunoscută și sub numele de bâlbâială, începe din copilărie și poate dura toată viața.
Tulburarea de comunicare socială
Copilul are probleme cu comunicarea verbală și non-verbală care nu este cauzată de probleme de gândire.
Ce beneficii are logopedia
Intervenția timpurie a logopedului este esențială în tratarea acestor probleme. Logopedul își dă seama care sunt problemele încă de la prima ședință de terapie. Apoi, alege cel mai bun tratament în acest sens. Tot el testează abilitățile de gândire, face teste pentru a verifica abilitățile de raționament, reacțiile la diferite situații și gândirea.
S-a dovedit că logopedia are cel mai mare succes atunci când începe încă din stadii incipiente. Logopedia poate îmbunătăți comunicarea și poate stimula încrederea în sine. Sunt trăsături extrem de importante mai ales pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.
Specialistul va recomanda activități care trebuie făcute acasă, pentru a veni în sprijinul ședințelor de logopedie. De asemenea, este indicat ca toți membrii familiei să dea dovadă de înțelegere și să sprijine procesul terapeutic.
În plus, logopedia crește independența pacientului și capacitatea acestuia de a asculta, înțelege și exprima idei, gânduri și trăiri. Sporește calitatea vocii, capacitatea de înghițire și calitatea vieții în general.
Sursa foto: Shutterstock.com
Alte surse: clevelandclinic.com , reginamaria.ro,
Citește și Cele mai căutate abrevieri în limba engleză