Ce este mahmureala și cum se tratează

.

Ce este mahmureala și cum se tratează sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Căci, mai ales de sărbători, ține de tradiție „să mai bem un păhărel, să ne veselim nițel'. Pe moment, te simți în al nouălea cer. Dar, a doua zi, vrei să știi ce este mahmureala și cum se tratează.

Ce ți-e și cu sărbătorile astea! Un păhărel în cinstea unuia, unul pentru sănătate, mai multe la masa copioasă… Pe moment, te simți în al nouălea cer, dar, a doua zi, nu mai știi cum să risipești aburii alcoolului. Și e greu să te mai gândești la ceva, când toată casa se învârte cu tine. Simți capul greu și un gust de nedescris în gură. Dar, indicat ar fi să te pregătești dinainte cu provizii de valoare pentru astfel de situații. Căci numai așa vei reuși să afli ce este mahmureala și cum se tratează.

Ce este mahmureala

Prin mahmureală înțelegem cu toții starea aceea greu de descris în cuvinte care apare după consumul nesăbuit de alcool. Înseamnă o serie de simptome care apar ca rezultat al consumului excesiv de alcool. Alcoolul este diuretic, așa că un consum excesiv va duce inevitabil la deshidratare. Corpul pierde săruri esențiale, precum magneziul și potasiul. Așa că nu e de mirare de ce ajungem să ne întrebăm ce este mahmureala și cum se tratează.

Simți cum pleoapele refuză să se dezlipească, senzația de sete îți încleștează gura și nodul din gât e mai mare decât pumnul. La cea mai mică tentativă de a părăsi patul, se învârte totul în jur și trebuie neapărat să-ți golești stomacul. Îți sunt cunoscute astfel de simptome? Ei bine, sunt consecințele consumului în exces de licori bahice. De ce oare unii nu pățesc nimic și alții au atât de suferit? Totul se învârtește în jur, orice șoaptă se transformă în tunet. Setea îți încleștează gura, te doare capul, îți tremură fiecare fibră.

Deshidratarea este primul efect care apare în urma consumului excesiv de alcool. Ea se manifestă prin amețeală, dureri de cap, lipsă de concentrare, stare de sete și senzație de „gât uscat'. Organismul va identifica rapid prezența toxinelor apărute, așa că va încerca să le metabolizeze și să le elimine. Și va reacționa la fel ca la orice supradoză de substanțe. Căci ficatul trebuie ca mai întâi să descompună moleculele de alcool. Și să le transforme în acetaldehidă, care e toxică pentru organism. Apoi, acetaldehida trebuie transformată în acetat, care e non-toxic. Când cineva bea prea mult sau când ficatul nu funcționează corespunzător, acetaldehida nu poate fi transformată suficient de repede în acetat. Astfel, apare mahmureala.

Cum se manifestă mahmureala

Starea de oboseală și amețeala sunt răspunsurile la efortului depus de organism. Pot apărea și efecte gastrointestinale, cauzate de mediul acid creat în sistemul digestiv. Sistemul imunitar poate fi afectat de consumul de alcool, la fel și glicemia. Alcoolul conține zaharuri simple, care se descompun rapid. Și provoacă o scădere bruscă a glicemiei, mai ales dacă nu am mâncat nimic înainte.

Trebuie menționat că reacțiile diferite de după consumul de alcool nu au legătură doar cu cantitatea și tipul de băutură consumate, ci și cu starea generală a organismului. Un stil de viață sănătos face diferența între o mahmureală ușoară și una mai greu de dus. Hrana corespunzătoare și aportul suficient de apă fac ca efectele alcoolului, chiar și în cantități mai mari, să fie mai puțin dezastruoase.

Consumul excesiv de alcool duce, inevitabil, la boli grave. S-a și demonstrat că alcoolul are efecte devastatoare asupra tuturor sistemelor organismului. Pancreatita, cardiomiopatia alcoolică, cancerele tubului digestiv sau ciroza hepatică sunt doar câteva dintre afecțiunile grave pe care le produce alcoolul consumat în exces pe termen lung.

Somnul e necesar pentru ca organismul să se refacă după consumul de alcool. Dar, la trezire, vor apărea, inevitabil stări precum: dureri de cap, musculare, amețeli, greață, vărsături, iritabilitate, fotofobie, stare depresivă, anxietate, tulburări de concentrare și de atenție, tulburări de echilibru, ale orientării temporo-spațiale și a abilității de a stabili cu precizie poziția obiectelor.

Așa scapi de mahmureală

Acum că știi ce este mahmureala și cum se tratează ar fi bine să afli. Probabil că nu este adult care să nu fi trecut prin asta măcar o dată în viață. Și tot leacurile băbești sunt cele care se bucură de succes în astfel de situații. Cine are borș natural în casă sau zeamă de varză acră mare noroc are. Căci un litru de borș combate simptomele intoxicației cu alcool.

Totuși, companiile farmaceutice s-au gândit și la acest aspect și există pe piață medicamente speciale. Nu previn intoxicația, însă ajută la eliminarea toxinelor. Și antiacidele efervescente au astfel de proprietăți. Iar banala aspirină poate face minuni, împreună cu multă apă minerală și vitamine din complexul B, C, calciu și magneziu. Chiar dacă ți pare inacceptabil, un amestec de alimente grase îți poate face foarte bine. O supă de legume, o ciorbă acră, sucurile naturale sunt cele mai înțelepte opțiuni.

În niciun caz nu merge pe ideea „cui pe cui se scoate'. Este o idee preconcepută, care face mult rău. Mai mult alcool înseamnă mai multe toxine, prelungirea efectelor adverse și mai multă nevoie de hidratare, dar și multe alte riscuri.

Cere sfatul medicului sau farmacistului dacă simți că e nevoie de tratament medicamentos. În unele cazuri, este nevoie de antiinflamatoare pentru dureri de cap, antiacide pentru problemele cu stomacul sau pentru stări de greață. Și solicită asistență medicală de urgență dacă apar simptome care pot indica o intoxicație cu alcool, cum ar fi: tremurături, frisoane, stare de vomă greu de controlat, respirație neregulată, leșin, piele palidă sau cu tentă albăstruie, scăderea temperaturii corporale. Și cel mai important și eficient sfat împotriva mahmurelii este să limitezi consumul de alcool.

Leacuri antimahmureală

1.Apa și vitaminele fac minuni!

Deși vei avea senzația de amețeală după primul pahar de apă, nu te opri! Bea apă minerală cât mai multă! O aspirină tamponată efervescentă, dizolvată într-un pahar cu apă, contribuie la ameliorarea stării de mahmureală. La fel și vitaminele din complexul B, vitamina C, calciul și magneziul.

2.Zeamă sau moare de varză

Se știe că cel mai bun leac, folosit încă din cele mai vechi timpuri împotriva mahmurelii, este celebra și mai puțin plăcut mirositoarea moare sau zeamă de varză. Un pahar sau două, pe stomacul gol, revigorează trupul obosit.

3.Murături

Acriturile au rolul lor, bine stabilit, după beție. În aceeași categorie intră borșul de putină și murăturile de orice fel. Important este să fie murate în saramură, sarea contribuind la combaterea deshidratării provocate de alcool.

4.Ceaiuri

Un ceai din coji de banane face minuni. Se pune la fiert o coajă de banană în 500 ml apă și, după primul clocot, se ia de pe foc și se bea fierbinte. O cană cu ceai verde sau de coada-șoricelului, îndulcit cu miere, curăță ficatul de toxine și redă starea de bine. La fel de bun este și ceaiul din ghimbir, care combate greața.

5.Măsline verzi

Un pumn de măsline verzi, fără sâmburi, se amestecă cu o lingură de zahăr și se pun la fiert, timp de 10 minute în 1 l apă. Lichidul se bea treptat, în mai multe reprize.

6.Coji de ouă

Durerile de stomac și crampele dispar ca prin minune, la fel ca și aciditatea gastrică, dacă se înghite rapid un amestec dintr-o linguriță de pulbere de coji de ouă și puțină apă călduță.

7.Anghinare

Este cel mai bun prieten al ficatului. Prin urmare, o infuzie preparată din două lingurițe cu vârf de plantă la 300 ml apă clocotită vă poate scoate din impas. În plus, e recomandată și în restul timpului, pentru regenerarea celulelor hepatice și scăderea glicemiei.

8.Mierea

E un alt aliat de nădejde. Este un pansament gastric de excepție și se poate consuma chiar înainte de a începe consumul de alcool, la fel ca și un pahar cu lapte mai gras. Pentru cei mai tari de stomac, o înghițitură de ulei de măsline sau de untură poate avea același efect. În plus, întârzie efectele alcoolului și, prin urmare, nu te îmbeți.

9.Suc de mandarine

O altă soluție simplă și ușor de pus în aplicare este sucul proaspăt de mandarine. Acesta înlătură indigestia și starea de greață. Se pot mânca și mandarinele ca atare. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Pentru a înlătura senzația de vomă, se fierb cojile de la două mandarine cu două lingurițe de ghimbir proaspăt ras, în 500 ml apă.

10.Ridichi

Ridichiile proaspete sunt un remediu la îndemână și foarte eficient, mai ales dacă se consumă sucul lor proaspăt stors.

11.Mișcare

Oricât de greu și de ciudat ți s-ar părea, să te miști face bine și în caz de mahmureală. Mișcarea este un remediu potrivit. Ideal e să dansezi, de exemplu, dacă bei la o petrecere, ca prevenție. Sau să încerci, dacă e posibil, să parcurgi pe jos o mare parte din drumul de întoarcere către casă. Pentru a doua zi, când mahmureala s-a instalat deja, poți încerca o plimbare în aer liber ca leac antimahmureală. Sau, dacă practici jogging și te simți în stare, te vei simți mult mai bine după aceea. Deoarece mișcarea contribuie la secreția endorfinelor și eliminarea toxinelor din corp.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: medlife.ro,

Citește și Ce să nu mănânci pe stomacul gol

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton