Ce este Matcha, băutura verde care poate fi o alternativă mai sănătoasă pentru cafea. Ce efecte secundare ar putea avea

Matcha este o pudră obținută din frunzele măcinate ale plantei de ceai verde (Camellia sinensis), deosebit de bogată în compuși antioxidanți. Nu toată lumea iubește gustul Matcha, însă trebuie să știți că are beneficii extraordinare pentru sănătate și poate fi o alternativă pentru cafea.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Cunoscut drept un superaliment, unul dintre beneficiile majore ale consumului de ceai Matcha este acela că oferă o doză extrem de generoasă de antioxidanți la fiecare înghițitură. Trebuie consumat însă cu grijă, întrucât are contraindicații și poate veni la pachet cu efecte secundare.

Ce este Matcha și ce beneficii are

Spre deosebire de ceaiul verde pudra de Matcha conține cantități mult mai mari din compuși precum: catechine, carotenoizi, L-teanina, vitamina K, substanțe cu rol antiinflamator și de asemenea un procent mai mare de fibre și aminoacizi.

Ceaiul are un gust delicat, ierbos deoarece Matcha are o concentrație mai mare de fibre vegetale si theanină. În ceea ce privește cantitatea de antioxidanți pe care o conține, această este de 2-3 ori mai mare față de cea a ceaiului verde și reprezintă cam 30% din compoziție.

Ceaiul Matcha este o sursă bogată în polifenoli, catechine, clorofilă, L-teanină și teofilină. 1 gram de ceai matcha conține: 0.5 g proteine, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, 0.2 mg de fier și urme de alte minerale', explică nutriționistul Gianluca Mech. 

Specialistul în nutriție ne dezvălui câteva dintre cele mai importante beneficii pe care consumul de ceai matcha le poate avea pentru starea noastră generală de sănătate:

1. Are efect antioxidant

Clasa de antioxidanți conținuți de matcha sunt catechinele (de asemenea, prezente în vin și cacao), care sunt un grup de flavonoide interesante pentru proprietățile lor antineoplastice: galatul de epigalocatechină (EGCG), de fapt, este o moleculă cu importante proprietăți anticancerigene.

2. Reglează metabolismului

Galatul de epigalocatechină are ca rezultat termogeneza, ajutând astfel la pierderea în greutate.

3. Îmbunătățește funcțiile cognitive

Îmbunătățește memoria și concentrarea datorită conținutului de teanină, un aminoacid care acționează asupra neurotransmițătorilor și care este capabil să reducă stresul mental și fizic, producând totodată și o senzație de relaxare și îmbunătățind sfera cognitivă (dacă este consumată în combinație cu cafeină).

4. Întărește sistemul imunitar

Prezența antioxidanților și a polifenolilor ajută la întărirea sistemului imunitar. Catechinele au o puternică capacitate antibiotică și antibacteriană. Sistemul imunitar este susținut și de conținutul de potasiu, vitamina A și C, fier, proteine și calciu, vitamina B1 și B2 și beta-caroten.

5. Reglează nivelul de zahăr din sânge

Unele studii arată rolul important al ceaiului matcha în lupta împotriva diabetului de tip 2, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză.

6. Ajută la sănătatea sistemului cardiovascular

Galatul de epigalocatechină menține nivelul scăzut al colesterolului din sânge și reduce acumularea lipidelor în endoteliul vaselor.

6. Previne îmbătrânirea tenului

Cantitatea mare de catechine (70 mg / gr de ceai) este un remediu excelent anti-îmbătrânire, drenare și detoxifiere. De asemenea, ajută la prevenirea arsurilor solare și protejarea pielii de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete.

Citește și: Cine este și cum arată mama Laurei Vicol. Ce a declarat aceasta despre cazul Nordis: „Rechizitoriul e nedrept. Este puternică și dreaptă și a mai fost o dată tot pe nedrept aici'

Citește și: Ce s-a întâmplat cu dosarul Hidro Prahova în care au fost citați inclusiv Vladimir Ciorbă și Sebastian Ghiță și ce acuzații i se aduceau în urmă cu 10 ani patronului Nordis. Ancheta viza o fraudă cu fonduri europene

Ce contraindicații și efecte adverse poate avea Matcha

Consumul de matcha poate avea însă și efecte secundare. Vine la pachet cu o serie de contraindicații și e foarte important să nu fie consumat în exces.

Consumul de ceai Matcha poate provoca bătăi rapide ale inimii, vărsături, confuzie, dureri de cap, greață și diaree. De asemenea, acesta poate interfera cu diverse medicamente, fitoterapice sau produse pe bază de vitamine.

Din acest motiv este bine să cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a introduce matcha în stilul vostru de viață. Doza recomandată este de 1 sau 2 căni pe zi, iar ceaiul Matcha nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării', explică Gianluca Mech.

Cum poate fi consumată Matcha

Cea mai frecventa modalitate sub care este consumata matcha este sub forma de ceai:

  • Se fierb 200-300 ml de apă
  • Se adaugă 1 sau 2 lingurițe de pudra matcha (în funcție de preferință)
  • Se folosește un tel matcha pentru a amesteca pudra în apa până când amestecul devine spumos.
  • Se adaugă miere sau zahar pentru o aroma mai dulce.

Ceaiul nu este singura modalitate de a prepara sau de a consuma matcha.

Macha mai poate fi adăugată în:

  • lapte fierbinte sau împreună cu gheață
  • smoothie cu fructe
  • sosuri de salată
  • fulgii de ovăz sau iaurt

De asemenea, se poate prepara un amestec de condimente matcha cu pudra de usturoi, piper, boia de ardei și sare de mare.

Matcha mai poate fi utilizata și în produse de patiserie.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton