Ce este o cacofonie - exemple

 Lupescu Anca
.

Ce este o cacofonie? Cacofonia desemnează o situație în care există un amestec de sunete aspre și nearmonioase. Cacofonia nu este doar alăturarea a două cuvinte precum „face ca capra'. În literatură, însă, termenul se referă la folosirea cuvintelor cu sunete ascuțite, dure, șuierătoare și neaoșe. În limba română, cacofonia este acel sunet caracterizat drept neestetic în care ultimele litere ale unui cuvânt rezonează deranjat cu începutul altui cuvânt. 

Cacofonie și eufonie

Cacofonia este opusă Eufoniei, care este utilizarea cuvintelor cu efecte plăcute și armonioase. În general, vocalele, semivocalele și consoanele nazale sunt considerate eufonice. Cacofonia, pe de altă parte, utilizează consoanele în combinații care necesită o emisie explozivă.

Mesaje de bună dimineața. Cum să îți faci partenerul să zâmbească

Exemple de cacofonie

Cacofonii sunt, de exemplu, şi  „am lovit cucu cu cureaua' ori. Repetiţiile deranjante de silabe asemănătoare produc prin urmare cacofonii.

  • „Dacă cartea e bună, o voi citi'
  • „Merg la laborator'
  • „Ca candidat, vreau tot ce e mai bun pentru voi'
  • „O soluție economică care trebuie pusă în practică'
  • „Mâine voi pleca către București'
  • „Ca consilier, e treaba lui să se intereseze'
  • „Nu pot acum, că caut ceva'
  • „Ți-am adus o floare ca cadou'
  • „N-ai văzut că cățelul șchiopătează?'
  • „Are țepi ca cactusul'

Cacofoniile pot fi ușor evitate, schimbând topica sau prepoziția ori schimbând propoziția cu una care să exprime același lucru, însă evitând o astfel de discrepanță în vorbire. 

Definiția cacofoniei

Asemănător cu omologul său din muzică, o cacofonie în literatură este o combinație de cuvinte sau fraze care sună dur, strident și, în general, neplăcut. Substantivul cacofonie și forma sa adjectivală cacofonie, se referă la „muzicalitatea” scrisului – cum sună pentru cititor atunci când este rostit cu voce tare.    

Provenind de la un cuvânt grecesc care înseamnă literalmente „sunet rău”, cacofonia, așa cum este folosită atât în proză, cât și în poezie, produce în mod obișnuit efectul nearmonios dorit prin utilizarea repetată a unor consoane „explozive”, precum T, P sau K. 

Cum alegi creionul de ochi?. Ce trebuie să știi despre dermatograf și tuș

Opusul cacofoniei este „eufonia”, un amestec de cuvinte care sună plăcut sau melodios pentru cititor.

Cacofonia în alte limbi

În multe cazuri, consoanele „explozive” sunt ingredientul cheie al cacofoniei. Consoanele explozive sunt cele după care toate sunetele se opresc brusc, producând mici explozii verbale sau „pops” atunci când sunt rostite cu voce tare.

În engleză, consoanele B, D, K, P, T și G sunt consoanele cel mai des folosite în crearea unei cacofonii. Alte consoane explozive sau sunete includ C, CH, Q și X.

Cuvintele individuale, propozițiile, paragrafele sau poezii întregi sunt considerate cacofonice atunci când conțin consoane explozive care apar în succesiune relativ apropiată.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că fiecare consoană trebuie să fie explozivă sau că sunetele explozive trebuie să vină în succesiune rapidă. Într-adevăr, cele mai multe cacofonii folosesc alte sunete consonantice neexplozive pentru a adăuga la expresia discordiei inconfortabile din pasaj.

Cum te îmbraci la nuntă. Ce stil să adopți în funcție de locație

De ce folosesc autorii cacofonia

În limba engleză, atât în proză, cât și în poezie, autorii folosesc cacofonia pentru a ajuta la aducerea vieții în scrierile lor, făcând ca sunetul cuvintelor să reflecte sau chiar să imite subiectul, starea de spirit sau decorul despre care scriu. De exemplu, cacofonia ar putea fi folosită în scrierea despre:

Prin utilizarea cacofoniei și a eufoniei – singure sau împreună – autorii pot adăuga tonul și sentimentul la scrierile lor în același mod în care artiștii grafici folosesc culori contrastante și complementare pentru a da profunzime și emoție picturilor lor. 

Cum asortezi geanta cu pantofii. Câteva reguli de bază

Cacofonii acceptate în limba română

  • Biserica Catolică 
  • Fizică Cuantică 
  • tactica cavalerească 
  • Epoca Capitalistă 
  • Banca Comercială 
  • Ion Luca Caragiale

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton