Ce este Parlamentul European și ce rol are

Ce este Parlamentul European și ce rol are sunt chestiuni de mare interes în această perioadă. Mai ales că ne aflăm în preajma alegerilor europene. Vine momentul în care cei 450 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene își vor alege deputații care să îi reprezinte. Așadar, e foarte important să știi ce este Parlamentul European și ce rol are.

Între 6 și 9 iunie 2024, toți cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Acest proces are loc la fiecare cinci ani. Iar europarlamentarii sunt cei care reprezintă interesele cetățenilor la nivel european. Ca să alegem înțelept, e important să știm ce este Parlamentul European și ce rol are.

Ce este Parlamentul European

Oficial, Parlamentul European (PE) este singura adunare transnațională din lume, aleasă în mod direct. Cu alte cuvinte, este singurul organism al Uniunii Europene ales în mod direct de către cetățenii cu drept de vot. Cei aproximativ 450 milioane de oameni din UE sunt reprezentați de peste 700 membri ai PE, numiți europarlamentari, deputați europeni sau eurodeputați. Pentru formarea PE, se organizează alegeri la fiecare cinci ani.

Ca regulă generală, numărul eurodeputaților se decide înaintea fiecăror alegeri. Totalul acestora nu poate depăși 750 plus președintele. În acest an, vor fi aleși 720 de europarlamentari, în luna iunie. Și vor fi cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri. Fiecare țară membră este responsabilă de organizarea alegerilor. Dar trebuie să aplice anumite dispoziții comune.

Iată regulile care trebuie respectate:

-Alegerile au loc într-un interval de patru zile, de joi până duminică.

-Numărul europarlamentarilor aleși dintr-un partid politic este proporțional cu numărul de voturi primit de acel partid.

-Cetățenii UE rezidenți într-o altă țară UE pot vota și candida la alegeri în acea țară.

-Fiecare cetățean poate vota o singură dată.

Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea fiecăror alegeri. Și se bazează pe principiul proporționalității degresive. Cu alte cuvinte, fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică. Numărul minim de locuri din fiecare țară este de șase, iar cel maxim este de 96.

Iată câți deputați europeni vor fi aleși de fiecare stat membru la alegerile din 2024:

Germania: 96

Franța: 81

Italia: 76

Spania: 61

Polonia: 53

România: 33

Olanda: 31

Belgia: 22

Grecia: 21

Cehia: 21

Suedia: 21

Portugalia: 21

Ungaria: 21

Austria: 20

Bulgaria: 17

Danemarca: 15

Finlanda: 15

Slovacia: 15

Irlanda: 14

Croația: 12

Lituania: 11

Slovenia: 9

Letonia: 9

Estonia: 7

Cipru: 6

Luxemburg: 6

Malta: 6

Cum se aleg și ce beneficii au europarlamentarii

Forul legislativ comunitar își desemnează președintele și biroul dintre membrii săi. De obicei, se întâmplă asta în prima sesiune. Într-o sesiune ulterioară, Parlamentul va alege noul Președinte al Comisiei Europene. Iar ulterior va examina și aproba întreg Colegiul Comisarilor.

Deputații sunt aleși prin vot universal direct, în baza Actului pentru alegerea reprezentanților în Parlament. Acesta a fost anexat la Decizia Consiliului, din data de 20 septembrie 1976. Scrutinul trebuie să aibă loc în cursul unei perioade unice, stabilită pentru toate statele membre UE.

Numărul membrilor PE și repartizarea locurilor între statele membre au fost fixate în 1976. Și au fost succesiv modificate prin tratatele de aderare ale Greciei, Spaniei și Portugaliei. Odată cu intrarea altor 10 noi țări în Uniune, pe 1 mai 2004, actualul PE numară peste 700 de membri. Aceștia beneficiază de imunități și privilegii, precum excluderea de la orice gen de cercetări penale.

Europarlamentarii beneficiază, pe teritoriul național, de imunitățile recunoscute în țările de proveniență, iar pe teritoriul oricărui stat membru, de scutirea de orice măsură de detenție și de orice urmărire judiciară. Totuși, imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict. Și nici nu poate constitui un obstacol în ridicarea privilegiului de către PE.

Durata mandatului este de cinci ani și coincide cu perioada de legislatură a PE. Reprezentanții voteazăa individual, nefiind legați de instrucțiuni și neprimind ordine imperative. Ceea ce denotă caracterul reprezentativ al mandatului.

Cum se organizează Parlamentul European

Știind ce este Parlamentul European, e bine să cunoști și structura acestuia. Regulamentul interior, adoptat prin vot majoritar, cuprinde, în linii generale, organizarea și funcționarea instituției. De obicei, Parlamentul ține o ședință anuală. De asemenea, PE poate să se întrunească în sesiune extraordinară, la cererea majorității membrilor, a Consiliului și a Comisiei.

Grupurile politice

Majoritatea eurodeputaților lucrează în grupuri politice. Aceste grupuri sunt formate din eurodeputați care fac parte din țări și partide politice diferite. Grupurile politice au obiective comune.

Comisiile parlamentare

PE este dotat cu 20 de comisii permanente. Membrii acestora sunt aleși în cursul primei perioade a sesiunii PE. Apoi, la finalul a doi ani și jumătate de mandat, cu anumite comisii temporare, care funcționează maximum 12 luni. Componența, durata mandatului și atribuțiile acestora sunt fixate prin decizii instituite.

În regulamentul interior mai sunt prevăzute și comisii parlamentare mixte, împreună cu legislativele statelor asociate sau ale țărilor angajate în negocieri în vederea aderării. Deputații sunt grupați nu în funcție de naționalitate, ci pe grupuri politice constituite prin remiterea unei Declarații către președintele PE. Aceasta cuprinde denumirea, semnăturile membrilor și componența biroului formațiunii.

Comisia Europeană

Comisia Europeană reprezintă latura executivă a UE. Este responsabilă de inițierea și punerea în aplicare a legislației UE și de funcționarea de zi cu zi a UE. Parlamentul European, reprezentând interesele cetățenilor UE, și Consiliul European, reprezentând interesele țărilor, dau formă finală propunerilor Comisiei. Și, dacă sunt de acord cu acestea, le adoptă.

Ședințele plenare

Întregul Parlament European supune la vot legile noi în timpul ședințelor plenare. Ședințele plenare șunt ședințe la care participă toți eurodeputații. Ei dezbat și supun la vot legile noi. Eurodeputații își aleg un președinte care să reprezinte întregul Parlament European. Președintele conduce ședințele plenare. Președintele Parlamentului European este ales pentru o perioadă de doi ani și jumătate.

Ce rol are Parlamentul European

PE adoptă noi legi ale Uniunii Europene împreună cu Consiliul European. Consiliul este o instituție care reprezintă guvernele țărilor care fac parte din Uniunea Europeană. Parlamentul European și Consiliul hotărăsc cum să fie cheltuit bugetul Uniunii Europene. Parlamentul verifică munca tuturor organizațiilor care asigură funcționarea Uniunii Europene.

Eurodeputații supun la vot acordurile comerciale încheiate cu țări din afara Uniunii. Tot ei analizează planuri de legi europene noi și schimbă legile pentru a le face mai bune.

Eurodeputații verifică dacă Uniunea Europeană funcționează bine. Decid cum sunt cheltuiți banii Uniunii și aprobă bugetul comunitar.

Un alt aspect important din ce este Parlamentul European este faptul că apără libertatea, egalitatea și statul de drept în întreaga UE. Și promovează democrația și drepturile omului în întreaga lume. Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, eurodeputații decid noile legi care influențează toate aspectele vieții cetățenilor UE, de la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice, la susținerea economiei și a securității. Tot ei veghează la respectarea drepturilor omului, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept. Tot PE numește și comisarii europeni, pe care îi și poate trage la răspundere.

Competențele Parlamentului European

Tratatele europene i-au conferit Parlamentului o gamă vastă de competențe în calitate de organism al UE ales direct.

Competenţe legislative

Alături de reprezentanții guvernelor UE din Consiliu, Parlamentul are ca sarcină adoptarea legislației UE. În cadrul procedurii legislative ordinare, ambele instituții au în egală măsură rolul de colegislatori. În unele cazuri speciale se pot aplica alte proceduri.

Competenţe de supraveghere

Deputații europeni supraveghează activitatea instituțiilor UE, în special pe cea a Comisiei Europene, care este organul executiv al Uniunii Europene.

Competențe suplimentare

Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2009, a conferit Parlamentului European noi competențe de legiferare. Și l-a pus pe poziție de egalitate cu Consiliul de Miniștri în ceea ce privește procesul decizional legat de ce are de făcut UE și cum se cheltuiesc fondurile.

Acest tratat a schimbat modul în care Parlamentul cooperează cu celelalte instituții. A consolidat puterea deputaților în Parlamentul European de a influența numirile în posturile de conducere ale Uniunii Europene. În conformitate cu modificările aduse tratatului, Parlamentul este cel care alege președintele Comisiei, organul executiv al Uniunii.

Acorduri internaționale

Prin Tratatul de la Lisabona, PE a dobândit dreptul de a aproba sau respinge anumite acorduri internaționale.

Competențe bugetare

PE decide cu privire la întregul buget (nu doar cu privire la cheltuielile neobligatorii).

Inițiativa cetățenească

Este vorba despre o nouă formă de democrație participativă. Parlamentul a urmărit să faciliteze procedurile și se angajează să organizeze audieri privind inițiativele pentru care au fost colectate semnăturile necesare.

Noi competențe legislative

Tratatul de la Lisabona a extins competențele legislative ale Parlamentului la peste 40 de noi domenii. Și i-a conferit cu adevărat rolul de legislator în condiții de egalitate cu Consiliul.

Mai multe competențe

Tratatul de la Lisabona a oferit Uniunii Europene și parlamentului său o capacitate sporită de a acționa și de a obține rezultate. Tratatul a extins competențele legislative depline ale Parlamentului la peste 40 de domenii noi, printre care figurează agricultura, securitatea energetică, imigrația, justiția și fondurile UE, la egalitate cu Consiliul, care reprezintă guvernele statelor membre. De asemenea, Parlamentul a dobândit competența de a aproba întregul buget al UE împreună cu Consiliul.

Vocea cetățenilor mai bine auzită

Fiind singura instituție a UE aleasă prin sufragiu direct de cetățeni, Parlamentul are puterea și răspunderea de a trage la răspundere celelalte instituții ale UE. Parlamentul este gardianul Cartei drepturilor fundamentale, înscrisă în Tratatul de la Lisabona, precum și al dreptului de inițiativă cetățenească, recent instituit, care le permite cetățenilor să solicite prezentarea de noi propuneri de politici, dacă petiția prezentată în acest sens a primit un milion de semnături.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: europarl.europa.eu, elections.europa.eu,

Citește și Citate cu care să-ți începi dimineața, la cafea

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton