Ce este principiul Pareto și în ce domenii se aplică

Pentru cei care au studiat temeinic matematica, nu e un concept străin. Totuși, pentru marea majoritate, principiul Pareto este încă o necunoscută. Și asta în ciuda faptului că se aplică în viața de zi cu zi cu succes. E drept că cel mai des e utilizat în domeniul economic și al afacerilor. Dar e interesant să cunoști detalii despre ce este principiul Pareto și în ce domenii se aplică.

Poate că acum auzi pentru dată de așa ceva, însă, cu siguranță, măcar o dată în viață ai aplicat această teorie fără să știi. I se mai spune regula 80/20 sau legea celor puțini dar critici. Cu alte cuvinte, doar 20% dintre cauze produc 80% din efecte. Așa se vorbește despre ceea ce este principiul Pareto.

Cine a fost Vilfredo Pareto

Născut la Paris, în 1848, și decedat la Geneva, în 1923, Vilfredo Federico Damaso Pareto a fost un economist și sociolog italian, reprezentant al Școlii de la Lausanne. Și a rămas în istorie drept cel care a emis principiul care-i poartă numele. Dar este cunoscut pentru două tratate, unul de sociologie socială, apărut în 1917, și altul de economie politică, din 1919.

Vilfredo Pareto a emis două tipuri de teorii sociologice, cea logico-experimentală și cea neologico-experimentală. Acesta face o critică radicală, adesea nihilistă, a tuturor teoriilor sociologice. Practic, singura teorie cu un caracter științific, logico-experimental, este propria sa teorie.

Cât despre ce este principiul Pareto, potrivit acestuia, cifra de afaceri a unei societăți vine, în proporție de 80% din relațiile cu clienții mari, iar 20% din relațiile cu clienții medii și mici. În acelați timp, profitul unei societăți este invers proporțional cu procentul cifrei de afaceri. Adică acea cifră de afaceri de 80% produce un profit de 5-10%. Iar cifra de afaceri rezultată ca urmare a relației cu clienții mici (acel 20%) aduce un profit de 30-40%.

Ce este principiul Pareto

Principiul Pareto este derivat dintr-o observație a lui Vilfredo Pareto. Și asta după ce un număr „vital' de păstăi de mazăre din grădina lui a produs majoritatea recoltei de mazăre. Astfel, principiul Pareto mai este cunoscut și drept regula 80/20 sau legea celor puțini, dar critici. Și prevede că, pentru multe evenimente, aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze.

În anul 1895, Pareto a observat că oamenii din societate păreau să se împartă natural în două categorii – 20% din populație era reprezentată de oamenii bogați și influenți, iar restul de 80% erau oamenii obișnuiți. Ulterior, acesta a descoperit că toată activitatea economică a Italiei era, de fapt, supusă acestui principiu: 80% din bogăția Italiei era controlată de 20% din populație.

Consultantul în management Joseph M. Juran este cel care a promovat ceea ce este principiul Pareto și i-a dat numele economistului italian. Vilfredo Pareto a remarcat legătura 80/20 pe când activa la Universitatea din Lausanne, în 1896, publicând-o în lucrarea sa, „Cours d’economie politique' (curs de economie politică).

În esență, Pareto arăta că aproximativ 80% din suprafața Italiei era deținută de 20% din populație. Pareto a dezvoltat principiul în urma observației referitoare la faptul că , observând că aproximativ 20% din păstăi produceau 80% din recolta de mazăre din grădina lui. Astfel, ceea ce este principiul Pareto este o regulă generală, frecvent utilizată în domeniul afacerilor. Spre exemplu, „80% din vânzări provin de la 20% din clienți'.

Din punct de vedere matematic, regula 80/20 este aproximativ urmată de o distribuție a legii puterii, cunoscută și ca distribuția Pareto. Și s-a demonstrat empiric că multe fenomene naturale prezintă o astfel de distribuție. Principiul Pareto este doar tangențial legat de eficiența Pareto. Vilfredo Pareto a dezvoltat ambele concepte în contextul distribuției veniturilor și a bogăției în rândul populației.

Cum se aplică principiul Pareto

Ideea principală este de a identifica acest procent de 20%. Trebuie analizate lucrurile făcute în ziua anterioară, apoi să se observe care au fost cele mai importante, care au adus cele mai consistente rezultate. Apoi, se evaluează timpul petrecut în acest sens, comparativ cu restul activităților zilei. Dacă vorbim despre afaceri, imaginează-ți că 80% din vânzări provin de la 20% din clienți. Sau că 20% din produse îți aduc 80% din vânzări. Cu alte cuvinte, să ai 80% productivitate cu numai 20% efort depus. Iată în ce domenii se aplică ceea ce este principiul Pareto:

În economie

Observația inițială era în legătură cu populația și bogăția. Pareto a observat că 80% din pământul din Italia era deținut de 20% din populație. Apoi, el a efectuat cercetări în mai multe țări și a constatat, spre surprinderea sa, că se aplică o distribuție similară. Și a conceput o diagramă care dădea inegalității o formă foarte vizibilă și ușor de înțeles. Este vorba despre așa-numitul „efect al paharului de șampanie'. Aceasta a fost cuprinsă în Raportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din 1992, care arăta că distribuția globală a veniturilor era foarte inegală. Cei mai bogați 20% din populația globului controlau 82,7% din veniturile mondiale.

În știință

Cu cât mai multe predicții face o teorie, cu atât mai mare este șansa ca unele dintre ele să fie verificabile într-o manieră necostisitoare. Modificările unor teorii existente fac mai din ce în ce mai puține predicții noi. Astfel, crește riscul ca acele câteva predicții rămase să fie foarte costisitor de testat.

În sănătate și siguranța muncii

Profesioniștii din acest domeniu folosesc principiul Pareto pentru a sublinia importanța prioritizării pericolelor. Presupunând că 20% din pericole cauzează 80% din accidente, și categorisind pericolele, se pot viza acele 20% dintre pericole care produc 80% din accidente. Alternativ, dacă riscurile sunt abordate în ordine aleatorie, un profesionist în domeniul siguranței are o probabilitate mare de a adresa unul dintre cele 80% de pericole care produc doar o parte din restul de 20% dintre accidente.

În informatică și în teoria automaticii

Principiul Pareto poate fi aplicat la eforturi de optimizare. Și se aplică mai cu seamă pentru convertoarele electromecanice de energie. Microsoft a menționat că prin repararea a 20% dintre cele mai frecvent raportate buguri, 80% din erorile și blocajele asociate dintr-un anumit sistem vor fi eliminate. În ingineria software, Lowell Arthur a exprimat un principiu corolar: „20 la sută din cod are 80% din erori. Găsiți-le, reparați-le!'

În controlul calității

Principiul Pareto stă la baza diagramei Pareto, unul dintre principalele instrumente folosite în tehnicile de controlul total al calității și Șase Sigma. Principiul Pareto servește ca bază pentru analize specifice utilizate pe scară largă în logistică și achiziții, cu scopul de a optimiza stocurile de mărfuri, precum și costurile legate de întreținerea și completarea stocului.

În criminalistică

Studiul Dunedin a constatat că 80% din infracțiuni sunt comise de 20% din infractori. Această statistică este utilizată pentru a sprijini atât politicile de percheziție pe loc, cât și teoria geamurilor sparte. Și asta întrucât capturarea infractorilor care comit infracțiuni minore probabil că va duce la prinderea infractorilor care comit (sau care altfel ar comite) infracțiuni mai grave.

În sport

Se spune că aproximativ 20% din sportivi participă la 80% din concursurile mari. Iar dintre aceștia, 20% câștigă 80% din premii. Există aplicabilitate și la echipele din multe jocuri populare. Principiul Pareto a fost aplicat și la antrenamente, unde aproximativ 20% dintre exerciții și obiceiuri au 80% din impact. Iar cel antrenat nu ar trebui să se concentreze prea mult pe un antrenament variat.

În pariuri

Legea celor puțini poate fi văzută și în pariuri, unde se spune că, cu 20% din efort, se poate obține o performanță egală cu cea a 80% din pariori.

În gestionarea calamităților

Principiul Pareto este o ilustrare a o relației „legii puterii. Aceasta apare și în fenomenele naturale, precum incendiile de pădure sau cutremurele. Pentru că este auto-similar pe o gamă largă de mărimi, el produce rezultate complet diferite față de fenomenele cu distribuție gaussiană. Acest fapt explică eșecurile frecvente ale instrumentelor financiare sofisticate, care sunt modelate pe presupunerea că este adecvată o relație gaussiană, de exemplu, la fluctuațiile prețurilor acțiunilor.

Avantaje și dezavantaje ale principiului Pareto

Principiul lui Pareto poate fi extrem de eficient indiferent de domeniul în care este aplicat. Practic, acesta reprezintă o tehnică statistică de clasificare a sarcinilor reduse ca număr care au un efect semnificativ. Deși se vorbește despre principiul lui Pareto ca o modalitate de a obține succes fără efort, este necesar să analizezi situația în care te afli și să încerci să aplici această regulă pentru a descoperi care este direcția potrivită.

În general, regula 80/20 ajută la rezolvarea eficientă a unei probleme prin identificarea cauzelor principale și ierarhizarea în ordinea importanței lor. În plus, indică direcția în care trebuie îndreptate eforturile și stabilește priorități în funcție de nevoi și urgențe. Dar, ca oricare alt concept, ce este principiul Pareto are și limitări. Deși este extrem de eficient în multe situații, există și cazuri în care aplicarea sa poate duce la rezultate nesatisfăcătoare.

Unul dintre riscurile aplicării acestui principiu este tendința de a generaliza excesiv. Concentrarea exclusivă pe 20% din activități poate duce la neglijarea unor detalii importante. În unele cazuri, aceste detalii, aparent minore, pot avea un impact semnificativ pe termen lung. Concentrarea pe aceleași 20% din activități sau resurse care aduc rezultate imediate, poate împiedica exploatarea de noi idei și oportunități.

Deși principiul Pareto oferă numeroase avantaje în ceea ce privește eficiența și claritatea priorităților, este esențial să fie aplicat cu discernământ. Trebuie recunoscute limitările și evitate capcanele.

Cum îți poate fi de folos principiul Pareto

Există multe modalități în care principiul 80/20 poate fi utilizat pentru îmbunătățirea productivității și în viața personală. Privește cu atenție la obiceiurile tale zilnice și descoperă ce ai putea să faci pentru a avea rezultate mai bune și o satisfacție personală mai mare. Indiferent că este vorba despre gestionarea bugetului, a timpului sau a oricărei alte activități, trebuie să analizezi ce ai de făcut.

După ce vei construi o listă cu sarcini, vei realiza că majoritatea nu sunt cu adevărat importante. Când vine vorba de gestionarea treburilor casnice, cu ajutorul principiului Pareto vei putea identifica acele activități care sunt esențiale și care aduc cele mai mari beneficii. De exemplu, dacă observi că 20% din sarcinile tale zilnice generează 80% din confortul și ordinea casei tale, vei ști exact unde să-ți îndrepți eforturile.

Acest principiu te poate ajuta să te concentrezi și pe relațiile care contează cel mai mult. Investind timp și energie în aceste relații, vei putea construi legături mai puternice și mai satisfăcătoare. De asemenea, te poți concentra pe activitățile care îți aduc cea mai mare fericire și o schimbare pozitivă în viață. Este important să identifici lucrurile care contează cu adevărat. Iar acestea diferă de la o perioadă la alta, în funcție de context.

După ce ai identificat domeniul în care dorești să ai succes, caută lucrurile care generează rezultate în acele domenii. Nu în ultimul rând, e important să-ți folosești corect timpul și resursele. Este indicat să dedici mai mult timp și efort lucrurilor care contează cu adevărat.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.org, investopedia.com,

Citește și Ce sunt golurile de aer și cum influențează zborul avioanelor

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton