Ce este recomandat să mănânci în zilele caniculare: ”Ar trebui evitate mâncărurile grase, băuturile reci, înghețata și...”

 Calin Maria Bianca
.

Ce este recomandat să mănânci în zilele caniculare. Sfaturile nutriționistului sunt extrem de important în această perioadă. Toată lumea se plânge de căldura de afară din această vară, însă nu putem face nimic în acest sens, decât să avem grijă de noi și de starea noastră de sănătate. Hidratarea este extrem de importantă acum, însă nu cu lichide foarte reci, fiindcă pot cauza stării de sănătate. Iată ce a spus medicul nutriționist Adina Rusu despre acest aspect, dar și ce alimente trebuie consumate sau evitate în zilele toride de vară!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Hidratarea corectă și o alimentație sănătoase sunt principalele lucruri la care trebuie să te gândești într-o zi toridă de vară, dacă nu vrei să ai probleme de sănătate. Nu, nu ne referim la persoanele înaintate în vârstă, ci la toate categoriile, inclusiv tinerii, care pot avea un risc crescut de deshidratare, indigestie, intoxicații alimentare și deficiențe de vitamine dacă nu sunt atenți la cele menționate mai jos de către medicul nutriționist.

Citește și: Cum să usuci corect florile de tei

Citește și: De ce nu este bine să combini pepenele roșu cu pâine sau brânză. Ce se întâmplă în organism

Citește și: Vica Blochina s-a pozat nud, la două luni după intervenția de micșorare a stomacului: „Oglindă, oglinjoară…'. A slăbit 12 kilograme

Citește și: Cum a ajuns „bătăușul” John Cena să joace în filmul Barbie: „A fost un accident fericit”

Ce este recomandat să mănânci în zilele caniculare

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în zilele caniculare, cel mai important aspect este legat de hidratare. Trebuie să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi, însă și aici sunt câteva lucruri de precizat. Medicul nutriționist Adina Rusu explică că apa rece nu este bună în această perioadă deoarece reduce senzația de sete foarte repede, iar corpul rămâne deshidratat.

Temperaturile ridicate și creșterea activităților desfășurate în aer liber expun organismul uman la un risc mărit de deshidratare. Prin transpirație, corpul nu pierde doar apă, ci și săruri minerale și vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, pe parcursul verii, ne putem simţi mai obosiţi şi lipsiţi de energie. Deși potolesc mai rapid setea, lichidele reci și cele carbogazoase pot 'anula„ senzația de sete înainte ca organismul să primească o cantitate suficientă de apă, crescând astfel riscul de deshidratare.

Contrar miturilor, putem consuma câteva guri de apă și înainte sau chiar în timpul meselor, aceasta ajutând procesele de digestie. Cei care nu pot consuma cantități suficiente de apă pe parcursul zilei pot opta pentru infuzii din plante sau pot adăuga, în apa de băut, felii de fructe, castravete, ghimbir sau mentă, pentru a obține o băutură aromată, mai ușor de consumat.', a explicat dr. Adina Rusu, conform Libertatea.

Dr. Alina Rusu: 'Sunt de preferat alimentele proaspete și ușor digerabile'

Medicul nutriționist a dezvăluit faptul că pe căldurile caniculare, este recomandat să împărțim mesele principale în mai multe mese mici, cu gustări mai dese. Mai mult, recomandă mâncărurile care nu sunt grase sau procesate, precum legumele și fructele, care să fie proaspete.

„Este important să respectăm programul meselor principale, împărțirea alimentelor în porții mici ajutând la o mai bună distribuire a energiei pe parcursul zilei și la menținerea glicemiei la un nivel cât mai constant, astfel încât să ajungem la prânz şi la cină fără a avea o senzaţie puternică de foame. Este necesară reducerea consumului de alimente procesate, foarte condimentate și bogate în grăsimi, limitând preparatele care conţin, de exemplu, smântână, unt, maioneză sau prăjeli. Sunt de preferat alimentele proaspete, uşor digerabile şi bogate în apă, eventual gătite la aburi, astfel încât să beneficiem de o cantitate cât mai mare de vitamine şi de minerale', a punctat specialistul.

De asemenea, când vine vorba despre alimentele pe care trebuie să le evităm în zilele caniculare, Dr. Alina Rusu nu a putut să nu aducă în discuție și mâncărurile grase sau grătarele. Totuși, dacă sunt persoane care nu pot renunța la acest timp de alimentație, se recomandă consumul lor alături de salate sau legume.

Deși ar trebui evitate, ar fi nerealist să așteptăm să lipsească mâncărurile grase din alimentația românilor, aflându-ne în plin sezon al grătarelor, când micii și ceafa de porc ocupă loc fruntaș pe listele de cumpărături pentru weekend. Aceste mâncăruri, prin conținutul lor bogat în proteine și în grăsimi, pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism şi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură. Dacă, totuși, nu putem renunța la aceste produse, ar fi ideal să le asociem cu o salată de crudități care să ajute, prin fibrele conținute, la facilitarea digestiei și la echilibrarea meniului din punct de vedere nutrițional.', explică medicul. 

De ce nu este recomandat consumul zilnic de înghețată

Ei bine, la fel ca restul dulciurilor, și înghețata este la fel de nocivă pentru sănătate, așa că medicul nutriționist recomandă evitarea consumului zilnic de înghețată, indiferent de cât de răcoritoare este. De asemenea, explică că dacă nu ne putem abține, este recomandat să ne facem înghețata în casă, din fructe proaspete și ingrediente naturale, nu procesate.

Programul meselor principale ale zilei nu mai este respectat, cina este târzie, iar dulciurile sunt suplimentate și cu deserturile oferite de bunici. Deși este percepută ca fiind un desert mai puțin nociv, consumată zilnic sau în cantitate mare, înghețata furnizează organismului, pe lângă mult zahăr, și cantități mari de grăsimi saturate, asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Pentru a-i dezobișnui pe cei mici de consumul zaharurilor rafinate, putem prepara înghețată de casă, pe bază de iaurt și fructe, sau putem opta pentru salate de fructe ori budinci preparate acasă din ingrediente cât mai naturale', a mai spus dr. Adina Rusu.

Sursă foto: Freepics

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton