Ce este zgomotul roz – cum te poate ajuta

Ce este zgomotul roz e bine să știi. Și, mai ales, cum te poate ajuta acesta în viața de zi cu zi. Căci se utilizează și în mod terapeutic, pentru tratarea anumitor probleme de sănătate. Deși pare ciudat, și sunetele se diferențiază prin culori. Iar fiecare are rolul lui. Drept urmare, iată tot ce trebuie să știi despre ce este zgomotul roz.

Terapiile holistice se bucură de tot mai multă popularitate în ultimii ani. Iar vindecarea cu ajutorul sunetelor este una dintre abordări. Este vorba despre un tratament complet neinvaziv, care utilizează sunetele și vibrațiile pentru a relaxa corpul și a echilibra mintea. Îmbunătățește starea de sănătate în general și ameliorează multe afecțiuni. Alungă stresul, insomnia și anxietatea. Dar ce legătură are ce este zgomotul roz cu toate acestea? Ei bine, vei afla în cele ce urmează.

Ce este zgomotul roz

Din punct de vedere științific, ceea ce este zgomotul roz se definește prin zgomot fractal sau fracțional. Și este vorba despre un semnal sau un proces cu un spectru de frecvență, așa încât densitatea spectrală de putere este invers proporțională cu frecvența semnalului. În cazul zgomotului roz, fiecare interval de octavă poartă o cantitate egală de energie a sunetului.

Pentru cei neobișnuiți cu terminologia științifică, zgomotul roz sună ca o cascadă. Și se utilizează de obicei pentru reglarea sistemelor audio profesionale. Este unul dintre semnalele cel mai des întâlnite în sistemele biologice. Culoarea care i se atribuie vine de la lumina roz care se poate vizualiza în spectrul puterii.

Deși sistemul auditiv uman nu poate percepe anumite sunete cu acuratețe, reușește totuși să recunoască zgomotul roz cu ușurință și să îl diferențieze de cel alb. Zgomotul roz poate fi generat prin intermediul computerelor. Există și anumite programe destinate acestui scop.

Acest zgomot magic a fost descoperit în fluctuațiile statistice dintr-o varietate de sisteme fizice și biologice. Spre exemplu, se regăsește în maree și creșterile râurilor, în emisiile luminoase ale quasarului, în ritmul inimii și în activitatea neuronală, precum și în secvențele de ADN.

Unde se regăsește zgomotul roz

O primă menționare a importanței zgomotului roz a fost oferită de către Martin Gardner, în 1978, în publicația științifică americană „Mathematical Games” (n.t. Jocuri matematice). Și făcea referire la felul în care muzica imită natura. Totuși, încă din 1975, au existat oameni de știință care au observat că fluctuațiile sunetelor din voci și din muzică sunt de fapt zgomote roz.

La nivelul creierului, zgomotul roz a fost observat pe scară largă, prin intermediul electroencefalogramelor și al altor investigații specifice. Ba chiar a ajuns să fie utilizat în diagnosticarea epilepsiei, chiar și în absența crizelor. Și s-a descoperit materia cenușie este cea care generează zgomotul fractal.

Cercetări mai recente au scos la iveală faptul că și materia albă din creier poate genera zgomot roz. Acest tip de sunet se utilizează și în psihologie, pentru depistarea și modelarea diferitelor stări de spirit. De altfel, zgomotul roz este pretutindeni. Ba chiar s-au făcut diferențe de stil în funcție de epoci și culturi. Aproape toate melodiile îl generează, precum și anumite pelicule cinematografice.

De unde a apărut ceea ce este zgomotul roz? Sunt multe teorii în acest sens. Unii spun că ar veni din Univers, în vreme ce alții susțin că un anumit tip de material utilizat în producția de electronice ar fi sursa lui. Și încă se studiază originea zgomotului roz. Ba chiar există diferite formule matematice pentru crearea de zgomot roz.

Ce culori au zgomotele

Știind, în mare, ce este zgomotul roz, e cazul să afli că există și alte culori printre sunete. Și fiecare are rolul lui.

Zgomotul alb

Este cel mai popular și mai frecvent. Conține toate frecvențele din spectrul sonor și poate fi auzit în mod egal. I se mai spune și „zgomot de unde lungi'. Este un amestec de frecvențe sonore care crează un sunet static. Poate fi intens și înalt, ca cel al unui ventilator, al unui aparat de aer condiționat sau al unui aspirator. S-a demonstrat că zgomotul alb poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, a performanței profesionale, la scăderea crizelor de plâns la bebeluși și a simptomelor de ADHD.

Zgomotul roz

Este un sunet constant de fundal. Și filtrează tot ceea ce ar putea să te distragă, cum ar fi mașinile de pe stradă, vocile altora sau alte sunete, așa încât să nu îți întrerupi somnul. S-ar putea să mai fi auzit de el spunându-i-se sunet ambiental. La fel ca și zgomotul alb, este un sunet de fond, care te poate ajuta să ai un somn mai bun. Numai că zgomotul roz folosește unde sonore mai profunde și mai joase. Și este mai consistent ca frecvență, efectul lui putând fi asemănat cu cel al ploii, al adierii de vânt printre frunzele pomilor sau al valurilor mării. Drept urmare, oferă stare de calm prin sunetele de frecvență joasă.

Zgomotul maro

Cunoscut și drept zgomot roșu, este un sunet asemănător basului, mult mai jos decât cel alb sau roz. Spre deosebire de zgomotul roz, nivelul decibelilor scade pe măsură ce frecvența crește mai mult. Poate fi asemănat cu o ploaie torențială sau cu dușul cu presiune puternică. Unele aplicații menite să inducă somnul îl utilizează pentru efectul mult mai puternic. Studiile au demonstrat că zgomotul maro poate ameliora simptomele tinitusului sau țiuitului în urechi. În plus, îmbunătățește gândirea.

Zgomotul albastru

Acestuia îi crește puterea pe măsură ce crește și frecvența. Este mult mai strident decât celelalte și ușor deranjant. Poate fi asemănat cu sunetul scos de pulverizator de apă.

Zgomotul violet

Este complet opus celui maro. Volumul crește pe măsură ce crește și frecvența și capătă putere mai rapid decât cel albastru. Este unul dintre cele mai înalte sunete colorate. Se folosește adesea în tratarea tinitusului.

Zgomotul verde

Prezintă frecvențe medii mai puternice. Este similar cu anumite sunete ale naturii, cum ar fi un râu care curge sau oceanul. Este mai liniștitor decât zgomotul alb și poate ajuta oamenii cu anxietate să doarmă mai bine.

La ce ajută zgomotul roz

Ce este zgomotul roz și care sunt celelalte zgomote terapeutice am aflat deja. Dar pentru ce pot fi utilizate? În general, terapia cu sunete este folosită pentru îmbunătățirea calității somnului. Dar cum ar putea cineva să doarmă dacă aude un zgomot constant? Ei bine, experții sunt de acord că nu toată lumea poate. Dar, dacă se păstrează un nivel al sonorului scăzut, este benefic. În plus, orice sunet de peste 70 de decibeli ascultat vreme îndelungată poate duce la deteriorarea auzului. Drept urmare, utilizat corect, zgomotul roz este foarte bun pentru sănătate.

Îmbunătățește somnul

Zgomotul roz anihilează alte sunete care ar putea deranja somnul, precum trântitul ușilor ori sforăitul altcuiva. Drept urmare, te vei trezi mult mai odihnit. Au fost efectuate numeroase studii pe această temă și au dovedit beneficiile zgomotului roz în calitatea somnului.

Stimulează memoria și concentrarea

Deși limitate, studiile efectuate au demonstrat că zgomotul roz stimulează și ajută memoria și puterea de concentrare. S-a dovedit că adulții în vârstă care s-au folosit de acesta pe timpul nopții au avut rezultate mai bune la testele de verificare a memoriei a doua zi.

Cum se folosește zgomotul roz

Înainte de a începe o terapie prin ceea ce este zgomotul roz, ai nevoie de ceva care să îl genereze. Poți să descarci o aplicație specifică, să te folosești de canalele de pe Internet, de televizor sau de programele asociațiilor de profil. Sau poți să îți achiziționezi propriul aparat. Indiferent de metoda aleasă să obții zgomotul roz, trebuie să îl utilizezi responsabil. Ai de încercat diferite sunete, melodii și volume pentru a alege care ți se potrivesc cel mai bine.

Dacă sunetul adierii de vânt nu îți place, poți încerca susurul unui pârâu. Dacă aparatul care generează zgomot roz nu te ajută, încearcă aplicațiile. Reglează volumul în așa fel încât să-ți fie conforabil. Dacă folosești căști, alege unele comode, care să nu te deranjeze în somn.

Zgomotul roz poate fi benefic numai dacă nu crează disconfort. Și îți poate aduce relaxare și un somn mai profund, mai lung și mai odihnitor. La fel de important este să îți creezi și o rutină de somn, pentru a obține beneficii maxime.

  • Mergi la culcare la aceeași oră, în fiecare seară. Și încearcă să te trezești în fiecare dimineață la aceeași oră, chiar și la sfârșit de săptămână sau în zilele libere.
  • Fă efort fizic în timpul zilei. Fie că mergi la sală, fie alergi sau mergi pe jos mult, fie faci treburi casnice, orice activitate fizică intensă te ajută să adormi mai repede noaptea.
  • Creează-ți un mediu ambiental de somn întunecat, liniștit și cu o temperatură scăzută. Temperatura din dormitor nu ar trebui să depășească 21 de grade Celsius indiferent de anotimp.
  • Evită orice ți-ar putea disturba somnul. Limitează consumul de cafeină, alcool și nu te culca cu burta plină, după mese copioase, bogate în calorii.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: wikipedia.org, webmd.com, verywellhealth.com,

Citește și Obiceiuri care te ajută să scapi de stres

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton