Ceea ce se întâmplă în Univers are impact puternic și asupra noastră. Și ne influențează substanțial existența. Iar anul 2025 vine cu o serie de fenomene astronomice spectaculoase. Pasionații de astronomie le așteaptă cu nerăbdare, în vreme ce noi vom avea șanse unice de a le observa. Așa că iată când și ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025.
Cuprins
Eclipse, ocultații, opoziții, schimbări ale nodurilor lunare sunt fenomene astronomice spectaculoase, mereu în atenția pasionaților de astronomie. Pe unele dintre ele vom avea șansa de a le observa și noi, chiar din România. Secția de „Științele Universului și ale Vieții' din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan' din Bârlad, sub coordonarea lui Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf, a întocmit o listă cu ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025. Este vorba despre cele mai importante evenimente care vor marca acest an.
Cu ce se ocupă astronomii
Astronomia este știința naturală care se ocupă cu studiul obiectelor și al fenomenelor cerești. Cu ajutorul matematicii, al fizicii și chimiei, explică originea și evoluția acestora. Printre obiectele de interes se numără planetele, sateliții naturali, stelele, nebuloasele, galaxiile și cometele. Dintre fenomenele relevante merită menționate exploziile de supernove, de raze gamma, radiațiile cosmice.
Cu alte cuvinte, astronomii studiază tot ceea ce își are originea în afara atmosferei terestre. Dar astronomia nu trebuie nicicum confundată cu astrologia, așa-numita pseudoștiință conform căreia pozițiile relative ale obiectelor cerești oferă informații despre personalitate, relații interumane și alte aspecte ale vieții. Totuși, cosmologia este o ramură a astronomiei. Și studiază Universul în ansamblu.
Astronomia este una dintre cele mai vechi științe naturale. Civilizațiile timpurii, precum babilonienii, grecii, indienii, egiptenii, chinezii, Maya și multe popoare indigene antice din America au făcut observații metodice despre cerul nopții. Astronomia profesionistă a zilelor noastre este împărțită în două ramuri: observațională și teoretică. Există și astronomi amatori, cu un rol activ. Ei descoperă și observă, de obicei, evenimentele tranzitorii. Și ajută la multe descoperiri importante, precum găsirea de noi comete.
Ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025
În general, fenomenele astronomice sunt grupate în două categorii: fenomene astronomice deosebite și fenomene cu un impact major în rândul pasionaților de astronomie. În ceea ce privește ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025, anul va fi marcat de evenimente deosebite. Cel puțin așa ne informează cei de la Observatorul Astronomic şi Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan' Bârlad. De altfel, ei vor organiza cu acest prilej o serie de activităţi, cu scopul popularizării şi promovării astronomiei în rândul publicului.
Fenomene astronomice deosebite
Anul 2025 va fi marcat de patru eclipse, dintre care două de Soare și două de Lună.
Eclipsa totală de Lună
Va avea loc pe 14 martie 2025. Și va fi vizibilă din America de Nord și Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei. Din România, însă, va putea fi observată doar faza parțială prin penumbră. Fenomenul va începe la ora 7:09, după ce Luna va apune la 6:27.
Eclipsa parțială de Soare
Va avea loc la data de 29 martie 2025. Și se va vedea din regiunile nordice ale Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. Din România, aceasta va fi vizibilă doar în partea vestică și nord-vestică.
Eclipsa totală de Lună
Se va produce la 7 septembrie 2025. Va fi vizibilă din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa și Europa. În România, eclipsa va fi vizibilă seara, cu faza maximă la ora 21:11. Luna va răsări deja în fază parțială.
Eclipsa parțială de Soare
La data de 21 septembrie 2025, această eclipsă va fi vizibilă din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă, dar nu va putea fi observată din România.
Fenomene astronomice vizibile din România
Chiar de la începutul anului, pe 4 ianuarie 2025 o să ne bucurăm de un eveniment astronomic destul de rar și spectaculos. Luna va acoperi aparent planeta Saturn, fenomenul mai poartă numele de ocultație. Din toate aceste evenimente, eclipsa totală de Lună din 7 septembrie 2025 va fi singura vizibilă în condiții excelente din România. Pe lângă eclipse, vor mai avea loc și alte fenomene interesante, cum ar fi opozițiile planetelor și curentele de meteori.
Alte evenimente importante pentru iubitorii de astronomie:
- Ocultația Lunii cu Saturn pe 4 ianuarie,
- Planeta Venus la elongație estică maximă pe 10 ianuarie,
- Opoziția planetei Marte pe 16 ianuarie, când va fi vizibilă toată noaptea,
- Maximurile curentului de meteori Liridele pe 22-23 aprilie,
- Eta Aquaridel pe 6 mai
- Perseidele pe 12-13 august.
În plus, anul 2025 va aduce și opozițiile unor planete importante, precum Saturn, pe 21 septembrie, Neptun, pe 23 septembrie și Uranus, la 21 noiembrie. Dintre ce fenomene astronomice vor avea loc în 2025 se disting și solstițiile și echinocțiile, curentele de meteori Orionidele și Leonidele, precum și maximul curentului de meteori Geminidele din 13-14 decembrie.
Calendarul fenomenelor astronomice în 2025
Ianuarie
- 03.01 – Ploaia de meteoriți din Quadrantid atinge apogeul. Luna va fi parțial luminată, așa că nu va interfera cu aceasta.
- 04.01 – ocultație Luna cu planeta Saturn (seara)
- 10 ianuarie – planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
- 16 ianuarie – planeta Marte la opoziție (toată noaptea). Marte va atinge cel mai strălucitor și mai vizibil punct din tot anul.
Februarie
- 16.02 – Venus atinge cel mai strălucitor punct. De altfel, va fi de două ori mai strălucitoare în acest moment decât pe tot parcursul anului.
- 25.02 – Astronauții Butch Wilmore și Sunni Williams revin de Stația Spațială Internațională. Ei vor fi petrecut atunci cu opt luni mai mult în spațiu decât timpul planificat la plecare.
Martie
- 01.03 – Europa Clipper va efectua o manevră de asistență gravitațională pe Marte. Nava spațială NASA va zbura pe o rază de 950 de kilometri (600 de mile) de Marte. După aceea, următoarea asistență gravitațională a Europa Clipper va trece peste Pământ în 2026. Ceea ce va pune apoi misiunea pe cursul final pentru a ajunge pe luna Europa a lui Jupiter în 2030.
- 14.03 – Eclipsa totală de lună va fi vizibilă complet în America, preponderent în Nord, dar și în anumite regiuni din America Centrală și de Sud.
- 20.03 – echinocţiul de primăvară
- 29.03 – Eclipsă parțială de soare, care se va vedea cel mai bine în regiunea nord-estică a Canadei. Dar va putea fi observată și în anumite zone din Europa, Africa de Nord și Rusia.
Aprilie
- 21.04 – Mercur atinge elongația maximă. Se va putea vedea cel mai departe față de soare decât oricând. Este cel mai bun moment pentru a vedea planeta în 2025.
- 22.04 – 23.04 – maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
Mai
- 06.05 – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
- 31.05 – Venus atinge cea mai mare elongație. Se va vedea în cel mai îndepărtat punct față de soare. Deși asta oferă o viziune mai bună asupra plenetei, aceasta nu va fi atât de strălucitoare ca în februarie.
Iunie
- 02.06 – planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața);
- 21.06 – solstiţiul de vară
Iulie
- 31.07 – maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 25)
August
- 12.08 – 13.08 – maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
Septembrie
- 07.09 – Eclipsă totală de lună care se va vedea în totalitate în Asia, Rusia, Australia și Africa de Est.
- 21.09 – planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea). Va avea loc și o eclipsă parțială de soare, vizibilă numai în Noua Zeelandă, Antarctica și în sudul Oceanului Pacific.
- 22.09 – echinocţiul de toamnă
- 23.09 – planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
Octombrie
- 21.10 – maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
Noiembrie
- 17.11 – 18.11 – maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
- 21.11 – planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
Decembrie
- 13.12 – 14.12 – maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
- 21.12 – Solstiţiul de iarnă
- 22.12 – maximul curentului de meteori Urside.
Eveniment Lunar unic, la Stonehenge
Un fenomen astronomic rar va avea loc în 2025, la Stonehenge, potrivit The Guardian. Oamenii de știință vor să afle dacă celebrul monument are vreo legătură cu Luna. Și asta pentru că răsăritul și apusul soarelui la Stonehenge, în special în timpul solstițiilor de vară și de iarnă, continuă să fascineze.
În luna ianuarie a anului 2025 se va produce o „oprire majoră a Lunii', fenomen care are loc o dată la fiecare 18 ani și jumătate. Atunci când răsare și apune Luna, aceasta atinge cele mai îndepărtate puncte față de linia orizontului. Este un moment rar, care le oferă arheologilor, astronomilor și arheoastronomilor oportunitatea de a explora teoriile populațiilor străvechi referitoare la Stonehenge.
Unii experți cred că cei care au ridicat monumentul cunoșteau acest fenomen rar și e posibil chiar ca trupurile lor să fie îngropate acolo. E posibil și ca poziționarea blocurilor din piatră statice să aibă legătură directă cu acest fenomen. De fiecare parte a unui blocaj lunar major, Luna poate fi văzută răsărind sau apunând neobișnuit de departe spre nord sau sud, oferind o ocazie ideală pentru efectuarea studiilor.
Luna, în centrul atenției
Clive Ruggles, profesor emerit de arheoastronomie la Universitatea Leicester, a declarat că „Pietrele monumentelor se aliniază cu pozițiile extreme ale Lunii, iar cercetătorii au dezbătut ani de zile dacă acest lucru a fost intenționat. Iar dacă da, cum a fost realizat acest lucru și care ar fi putut fi scopul său.'
El a mai spus că nu ar fi o surpriză dacă oamenii din Antichitate ar fi ținut cont de Lună. „Oamenii au fost conștienți de fazele Lunii. Ceea ce suntem interesați să explorăm, este că, în timpul unui impas major, oamenii au observat că Luna răsare sau apune neobișnuit de departe spre nord sau sud și și-au dat seama că asta era ceva special. Și au ajuns să venereze și, în cele din urmă, să construiască monumente în direcțiile în cauză.'
Jennifer Wexler, istoric la Stonehenge pentru English Heritage, a declarat: „Această oportunitate ne permite să aprofundăm misterele antice ale monumentului și relația sa cu fenomenele cerești. Cred că ne va surprinde cu adevărat.' English Heritage va transmite în direct răsăritul Lunii în perioada respectivă și va organiza diferite evenimente dedicate.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: astrobarlad.ro, theguardian.com, planetary.com,
Citește și Cum devine sfânt o persoană obișnuită