Ce flori sunt comestibile

.

Fotografiile artistice ale unor preparate, emisiunile și concursurile culinare au transformat florile în simboluri ale rafinamentului gastronomic. Dacă până nu demult le priveam doar ca daruri colorate și parfumate pe care natura i le face privirii, acum suntem din ce în ce mai curioși referitor la ce flori sunt comestibile.

Deși ar putea părea o găselniță a chefilor moderni, florile se utilizează în gastronomie de mii de ani. Și există dovezi că bucătarii chinezi le foloseau încă de cu vreo 3000 de ani înainte de Hristos. Până și romanii obișnuiau să facă sosuri din violete, trandafiri și lavandă. Bunicele noastre obișnuiau să facă siropuri, șerbeturi și dulcețuri din trandafiri, flori de salcâm ori de soc. Iar florile au început să fie din ce în ce mai des și în cele mai variate feluri în bucătăria modernă.

Cum se pregătesc florile comestibile

De cele mai multe ori, florile se folosesc la decor, pentru un plus de culoare și rafinament. Însă vei avea o surpriză să afli câte soiuri de flori comestibile există și în câte moduri se pot prepara. Ba chiar multe dintre ele au și proprietăți benefice pentru sănătate.

Cele mai bune flori sunt cele proapăt culese. Și își păstrează și mai bine parfumul și aroma dacă se culeg dimineața, înainte ca soarele să le fi moleșit prea tare. Dar nu contează atât de mult momentul culesului căci, puse la frigider, într-un recipient din plastic, se pot păstra foarte bine și câteva zile.

Înainte de depozitare, e recomandat să le speli ușor, scufundându-le într-un bol cu apă rece. Se scot și se scutură ușor. Astfel, se vor îndepărta și eventualele insecte mici ascunse printre petale. De altfel, petalele sunt cea mai bună parte a florilor comestibile. Și trebuie să renunți la partea din petală care se prinde de baza florii, căci este amară. Nici staminele, pistilul și partea verde unde se îmbină petalele florilor mai mari nu ar trebui consumate. Dar sunt și multe flori, precum panseluțele, care se pot consuma în întregime.

Care flori ar trebui evitate

Dacă ai cel mai mic dubiu referitor la o floare, nu o mânca. E atât de simplu! La fel și dacă știi că suferi de alergii la polen. Nu toate florile sunt comestibile! Chiar dacă e posibil ca marea majoritate a florilor din propria ta grădină să devină ingrediente delicioase în preparatele tale unice.

Nu culege pentru consum florile ofilite, pătate, prăfuite sau cu petale decolorate. Dacă nu cunoști sursa exactă a florilor, mai bine nu le mânca. Chiar și florile din propria ta grădină pot fi toxice dacă ai folosit pesticide sau insecticide. Este foarte important să verifici, înainte de a le mânca, dacă soiurile respective sunt cu adevărat comestibile sau dacă prezintă riscuri pentru sănătate.

Florile precum azaleele, narcisele, ranunculus sau „piciorul cocoșului', delphinium și glicina sunt chiar otrăvitoare. Așa că, oricât de apetisant ar arăta și oricât de frumos ar miroși, e bine să nu bagi în gură orice floare. Nici să le culegi de pe marginea drumului nu e prea recomandat.

Ca să nu ai parte de probleme, trebuie să respecți cu strictețe cantitățile recomandate în rețete. Și să introduci treptat, câte puțin, petalele de flori în alimentația zilnică sau ocazională. Asta pentru ca organismul să poată reacționa în timp util și să vezi dacă le acceptă sau nu.

Cei care se știu alergici ar trebui să fie foarte prudenți și să discute cu medicul curant înainte de a consuma flori. Chiar și atunci când felul de mâncare comandat la un restaurant vine garnisit cu o floare, e bine să nu vă sfiiți să întrebați înainte dacă floarea respectivă este comestibilă.

Ce flori sunt comestibile

Printre cele mai cunoscute și utilizate flori comestibile se numără florile de citrice, de soc, de trifoi, de dovleac, margaretele, păpădiile galbene, trandafirii, lavanda, liliacul, florile de salcâm, hibiscus, panseluțele, violetele, crizantemele, florile de „năsturel' și „mâna Maicii Domnului' sau lonicera. Dar sunt și altele care se pot mânca cu încredere și care chiar fac bine pentru sănătate. Iată ce flori sunt comestibile:

Trandafirii

Petalele de trandafir au un gust delicat și dulce. În funcţie de soi şi de culoare, pot avea note fructate sau uşor condimentate. Petalele de trandafir se folosesc în gemuri, siropuri, jeleuri, pentru tartine dulci, dar şi la ornarea îngheţatei, a torturilor, pe prăjiturile cu glazură sau în salate. De asemenea, pentru a avea un efect vizual deosebit şi pentru a-ţi impresiona invitaţii poţi pune petale de trandafir în apă când faci cuburi de gheaţă, cu care decorezi ceaiurile reci, în perioada de primăvară şi vară.

Florile de dovlecel

În bucătăria mediteraneană sunt utilizate frecvent, atât în stare crudă, cât și preparate termic. Florile de dovlecel se pot umple cu un amestec de brânză şi ierburi aromate şi se pot consuma ca atare, reci, la aperitiv. Sau se pot coace la cuptor, tot umplute. Dar sunt delicioase și prăjite în crustă pentru șnițele. Sunt mai puțin recomandate prăjite, dar nimeni nu le poate rezista.

Păpădiile galbene

Da, sunt unele dintre cele mai încăpățânate buruieni de prin grădină, dar sunt extrem de sănătoase. Florile cu petale fine galbene au proprietăți puternic antioxidante. De altfel, și frunzele se pot consuma fără probleme, cu beneficii pentru sistemul digestiv. Pot fi ingrediente savuroase în salate, dar se și pot prăji. Din păpădii se obțin și dulcețuri delicioase, jeleuri și chiar vin.

Gălbenelele

Sunt foarte populare printre iubitorii tratamentelor naturiste. Însă aroma gălbenelelor dă o savoare foarte plăcută salatelor, omletelor, supelor şi preparatelor cu carne sau orez. Se poate face şi o pastă din gălbenele pentru tartine, zdrobind petalele împreună cu două linguri de ulei. Ca desert, se pot adăuga gălbenele în plăcinte sau prăjituri cu dovleac ori în cheesecake. Mugurii şi frunzele tinere sunt o alegere foarte bună pentru tortellini. Și pot fi transformate în aperitive dacă sunt coapte în aluat tempura, uşor de făcut şi de digerat de către organism.

Lavanda

Florile de lavandă sau levănţică au un parfum inconfundabil. Și sunt recunoscute pentru efectul calmant. În bucătărie, dau preparatelor o aromă dulceagă, cu note de lămâie. Se pot folosi într-o varietate de preparate, de la tocănițe, până la sosuri și deserturi sofisticate. Petalele pot fi combinate şi cu specialităţi din brânză.

Dau un plus de savoare și mierii, budincilor, prăjiturilor şi ceaiurilor reci. Gustul pregnant de lavandă se potrivește bine cu lămâia, fructele de pădure, rozmarinul, salvia, cimbrul și ciocolata. Recomandat este să folosești cantități mici pentru început, pentru ca aroma lavandei să nu eclipsese gustul complet al preparatului finit.

Bujorii

Poate că nu i-ai fi asociat niciodată cu hrana. Dar aceste flori spectaculoase, atât de îndrăgite, pot oferi un plus de rafinament unei salate banale. Vei obține un efect vizual fabulos dacă adaugi petale de bujori în limonade. Dacă prăjești ușor petalele de bujor și le presari cu zahăr obții un desert demn de laudă. Gustul ușor picant face din petalele de bujor un ingredient versatil, potrivit în preparate dulci și sărate deopotrivă.

Violetele

Datorită aromei lor dulci şi parfumate, violetele sunt printre cele mai faimoase flori comestibile. Gustul delicat dă savoare salatelor, iar frunzele în formă de inimă sunt delicioase atunci când sunt gătite la fel ca spanacul. Petalele mai pot fi folosite la decorarea salatelor de fructe, prăjiturilor, budincilor, la sorbeturi sau în cocktailuri. Dar, în aceste cazuri, pentru a avea un efect vizual deosebit, petalele trebuie cristalizate. Adică se ung cu albuş de ou, se dau prin zahăr şi apoi se lasă puţin la rece.

Garoafele

Deși odinioară foarte des întâlnite, garoafele și-au pierdut din popularitate. Totuși, oricât de ciudat ar părea, se numără printre ce flori sunt comestibile. Petalele se pot adăuga drept condiment la vinul fiert. Cristalizate în zahăr, sunt ornamente speciale pentru torturi și prăjituri festive. Garoafele pitice, pentru că au un uşor miros de trifoi şi nucşoară, pot fi puse la carnea în aspic sau în salate. Se recomandă înlăturarea părții de la baza petalelor, căci este amară.

Ca fapt divers, petalele de garoafe reprezintă unul dintre ingredientele secrete din celebra băutură franceză Chartreuse, un lichior care se prepară încă din secolul al XVII-lea. De menționat că și foarte parfumatele garofițe au un gust asemănător cuișoarelor. Și pot îmbogăți preparate precum deserturile, uleiurile și oțeturile aromatice.

Panseluțele

La fel de apetisante la gust precum le este și aspectul atât de artrăgător, panseluțele nu sunt doar pete de culoare în grădini. Ele pot completa un preparat banal, ridicându-l la rang de artă. Se pot adăuga în deserturi, produse de patiserie, dar și în salate sau în alte preparate. Petalele delicate glasate sunt absolut delicioase. Pe lângă aspect, panseluțele aduc și o doză de antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii.

Florile de mușețel

Mușețelul e recunoscut din vremuri străvechi pentru proprietățile lui benefice pentru sănătate. De obicei, e folosit pentru a alunga anxietatea și a îmbunătăți calitatea somnului. Florile, carea seamănă cu niște margarete în miniatură, au un gust dulceag și se potrivesc într-o varietate de preparate. În general, se recomandă prepararea termică, pentru a extrage aroma și compușii bioactivi benefici. Din flori se pot prepara siropuri, dulcețuri și alte deserturi savuroase.

Gladiolele

Deși asociate mai degrabă cu începutul de an școlar decât cu mâncarea, gladiolele se numără printre vedetele bucătăriei. Petalele se aseamănă la gust cu salata verde, dar au o tentă dulceagă. Se pot folosi atât în preparate dulci, cât și sărate. Se pretează foarte bine pentru spume, creme și pateuri tartinabile. Se pot consuma și ca atare, în salate.

Florile de liliac

Nimic nu se compară cu parfumul de liliac în serile de primăvară târzie. Totuși, gustul acestor flori înnobilează preparatele culinare. Ușor amărui și cu note citrice, se pretează în salate de fructe sau sărate. Dar se prepară din aceste flori și siropuri, dulcețuri, bomboane. Fiind foarte pregnant parfumul, se recomandă utilizarea moderată, pentru a nu eclipsa gustul celorlalte ingrediente.

Hibiscus

Este una dintre florile foarte frecvent utilizată în medicina naturistă. Are proprietăți antibacteriene, e plină de antioxidanți și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale precum și la eliminarea grăsimilor dăunătoare din organism. Pentru că se aseamănă mult la gust cu merișoarele și are note citrice, poate fi un ingredient savuros în salate sau în sosuri pentru fripturi mai grase. Gemul, marmelada sau jeleul de hibiscus sunt extraordinare pentru deserturi. Petalele proaspete dau un plus de farmec salatelor de fructe. Dacă ți-e poftă, te poți înfrupta fără grijă cu aceste flori, curățate în prelabil, desigur, direct din grădină.

Florile de salcâm

Sunt recunoscute pentru proprietățile lor vindecătoare, calmante și antiinflamatorii. Conțin vitamine, carotenoizi, glucide, minerale și uleiuri volatile, acid clorogenic, acid cafeic, taninuri. Printre substanțele remarcabile din ele se numără robinina și acacina, două glicozide flavonice. Uleiurile volatile extrase din florile de salcâm contribuie la reducerea stărilor specifice anxietății și stresului. Se pot consuma crude, ca atare, sau se pot adăuga în salate, în deserturi, dulcețuri și siropuri. Mierea de salcâm este una dintre cele mai căutate.

„Mâna Maicii Domnului' sau caprifoiul

Este una dintre florile cele mai populare pentru proprietăile ei vindecătoare. Cu un miros inconfundabil, liniștitor, este considerată plantă binecuvântată. Are proprietăți calmante, antiinflamatoare, alungă durerile de cap și ajută respirația. Pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi contribuie și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui. Florile dulci și parfumate sunt pline de nectar și se pot consuma ca atare. Dar ceaiurile, limonadele și siropurile sunt cele mai populare variante de a gusta din aroma caprifoiului. Siropul poate fi utilizat ca înlocuitor al zahărului în anumite deserturi.

Ce flori sunt comestibile deși nu ai crede

„Nu mă uita'

Este una dintre florile asociate mai degrabă cu poeziile de dragoste. Totuși, este foarte gustoasă și se poate consuma ca atare sau cu rol de ornament pentru preparate.

Floarea soarelui

Nu numai semințele atât de populare pe la noi sunt comestibile. Petalele au gust asemănător celui de nuci și se potrivesc foarte bine în salate. Sau se pot prepara pane.

Freziile

Probabil că nu e cineva care să nu le adore parfumul. Dar și gustul le este pe măsura aspectului. Ceaiurile și limonadele îmbogățite cu petale de frezii și un pic de coajă rasă de lămâie sunt spectaculoase.

Cameliile

În bucătăria asiatică, sunt frecvent utilizate. Fie că se folosesc proaspete, fie uscate, pot fi elemente de decor speciale și aduc un plus de culoare preparatelor.

Cercelușul sau Fuchsia

Probabil că nu te-ai gândit niciodată că această floare atât de drăgălașă ar putea fi mâncată. Trebuie numai să îndepărtezi toate părțile verzi și maronii, precum și stamina din floare, ca să te bucuri pe deplin de aroma ei.

Flori otrăvitoare

Deși marea majoritate a florilor sunt comestibile iar unele chiar au proprietăți benefice pentru organism, există și flori de care ar trebui să ne ferim. Putem să le avem în casă, dar în vază sau în glastră, nicidecum în farfurie. Și asta pentru că ar putea fi otrăvitoare. Narcisele, la fel ca și crinii, conțin o toxină numită licorină care, ingerată în cantități mari, poate fi chiar letală. Florile de mac sunt extrem de toxice, chiar dacă semințele sunt atât de delicioase în diferite preparate.

Degețelul sau degetarul conține o otravă care poate afecta inima. Leandrul este foarte toxic, de altfel una dintre cele mai otrăvitoare plante de grădină. Atingerea florilor de Clematis poate provoca iritații puternice. Zambila sălbatică conține substanțe toxice, la fel ca și rododendronul, care poate afecta ritmul inimii și tensiunea arterială. Pe cât de frumoase sunt hortensiile, pe atât pot fi de nocive dacă sunt ingerate. Iar delicatele și parfumatele lăcrămioare conțin convalatoxină, o altă substanță otrăvitoare.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: healthline.com, thompson-morgan.com,

Citește și Alimente sănătoase pentru dinți

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton