Ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate aprinse în casă

.

Ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate aprinse în casă? Ca de obicei, opiniile sunt împărțite și în această chestiune. Unii le utilizează pur și simplu ca odorizante pentru încăperi, alții le consideră aducătoare de bunăstare, iubire și noroc în cămin. Dar cum ne afectează? Iată ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate aprinse în casă.

Aproape că nu există ceremonial, rit creştin sau sărbătoare spirituală importantă fără ca lumina caldă a lumânărilor să fie prezentă în decor. Şi nu degeaba sunt nelipsite lumânările din tradiţia de veacuri. Căci sunt încărcate de simboluri magice, la îndemâna oricui. În plus, înnobilează orice masă festivă și conferă un plus de căldură atmosferei romantice.


Și, de ce nu, ajută chiar în aromaterapie și în odorizarea încăperilor. Numai că, mai nou, s-au iscat controverse și asupra temei legate de ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate aprinse în casă.

Din ce se fac lumânările parfumate

Lumânările au fost şi sunt folosite încă în ceremonii şi ritualuri spirituale, din cele mai vechi timpuri, în culturile tuturor popoarelor de pe glob. Se spune că aceste mici obiecte, pentru unii sacre, pentru alţii pur decorative şi îmbietoare olfactiv, ar combina energia focului cu vibraţiile culorilor şi cu forţa gândului. Astfel încât pot să îndeplinească până şi cele mai ascunse dorinţe. Și nu e greu deloc să aprinzi’ magia lumânărilor în propria ta casă. Trebuie doar să ştii cum să alegi culoarea şi ziua potrivită şi să le adaptezi zodiei sub care te-ai născut. Restul vine de la sine!


Dar ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate aprinse în casă? Ei bine, lumânările se fac, de veacuri, din ceară obținută din stupii albinelor. De altfel, și în zilele noastre, acest tip de lumânări sunt considerate netoxice, ecologice. Numai că asta le face și cele mai costisitoare, la fel ca și cele preparate din ceară de soia. Există și alte tipuri de ceară obținută din materii vegetale, precum ceara de cocos sau cea din palmier.


Pe de altă parte, majoritatea lumânărilor parfumate pe care le găsim în comerț sunt făcute din ceară de parafină. Este vorba despre un produs rezultat din prelucrarea petrolului, la fabricarea benzinei. Or, produsele petroliere pot produce cantități mari de funingine și alți compuși poluanți atunci când ard. Specialiștii consideră parafina drept cea mai nefericită opțiune pentru fabricarea lumânărilor de interior. Totuși, nu ar fi o problemă majoră pentru sănătate dacă ard perioade scurte de timp, în încăperi foarte bine aerisite.


Cum ne afectează poluarea casnică

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, citată de BBC Science Focus, peste 3,5 milioane de oameni mor anual din cauza poluării din locuințe. Așa numita poluare domestică se produce ca urmare a aerisirii deficitare a încăperilor, dar și a utilizării necorespunzătoare a diferitelor substanțe în activitățile cotidiene.

Aerul din bucătărie este cel mai poluat. Și asta din cauza particulelor fine eliberate în timpul gătirii. De altfel, bucătăria este și cea „mai murdară’ încăpere din casă, fiind sursa celor mai multe culturi de bacterii. În sufragerie sau dormitoare, poluarea este provocată de acarieni, praf, păr, fum de țigară, produse chimice de curățenie.


În plus, intervin aici și odorizantele, printre care se numără și lumânările parfumate. Alte surse generatoare de poluare mai sunt mucegaiurile, vopselurile, tapetul, parchetul, produsele pentru curățenie. Toate eliberează în aerul de respirat compuși organici volatili toxici. Formaldehidele, monoxidul de carbon (produs de sistemele de încălzire sau de fumatul în casă), oxizii sau dioxidul de azot sunt câțiva dintre ei.

Aparent banalele lumânări și bețișoarele parfumate eliberează particule de plumb, zinc, staniu și cadmiu, toate cu potențial cangerigen. Totuși, studiile au arătat că lumânările naturale par să elibereze cea mai mică cantitate de substanțe chimice potențial periculoase. Spre exemplu, lumânările făcute din stearina de palmier eliberează doar jumătate din cantitatea de funingine pe care o eliberează lumânările făcute din parafină. Iar lumânările din ceară de soia eliberează mai puțin fum, funingine și formaldehidă.


Ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate

Un studiu, publicat chiar la începutul acestui an în Analele de Medicină și Chirurgie, se referă tocmai la ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate. Și a arătat că lumânările parfumate aprinse în interiorul locuințelor eliberează gaze toxice. Iar acestea pot aduce boli grave și chiar cancer.

Monoxidul de carbon sau oxidul de nitrogen contaminează aerul respirabil, la fel ca și alte elemente carcinogene precum hidrocarburile aromatice policiclice. Astfel, cei care le utilizează constant, pe termen lung, se plâng de amețeli, vertij, dureri de cap, iritații ale mucoaselor, probleme respiratorii, ochi iritați, strănut, nas înfundat, dureri în piept și senzație de gât uscat.


Folosirea ocazională a lumânărilor parfumate nu constituie un pericol pentru sănătate. Mai ales dacă aeriseşti bine camera înainte şi după ce au ars. Dar persoanele care le folosesc des riscă să se îmbolnăvească de afecţiuni respiratorii sau dermatologice.

Lumânările de proastă calitate eliberează în aer formaldehide precum toluen, benzen şi alte substanţe periculoase cu care sunt colorate şi parfumate. Și există studii care au demonstrat că utilizarea pe termen lung a lumânărilor parfumate de prostă calitate duce la apariția cancerului de vezică urinară. În plus, poate declanșa astm și alergii.


Ce spun specialiștii

Tamás Pándics, șeful Departamentului de Științe ale Sănătății Publice de la Universitatea Semmelweis, având în vedere că ne petrecem 90% din timp în interior, calitatea aerului este cel mai important factor de sănătate a mediului.

Din punct de vedere al riscului pentru sănătate, nu este nicio diferență dacă odorizantele folosite, inclusiv lumânările, uleiurile, spray-urile sau parfumurile pentru priză, sunt produse naturale sau artificiale.

Lumânările și alte odorizante pot fi nocive dacă sunt utilizate constant și pe termen lung. „Acest impact cumulativ și expunerea constantă la aceste substanțe chimice este ceea ce duce la riscul potențial pentru sănătate al acestor produse.’, spune Pándics.

Folosirea mai multor parfumuri de interior este asociată cu migrene, risc crescut de afecțiuni respiratorii, iritații ale ochilor și gatului, tulburări hormonale. De asemenea, pot exacerba problemele celor care suferă deja de astm și boli respiratorii cronice.

Când vine vorba despre reacția corpului uman, sursa substanței toxice nu contează. Indiferent dacă sunt produse artificiale sau naturale, fiecare substanță străină organismului prezintă un risc. „Este posibil să nu fie cancerigene, dar pun o povară suplimentară asupra ficatului și nici sistemul nostru metabolic nu este pregătit să le proceseze.’, adaugă Pándics.

Uleiurile esențiale sunt formate din zeci sau chiar sute de componente, care pot include unele toxice. Unul dintre acestea este tuyona, care se găsește în salvie medicală și în uleiul esențial produs din aceasta. În cantități mari, tuyona poate afecta sistemul nervos. Cinnamaldehida din uleiul de scorțișoară poate provoca iritația pielii și o reacție alergică.

„Proprietățile chimice ale limonenului, un ingredient relativ comun în parfumurile de uz casnic, sunt cunoscute de ceva vreme. Cu toate acestea, în ceea ce privește utilizarea sa pe tot parcursul vieții, sunt disponibile doar estimări.’, spune Pándics. Nu este o chestiune de a folosi parfumul potrivit în cantitatea potrivită: este o expunere chimică suplimentară care trebuie evitată cu totul.

Dacă scopul este de a acoperi un fel de miros acasă, ar trebui să găsim și să eliminăm sursa.’, adaugă el. Pe lângă aerisirea regulată, pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior, expertul recomandă curățarea umedă care îndepărtează eficient atât polenul, cât și particulele de poluare depuse pe suprafețe.

De ce sunt periculoase odorizantele

Că tot vorbim despre ce influențe asupra sănătății pot avea lumânările parfumate, iată în ce măsură sunt nocive sau nu odorizantele în general. Se spune că odorizantele, fie ele sub formă de spray, fie de roll-on sau stick, pot cauza apariția cancerului.

Și, cum la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer mamar, tindem să credem în ele. Dar important este să ne informăm corect. Căci, după cum spun specialiștii, mai degrabă riscăm să dezvoltăm alergii sau afecțiuni respiratorii decât temuta boală a mileniului.

Antiperspirantele au declanșat un uriaș val de controverse legate de bolile pe care le-ar declanșa. Însă, persoanele care transpiră excesiv, fie vară, fie iarnă, și nu numai ele, le consideră o binecuvântare. Dovezile științifice încă nu sunt suficiente pentru a confirma stoparea folosirii antiperspirantelor.

Important este să facem diferența între antiperspirant și deodorant. Sunt două produse diferite! Deodorantul are rolul doar de a reduce mirosul și nu conține săruri de aluminiu potențial dăunătoare, ci doar parfum și compuși antibacterieni. Dar antiperspirantul este conceput să reducă transprirația. Așadar, de ce atâta tevatură?

Cât sunt de periculoase sărurile de aluminiu

Produsele de îngrijire de acest tip se aplică în regiunea axilară, mai exat, la subraț. Conținutul de săruri de aluminiu și alte ingrediente suspecte din produsele antiperspirante este cel care îngrijorează. Și asta pentru că există voci care spun că ar fi responsabile pentru apariția cancerului mamar și a altor boli.

Dar sărurile de aluminiu sunt folosite împotriva transpirației încă din 1903, în diferite tipuri de produse de îngrijire. Și au cel mai ridicat grad de eficiență. Sunt ingrediente active și acționează prin blocarea glandelor sudoripare, împiedicând transpirația să ajungă la suprafața pielii și reducând mediul umed în care se înmulțesc bacteriile care favorizează mirosul neplăcut.

Deși sunt cel mai eficient antiperspirant existent și niciun studiu nu a demonstrat legătura directă cu apariția cancerului de sân, în continuare utilizarea lor rămane controversată. Totuși, dr. Alina Suru, specialist dermato-venerologie, spune că „Majoritatea cancerelor de sân se dezvoltă în partea superioară – zona cea mai apropiată de axilă, unde sunt aplicate și antiperspirantele.

Studiile sugerează că substanțele chimice din antiperspirante, inclusiv sărurile de aluminiu, sunt absorbite în organism cu usurință, mai ales atunci când pielea este proaspăt epilată. În continuare, ele interacționează cu ADN-ul și pot produce modificări cancerigene în celule sau pot interfera cu estrogenul, hormonul feminin care influențează creșterea celulelor asociate cancerului mamar.’

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: dailynewshungary.com, journals.lww.com, BBC Science Focus

Citește și Care sunt cele mai frecvente afecțiuni primăvara