Ce înseamnă ADHD. Cauze, factori de risc și simptome

 Radulescu Ruxandra
.

Ce înseamnă ADHD. Care sunt cauzele, factorii de risc și simptomele cărora trebuie să le fie acordată atenție atunci când vine vorba despre tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. ADHD se numără printre cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare apărute în copilărie și continuă deseori în timpul adolescenței și apoi la maturitate.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

ADHD este o afecțiune întâlnită atât la copii cât și la adulți, iar simptomele pot varia pe măsură ce se schimbă și responsabilitățile. În majoritatea cazurilor, se crede că genele pe care le moștenim de la părinții noștri sunt un factor semnificativ de risc în dezvoltarea ADHD.

Ce înseamnă ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare mintală de tip neurologic psihică. Aceasta se manifestă prin hiperactivitate, verbalizare în exces, comportament dezordonat, impulsivitate, lipsă de odihnă, și neatenție, conform medlife.ro.

Acest termen a devenit oficial în primăvara anului 2013, în momentul în care a fost lansat în SUA Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale, Ediția a V-a. Afecțiunea e recunoscută de Organizația Mondială a sănătății, iar statisticile arată că între 2,5% și 5% din populația globală suferă de ADHD.

Citește și: Nicoleta Nucă, după ce a fost diagnosticată oficial cu ADHD: „Am căpătat mai multă luciditate, mai multă liniște”

Citește și: Delia e convinsă că suferă de ADHD: „M-am autodiagnosticat. Sunt agitată dintotdeauna'. Cum o afectează firea introvertită în vacanțe

Citește și: Ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă arborate de Salvamar

Citește și: Cristina Șișcanu, uimită de salariul cerut de o menajeră pentru a o angaja: „Vine cu aspiratorul ei special, cu toți detergenții. Oameni buni, ați înnebunit?'

ADHD – Cauze

Asemenea celorlalte tulburări mintale, și în cazul ADHD un rol important îl joacă combinația de factori genetici și factori de mediu. În urma mai cercetărilor s-a constatat că o moleculă mică, dopamina, ce e responsabilă de comunicarea dintre neuroni, are un rol important în procese privind atenția, concentrarea pe o anumită sarcină și acțiunea, notează doc.ro.

Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute, însă în circa 80% dintre cazuri fondul genetic joacă un rol important. La fel și leziunile cerebrale dobândite – circa 20% dintre cazuri sau poate fi vorba despre ambele cauze. Nu în ultimul rând, factorii familiali și sociali, precum absența mamei sau viața în centre de plasament sau mediul haotic de viață.

ADHD – Factori de risc

Potrivit reginamaria.ro, printre factorii de risc ce ar putea juca un rol în această afecțiune se numără:

  • Nașterea prematură sau greutatea mică la naștere
  • Fumatul sau consumul de alcool în timpul sarcinii
  • Leziuni cerebrale (encefalopatii ischemice, infecții ale sistemului nervos central, leziuni sau traumatisme cerebrale)
  • Expunerea la factori din mediu (de pildă, plumb) în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă

Simptome ADHD la copii

În primul rând, atunci când vorbim despre ADHD, primele simptome sunt legate de neatenție, hiperactivitate-impulsivitate sau o combinație între acestea. Copilului îi va fi greu să-și canalizeze atenția și să rămână organizat. La copil, ADHD se manifestă prin:

  • probleme de concentrare pe activități, fiind cu ușurință distras;
  • nevoia de a fi mereu în mișcare sau de a alerga, având probleme în a sta nemișcat când i se solicită acest lucru;
  • capacitate redusă de atenție atunci când se joacă sau când își face temele;
  • vorbește mult și chiar i-ar putea întrerupe pe ceilalți;
  • angajarea în activități în timp ce vorbește tare, perturbându-i pe cei din jur.

Simptome ADHD la adolescenți

Pe măsură ce copiii cu ADHD cresc, simptomele pot suferi schimbări sau chiar pot apărea unele noi. Printre acestea se numără:

  • dificultăți de concentrare la teme sau alte activități;
  • greșeli frecvente în timpul orelor sau la teme;
  • dificultăți în a termina o anumită sarcină, fie acasă sau la școală
  • manifestarea frustrării și a sensibilității emoționale crescute;
  • probleme în a-și organiza sarcinile și a-și gestiona timpul;
  • pierd obiecte personale sau uită frecvent lucruri;
  • evită sarcinile grele din punct de vedere mental;
  • probleme în gestionarea relațiilor sociale și familiale;
  • conflicte dese cu părinții tocmai din cauza acestor simptome.

Simptome ADHD la adulți

În cazul adulților, simptomele ADHD pot suferi modificări față de cele din adolescență sau copilărie, având în vedere diferitele reponsabilități care vin la pachet cu vârsta. Așadar, adulții cu ADHD pot manifesta următoarele simptome:

  • dificultăți de concentrare la facultate sau la serviciu;
  • probleme în finalizarea sarcinilor de la locul de muncă;
  • probleme cu stima de sine și bunăstarea mentală generală;
  • probleme privind abuzul de substanțe, în special alcoolul;
  • provocări în relația cu partenerii de viață, familia sau colegii de muncă;
  • accidente sau răniri frecvente.

Studiile recente indică inclusiv că simptomele de ADHD pot varia la femei și pot fi diferite de cele ale bărbaților. De exemplu, acestea se pot confrunta mai degrabă cu schimbări dese de dispoziție sau lipsa stimei de sine.

Tratamentul pentru ADHD include, de cele mai multe ori, terapii comportamentale, medicamentoase sau de ambele tipuri, fiind extrem de important pentru adaptarea la locul de muncă și în societate. Medicul este cel care va stabili un plan de tratament complex, în conformitate cu nevoilor persoanei afectate.

Sursa foto: pexels.com



Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton