Ce înseamnă ”Bogdaproste”. Istoria și originile acestui cuvânt extrem de folosit. Cu siguranță cel puțin o dată ai auzit sau chiar folosit cuvintele „Bogdaproste” sau, „bodaproste”, cum mai este folosit în forma sa colocvială. Ce-i drept, „bogdaproste” nu prea seamănă cu restul cuvintelor uzuale din română și nu este atât de ușor de reținut și pronunțat de către marea majoritate. Fiecare îi știe însemnătatea după poveștile antice, însă prea puțini originile, cât și istoria. Iată tot ce trebuie să știi despre cuvântul ”Bogdaproste”!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă cuvântul 'Bogdaproste'? Ei bine, dacă încă nu ai făcut-o, este timpul să afli istoria și originile unuia dintre cele mai folosite cuvinte la înmormântări, în perioada Postului, de Sâmbăta Morților, Moșii de vară, Moșii de iarnă, însă nu numai. Cuvântul poate fi tradus în mai multe feluri, însă cel mai precis înțeles este: „Dumnezeu să-i ierte'.
Citește și: Cum ținem post fără să ne îngrășăm: 'E bine să consumăm cantități mici de alimente și să…'
Mai mult sau mai puțin, fiecare dintre noi a folosit la un moment dat, în diferite circumstanțe, însă de fiecare dată fiind vorba despre o persoană care nu mai este printre noi. Așa cum se zice când moare cineva, 'Dumnezeu să-l ierte', așa se spune și 'Bogdaproste' când o persoană împarte ceva de mâncare pentru cel/cea care a trecut la cele Sfinte.
Ce înseamnă 'Bogdaproste'- Istoria și originile
Multe persoane, mai ales vârstnicii sunt de părere că acest cuvânt face parte din dex-ul limbii române. Ei bine, nu este deloc așa. Printre mulțimea de limbi care și-au lăsat amprenta, de-a lungul anilor, asupra poporului nostru, se numără și slavona, după latina, care ocupă primul loc. Prin urmare, „Bogdaproste', cuvânt uzual pentru noi, este, spre surprinderea multora, din slavonă, și nu din română.
Potrivit doxologia.ro, părintele Andrei Atudori explică semnificația acestui cuvânt, spunând că „ne trimite cu gândul la iubirea lui Dumnezeu'. Îl folosim deseori când primim ceva de pomană, astfel că după ce luăm produsul, spunem 'Bogdaproste', iar apoi răspunsul cel mai des este: 'Să fie primit', urmat de 'Dumnezeu să-l ierte!'.
Despre Postul Paștelui
Ei bine, și fiindcă a venit vorba despre religie, nu putem uita faptul că suntem în Postul Paștelui. În acest an, Paștele cade duminică, 16 aprilie 2023. Asta înseamnă că Postul Mare a început de pe 27 februarie 2023 și se termină pe 15 aprilie 2023, cu o slujbă în seara de Sâmbăta Mare. Cu toate acestea, ultima săptămână a Postului Mare este sărbătorită puțin diferit, cu Săptămâna Sfântă, care începe cu Duminica Floriilor, duminică, 9 aprilie 2023.
Săptămâna Sfântă, cunoscută drept și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, marchează ultima săptămână a Postului Paștelui și săptămâna înainte de Paște. În zilele de dinaintea paștelui, întâlnim în ordine: Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. După Paște, urmează și Săptămâna Luminată, care este prima saptămână de după Postul Paștelui.
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul care se spune de Paște
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l dă mie. (1 metanie mare) Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. (1 metanie mare)
Așa, Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin’ (1 metanie mare)
Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui este urmată de patru stihuri, care trebuie rostite de trei ori. Fiecare stih este însoțit de o metanie mică:
„Dumnezeule, milostiv fi mie păcătosului; Dumnezeule, curăţește-mă pe mine păcătosul; Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă; Fără de număr am greșit, Doamne iartă-mă’.
Sursă foto: Pixabay