Ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă arborate de Salvamar

.

Ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă arborate de salvamar e foarte important să știi. Dar și mai important este să respecți semnalele transmise de acestea. Căci ele fac diferența dintre viață și moarte. Oricât de iscusit înotător te-ai crede, este vital să nu ignori ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă.

În fiecare an, marea înghite vieți. Și asta pentru că nu se cunosc sau pur și simplu se ignoră ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă. Salvamarii le arborează. Dar până și ei își pierd viețile în încercarea de a-i salva pe cei care se încăpățânează să le trateze cu indiferență.


Iar steagurile arborate de salvamari nu sunt puse acolo ca obiecte de decor. Reprezintă semnale ale regulilor care trebuie respectate peste tot în lume la plajă. Și știm să căutăm plajele certificate internațional cu steagul albastru, pentru propriul confort. La fel ar trebui să știm să respectăm ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă arborate de salvamari.

Ce se întâmplă dacă nu respecți ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă

Ne-am obișnuit cu ideea preconcepută că legile sunt făcute ca să fie și încălcate. Cumva, suntem un popor care are nesupunerea în sânge. Iar ca turiști avem impresia că, dacă am plătit niște servicii sau un sejur undeva, toată lumea trebuie să ni se supună.


Or, important este să ne dăm seama că anumite reguli au fost făcute tocmai pentru propria noastră siguranță. Iar acestea nu ne știrbesc cu nimic personalitatea puternică. Așa se întâmplă și în cazul semnalelor transmise de salvatorii de vieți de pe litoral. De aceea, devine vital să știi ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă arborate de salvamari.

Pe lângă drepturi, orice turist din lumea asta mare are și obligații. Iar acestea trebuie respectate cu strictețe. Conform legislației în vigoare, dacă te afli pe litoral ai de respectat anumite prevederi. Astfel, HG 1136/2007 prevede următoarele:

„Art. 6. – Persoanele care utilizează plajele, ștrandurile, parcurile acvatice și porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligații:
a) să respecte semnalizările panourilor de avertizare şi de informare pentru vizitatori;
b) să nu depăşească în înot limita marcată de geamanduri;
c) să nu intre în înot în zonele periculoase marcate şi înconjurate cu balize;
d) să păstreze curăţenia la locul de şedere de pe plaje, ştranduri, parcuri acvatice şi porturile de agrement nautic, precum şi a apei;
e) să nu intre în apă atunci când este interzisă îmbăierea;
f) să anunţe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de înec al unei persoane.


Nerespectarea prevederilor acestui articol constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1000 de lei’.

Ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă

Din nefericire, salvamarii români nu au foarte multe instrumente prin care să poată controla turiştii. De aceea, se pierd vieţi omeneşti din ambele „tabere’. Căci, uneori, nici măcar salvamarii nu pot face minuni. Așa că nu ne rămâne decât să ne supunem regulilor. Iar una dintre ele este să știm ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă arborate de salvamari.


Articolul 20 din HG nr. 1136/2007 privind organizarea serviciilor publice de salvare acvatică – salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajă prevede că „semnalizarea plajelor se realizează conform standardelor internaţionale după cum urmează:

  • steag roşu-galben pentru zonele de îmbăiere care sunt supravegheate de salvatori acvatici;
  • steag roşu-galben împreună cu un steag galben pentru zonele de îmbăiere care sunt supravegheate de salvatori acvatici, dar înotul nu este recomandat;

  • steag roşu-galben împreună cu un steag roşu pentru zonele de îmbăiere în care condiţiile nu permit accesul persoanelor în apă;
  • steag în carouri alb-negru pentru zonele în care se practică agrement nautic şi înotul este interzis;
  • steag alb cu logo sau scris opţional și sigla, numele agentului care prestează activitatea de salvamar.’

Asta spune legea. Dar mai sunt lucruri de știut referitoare la ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă arborate de salvamari. Cu alte cuvinte, și textul legii are nevoie de o „traducere’ pe înțelesul tuturor. Spre exemplu, în afara culorilor prezentate mai sus, mai putem observa pe alte plaje și alte culori sau combinații de culori. Și fiecare are o semnificație anume. Iar orientările pentru steagurile enumerate sunt elaborate de standardul internațional de la Federația Internațională de Salvare a Vieții (ILS).


Ca să-ți fie mai ușor să reții ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă, ia în considerare semaforul. E verde? Ai liber! Așa e și cu steagul verde arborat. Înseamnă că marea e calmă și poți înota în voie. A trecut pe galben culoarea steagului? E cazul să fii prudent și să îți asumi riscuri de pericol mediu. Înseamnă că valurile și curenții marini sunt moderate.

Ei bine, steagul roșu e semnalul de alertă. Când vine vorba despre ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă, roșu e recunoscut de toată lumea. Cu respectarea lui e mai greu, dar ce reprezintă știe oricine.Înseamnă că marea prezintă un pericol crescut, valurile sunt mari, curenții sunt foarte puternici. Iar intrarea în apă este strict interzisă. Indiferent dacă te consideri înotător performant!


Când vezi undeva arborate steaguri roșii duble, luciul de apă este închis accesului și utilizării publice. Acolo unde sunt arborate steaguri cu roșu și galben, zona este dedicată exclusiv salvamarilor. Și este semnul clar că plaja este supravegheată de salvatori. Totuși, un steag roşu-galben împreună cu un steag galbense arborează în zonele de îmbăiere care sunt supravegheate de salvamari, dar înotul nu este recomandat.

Un steag galben cu o bilă neagră în mijloc înseamnă că acolo este interzis accesul cu plăci de surf și alte ambarcațiuni fără motor. Steagul violet arborat anunță prezența în apropiere a unor viețuitoare marine periculoase. Când vezi arborat steagul portocaliu cu banderolă de vânt, nu ai voie să folosești accesoriile gonflabile în apă. Înseamnă că sunt prezente vânturi din larg. Când apare steagul roșu și alb, cu cele două culori secționate în patru, semnalul se traduce prin evacuare de urgență a plajei.


Atenție la semne!

Acestea sunt principalele culori ale steagurilor întâlnite pe plajele românești și din alte țări. Și foarte important este să știi că activitatea de salvare acvatică desfăşurată prin serviciul de salvamar şi prin posturile de prim ajutor pe plajă este, așa cum spune și denumirea, destinată salvării vieţii oamenilor. Geamandurile, balizele, bilele plutitoare îşi au rostul lor, fiind amplasate de către personal calificat. Orice gest teribilist de încălcare a acestora atrage avertismente din partea salvamarilor. Dar reprezintă, în primul rând, a pune la risc propria viață.

Pe de altă parte, nu este indicat să faci uz de serviciile de salvare în mod nejustificat. Spre exemplu, nu trebuie să alertezi salvamarii pentru căutarea unei persoane presupusă a fi dispărută în apă. Acea persoană poate savura în tihnă o bere la o terasă. La fel se poate întîmpla și în cazul copiilor nesupravegheați rătăciți pe plaje. Iar în vreme ce salvamarii pierd timp prețios căutând, altcineva se poate afla în real pericol.

Pe lângă ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă, e bine să fii atent și la semnele de avertizare. Astfel de panouri cu însemne pot fi văzute pe plajele din toată lumea. Cele mai multe dintre semne sunt ușor de înțeles. Și nu strică să le acorzi atenția cuvienită, pentru orice eventualitate, înainte de a păși pe ele. În cazul în care nu înțelegi prea bine sau ai dubii în legătură cu ce înseamnă culorile steagurilor pe plajă, întreabă un salvamar. Nu e nimic rușinos în asta. Dimpotrivă, te vei ști tu în siguranță și la fel vor fi și cei dragi ție.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: just.ro, USLA, constantainfo.ro,

Citește și Ce reguli trebuie să respectăm când mergem la mare