Ce înseamnă „ghosting” în relație și alți termeni populari în jargonul relațiilor

.

Ce înseamnă „ghosting' în relație? E o întrebare căreia mulți îi caută răspunsul. Și sunt destui alți termeni utilizați frecvent în jargonul relațiilor, în ultimii ani. Este vorba despre denumiri preluate din alte culturi, cu experiență mai mare în domeniu. Așadar, limbajul iubirii s-a extins. Și e cazul să afli, printre altele și ce înseamnă „ghosting' în relație.

Când vine vorba despre relații amoroase, stilul modern de viață ne cam complică existența. Căci limbajul iubirii a devenit tot mai complicat, iar dicționarul s-a extins substanțial. Jargonul relațiilor nu e tocmai la îndemâna oricui. Or, în relațiile interumane, tocmai comunicarea este cheia succesului. Și am ajuns să ne întrebăm ce înseamnă „ghosting’ în relație, pe lângă mulți alți termeni necunoscuți.


Ce înseamnă „ghosting’ în relație

O traducere ad litteram nu ar fi deloc potrivită când vine vorba despre ce înseamnă „ghosting’ în relație. Căci „ghost’, în limba engleză, înseamnă fantomă sau a scrie un material în numele altcuiva. În limbajul informal, însă, acest „ghosting’ se traduce prin încheiera abruptă a unei relații, oprind orice mijloc de comunicare cu o persoană.

Așadar, ce înseamnă „ghosting’ în relație? Acest gest presupune întreruperea bruscă a relației cu cineva, fără a da nicio explicație. Se aplică preponderent în relațiile amoroase, dar și în cele de prietenie, de amiciție sau de colegialitate la locul de muncă. Termenul a fost pentru prima dată menționat în Dicționarul Urban în 2006. Și înseamnă să dispari pur și simplu din viața cuiva, ca și cum nu ai fi existat vreodată.


În era digitală, când cea mai mare parte a vieții se desfășoară în mediul virtual, fenomenul de „ghosting’ a devenit frecvent. Și se pare că aproape o treime dintre adulții americani au trăit deja această experiență. Este o consecință a evoluției tehnologiei și a dezvoltării modalităților de comunicare prin aplicațiile de întâlniri online și social media în general. Așa se face că mulți consideră deja ceva normal și inevitabil să se confrunte cu ce înseamnă „ghosting’ în relație.


Persoana abandonată în acest context poartă numele de „ghostee’. Și, de cele mai multe ori, se confruntă cu o suferință majoră, cu stări asemănătoare celor de doliu. Poate avea tulburări emoționale severe. Și poate ajunge să se simtă respinsă, inferioară, confuză, să-și piardă stima de sine și încrederea. Un studiu din 2018 arată că 72% dintre participanți au trăit experiența de a fi „ghostee’.

Cum îți dai seama că te confrunți cu ce înseamnă „ghosting’ în relație


Să fii abandonat fără nicio explicație e o experiență traumatizantă. Ca să nu suferi mai mult decât ar trebui și să nu ai parte de surprize neplăcute, e cazul să înțelegi semnele a ceea ce înseamnă „ghosting’ în relație. Așadar, dacă, dintr-o dată, nu mai primești niciun semn de la persoana dragă, nu îți mai răspunde la telefon, e-mail ori mesaje, e cazul să tragi semnalul de alarmă. Mai ales dacă aparent nu ar fi existat niciun motiv să facă asta și nici nu ți-a oferit vreo explicație.


În ciuda insistențelor tale, persoana cu pricina refuză orice fel de contact cu tine. Și asta în ciuda faptului că apare online pe paginile de socializare. Ba chiar e posibil să te fi șters din lista sa de contacte. Acum nu e cazul să intri în panică dacă se întâmplă asta într-o singură zi, pe parcursul câtorva ore. Să nu exagerăm!

Totuși, dacă lipsa vreunui semn din partea celeilalte persoane durează o vreme, atunci te poți gndi la „ghosting’. Fiecare relație este unică în felul ei și fiecare partener își cunoaște coechipierul suficient de bine încât să-și dea seama când ceva nu este în regulă. Spre exemplu, dacă celălalt obișnuia să-ți răspundă imediat și, dintr-o dată, nu mai dă niciun semn câteva zile, e clar că avem de-a face cu ceea ce înseamnă „ghosting’ în relație.


Cum ne afectează „ghosting’-ul

Oamenii reacționează diferit la o astfel de experiență. Unii pot fi complet indiferenți, în vreme ce alții se simt trădați și suferă enorm. Unii consideră că „ghosting’-ul este un fenomen iminent în era tehnologiei. Și îl practică evitând astfel asumarea responsabilității de a pune punct unei relații. Este mult mai convenabil să dispari pur și simplu decât să dai explicații, nu-i așa?

Numai că cel care a fost abandonat se simte vinovat. În plus, își face griji pentru cel dispărut fără urmă. Se simte rănit, respins și foarte confuz. Căci nu înțelege unde și cu ce a greșit față de cel care a întrerupt brusc orice legătură. Fenomenul atrage după sine frustrare și chiar furie. Pierderea relației, fie ea și una pasageră, poate duce la o asemenea tristețe ca cea provocată de perioada de doliu după moartea cuiva drag.


Fenomenul de ghosting conține anumite etape emoționale ce trebuie depășite. Acestea sunt complexe și dificil de gestionat. Și asta pentru că nu toți oamenii sunt la fel și nu reacționează uniform la problemele din viață. Totuși, etapele emoționale prin care trec sunt aceleași.

În primul rând, cel ce trece prin ghosting este surprins și confuz deopotrivă. Încearcă să înțeleagă de ce persoana respectivă i-a făcut asta. Își asumă responsabilitatea problemei apărute învinuindu-se. Apoi, se panichează și intră în angoasă. Pe termen lung, efectele emoționale pot fi grave. Unii specialiști le compară chiar cu cele apărute în urma excluziunii sociale, a abandonului.


În astfel de situații, cel așa-numit ghostee ajunge să trăiască stări intense de tristețe, de singurătate și chiar de depresie. Scade substanțial stima de sine și încrederea în propria persoană. În plus, ghostingul erodează încrederea față de ceilalți oameni, mai cu seamă în potențialele relații viitoare. Și foarte interesant este și faptul că cei care au fost ghostee este foarte posibil să îi trateze pe ceilalți cu ghosting în viitor.

Termeni noi din jargonul relațiilor

Nici nu am apucat să ne dezmeticim bine referitor la ce înseamnă „ghosting’ în relație, că ne izbim și de alți termeni ciudați. Ai auzit de „sexting? Ei bine, este vorba despre conversațiile cu tentă sexuală prin intermediul mesajelor. Dar jargonul relaţiilor este amplu. Iar Claire Certain, director al aplicaţiei de dating Happn, a întocmit un ghid explicativ al termenilor care ne dau bătăi de cap, citat de The Independent.

Ghosting

Revenind la oile noastre, adică la ce înseamnă „ghosting’ în relație, ghosting-ul are loc atunci când cineva cu care te întâlneşti dintr-o dată nu mai e de găsit.

Soft ghosting

Dar există și „soft ghosting’. Este fenomenul care se referă la un comportament prin care cineva reduce treptat nivelul de comunicare, fără a tăia complet orice legătură.

„Orbiting’ și „breadcrumbing’

Sunt alți doi termeni derivați din ghosting. După ce cineva rupe o relație, continuă să se intereseze de persoana pe care a abandonat-o, dar fără a mai comunica cu aceasta. Continuă să îi pese, să lase comentarii sau să reacționeze la postări, dar fără a răspunde la mesaje ori apeluri. Asta se traduce prin „orbiting’. „Breadcrumbing’-ul derivă din orbiting. Și zăpăcește și mai mult persoana abandonată fără explicații. Căci i se transmit constant semnale, dar nu i se răspunde concret la mesaje sau apeluri.

Caspering

Mai știi fantoma simpatică pe nume Casper din desene animate? Ei bine, cam asta încearcă să fie și caspering-ul. Este o formă mai prietenoasă de ghosting. De altfel, nu este ghosting în sine, ci mai degrabă o rupere declarativă a relației.

Slow Fade

Este o practică asemănătoare cu ghosting-ul, însă într-o versiune mai prelungită. Cu alte cuvinte, persoana cu care ești în relație începe treptat să se îndepărteze, făcând din ce în ce mai puţin efort în a ţine legătura.

Benching

Tradus „banca de rezervă, în această situaţie nici măcar nu ajungi la stadiul în care să vă întâlniţi regulat. Persoana respectivă evită să iasă cu tine, însă continuă se te contacteze prin mesaje şi pe reţelele sociale. Aveţi convorbiri interesante, incitante, care conțin chiar promisiuni care nu se materializează niciodată. „În esenţă, aceste persoane te ţin pe tuşă, în timp ce îşi încearcă norocul şi cu alte persoane., spune Claire Certain.

Tuning

Acest termen poate fi confundat cu benching-ul. Însă are o tentă pozitivă. Tuner-ii sunt cei care vorbesc vag şi evită să fie direcţi în ceea ce priveşte sentimentele lor. Chiar dacă sunt interesaţi de o legătură amoroasă.

DTR

Acest acronim este echivalent cu a discuta spre ce se îndreaptă relaţia voastră. Provine de la „define the relationship sau definește tipul relației.

Cuffing Season

Este un termen care se referă la sezonul de iarnă. Atunci oamenii care de obicei se simt bine şi singuri, caută să se implice într-o relaţie.

Thirst Trap

Acest termen se foloseşte de obicei pentru a descrie o fotografie de pe reţelele sociale care este postată cu intenţia de a atrage atenţia. Este ca „o capcană a dorinţei sexuale.

Catch and Release

Tradus, „prinde şi dă-i drumul, este un termen folosit în pescuitul sportiv. Dar este și tactica celor care iubesc „pescuitul’ sau „vânătoarea de parteneri. De îndată ce o persoană muşcă momeala şi începe să se ataşeze emoţional, acest tip de persoane se plictisesc şi pun capăt relaţiei.

The Lemming

Este acea persoană care, în ciuda faptului că este aparent fidelă, își va înșela sau va abandona partenerul imediat ce o altă persoană apropiată iese din relația ei.

FBO

Este un acronim pentru Facebook Official. Cu alte cuvinte, îi poți eticheta partenerul ca fiind oficial pe Facebook. Dar asta nu înseamnă că sunteți neapărat parteneri și în viața reală.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: psychologytoday.com, simplypsychology.com, independent.co.uk,

Citește și Când au apărut tocurile și cum au evoluat