În era vitezei, nu numai „fast-food”-ul ne îmbolnăvește, ci tot ceea ce facem „pe repede înainte”. Până și când vine vorba despre relații oameni au tendința de a accelera totul. Ne lipsește răbdarea și ni s-a alterat capacitatea de a aștepta ca ceva bun să se întâmple. Am devenit cu toții produsul unei societăți în continuă mișcare. Totuși, s-a dovedit că avem nevoie de câte o pauză. Și aici se încadrează și ceea ce înseamnă slow dating.
Cuprins
Dacă te numeri printre cei aflați în căutarea sufletului-pereche știi ce înseamnă să derulezi rapid profil după profil de pe site-uri de specialitate. Selectezi zeci de variante în câteva minute și îți programezi câteva întâlniri într-un singur sfârșit de săptămână. Sau intri într-o relație și, după numai câteva zile sau o săptămână, te trezești din nou cu statutul de „single'.
Nu trebuie să te învinovățești. Ești doar produsul unei societăți obișnuite să facă totul „pe repede înainte'. Dar, pe de altă parte, în aceeași societate, se combină tendințele cu ideile preconcepute și tradițiile străvechi. Și apare presiunea obligativității de a te căsători, de a te „așeza la casa ta', de avea copii. Or, pentru asta e nevoie de răbdare, de relații construite temeinic, care să reziste în timp. Și în astfel de situații intervine ceea ce înseamnă slow dating – noul trend în relații.
Ce înseamnă slow dating
Acum, că tot veni vorba, ce înseamnă slow dating de fapt? Ei bine, după cum spune și denumirea, este vorba despre „a o lua ușor' atunci când vine vorba despre relații. Asta implică să uiți de grabă, de dorința exagerată de a-ți găsi cât mai repede persoana potrivită și de a atinge țelul „punct ochit, punct lovit'. Ce înseamnă slow dating este mai degrabă să te bucuri și să savurezi fiecare întâlnire.
Într-un alt context, ce înseamnă slow dating se referă la acea etapă a vieții în care, deși ești la începutul unei relații, încă îți cauți pe cineva. Dar mai înseamnă și perioada de debut a unei relații, în care partenerii se tatonează pe îndelete și își dau reciproc șansa de a se cunoaște mai bine, cu răbdare și înțelegere. În orice caz, conceptul te încurajează să fii mai conștient, mai răbdător și mai bine intenționat în loc să te grăbești să faci totul în virtutea inerției.
Spre deosebire de binecunoscutele așa-numite „speed-dating' (întâlniri rapide), fenomenul slow dating nu se bazează pe grabă și agitație. Mai degrabă creează suficient spațiu într-o atmosferă relaxată pentru a vă cunoaște în detaliu. Cu alte cuvinte, îți faci timp pentru întâlnire și nu lași nimic să se întâmple sub presiunea timpului. Ambii parteneri se ascultă cu atenție și își oferă unul celuilalt spațiu suficient pentru a se dezvolta. Este important ca ambii parteneri să se întâlnească doar unul cu celălalt, să creeze ideea de fidelitate și să se concentreze pe deplin unul asupra celuilalt.
De ce să practici slow dating
Fenomenul slow dating ar putea revoluționa întâlnirile în sine. Și asta pentru că oferă multe avantaje pentru cei singuri. Iată câteva dintre efectele benefice ale adoptării stilului slow dating:
Cunoașterea reciprocă
Un mare plus al ceea ce înseamnă slow dating este că vă cunoașteți cu adevărat intens partenerul de întâlnire. Acesta este modul în care puteți descoperi rapid așa numitele „red flags' (steaguri roșii) sau semnale de alarmă.
Mai puțină superficialitate
Saltul constant și frecvent de la o întâlnire la alta nu este deloc benefic. Or, prin slow dating, ai șansa de a-ți cunoaște profund partenerul. Prin urmare, conversațiile sunt mai serioase și nu mai implică doar vorbe goale și conversații de complezență.
Evitarea epuizării
Cei singuri cunosc sentimentul de a fi copleșiți de jungla întâlnirilor. Și, la un moment dat, intervine oboseala psihică. Și dispare și dorința de te mai vedea cu cineva. Or, prin slow dating, acest scenariu poate fi evitat.
Bază solidă pentru relații
În loc să te grăbești de la o relație la alta, întâlnirile lente îți permit să construiești o bază solidă pentru relații durabile, care să reziste în timp.
Descoperirea asemănărilor
Întâlnindu-vă într-un cadru relaxat, în care nimeni și nimic nu vă perturbă liniștea, aveți șansa de a afla unul despre celălalt detalii nebănuite. Puteți afla ce lucruri aveți în comun, ce pasiuni, păreri și valori împărtășiți. De asemenea, puteți descoperi și ce vă diferențiază și dacă e valabilă zicala potrivit căreia „contrastele se atrag'.
Trucuri pentru a începe să practici ceea ce înseamnă slow dating
Te gândești că ești gata să adopți ce înseamnă slow dating – noul trend în relații? Găsești în cele ce urmează câteva trucuri prin care poți introduce în viața ta aspecte ce țin de acest fenomen. Mai ales că ne referim atât la ce presupune să-ți găsești pe cineva cât și la răbdarea de a vă cunoaște pe îndelete încă din prima etapă a relației.
Concentrează-te asupra intenției
Când vine vorba despre a-ți găsi iubirea, e foarte ușor să pici în capcana exaltării. Și intri în vria căutărilor online, plimbând degetul stânga-dreapta pe ecran. Și mai rău, se poate întâmpla să te îndrăgostești nebunește de imaginea unei persoane despre care nu știi nimic real. Este exact ca și cum ai apăsa pedala de accelerație la maximum, riscând totul într-o secundă. Astfel, lași la o parte toate idealurile tale și te debarasezi de toate inhibițiile.
Or, unul dintre punctele principale a ceea ce înseamnă slow dating este tocmai accentul pe propria intenție. Asta presupune să-ți păstrezi calmul și să îți repeți mereu în minte ce îți dorești cu adevărat de la acea eventuală relație. Când ai întâlniri „pe repede înainte', e foarte ușor să uiți ce vrei cu adevărat. Și faci compromisuri pe care nu le-ai face în mod obișnuit, dacă ți-ai acorda timp. Ca să poți practica slow dating, trebuie să discerni fiecare decizie și să nu irosești nicio clipă.
Las-o mai ușor cu aplicațiile de dating
Verifici obsesiv mesageria privată, cu dorința exagerată de a răspunde imediat în eventualitatea în care cineva ți-a scris. Se potrivește persoana dorințelor tale reale sau nu nici nu mai contează. Poate că ar fi cazul să te mai detașezi un pic de mediul virtual. Și ce zici să încerci și metodele clasice, de dinaintea apariției internetului?
Poate ai prieteni care au alți prieteni singuri și aflați și ei în căutarea iubirii. Puteți ieși împreună undeva și nu se știe niciodată cum se leagă o relație. Nu rata nicio petrecere la care ești invitat și nu refuza nicio ieșire cu amicii în oraș. Toate astea te vor ajuta să te conectezi mai bine cu lumea reală și cu cei din jur.
Ține cont de ce e dincolo de aspectul fizic
Dacă îți concentrezi toată atenția pe fizicul unei persoane, slow dating nu e pentru tine. E drept că aspectul e foarte important și poate spune multe despre o persoană. Dar în spatele lui se pot ascunde trăsături nebănuite, atât pozitive cât și negative.
Dacă te-a atras imaginea cuiva din profilul online și ați ajuns să vă întâlniți, e foarte posibil să săriți peste toți pașii legați de cunoașterea reciprocă și să ajungeți imediat la sex. Astfel, e foarte puțin probabil să ajungeți să mai dezvoltați o relație durabilă.
Drept urmare, dă-ți timp să cunoști o altă persoană înainte de a lăsa atracția fizică să te doboare. Încearcă să savurezi fiecare experiență și deschide-te. Nu-ți ascunde adevărata fire și nu juca roluri care nu te reprezintă.
Dă-ți timp și ai răbdare!
Ca să poți savura ceea ce înseamnă slow dating ai nevoie de timp și de răbdare. Trebuie să vă faceți timp unul pentru celălalt și să vă bucurați împreună, fără a fi presați de timp.
Unii oameni au nevoie de claritate. Alții se îndrăgostesc mult prea repede. Alții nu reușesc să simtă iubire nici după mult timp. Cu toții suntem diferiți. Dar slow dating înseamnă să ne cunoaștem pe îndelete, în liniște, fără să fim grăbiți de nimic. Și aici ar trebui să comunicați sincer și deschis cu partenerul.
Gândește-te la ce te forțează să te grăbești
Trăim într-o lume în continuă mișcare, e drept. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți accelerezi și trăirile. Și nici nu trebuie să dobori vreun record legat de numărul întâlnirilor. Fă o pauză ca să reflectezi asupra motivelor care te împing să te grăbești atât de tare în găsirea unei relații stabile.
Fie că realizezi că toți prietenii sunt deja așezați la casele lor, fie că familia te împinge să intri mai repede „în rîndul lumii', fie simți că ceasul biologic ticăie tot mai repede, toate sunt motive care ne împing să acționăm necontrolat. Dar oare chiar îți dorești asta? Este cu adevărat propria ta dorință să ai o relație stabilă? Sau faci asta numai din cauza presiunii sociale din jurul tău?
Pune-te pe primul plan
Uneori, e bine să fii un pic egoist într-o relație. Și asta mai ales la început. Dacă vrei să pui bazele unei relații stabile, de durată, e important să ții cont de cine ești și ce îi dorești cu adevărat. Spre exemplu, dacă ai decis că nu vrei să te arunci în brațele celuilalt din prima, și la propriu și la figurat, atunci păstrează-ți decizia și nu te lăsa dus de valul exuberanței.
Nu trebuie să te forțezi să te adaptezi unui context social cu care nu te simți confortabil. Asigură-te că nevoile și limitele tale sunt respectate. O bună comunicare este utilă nu numai atunci când s-ar putea dezvolta o relație, ci și atunci când nu există chimie între voi și nu vrei să îl rănești pe celălalt.
Trebuie să te simți bine!
Unora le place să aibă o întâlnire după alta. Alții preferă să se cunoască pe îndelete. Încearcă toate variantele vezi care ți se potrivește cel mai bine. E o vorbă din bătrâni: „nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie'. Așadar, lasă timpul să își spună cuvântul și nu te grăbi, ca să nu ai parte de dezamăgiri.
Sursa foto: Shutterstock.com
Alte surse: thebeehive.bumble.com, gofeminin.de, lavanguardia.com,
Citește și Ce presupune stilul de viață olandez Niksen