Ce mănâncă italienii de Crăciun. Panettone, scoicile, caracatița și tortellini nu lipsesc de pe masă

 Oana Pantazi
.

Ce mănâncă italienii de Crăciun. La fel ca noi, italienii sunt mari amatori de mâncare și nu există sărbătoare fără bunătățile tradiționale. Natale este ocazia perfectă pentru întâlniri cu familia, socializare și, nu în utimul rând, mese îmbelșugate. Iată la ce să vă așteptați dacă mergeți în vizită la prieteni italieni de Crăciun!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Ce mănâncă italienii de Crăciun. Dacă noi ne întâmpinăm musafirii cu sarmale, piftie, cozonac și salată boeuf, și în ceea ce-i privește pe italieni cuvântul-cheie este tot abundență. Mâncare multă, vinuri gustoase și compania celor dragi – asta contează cel mai mult de Natale. Chiar dacă și la ei rețetele tradiționale diferă în funcție de zonă, prânzul de Crăciun durează ore întregi și este ocazia perfectă de a sta la povești cu apropiații și de a savura și nenumărate preparate din carne…

Ce mănâncă italienii de Crăciun. Cina din Ajun

Dat fiind că italienii sunt catolici, este normal ca la cina din Ajun sau La Vigilia di Natale să nu se consume carne. Așadar, vedeta în farfurie este peștele, care este nelipsit de la masa de Ajun, notează idealista.it. Pentru că nu există o rețetă anume, italienii consumă în ajunul Crăciunului orice fel de pește, de la calamari și cod sărat la anghilă. Evident, toate acestea sunt însoțite de garnituri, fiind gătite cu sos, prăjite, servite pe lângă paste ori cartofi, în funcție de regiune și de preferințe.

Unii italieni țin și „Sărbătoarea celor șapte pești', care este mai degrabă o sărbătoare italo-americană. În seara de ajun, aceștia se strâng în jurul mesei și se regalează cu 7 feluri de mâncare diferite din pește sau fructe de mare, ori un tip sau două de pește pregătit în 7 feluri diferite.

Prânzul de Crăciun

Ce mănâncă italienii de Crăciun. La fel ca și la noi, românii, pentru italieni prânzul de Crăciun este ocazia perfectă pentru întâlniri cu familia și prietenii, la o masă cu de toate, care poate dura toată ziua și unde se consumă cu precădere carne.

Citește și: Cât costă să petreci Crăciunul și Revelionul la pensiunea mamei lui Răzvan Ciobanu: „Viața merge înainte, așteptăm turiștii!'

Citește și: Ce se mânâncă în Postul Crăciunului. Alimente recomandate și interzise, zile cu dezlegare

Citește și: Cum petrece Ilinca Vandici de sărbători, după divorțul de Andrei Neacșu. Cu cine pleacă după în vacanță, pe lângă fiul ei: „Abia aștept!’

Prânzul de Crăciun debutează cu un antipasti tradițional italian format din mezeluri ca salam și prosciutto, măsline, ardei prăjiți, anghinare, brânzeturi italiene locale și multe altele. Acestea vor fi urmate de lasagne bolognese, ravioli sau paste al forno. Apoi, urmează preparatele cu carne. Pe mesele italienilor, la prânzul de Crăciun, se găsește mereu carne în bulion sau fiartă, friptura fiind nelipsită. Se consumă miel, vițel prăjit sau chiar bibilici umplute. Iar cei care mai rezistă pot consuma și cârnați sau cotlete, urmate, evident, de desert.

Printre preparatele tradiționale de Crăciun de numără mămăliga cu cod și lesso cu sosuri în Veneto; agnolotti fiert, condimentat cu sosuri în Piemont; carbonade (carne de vită gătită în vin roșu) în Valle d’Aosta; canederli și icre în Trentino; tortellini și passatelli din Emilia-Romagna; ficat și friptură de bibilică sau capon umplut în Toscana; spaghete cu scoici, supă de capon (cocoș castrat) sau clapon umplut în Campania; colurgiones (ravioli umplute) și malloreddus (gnocchetti) în Sardinia și paste cu sarde în Sicilia, confrom sursei citate.

A doua zi de Crăciun – Sf. Ștefan

Ce mănâncă italienii de Crăciun. Ziua Sfântului Ștefan sau a doua zi de Crăciun este un nou pretext pentru italieni de a se așeza din nou la masă și de a socializa. De data asta însă, se consumă resturile de la masa de Crăciun. Asta nu înseamnă că nu veți avea parte de o masă fabuloasă, deoarece italienii nu lasă nimic la întâmplare, pregătind resturile cu stil… Așadar, ei din resturi fac frittata cu ouă și cu carnea sau legumele rămase.

A doua zi de Crăciun poate fi la fel de surprinzătoare din punct de vedere culinar, pentru că le dă ocazia italienilor să fie creativi în bucătărie, iar ei adoră asta. Cu siguranță acesta este modul cel mai plăcut de a inventa feluri de mâncare noi și gustoase – cu familia și prietenii alături, la un pahar de vin și de vorbă.

Deserturile de Crăciun

Ce mănâncă italienii de Crăciun. Italienii nu excelează doar atunci când vine vorba despre mâncare, ci și despre dulciuri, pentru că nu există sărbătoare de Crăciun fără faimoșii cozonaci Panettone, pe care și noi, românii, îi adorăm, și fără multe alte dulciuri tradiționale. În plus, aceste deserturi delicioase sunt servite în orice perioadă a zilei, însoțite de o cafea tare sau un pahar de vin bun.

Pe primul loc este cozonacul Panettone, un fel de pâine dulce cu fructe confiate, unde coaja de portocală e la loc de cinste, alături de stafice și coaja de lămâie. O altă prăjitură adorată de italieni în perioada Crăciunului este Pandoro (tipic Veronei), similar Panettone, care se coace în formă de stea. Acesta nu ocnține însă fructe uscate, dar se face cu unt și se consumă cu ciocolată tartinată pe deasupra.

Alte dulciuri tradiționale, specifice orașului Napolim, sunt Struffoli, niște bile din aluat prăjit care se scufundă în sirop de miere și apoi se aranjează sub formă de piramidă sau de coroană.

De asemenea, cine merge în Italia de Crăciun trebuie să mănânce Torrone, echivalentul tutton-ului spaniol. Este vorba despre un delicios desert din nuga presărat cu migdale prăjite, care se face cu miere, zahăr, albușuri și nuci și arome suplimentare la alegere, mai notează sursa citată.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton