Ce medicamente să iei cu tine în concediu e bine de știut. E mai bine să fii pregătit decât să ai parte de surprize neplăcute. Mai ales când alegi să-ți petreci vacanța peste hotare. Iar o trusă de urgență nu strică nimănui în bagaj. Și nici nu cântărește atât de mult, nici nu ocupă spațiu. Așa că e important să știi ce medicamente să iei cu tine în concediu.
Ce medicamente să iei cu tine în concediu? Aceasta-i marea întrebare la pregătirea bagajelor pentru călătorie. E indicat să-ți faci din vreme o listă cu ce medicamente să iei cu tine în concediu. Mai ales dacă urmezi un tratament pe termen lung. Și mai ales atunci când urmează să pleci în afara țării. Căci cui nu-i plac zilele însorite, sub mângâierea brizei marine sau a vânticelului de munte?
Până și virusurilor și bacteriilor le priește un astfel de trai. Și te poți trezi, drept suvenir de vacanță, cu cine știe ce boală. În plus, e posibil să ai acces mai greu la un medic. Așa că, măcar pentru pentru primul ajutor, e bine să ai la tine ce-ți trebuie. Și găsești în cele ce urmează ce medicamente să iei cu tine în concediu.
Vaccinarea înainte de toate
O călătorie lasă amprente în suflet, pe viață. Totuși, ignoranța o poate face să se transforme într-un coșmar. Libertatea de a călători în voie are și inconveniente. Faptul că omul circulă peste tot face ca boli caracteristice unor zone anume să migreze în locuri nebănuite. Așa se face că, în urma unei vacanțe, o persoană poate declanșa o epidemie, dacă nu respectă reguli de bun simț la plecare. Drept urmare, înainte de a pregăti lista cu ce medicamente să iei cu tine în concediu, discută cu un medic specializat în medicină de călătorie.
Mulți ar putea spune: „De ce să mă înțep aiurea cu vaccin? N-o să mi se întâmple tocmai mie.’ Doar știi și tu ce medicamente să iei cu tine în concediu ca să nu ai probleme. Și riscă să fie înțepați tocmai ei de un țânțar periculos sau de o insectă care transmite cine știe ce bacterie. Nu puține sunt cazurile în care părinții au regretat că nu și-au vaccinat copiii înaintea călătoriilor. Febra galbenă se transmite prin înțepătura de țânțar, iar în unele țări e considerată boală endemică. Poți să o previi prin vaccinarea cu o singură doză, cu minimum două săptămâni înainte de data călătoriei.
Multe boli infecțioase pot fi contactate prin aer. Potrivit Prof. Dr. Doina Azoicăi, specialist epidemiolog, bolile ce se pot contacta pe calea aerului se manifestă fie prin simptome grave, fie prin complicații serioase. Meningita meningococică, rujeola, difteria sunt câteva dintre bolile cu care ne putem pricopsi. Imunizarea este recomandată și pentru prevenirea unor boli infecţioase.
Febra tifoidă, produsă de Salmonella typhi, hepatita acută A sau poliomielita sunt unele dintre ele. Datele epidemiologice și biologice au demonstrat că virusurile respiratorii contribuie la infecțiile bacteriene prin mecanisme specifice. Cam o treime dintre cazurile de pneumonie sunt coinfecții între virusuri și bacterii.
Ce vaccinuri trebuie să faci
Cam cu o lună înainte de a pleca în vacanță, o întâlnire cu medicul epidemiolog sau cu cel specializat în medicină de călătorie poate clarifica orice nelămurire legată de imunizare, medicația profilactică și sfaturile medicale de călătorie.
Recomandările de călătorie la nivel mondial prevăd vaccinarea antigripală, anti-rujeolă-rubeolă-oreion, anti-difterică și anti-tetanică, precum și cea împotriva virusurilor hepatice A, B și C. Sunt disponibile și vaccinuri împotriva varicelei, tusei convulsive, poliomielitei, pneumococilor, febrei tifoide și galbene, meningitei, precum și indicații de chimioprofilaxie antimalarie.
Trebuie avut în vedere că indicațiile de vaccinare pentru diferite ţări se schimbă des. Așa că e foarte important să se verifice informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate.
„Studiile demonstreză eficacitatea vaccinurilor, boli grave fiind eradicate prin vaccinare. Recomand părinților să fie în permanentă legătura cu medicul de familie pentru a primi toate informațiile privind schema de imunizare și momentul administrării fiecărui vaccin. Și să ia cu ei în vacanță și carnetul de vaccinări al copilului.
Sezonul de vară e dominat de infecțiile enterale, de la boala diareică de etiologie infecțioasă (Salmonella, Shigella, E.coli și altele) la hepatitele virale A și E. Recomandarea rămâne aceea de a ne spăla corect pe mâini și de a avea o igienă alimentară corespunzătoare. Vaccinarea antitetanică nu este recomdantă pentru orice leziune sau lovitură. Însă este important să ne prezentăm imediat la medic.’, spune Conf. Dr. Oana Falup Pecurariu.
Ce medicamente să iei cu tine în concediu
Mai cu seamă în sezonul mult așteptat al vacanțelor trebuie să punem în practică și mai riguros regulile elementare de igienă. Pe care le-am învățat din clasele primare de altfel. Și să ne educăm copiii să le respecte și ei cu sfințenie.
Trusa de prim-ajutor
Așa cum orice șofer e obligat să dețină așa ceva în autoturism, așa și călătorului îi șade bine cu o trusă de prim-ajutor la purtător. Bandaj steril, dezinfectant, pulbere cicatrizantă, leucoplast, plasturi, comprese sterile, fașă din tifon și elastică, dezinfectant, mănuși de unică folosință sunt elementele esențiale. Mai ales când călătorim cu copiii și/sau cu animăluțele de companie.
Atenție la insecte!
Pentru că nu ar mai fi vacanță dacă nu am petrece cât mai mult timp în aer liber. Insectele sunt peste tot, chiar și în marile metropole, dacă nu sunt igienizate corespunzător. Așa primul pe lista cu ce medicamente să iei cu tine în concediu este un produs care îndepărtează insectele.
„În unele situații, înțepăturile de albine pot provoca reacții alergice. Căpușele pot transmite boala Lyme. Iar țânțarii pot transmite virusul meningitei West Nile. În timpul ieșirilor în natură, se recomandă îmbrăcămintea adecvată, încălțămintea închisă și pălăriile cu boruri largi. Se recomandă folosirea unui produs anti insecte pe zonele care rămân neacoperite.
După plimbarea în natură, hainele și pielea trebuie să fie controlate cu atenție, atât pielea capului, cât și zonele din spatele urechilor, a axilei și inghinală. Căpușele nu transmit boala dacă nu stau pe piele cel puțin 24 de ore. Nu e permisă folosirea produselor antiinsecte la copiii mai mici de 2 luni și nici a produselor cu mai mult de 30% DEET (dietil-meta-toluamide – compus folosit ca mijloc de protecție). Nu e recomandată folosirea de creme de fotoprotecție care să conțină și DEET.’, spune dr. Ana Maria Vlad, medic specialist dermato-venerologie.
Ai digestia intolerantă la… vacanță?
Greața, balonarea, diareea, constipația sunt problemele cel mai des întâlnite în simptomatologia afecțiunilor de vacanță. Și asta pentru că, în multe cazuri, digestiei nu-i priește deplasarea. Cum ceva nu-i pică bine, tractul intestinal se revoltă. Și, exact ca-n vorba din bătrâni, când ți-e lumea mai dragă, te „deranjezi la stomac’. Ca să locul tău de cazare pe parcursul vacanței să nu devină toaleta, e bine să știi ce medicamente să iei cu tine în concediu.
Dacă știi că suferi de deranjamente digestive, încearcă să ai în permanență la tine antidiareice și laxative. Fie că este vorba despre medicamente, suplimente nutritive, fie despre ceaiuri sau remedii naturiste. Astfel de tulburări pot apărea atât în urma consumului de apă nefiltrată corespunzător sau de mâncăruri cu care nu este familiarizat organismul, cât și din cauza „schimbării locului’, pur și simplu.
„Diareea călătorului’ este pe cât de răspândită, pe atât de neplăcută. De vină este o infecție bacteriană, provocată fie de renumita E-Coli, fie de Salmonella sau de virusuri și paraziți. E suficient să faci o baie în piscină, să mănânci o înghețată, legume crude, să-ți ștergi fața de transpirație cu palmele nespălate sau să bei un pahar cu apă cu gheață făcută din apă de la robinet. De aici și până la scaunele deranjante, însoțite de crampe, vărsături, frisoane nu mai e decât un pas. Atenție! Dacă simptomele persistă mai mult de 48 de ore, dă fuga la medic! Chiar dacă te gândești că este vorba despre un deranjament trecător, ia în calcul și faptul că un eveniment de acest gen poate reprezenta debutul instalării unei afecțiuni grave în organism.
Cel puțin jumătate din populația adultă suferă de hemoroizi. Iar în sezonul estival începe chinul pentru cei mai mulți dintre suferinzi. Orele lungi de drum petrecute în mașină, în tren sau avion, în poziții incomode, „constipația călătorului’, consumul de alcool, cu precădere seara, și de mâncare fără limite (în stil all-inclusive) sunt doar câțiva dintre factorii care agravează boala hemoroidală în perioada vacanțelor.
Mai mult, alimentele cumpărate din diverse locuri nesigure, apa băută din surse suspecte, hrana pentru drum transportată necorespunzător pot deveni cauze ale problemelor. O toxiinfecție alimentară este tot ce lipsește într-un astfel de context. Căci scunele diareice agravează hemoroizii.
Nici „constipația călătorului’ nu e de ignorat. Este o problemă de care suferă mai bine de 80% din populație. Apare din cauza schimbării mediului, a rutinei de acasă, a băii, a meselor copioase stropite cu alcool și băuturi dulci și acidulate. Alcoolul agravează și el hemoroizii, producând vasodilatație și pe venele hemoroidale. Câți păstrează în vacanță obiceiurile bune, precum cel de a mânca cereale integrale cu iaurt sau salate bogate în fibre, spre exemplu?
Amânarea nevoii de a merge la toaletă, din cauza programului imprevizibil, favorizează și ea constipația. Și duce la complicații și la avansarea hemoroizilor. Consumul de fibre ne ajută să avem un tranzit intestinal normal, un scaun normal. Iar hidratarea cu apă plată este vitală. Drept urmare, include pe lista cu ce medicamente să iei cu tine în concediu și niște laxative. Poți adăuga și fibre, pentru orice eventualitate. Dar numai cu condiția să consumi și foarte multă apă.
La all-inclusive, digestia e grea
Nu spune nimeni să te abții, mai ales când masa e încărcată și atmosfera îți dă ghes. Se mai întâmplă ca vezica biliară să nu funcționeze bine. Chiar dacă, în urma unui control medical, nu pare a fi afectată. Așa se face că, neștiindu-ne bolnavi, după festin, intrăm în criză. Bila este direct răspunzătoare de durerile de după ospăț. Și împiedică și buna funcționare a ficatului. De unde și amețeala, migrena, vărsăturile, gustul amar. La unele persoane, aceste simptome se pot combina cu „arsurile’ de la stomacul iritat de volumul mare de alimente amestecate.
Ca să nu ajungi la așa ceva, ai grijă să ai la tine medicamente și ceaiuri. Pâna ajunge un medic, e indicat să ai ceva la tine, cum ar fi enzimele digestive, antispasticele, calmantele, antiacidele, analgezicele. E recomandat, deși starea de rău nu vă lasă, să ieșiți la plimbare în aer curat, apoi să stați în pat. Beți cât mai multă apă plată și chiar ceaiuri. Mai sunt și anumite medicamente care declanșează probleme biliare în interacțiune cu mesele copioase. Prin urmare, nu luați aspirină sau anti-inflamatoare decât după masă.
Mini-farmacia de vacanță
Dacă încă te gândești ce medicamente să iei cu tine în concediu, nu te aventura să le cumperi fără indicația medicului sau a farmacistului! Și iată ce nu ar trebui să-ți lipsească din trusa de urgență pe care să o iei cu tine în vacanță:
-cei ce suferă de aciditate și arsuri la stomac au nevoie de ranitidină, antiacide, coleretice și prokinetice.
-în cazul colicilor biliare, sunt indicate antialgicele, antispasticele. Dacă durerea nu cedează în maximum 6 ore, mergeți neapărat la spital!
-bila leneșă are nevoie de stimulente precum cele pe bază de bilă de bovină, care se pot achiziționa și fără rețetă.
-pentru a înlătura greața, metoclopramida sau maleatul de proclorpenazină sunt de pus în bagaj. Dar funcționează la fel de bine și ceaiul de ghimbir.
-mai ai nevoie de antidiareice și de laxative, dar și de enzime digestive.
-nu trebuie să-ți lipsească pansamentele gastrice și inhibitoarele de secreție gastrică.
-antipireticele pot fi de ajutor în cazul apariției febrei.
-durerile de cap neprevăzute, durerile de articulații ori de dinți necesită o primă intervenție prin administrarea unui antiinflamator sau analgezic.
Nu uita acasă rețeta și ia cu tine medicamentele prescrise împreună cu ambalajul, dacă urmezi un tratament! Asta ca să nu ai parte de neplăceri în cazul unui control de rutină la graniță sau în aeroport.
Atenție la combinații!
,,Unele medicamente trebuie administrate după masă, altele în timpul mesei. Este necesar să se respecte aceste indicaţii pentru ca medicamentul să fie eficient şi sigur. Medicamentele pentru tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian sau gastrită trebuie administrate pe stomacul gol, dimineaţa, pentru a avea timp să scadă aciditatea înainte de a introduce în stomac alimentele.
Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze. Sucul de grapefruit este periculos pentru că încetineşte procesul de metabolizare corectă a medicamentului de către ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. Sistemul de citocromi care metabolizează medicamentele este ocupat de substanţele din sucul de grapefruit şi va trece în circulaţie cu mare toxicitate. Cine primeşte antibiotice, anticolesterolice, antitusive şi anticonvulsivante, trebuie să-l evite. Trebuie să se țină cont și de faptul că medicamentele se administrează cu apă şi nu cu sucuri.’, avertizează dr. Evelina Moraru.
Ce medicamente ne pot face rău vara
Chiar dacă e bine să știi ce medicamente să iei cu tine în concediu, e indicat să știi și că unele pot face rău. Nu utiliza diuretice vara, decât numai dacă este neapărat necesar! Iar dacă trebuie, consumă și cantități mai mari de lichide! La fel de periculoase sunt și medicamentele pe bază de litiu, precum și cele care fac parte din tratamentul cardiacilor, diabeticilor de tip II non-insulinodependent. Cum ar fi glipizidele sau gliburidul. În unele cazuri, dozele obișnuite trebuie modificate pe timpul sezonului estival, așa că vizita la medic este absolut necesară.
Medicamentele menite să scadă tensiunea își sporesc efectele la temperaturi ridicate. Betablocantele, prescrise cardiacilor, pot limita capacitatea corpului de a se răcori. Antipsihoticele paralizează centrul cerebral responsabil cu reglarea temperaturii corpului. Cei aflaţi sub tratament pot face iarna hipotermie, iar vara hipertermie.
Multă lume folosește antivomitive, atât pentru a opri stările de greață, cât și pentru calmarea răului de mișcare. Și acestea influențează adaptarea organismului la temperaturi. Nu te expune la soare, dacă urmezi un tratament cu antibiotice sau dacă iei anticoncepționale! Acestea sunt fotosensibilizante și pot duce la arsuri grave.
Tratamentele împotriva acneei conțin substanțe ce au ca efect secundar sensibilizarea pielii la contactul cu soarele. Banalele antiinflamatoare sunt și ele periculoase, înainte de expunerea la soare. Somniferele, antidepresivele, antialergicele, și medicamentele utilizate în tratarea cancerului prezintă, la rândul lor, riscuri.
Mare atenție! Chiar dacă nu faci plajă, atunci când urmezi un tratament cu medicamente fotosensibilizante, e suficient și numai să te plimbi câteva minute prin soare, pentru ca efectele secundare ale pilulelor să se declanșeze!
Potrivit dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatologie și venerologie, Clinica Hebra Dermatologie, „Există o lungă listă de medicamente care pot provoca sensibilitate la lumină. Printre primele am putea plasa doxiciclina, antibiotic folosit frecvent în tratamentul acneei vulgare și a altor boli inflamatorii ale pielii.
Din aceeași categorie fac parte și unele antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul, medicamente folosite în boli cardiace precum amiodarona, diltiazemul, enalaprilul, furosemidul sau isotretinoinul, prescris pentru acneea severă. Sunt și persoane care urmează un tratament cu unul sau mai multe dintre aceste medicamente și nu au reacții adverse. Nu toate persoanele dezvoltă fotosensibilitate după administrarea lor.’
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: proimunizare.ro, Hebra Dermatologie
Citește și Cum ținem țânțarii la distanță cu ajutorul a cinci ingrediente naturale
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!