Chiar dacă ești proprietarul unui apartament nu înseamnă că ai doar drepturi. Mai ai și o serie de obligații în ceea ce privește conviețuirea cu vecinii la bloc. În plus, te mai poți trezi și cu amenzi usturătoare în cazul în care nu le respecți. Așa că e indicat să cunoști drepturile și obligațiile locatarului și mai ales ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului.
Cuprins
- 1 Care sunt obligațiile proprietarilor conform legii
- 2 Ce spune legea despre utilizarea spațiilor comune
- 3 Ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului
- 4 Ce amenzi riști dacă nu respecți regulile de conviețuire la bloc
- 4.1 Necomunicarea modificării suprafeței
- 4.2 Necomunicarea modificării structurii familiei
- 4.3 Neîntreținerea instalațiilor
- 4.4 Schimbarea destinației locuinței
- 4.5 Neexecutarea lucrărilor de întreținere
- 4.6 Modificarea aspectului proprietăţii comune
- 4.7 Abandonarea gunoaielor
- 4.8 Nerespectarea liniștii
- 4.9 Neafișarea numărului apartamentului
- 4.10 Decorațiunile florale
În momentul în care devii proprietarul unui apartament la bloc ești direct răspunzător pentru suprafața aferentă acestuia. Dar mai trebuie să te supui și regulilor referitoare la spațiile comune din acel bloc. Iar vecinii au și ei câte un cuvânt greu de spus. Asociațiile de proprietari stabilesc regulile, de comun acord cu reprezentanții locatarilor.
În ciuda deciziilor luate, de multe ori, tot mai sunt persoane care încearcă să „fenteze' legea. Și dacă până acum nu se prea luau măsuri, în zilele noastre sancțiunile nu sunt deloc plăcute. De aceea e bine să știi ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului și ce alte obligații ai în calitate de proprietar al unui apartament la bloc.
Care sunt obligațiile proprietarilor conform legii
Obligaţiile proprietarilor din condominii, potrivit Legii 196/2018 sunt precise și explicite. Și includ și modul de utilizare a spațiilor comune dintr-un imobil. Prin urmare, unde-i lege nu-i tocmeală, cum se spune. În ceea ce privește spațiul locuibil, „proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, locuinţă sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună din punct de vedere tehnic şi funcţional, pe propria cheltuială.'
Și „niciun proprietar, chiriaş sau angajat al asociaţiei de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu şi nu poate afecta funcţionarea normală şi întreţinerea condominiului'. Dacă proprietarul unei locuinţe provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună, este obligat să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
Foarte bine de știut este faptul că proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar.
Dar asta numai cu un preaviz motivat scris de 5 zile, emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore. Dacă nu accepți, ești pasibil de a răspunde civil şi penal, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi.
Ce spune legea despre utilizarea spațiilor comune
Modul de utilizare a proprietăţii individuale şi a părţilor comune este prevăzut în a treia secțiune a Legii 196/2018. Astfel, la Art. 34., se menționează că „Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale […], fără a pune în pericol integritatea structurală a condominiului, rezistenţa mecanică, stabilitatea şi siguranţa clădirii sau a altor proprietăţi individuale, precum şi buna funcţionare a instalaţiilor aferente acestora'. Orice modificare trebuie comunicată preşedintelui asociaţiei de proprietari şi organului fiscal local în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor.
Care sunt spațiile comune
Dacă te întrebi ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului, trebuie să știi că holurile sunt spații comune. În cazul clădirilor multietajate, constituie părţi comune, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundaţia, curţile, grădinile, căile de acces;
c) clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părţile de canalizare aferente, care traversează proprietăţile private;
d) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scările şi casa scărilor şi coridoarele; pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune; subsolul; coşurile de fum; holurile; instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivniţele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul – partea de instalaţie de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura, structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul; terasele;
f) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
Tot în această categorie se mai încadrează și:
a) curţile, grădinile, căile de acces;
b) elementele de echipament comun, inclusiv părţile de canalizare aferente, care traversează proprietăţile private;
c) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
d) locurile de trecere; instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; rezervoarele de apă;
e) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
Potrivit Art. 36., Schimbarea destinaţiei proprietăţii comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiţii normale a condominiului de către toţi proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obţinerea prealabilă a acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor necesare prevăzute de legislaţia în vigoare, emise în condiţiile legii de instituţiile/autorităţile abilitate în acest sens.
Ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului
Holul este acel spațiu de trecere și, în caz de pericol, de traversare rapidă. Dincolo de aspectul estetic, un hol liber de mobilier/cutii/diverse obiecte, poate face diferența dintre viață și moarte. Numai că unii locatari consideră firesc să scoată pe holul blocului obiecte nefolositoare din propria locuință. Și ce e de făcut atunci când unul dintre locatari depozitează pe scara blocului diverse obiecte care umplu holul blocului la etajul respectiv? Ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului?
O plângere scrisă adresată asociației de proprietari poate fi un prim pas. Numai că aceasta nu poate sancționa un proprietar pentru prejudicii provocate altor proprietari. Așa că soluția cea mai la îndemână este sesizarea DSP, IGSU și a compartimentului de relații cu asociațiile de proprietari din cadrul primăriei. O altă metodă ar fi să chemi Poliția Locală. Și asta pentru că un vecin care își depozitează vechiturile pe hol poate pune în pericol siguranța celorlalți. Căci ocupă căile de acces, evacuare şi intervenţie.
Conform Legii, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită, conform prevederilor art.110 alin. (1), din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin O.M.A.I. nr. 163/2007. Prin urmare, nu se permite depozitarea pe căile de evacuare a obiectelor care diminuează gabaritul acestora sau care pot afecta evacuarea (de exemplu: biciclete, cărucioare, mobilă, frigidere, ghivece de flori etc.). Orice încălcare a acestor norme duce la amenzi care pot varia între 500 de lei și 3.000 de lei!
Ce amenzi riști dacă nu respecți regulile de conviețuire la bloc
Până unde merg amenzile pentru multe dintre problemele care vin o dată cu conviețuirea la bloc a explicat, pentru Europa Liberă, Mihai Mereuță, președinte al Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat'.
Amenzi pe care le pot primi locatarii și tipuri de contravenții:
Necomunicarea modificării suprafeței
Necomunicarea de către proprietar a modificării suprafeţei utile către asociaţia de proprietari şi administraţia financiară locală presupune o amendă de la 200 lei la 1.000 lei. Constatarea se face de către primari sau de împuterniciţii acestora sau Poliţia Locală.
Necomunicarea modificării structurii familiei
Proprietari care nu respectă prevederile potrivit cărora au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei riscă amenzi de la 500 lei la 3.000 lei. Constatarea se face de către primari sau de împuterniciţii acestora sau Poliţia Locală.
Neîntreținerea instalațiilor
Punerea în pericol de către proprietari a integrităţii structurale a condominiului sau a altor proprietăţi individuale, precum şi a bunei funcţionări a instalaţiilor aferente acestora aduce amenzi de la 500 lei la 3.000 lei. Constatarea se face de către Inspectoratul de Stat în Construcții.
Schimbarea destinației locuinței
Schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă fără autorizaţiile şi aprobările legale aduce amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei. Constatarea se face de către Inspectoratul de Stat în Construcții.
Neexecutarea lucrărilor de întreținere
Neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari vine cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei. Constatarea se face de către Inspectoratul de Stat în Construcții.
Modificarea aspectului proprietăţii comune
Modificarea aspectului proprietăţii comune de către proprietari, precum şi a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor legii aduce amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei. Constatarea se face de către primari/împuterniciţii acestora sau Poliţia Locală.
Abandonarea gunoaielor
Abandonarea sau depozitarea deșeurilor din construcții, deșeuri rezultate din tăierea vegetației pe domeniul public, precum și în repientele de colectare deșeuri municipale și pe platformele gospodărești constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 – 2.000 de lei pentru persoanele fizice și de 2.000 – 2.500 de lei pentru persoanele juridice.
Cei care fac mizerie pe scara blocului riscă o sancțiune și mai mare. Firmele de profil care efectuează contra-cost transportul materialelor de construcții au prețuri prea mari, iar unele persoane nu își permit să plătească. Costul este de 1.000 – 2.000 de lei/tonă, în condițiile în care amenda contravențională, dacă este achitată în termen de 15 zile, este de doar 500 de lei.
Nerespectarea liniștii
Cei care stau la bloc riscă să primească amenzi mari dacă perturbă liniștea și nu își respectă vecinii. Nerespectarea orelor de liniște în apartamente poate fi sancționată cu amenzi de până la 1.000 de lei. Pentru deranjamentele care au loc în afara orelor de liniște, amenzile pot ajunge până la 3.000 de lei.
Neafișarea numărului apartamentului
Locatarii sunt obligați să afișeze numărul apartamentului pe ușă. Lipsa acestuia poate atrage sancțiuni, mai ales în blocuri cu reglementări clare. Această măsură este adoptată pentru a facilita identificarea locuințelor de către servicii de urgență, curieri, poștași, dar și pentru a asigura ordinea în blocuri. În blocurile mari, în care pot fi zeci de apartamente, lipsa numărului pe ușă poate crea confuzii între vecini sau vizitatori. Cei care nu respectă legea pot primi o amendă de 200 de lei.
Decorațiunile florale
Deși crezi că înfrumusețează aspectul holurilor anoste, plantele și decorațiunile florale nu au ce căuta acolo. Se numără printre ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului. Numai dacă nu perturbă confortul vecinilor și de comun acord cu aceștia le poți pune. Dacă un locatar face plângere la asociaţie sau la primărie spunând că florile fac mizerie pe casa scării sau obstrucţionează evacuarea rapidă a locuitorilor în caz de urgenţă, persoana care le-a aşezat pe spaţiul comun poate fi amendată cu 400 lei.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: avocatnet.ro, lege5.ro, bizbrasov.ro
Citește și Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea