Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud

Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud e bine să știi. Și nu pentru că te-ar „trage curentul', ci mai degrabă pentru că îți poți deteriora podoaba capilară și te poți alege cu alte probleme de sănătate. Sunt destule metode să obții acel „wet look' cu care se mândresc vedetele. Așa că iată ce nu este bine să faci dacă ai părul ud.

Suntem în plină vară. Zilele caniculare ne îndeamnă la gesturi necugetate. Iar când vine vorba despre podoaba capilară, aceasta are mult de suferit. Fie transpiri abundent în zona capului, fie încerci să te răcorești lăsând părul ud după duș, fie te scalzi în piscină, în lacuri ori la mare. Lași părul să se usuce de la sine și, între timp, îl traumatizezi. În plus, și scalpul are de suferit pe termen lung. Așa că e important să știi ce nu este bine să faci dacă ai părul ud.

De ce este mai sensibil părul umed

Când părul este ud, absoarbe apa și se umflă. Acest lucru face ca firul de păr să devină mai poros. Drept urmare, apa va pătrunde mai ușor în firul de păr și va provoca daune substanțiale. Pe de altă parte, părul umed este mai predispus la întindere. Ceea ce poate cauza ruperea sau despicarea părului.

Un alt factor care contribuie la deteriorarea părului umed este pH-ul apei. Apa de la robinet are un pH de aproximativ 7, ceea ce înseamnă că este ușor alcalin. Părul, pe de altă parte, are un pH ușor acid, de aproximativ 4,5 până la 5,5. Când părul intră în contact cu apa alcalină, poate provoca ridicarea cuticulei părului și devine mai vulnerabilă la deteriorare.

Umiditatea prelungită nu face bine nici pielii scalpului. În mediul umed, bacteriile găsesc mediul propice pentru a se înmulți. Deși ai putea crede contrariul, umezeala prelungită usucă și deshidratează scalpul. Iar consecințele nu sunt deloc plăcute.

Ce nu este bine să faci dacă ai părul ud

Să dormi

Cu siguranță ți s-a întâmplat să te speli pe cap și apoi să te culci. Poate ți-a fost lene să te mai usuci. Poate că ai vrut să te răcorești în nopțile de vară. Sau poate te-ai gândit că, prinzându-l în cozi și dormind astfel, va căpăta bucle naturale și nu va mai fi nevoie să-l coafezi a doua zi. Ei bine dormind cu părul ud nu faci altceva decât să-ți deteriorezi podoaba capilară. Și, în plus, sporești riscul unor probleme grave pe termen lung.

Cel mai bine este, oricât de obosită ai fi, să îți usuci complet părul, la temperatură medie, înainte de a băga la somn. Dacă ți se pare imposibil să faci asta, atunci măcar folosește o mască specială hrănitoare pentru noapte. După ce o aplici, acoperă-ți părul cu o bonetă din mătase sau din satin. Altfel, iată ce se poate întâmpla:

Iriți scalpul

Dacă te culci cu scalpul ud, dereglezi funcționarea glandelor sebacee. Astfel, cantitatea de sebum se produce fie excesiv, fie insuficient pentru menținerea sănătății scalpului. În acest fel crește riscul de apariție al mătreții. În plus, dormitul cu părul ud poate provoca mâncărimi ale scalpului și erupții cutanate.

Sensibilizezi firul de păr

Cum spuneam, părul umed și ud este mult mai sensibil și mai fragil. Prin frecarea cu pernele în timpul somnului, se deteriorează și mai mult. Apar fire despicate la vârfuri și își pierde strălucirea. Apa degradează stratul interior al părului și contribuie la deteriorarea acestuia.

Poți face infecții

Dacă obișnuiești să dormi cu părul ud te poți alege cu infecții fungice. Asta deoarece microorganismele prosperă în mediile umede. Toate persoanele sunt expuse riscului de a suferi de infecții fungice, cu atât mai mult cu cât nu dezinfectează periodic pernele și așternuturile sau dorm în camere de hotel. Iar cei care suferă de obicei de alergii și afecțiuni oculare sunt mai predispuse la apariția infecțiilor cu ciuperci.

Riști să-ți pierzi podoaba capilară

Dormitul cu părul ud crește riscul de alopecie. Mai ales cel de alopecie aerată, care apare în momentul în care vârfurile părului devin fragile și se rup. În momentul în care părul este ud, este mult mai fragil, iar riscul de apariție al alopeciei este mult mai mare.

Ai dureri de cap

Dacă dormi cu părul ud, riști ca dimineața să te trezești cu o durere de cap îngrozitoare. Acest lucru se întamplă pentru că, în timpul nopții, temperatura corpului crește. Pe măsură ce corpul se încălzește, umiditatea rămasă în părul de pe cap (și în prosop, dacă ai dormit cu părul în prosop) poate declanșa o durere de cap din cauza diferenței de temperatură de la nivelul corpului și cea de la nivelul capului.

Să te piepteni

Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem cu toții. Și se integrează perfect în ceea ce nu este bine să faci dacă ai părul ud. Poate consideri că e cea mai bună variantă pentru a descurca părul mai ușor. Or, tocmai acest gest duce la ruperea firelor și la degradarea lor.

Înainte de a-ți peria părul, asigură-te că acesta este uscat și alege o perie rotundă pentru a-i oferi un aspect îngrijit. Sau folosește un pieptăn cu dinți rari și groși, care să nu agreseze părul. Pornește piptănarea de la rădăcini spre vârf și niciodată invers! Dacă dai peste un nod năbădăios, folosește-ți degetele pentru a-l descurca.

Să usuci și să coafezi părul la temperaturi ridicate

Oricât de mult te-ar presa timpul și ți-ai dori să usuci părul mai repede, uscarea la temperaturi ridicate deteriorează firul de păr. Va fi apoi tern și foarte deshidratat. Fie îl lași să se usuce de la sine, la temperatura camerei, fie alegi o temperatură medie la uscătorul de păr.

Suflul uscătorului nu trebuie să fie foarte aproape de scalp, ci la o distanță de o lungime de braț. Și e recomandat să folosești un difuzor, tocmai pentru ca aerul să fie distribuit uniform pe scalp. Tot aici se încadrează și ondulatoarele și plăcile. Acestea nu ar trebui folosite niciodată pe părul ud. Căci pot arde firele.

Să aplici măști

Dacă obișnuiești să îți aplici măști pe părul umed, cel mai bine ar fi să scapi de acest obicei. Aplicată pe părul ud, masca nu mai produce aceleași efecte. Aplică masca atunci când părul este uscat în totalitate pentru a te bucura de beneficiile acestor tratamente. Și balsamul aplicat în exces la rădăcină are fecte nedorite.

Părul sănătos începe cu un scalp sănătos. Or, balsamul și produse de coafat folosite în exces pot da rezultate nedorite. Corpul produce grăsimi naturale pentru a menține zona scalpului în echilibru. Nu ai nevoie de rădăcini lipicioase sau îmbâcsite, mătreață și alte probleme. Așa că folosește produsele de acest tip începând de la un centimetru sau distanță de rădăcina firelor de păr. Sau începe de la vârfuri și extinde aplicarea în sus.

Să îți prinzi părul în coc sau cozi strânse

Fie pentru că nu au timp, fie pentru că vor să își oduleze părul în mod natural, multe femei apelează la un truc simplu. Mai exact, acestea își prind părul în coc imediat după duș. Acest obicei este criticat de specialiști. Și asta pentru că duce la despicarea firului de păr și favorizează ruperea acestuia.

Folosește mai degrabă o clamă mare, care să susțină lejer podoaba capilară. Dar asta numai după ce părul s-a uscat complet. Dacă îți faci coadă de cal, ai grijă să fie prinsă lejer, nu foarte strâns.

Să strângi părul în prosop

Este un obicei pe care îl avem cu toții. Dar prosoapele sunt fabricate din fibre dure. Iar în contact cu părul, acestea pot face mai mult rău decât bine. Și afectează în special cuticula firului. Există prosoape speciale pentru păr, din microfibre, care elimină apa în exces, fără a traumatiza părul.

De ce se spune că nu e bine să ieși din casă cu părul ud

Este o idee preconcepută bine înrădăcinată pe la noi. E la fel ca și cea legată de faptul că ne „trage curentul'. Și evităm să ieșim din casă cu părul ud, de frica unei răceli sau a durerilor de cap, de dinți ori de urechi. Or, nu există nicio legătură științific demonstrată între expunerea părului ud la temperatura de afară (eventual mai scăzută decât cea din interior) și instalarea unei răceli. De fapt, riscăm mai mult să răcim dacă intrăm în contact cu virusuri ori bacterii.

Dar de unde ideea că ieșitul din casă se include în ce nu este bine să faci dacă ai părul ud? Se pare că și-ar avea originile în perioada Primului Război Mondial. Atunci, soldații, după timp îndelungat petrecut în tranșee, cu hainele umede, se întorceau de pe front cu diverse afecțiuni, printre care și gripa. Și astfel s-a asociat nefondat ideea de ud cu răceala.

Pe de altă parte, dacă am contractat deja un virus, există riscul ca acesta să evouleze mai rapid dacă ieșim din casă cu părul ud. Dar nu părul ud e de vină în acest context. O temperatură scăzută va fi resimțită mai puternic dacă avem părul ud. Iar frigul duce la constricția vaselor de sânge de la nivelul nasului, făcându-l mult mai vulnerabil la acțiunea virusului.

În concluzie, a te expune la o temperatură scăzută, având părul ud, nu reprezintă o cauză directă pentru a răci sau a dezvolta o gripă ori o viroză. Însă manifestarea bolii poate fi grăbită, dacă virusul a fost anterior contractat. Metode mult mai eficiente de a ne proteja de o răceală sau gripă ar fi să evităm locurile aglomerate, unde multe persoane pot tuși sau strănuta, mai ales în sezonul virozelor, și să ne spălăm frecvent pe mâini.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: olssonhaircare.com, nih.gov,

Citește și Cele mai populare parcuri de distracție din Europa

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton