Ce plante poți crește în sticle și terarii

Arată spectaculos și dau un plus de eleganță și prospețime oricărui tip de spațiu. Fie vrei să-ți înveselești spațiul de lucru, fie îți dorești un ambient luxuriant acasă, plantele sunt întotdeauna aliați de nădejde. Și chiar dacă nu ai timp să li te dedici așa cum ar trebui, există soluții și pentru tine. Așa că iată ce plante poți crește în sticle și terarii.

Cu siguranță le-ai admirat în diferite spații amenajate elegant. Și poate ți-ai închipuit că sunt extrem de scumpe sau că ar putea fi din plastic. Căci cum altfel ar putea rezista în globuri de sticlă niște plante adevărate?! Ei bine, află că minigrădinile din sticle, borcane sau terarii sunt la îndemâna oricui. Ba chiar și cei mai nepricepuți în îngrijirea plantelor se pot ocupa de ele. Ce plante poți crește în sticle și terarii ține numai de bunăvoința ta. Și dacă ai câteva recipiente adecvate din sticlă, lasă-ți imaginația să lucreze!

Cum se pregătește terenul

Orice sticlă cu gât larg, borcan sau recipient din sticlă deosebit ca formă pot fi transformate în grădini miniaturale de excepție. Un terariu sau orice alt vas din sticlă bine curățat și dezinfectat poate fi folosit pentru a crea un aranjament din plante cu forme variate și atrăgătoare.

Aranjamentele de acest tip sau terariile se pot face foarte ușor. Îți trebuie numai răbdare și imaginație. Secretul constă în combinarea plantelor mici care reușesc să supraviețuiască în condiții speciale. Cu alte cuvinte, orice plantă rezistentă la umezeală, căreia îi place umbra, se potrivește unui asemenea mediu.

Mai ai nevoie de compost și pietriș special, licheni și mușchi. La fundul vasului, se așază un strat uniform de pietriș sau nisip pentru drenaj. Deasupra, se pune un strat de compost, cam până la o treime din înălțimea vasului. În acest sol se pun plantele, la fel ca și cum le-ai sădi într-un ghiveci. În spațiile libere rămase între plante, se pun mușchi și licheni. Se stropește cu apă, având grijă să nu îneci plantele. Astfel de aranjamente se poziționează departe de lumina directă a soarelui.

Fără orificii pentru scurgerea apei, vasul din sticlă ar putea mucegăi imediat, de aceea este nevoie de un sol poros, care să permită evaporarea apei. În vasele cu o deschidere largă este suficient să pui la bază puțin pietriș mărunt foarte curat, bine spălat înainte, și apoi un amestec de turbă, mușchi și nisip. Se pulverizează apă în mod egal și se pun plantele. După bunul plac, poți adăuga decorațiuni miniaturale, precum fluturașii, gărgărițele, piticii, florile sau alte figurine ornamentale.

Cum se îngrijesc plantele în vase de sticlă

Plante miniaturale cresc lent și rezistă în spații înguste multă vreme. Cactușii sunt cei mai potriviți pentru astfel de aranjamente. Ei nu au nevoie nici de multă umezeală. În general, aceste plante la sticlă se pot pulveriza cu un strat fin de apă în fiecare săptămână.

Vasul din sticlă sau terariul trebuie ținute la o fereastră orientată spre apus sau spre nord. Așa încât să nu bată soarele direct în ele. Plantele au nevoie de lumină, dar fără soare direct, care le poate sufoca. Curăță imediat frunzele ofilite. Pulverizează o dată pe lună apă minerală și adaugă fertilizatori cu inhibitori de creștere pe care îi poți găsi în magazinele specializate.

Ce plante poți crește în sticle și terarii

Crotonul, mușchiul verde și brun, Hypoestes phyllostachya sau planta cu pistrui și nuanțe vesele de roz, roșu sau lila, precum și unele specii mici de ferigi și maranta pot fi cultivate cu ușurință în recipientele de sticlă. În terariile deschise se pot folosi aproape orice fel de plante de mici dimensiuni iubitoare de apă sau nu.

În recipiente deschise

Plantele care adoră un mediu mai uscat și aerisit se potrivesc doar pentru terariile deschise. Dintre acestea, poți alege:

Suculente

Când vine vorba despre ce plante poți crește în sticle și terarii, acestea sunt ideale pentru terariile deschise. Apreciază lumina strălucitoare, dar indirectă, și uscarea între udări. Asigurați-vă că aveți o deschidere generoasă în terariul cu plante suculente. Arborele de jad sau Crasula Ovata, cunoscut și drept „Copacul banilor' se adaptează ușor la aproape orice mediu. Se udă rar și pământul trebuie să se usuce între udări. Sensibilă la frig, preferă o temperatură între 18-24 grade Celsius. Dacă ai pisici, ai grijă că această plantă le este dăunătoare!

Echeveria este o specie de suculentă originară din Mexic, de mici dimensiuni, cu creștere lentă și frunze cărnoase, dispuse în formă de rozete. Primăvara te poți bucura de florile ei mici în diferite culori. Trebuie udată atunci când pământul de la suprafață este uscat complet. Rezistă mai bine cu mai puțină apă decât udată în exces. Udarea se face pe sol, nu pe plantă! La temperaturi foarte scăzute nu supraviețuiește.

Înrudită cu Echeveria, Sempervivum este o altă plantă spectaculoasă. Are frunzele dispuse în formă de rozetă și își întinde rădăcinile, formând alți pui. Adoră chiar și lumina directă a soarelui, dar în spații ușor ventilate. Este o plantă care rezistă și afară pe timpul iernii, dacă temperaturile nu scad sub 12 grade.

Suculente cunoscute

Aloe Vera de mici dimensiuni se adaptează bine în terarii deschise. Adoră lumina puternică, dar indirectă, aproape de o fereastră. Udarea se face circa o dată pe săptămână în lunile călduroase, iar în timpul iernii rar. Pe de altă parte, Kalanchoe Luciae sau Flapjack este o plantă monocarpic. Asta înseamnă că înflorește o dată și apoi moare. Dar produce o mulțime de pui. Udarea se face când pământul este uscat în perioada primăvară-toamnă și mai rar pe timpul iernii.

Planta fantomă sau Graptopetalum își schimbă culoarea la lumina puternică. Frunzele cărnoase sunt așezate în formă de rozetă. Este specială prin colorit, de la gri pastelat spre lila sau roz pal. Udarea se face când pământul este uscat. Și Haworthia i se aseamănă foarte mult ca trăsături și mod de îngrijire. Sunt mai multe tipuri de Haworthia, printre care Venosa, Cuspidata, African Perls, Botesiana, Zebra Plant.

Coada măgarului sau Sedum Burrito are frunze ca niște mărgele curgătoare de culoare verde-albăstrui. Florile sunt mici, în formă de stea, roz. Este originară din Mexic. Lithops arată ca niște pietre. Este o plantă originară din sudul Africii, cu o creștere lentă. Când planta devine moale și gelatinoasă, este posibil să îi crească frunze noi, timp în care frunzele vechi mor. În această perioadă nu udați planta, până când frunzele vechi se ofilesc complet.

Cactuși

Aparțin familiei suculentelor, cu aproape 2000 de specii. Se găsesc cu precădere în zonele deșertice din America și Africa de Est. Dar sunt și specii întâlnite în zone tropicale sau chiar într-un mediu montan la temperaturi scăzute. Le place soarele și căldura. Cel mai bine rezistă în lumina indirectă sau pe pervazul ferestrei acoperite de o perdea. Necesită udare numai atunci când solul este uscat. În lunile de creștere, primăvara-vara, cactușii se pot fertiliza cu doze mici la fiecare udare.

Planta aeriană sau Tillandsia

Este una dintre plantele extraordinare. Și este neobișnuită prin modul în care supraviețuiește. Nu are nevoie de sol, căci își ia aproape toți nutrienții din aer. De aici și aspectul un pic nepământean care o face atât de impresionantă. Nu trebuie poziționată în lumina directă a soarelui, dar adoră spațiile aerisite. Pe timpul verii, trebuie scufundată în apă, timp de 15 minute, o dată pe săptămână. Apoi, se scutură cu blândețe, cu capul în jos, urmând să fie reașezată în aranjamentul inițial.

Pentru recipiente închise

Terariile sau recipientele din sticlă închise își creează un ecosistem propriu. Astfel, își recirculă singure apa din interior, oferindu-și umiditate crescută timp îndelungat. Drept urmare, în acest mediu se adaptează cu succes plantele iubitoare de umiditate și apă.

Crotonul

Este o plantă deosebită datorită frunzișului multicolor, în tonuri de verde, roșu, galben, portocaliu. Este originară din Malaezia și Indonezia. Pentru un frunziș bogat, se înlătură frunzele mai mari. Astfel se formează noi lăstari, împiedicând creșterea pe înălțime. Are nevoie de udare abundentă, dar trebuie ferită de curenții puternici de aer.

Begonia Rex

Este una dintre plantele perene semi-tropicale, originară din Asia de Est. Este cunoscută pentru frunzele mari de culoare vie, în diferite nuanțe de verde, roșu, argintiu și chiar violet. Prosperă în lumina fluorescentă. Nu trebuie udată excesiv.

Planta mozaic sau Fittonia

Este o plantă tropicală descoperită în secolul al XIX-lea de botanicii Elizabeth și Sarah May Fitton. O recunoști după forma ovală a frunzei și nervurile albe, roz sau roșii. Această poate să fie utilizată atât în terariile închise cât și deschise. Creșterea în dimensiune a plantei este redusă, dar are frunziș bogat și un aspect deosebit care înveselește spațiul. Umiditatea solului trebuie ținută sub control, necesitând udare când solul este semi uscat.

Planta cu buline sau Hypoestes Phyllostachya

Este o plantă mică cu frunze frumos colorate, la bază cu roz și pete verzi. Există soiuri diverse, în culori diferite. Originară din Madagascar, tind să-și formeze frunzișul pe înălțime. Are nevoie de umiditate moderat ridicată, așa că nu lăsați solul să se usuce complet.

Planta păianjen

Este considerată una dintre cele mai adaptabile plante de apartament și ușor de îngrijit. Așa că dacă te interesează ce plante poți crește în sticle și terarii, ia-o în considerare. Se distinge prin frunzele verzi cu margini albe, care atârnă asemenea unui păianjen.

Pilea

Este un gen format din peste 600 de specii. Sunt ușor de îngrijit. Frunzele Pilea se deosebesc, variind de la frunze texturate de 7 centimetri, în formă de lance, până la frunze mici în formă de inimă. Dacă nu este rotită în fiecare săptămână, aceasta va crește și se va îndrepta spre zona luminoasă.

Feriga

Decorativă, cu un aspect luxuriant, este foarte potrivită pentru terariile închise, datorită umidității din interior. Se vor alege ferigi de mici dimensiuni, deoarece cresc mult. Dacă devine foarte stufoasă în terariu, trebuie împărțită în mănunchiuri mai mici și repartizate în alte ghivece. Dacă frunzele se îngălbenesc este semn că au nevoie de mai multă lumină.

Cyclamen

Are flori mici roz, violet, roșu și alb, și frunze în formă de inimă cu marmorare argintie. Înflorirea se face diferit în funcție de specie. Se udă săptămânal toamna-iarna și se rărește udarea primăvara și vara. Solul trebuie să fie permanent ud în perioada de creștere. În cazul supraudării frunzele încep să se ofilească. Frunzele uscate sau bolnave se rup.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: thespruce.com, gardensworld.com,

Citește și Maranta leuconeura, planta care se roagă – îngrijire, beneficii și înmulțire

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton