Probabil că te-ai întrebat nu o dată ce să faci cu mâncarea rămasă după sărbători, în condițiile în care cei mai mulți dintre noi avem obiceiul de a găti în exces în această perioadă. Iată ce poți face cu resturile alimentare care rămân după Crăciun și Anul Nou!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Sărbătorile aduc bucurie și mese îmbelșugate, dar, la final, rămânem adesea cu cantități considerabile de mâncare. Pentru a evita risipa alimentară, iată ce poți să faci cu mâncarea rămasă după sărbători!
Ce să faci cu mâncarea rămasă după sărbători. Folosește resturile în alte preparate!
Aproape în fiecare cămin din România, după Crăciun și Anul Nou rămân munți de mâncare, iar această risipă trebuie valorificată în mod sustenabil. Iată cum poți reutiliza inteligent resturile alimentare!
Friptura rămasă:
O poți transforma în sendvișuri savuroase sau quesadilla.
Toacă friptura și adaug-o într-un sos pentru paste.
Resturile de friptură le poți tăia cubulețe și adăuga într-o salată.
Carnea de vită și de porc rămasă, poate fi tăiată mărunt și adăugată în sosul pentru paste bolognese.
Cartofii piure:
Prepară crochete de cartofi adăugând brânză, ou și condimente, apoi prăjește-le sau coace-le.
Folosește-i pentru un topping delicios pentru o plăcintă ciobănească.
Legumele gătite:
Transformă-le într-o supă-cremă, adăugând smântână sau lapte.
Folosește-le ca bază pentru un quiche sau omletă.
Mezelurile:
Mezelurile rămase de la mesele festive le poți folosi pentru o pizza savuroasă, combinând felurile de salam și șuncă, la fel și bucățile de cașcaval.
Cozonacul:
Din cozonacul uscat poți face o budincă excelentă. Rupe cozonacul în bucățele și adaugă peste ele un amestec din lapte și ouă bătute. Omogenizează totul și dă preparatul la cuptor.
De asemenea, resturile de carne, supe, ciorbe și tocane se pot congela în porții mici. Etichetează fiecare recipient cu data și conținutul, pentru a le consuma în timp util.
Ce să faci cu mâncarea rămasă după sărbători. Donează mâncarea rămasă către cei în nevoie!
De cele mai multe ori, după sărbători, oamenii obișnuiesc să arunce mâncarea rămasă, chiar dacă încă poate fi consumată. Dacă mâncarea este proaspătă și nealterată, doneaz-o unor familii nevoiașe sau organizații de caritate din apropierea ta, permițându-le celor aflați în nevoie să beneficieze de o masă copioasă. Înainte de sărbători, informează-te despre centrele de colectare a alimentelor din orașul tău!
De asemenea, dacă ai resturi alimentare care nu mai pot fi consumate (coji de fructe, legume alterate etc.), creează compost. Este o modalitate ecologică de a transforma mâncarea în fertilizator natural pentru grădină.
Sfaturi pentru gestionarea corectă a mâncării
Ce să faci cu mâncarea rămasă după sărbători. Dacă vrei să nu rămâi cu cantități uriașe de mâncare după sărbători, planifică-ți cu atenție meniul și gestionează cantitățile corect! Iată cum poți face asta!
- Planifică mesele
Înainte de sărbători, creează un meniu exact și estimează cantitățile necesare în funcție de numărul de invitați.
- Depozitează corect alimentele rămase
Pune mâncarea rămasă în recipiente ermetice, pentru a-i prelungi durata de viață.
Alimentele perisabile trebuie păstrate în frigider, la o temperatură între 1-4°C.
- Verifică termenul de valabilitate
Consumă mai întâi preparatele care expiră rapid, iar cele care pot fi păstrate mai mult (cozonac, prăjituri fără cremă) depozitează-le în locuri uscate și răcoroase.
Rețete rapide cu mâncare rămasă
Ce să faci cu mâncarea rămasă după sărbători. Mâncarea rămasă după sărbători nu trebuie să fie o problemă. Cu puțină creativitate și organizare, o poți transforma în preparate delicioase. Transformarea resturilor poate deveni o activitate distractivă pentru întreaga familie. Copiii pot ajuta la prepararea brioșelor, iar adulții se pot ocupa de rețete mai complexe.
Tartă cu carne și legume
Ingrediente:
Resturi de friptură
Legume gătite
1 aluat foietaj
2 ouă
100 ml smântână
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Tapetează o tavă cu aluatul foietaj.
- Toacă mărunt friptura și legumele, apoi așază-le pe aluat.
- Bate ouăle cu smântâna, asezonează și toarnă amestecul peste umplutură.
- Coace timp de 25-30 de minute.
Salată cu resturi de carne
Ingrediente:
Resturi de carne rece
Salată verde
Roșii, castraveți, ceapă
Dressing din ulei de măsline, lămâie și muștar
Mod de preparare:
- Taie carnea și legumele în bucăți mici.
- Amestecă-le cu salata verde.
- Adaugă dressingul și servește imediat.
Brioșe cu cozonac
Ingrediente:
Felii de cozonac rămas
3 ouă
200 ml lapte
50 g zahăr
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 170°C.
- Taie cozonacul în cuburi și așază-le în forme de brioșe.
- Bate ouăle cu laptele și zahărul, apoi toarnă amestecul peste cozonac.
- Coace timp de 20-25 de minute.
Foto: Shutterstock