În ultimii 200 de ani, România a fost zguduită de mai multe cutremure de diferite intensități, însă cele mai puternice au fost cutremurul din 1802, cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter, și cel cele din anii 1940 și 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 pe scara Richter. Iată un ghid util care te învață ce trebuie să faci în caz de cutremur.
La ce să te aștepți în timpul unui cutremur
Cutremure mici sau moderate
- Acestea pot dura doar câteva secunde și nu reprezintă un risc de urgență.
- Plafoanele se pot mișca și se pot produce unele zdruncinături minore ale obiectelor din locuința ta.
- Este posibil să simți o ușoară tremurătură sub picioare dacă ești afară.
- Dacă te afli în aproapierea sursei sale, este posibil să auzi o bubuitură puternică urmată de o zguduire.
Cutremure mari
- Acestea pot dura până la câteva minute și constituie un dezastru natural dacă epicentrul său se află în apropierea unei zone dens populate sau dacă magnitudinea sa este suficient de mare pentru regiune.
- Pământul sau podeaua se va mișca, poate violent.
- Fie că ești departe sau aproape de sursă, vei simți probabil o zguduire urmată de o mișcare de rostogolire, ca și cum ai fi pe mare.
- Dacă te afli departe de sursă, s-ar putea să vezi clădiri care se balansează sau să auzi un vuiet.
- Este posibil să te simți amețit și să nu poți merge în timpul cutremurului.
- Dacă locuiești într-o clădire înaltă sau cu mai multe etaje, este posibil să simți mai multă oscilație și mai puține zgâlțâiri decât într-o clădire mai mică, cu un singur etaj.
- Etajele inferioare se vor mișca rapid, la fel ca și casele rezidențiale. La etajele superioare, mișcarea va fi mai lentă, dar clădirea se va deplasa mai mult de la o parte la alta.
- Mobilierul și obiectele neasigurate ar putea să cadă sau să alunece pe podea sau să fie aruncate cu o forță mare prin cameră.
- Corpurile de iluminat și panourile de tavan neasigurate pot cădea.
- Ferestrele se pot sparge.
- Alarmele de incendiu și sistemele de aspersoare pot fi activate.
- Luminile și curentul electric se pot stinge.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur
Pasul 1: Cunoaște riscurile și pregătește-te.
- Treci prin casa ta, imaginându-ți ce s-ar putea întâmpla cu fiecare parte a acesteia, dacă ar fi zguduită de un cutremur violent.
- Învăță-i pe toți membrii familiei (dacă sunt suficient de mari) cum să închidă apa și electricitatea.
- Etichetează în mod clar pozițiile de pornire și oprire a apei, electricității și gazului.
- Fixează aparatele electrocasnice majore de pereți, cum ar fi frigiderele.
Citește și: Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre
- Asigură aparatele electronice costisitoare și grele.
- Fixează la perete partea superioară a mobilierului greu de sus, prin ancorare și folosind elemente de fixare flexibile. Păstrează obiectele grele pe rafturile inferioare.
- Asigură obiectele scumpe sau fragile care, dacă ar fi deteriorate, ar reprezenta o pierdere semnificativă.
- Fixează bine oglinzile, tablourile și alte obiecte agățate, astfel încât să nu cadă din cârlige.
- Amplasează paturile și scaunele departe de ferestre. Nu atârna tablouri grele și alte obiecte grele deasupra paturilor. Perdelele și jaluzelele închise vor ajuta la oprirea căderii geamurilor sparte pe paturi.
- Pune plăcuțe antiderapante sub televizoare, computere și alte aparate mici sau fixează-le cu un produs de lipit.
- Folosește închizători de siguranță sau de protecție pentru copii la dulapuri pentru a împiedica vărsarea conținutului.
- Păstrează obiectele inflamabile și produsele chimice de uz casnic departe de căldură și într-un loc unde este mai puțin probabil să se verse.
- Asigură obiectele în garaj pentru a reduce scurgerile de materiale periculoase și deteriorarea vehiculelor.
- Consultă un profesionist pentru modalități suplimentare de a îți proteja casa, cum ar fi fixarea cu șuruburi a casei la fundație și alte tehnici de atenuare structurală.
- Dacă locuiești într-un bloc de apartamente sau într-o clădire cu mai multe etaje, colaborează cu administratorul clădirii sau cu consiliul de administrație pentru a decide care este cea mai bună modalitate de a îți „securiza” unitatea în caz de cutremur.
- Păstrează o trusă de urgență la îndemână. Atât cu produse de prim ajutor, cât și cu mâncare sau apă.
Citește și: Zelenski susține că și-a pierdut interesul față de NATO: „Ucraina nu este o țară care cerșește în genunchi
- Discută despre asigurarea împotriva cutremurelor cu brokerul tău de asigurări.
În timpul unui cutremur
Oriunde te afli atunci când începe un cutremur, adăpostește-te imediat. Mută-te cu câțiva pași într-un loc sigur din apropiere, dacă este necesar. Rămâi acolo până când trepidațiile se opresc.
- Rămâi înăuntru.
- Adăpostește-te sub mobila grea, cum ar fi o masă, un birou, un pat sau orice mobilă solidă.
- Acoperă-ți capul și trunchiul pentru a nu fi lovit de obiectele care cad.
- Ține-te de obiectul sub care te afli, astfel încât să rămâi acoperit. Fii pregătit să te deplasezi odată cu obiectul până când tremurul se termină.
- Dacă nu te poți plasa sub ceva solid sau dacă te afli într-un hol, apleacă-te sau ghemuiește-te de un perete interior și protejează-ți capul și gâtul cu brațele.
A fost tăiat curentul la centrala nucleară de la Cernobîl. Există risc de creştere a radiaţiilor
- Dacă te afli într-un centru comercial, intră în cel mai apropiat magazin. Stai departe de ferestre, și de rafturile cu obiecte grele.
- Dacă te afli la școală, treci sub un birou sau o masă și ține-te bine. Întoarce-te cu fața la ferestre.
Dacă te afli în aer liber
Rămâi afară. Mergi într-o zonă deschisă, departe de clădiri. Cel mai periculos loc este în apropierea pereților exteriori.
Dacă te afli într-un loc public aglomerat, adăpostește-te unde nu vei fi călcat în picioare.
Dacă ești în mașină
Trage pe dreapta într-un loc sigur, unde nu blochezi drumul. Păstrează drumurile libere pentru vehiculele de salvare și de urgență.
Evită podurile, pasajele supraterane, pasajele subterane, clădirile sau orice altceva care s-ar putea prăbuși.
Oprește mașina și rămâi înăuntru. Ascultă radioul din mașină pentru instrucțiuni de la autorități.
Nu încerca să ieși din mașină dacă liniile electrice căzute sunt peste ea. Așteaptă intervenția autorităților.
Dacă te afli într-un autobuz, rămâi pe scaun până când autobuzul se oprește. Adăpostește-te într-un loc protejat. Dacă nu te poți adăposti, așează-te în poziție ghemuită și protejează-ți capul de resturile care cad.
Evită următoarele în caz de cutremur
- Ușile. Ușile se pot trânti și provoca răni.
- Ferestrele, bibliotecile, mobilierul înalt și corpurile de iluminat. Ai putea fi rănit de cioburi de sticlă spartă sau de obiecte grele.
- Lifturile. Dacă te afla într-un lift în timpul unui cutremur, apasă butonul pentru fiecare etaj și ieși cât de repede poți.
- Liniile electrice căzute – stai la cel puțin 10 metri distanță pentru a evita rănirea.
- Litoralul. Cutremurele pot declanșa valuri oceanice mari numite tsunami. Dacă te afli în apropierea coastei, într-o zonă cu risc ridicat, în timpul unui cutremur puternic, deplasează-te imediat în interior sau pe un teren mai înalt și rămâi acolo până când oficialii declară zona sigură.
După un cutremur
Rămâi calm. Ajută-i pe ceilalți dacă poți. Fii pregătit pentru replicile de după cutremur.
Ascultă radioul sau televizorul pentru informații de la autorități. Urmează instrucțiunile acestora.
Așează receptoarele telefonice cu fir la loc în suporturile lor; efectuează apeluri numai dacă ai nevoie de servicii de urgență.
Pune-ți încălțăminte rezistentă și îmbrăcăminte de protecție pentru a ajuta la prevenirea rănilor provocate de resturi, în special de sticlă spartă.
Verifică dacă locuința ta este deteriorată structural sau prezintă alte pericole. Dacă bănuiești că locuința nu este sigură, nu intra din nou în ea.
Scoate din priză aparatele electrocasnice și luminile stricate pentru a preveni izbucnirea unui incendiu atunci când se restabilește curentul electric.
Stai departe de pereții de cărămidă și de coșurile de fum, deoarece acestea pot fi deteriorate sau slăbite și s-ar putea prăbuși în timpul replicilor.
Nu folosi șemineul dacă hornul a fost deteriorat, deoarece ar putea izbucni un incendiu sau ar putea fi eliberate gaze.
Dacă trebuie să pleci din locuința, ia cu tine trusa de urgență și alte obiecte esențiale. Lasă un bilet la vedere, indicând unde poți fi găsit.
Nu risipi alimente sau apă, deoarece aprovizionarea poate fi întreruptă.
Nu aprinde chibrituri și nu porni întrerupătoarele de lumină până când nu te asiguri că nu există scurgeri de gaze sau lichide inflamabile vărsate.
Folosește o lanternă pentru a verifica utilitățile și nu le opri decât dacă sunt deteriorate. Scurgerile de gaz vor mirosi a ouă stricate.
Dacă locuința ta este dotată cu gaze naturale: Sună imediat furnizorul de gaz pentru a raporta orice problemă sau dacă simți miros de gaz.
Închide robinetul de gaz dacă știi cum. Odată ce gazul este oprit, nu-l porni din nou. Numai un tehnician autorizat în domeniul gazelor poate porni gazul în siguranță.
Dacă apa de la robinet este încă disponibilă imediat după cutremur, umple o cadă de baie și alte recipiente în cazul în care alimentarea este întreruptă. Dacă nu există apă curentă, este posibil să existe apă în rezervorul de apă caldă și în rezervorul toaletei (nu în vas).
Nu trage apa la toaletă dacă bănuiești că sunt rupte conductele de canalizare.
Fii extrem de precaut în cazul materialelor periculoase sau al deversărilor.
Ce să faci în cazul unui atac sau accident nuclear
În caz de îndoială, părăsește locuința. Verifică-ți vecinii după ce te-ai îngrijit de membrii propriei gospodării.
Organizează măsuri de salvare în cazul în care oamenii sunt prinși în capcană sau apelează la asistență de urgență dacă nu îi poți ajuta în siguranță.
Dacă ai animale de companie, găsește-le și alină-le. Dacă trebuie să le evacuezi, du-le la un adăpost sau oferă-le îngrijiri. Amintește-ți să rămâi calm și să procedezi corect în fiecare moment al seismului, astfel încât viața ta să fie protejată în permanență.
Sursa foto: Shutterstock.com