Ce să faci în cazul unui atac sau accident nuclear 

 Lupescu Anca
.

Un accident la o centrală nucleară, o explozie nucleară sau un atac nuclear sunt exemple de urgențe de radiații. Dacă se întâmplă așa ceva, este posibil să ți se ceară să intri într-o clădire și să te adăpostești pentru o perioadă de timp, în loc să pleci. Pereții locuinței tale pot bloca o mare parte din radiațiile nocive. Deoarece materialele radioactive devin mai slabe în timp, rămânerea în interior timp de cel puțin 24 de ore te poate proteja pe tine și familia ta până când este sigur să părăsiți zona. 

Ce sa faci în cazul unui atac/accident nuclear 

Radiația unei particule radioactive are, de obicei, o rază de acțiune foarte scurtă.

Este atât de scurtă încât nu vei fi afectat dacă praful aterizează pe partea exterioară a puloverului tău. Dacă ajunge pe piele, șansele de otrăvire cu radiații sunt mai mari. Dar devine cu adevărat periculos doar atunci când particulele pătrund în organism prin plămâni, gură, răni sau mucoase.

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a preveni acest lucru.

Primul pas este să intri înăuntru.

Citește și: Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre

Particulele radioactive se comportă ca praful obișnuit. Ele plutesc în aer pentru o vreme înainte de a cădea în cele din urmă și de a se depune pe diferite suprafețe.

Prin urmare, este important să intri în casă înainte ca norul să se așeze. Odată înăuntru, închide toate ferestrele și gurile de aerisire și oprește ventilatoarele și sistemele de ventilație, astfel încât să intre cât mai puțin praf în casă.

Poartă mască

Purtarea unei măști pentru față va reduce probabil numărul de particule care intră în plămâni. La intrarea în casă, este important să îți scoți toate hainele care au fost expuse la particule radioactive.

Hainele contaminate pot fi spălate într-o mașină de spălat obișnuită.

De asemenea, este indicat să îți speli bine pielea și părul cu apă și săpun. Cu toate acestea, CDC avertizează împotriva utilizării balsamului de păr, deoarece acesta poate face ca materialele radioactive să se agațe de păr.

Potrivit CDC, poți folosi în continuare apă de la robinet. Deși materialele radioactive pot ajunge pe suprafețele apei sau în apele subterane, substanțele vor fi atât de diluate încât este sigur să folosești apa pentru a face duș și pentru a spăla rufe.

În primele zile, va exista încă praf radioactiv pe multe suprafețe de afară. Prin urmare, este important să se evite contactul cu astfel de suprafețe expuse. Cu toate acestea, în cele din urmă, particulele vor fi spălate în sol.

Din sol, particulele radioactive vor fi absorbite de toate tipurile de plante, inclusiv de cele comestibile. Substanțele radioactive vor fi transferate în curând la animalele care pasc. În acest fel, noi, oamenii, putem fi din nou expuși prin intermediul alimentelor.

S-a demonstrat că iodul radioactiv poate fi găsit în laptele de vacă deja la o săptămână după un incident nuclear.

Citește și: Zelenski susține că și-a pierdut interesul față de NATO: „Ucraina nu este o țară care cerșește în genunchi’

Prin urmare, măsurile imediate de protecție a vieții și a sănătății trebuie să fie urmate de măsuri pe termen lung pentru a monitoriza radiațiile din alimente și pentru a preveni poluarea în producția alimentară.

Dacă te afli în interior în timpul unei urgențe de radiații:

Rămâi înăuntru. Închide și încuie toate ferestrele și ușile. Mergi la subsol sau în mijlocul clădirii. Materialul radioactiv se depune în exteriorul clădirilor; astfel, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.

Dacă este posibil, oprește ventilatoarele, aparatele de aer condiționat și unitățile de încălzire cu aer forțat care aduc aer din exterior. Închide clapetele șemineelor.

Rămâi în interiorul adăpostului.

Dacă te afli într-o mașină, autobuz sau alt vehicul în timpul unei urgențe de radiații:

Intră imediat în interiorul unei clădiri. Mașinile nu oferă o protecție bună împotriva materialelor radioactive. Dacă poți ajunge în câteva minute la o clădire de cărămidă sau de beton cu mai multe etaje sau la subsol, mergi acolo. 

Dar a fi în interiorul oricărei clădiri este mai sigur decât a fi afară. Odată intrat înăuntru, mergi la subsol sau în mijlocul clădirii. 

Materialul radioactiv se depune în exteriorul clădirilor; prin urmare, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci este să stai cât mai departe de pereții și acoperișul clădirii.

A fost tăiat curentul la centrala nucleară de la Cernobîl. Există risc de creştere a radiaţiilor

Scoate-ți cu grijă stratul exterior de haine înainte de a intra în clădire, dacă poți. Materialul radioactiv se poate depune pe hainele și pe corpul tău, precum praful sau noroiul. 

Odată intrat înăuntru, spală-ți părțile corpului care au fost descoperite când erai afară. 

Apoi îmbracă haine curate, dacă poți. Acest lucru va ajuta la limitarea expunerii tale la radiații și va împiedica răspândirea materialului radioactiv.

Dacă ai persoane dragi care se află în școli, grădinițe, spitale, cămine de bătrâni sau alte locuri în timpul unei urgențe de radiații:

Rămâi unde te afli! Ieșirea afară pentru a-i lua pe cei dragi te poate expune pe tine și pe ei la niveluri periculoase de radiații.

Copiii și adulții aflați în școli, grădinițe, spitale, aziluri de bătrâni sau alte locuri vor fi instruiți să rămână înăuntru până când echipele de intervenție în caz de urgență vor ști că este sigur să evacueze.

Școlile, grădinițele, spitalele, căminele de bătrâni și alte locuri dispun de planuri de urgență pentru a menține oamenii în siguranță în unitate.

Dacă te afli afară în timpul unei urgențe de radiații:

Intră imediat în interiorul unei clădiri. Dacă poți ajunge într-o clădire de cărămidă sau beton cu mai multe etaje sau într-un subsol în câteva minute, mergi acolo. 

Acoperă-ți gura și nasul cu o mască, o cârpă sau un prosop dacă trebuie să fii afară și nu poți intra imediat înăuntru. Acest lucru poate ajuta la reducerea cantității de material radioactiv.

Dacă ai animale de companie:

Adu animalele de companie înăuntru cu tine, dacă poți. Aduce în interior orice provizii de afară de care animalele de companie ar putea avea nevoie pentru cel puțin 24 de ore.

Cum să evacuezi cu animalele de companie

Dacă ți se cere să lași pe cineva să intre în casa ta sau în locul de adăpost după o urgență de radiații pentru adăpost:

Rafila, avertisment despre consumul preventiv de iod: „E mai periculos decât radiațiile unui incident nuclear”

Oferirea unui adăpost unei persoane care a fost afară în timpul unei urgențe de radiații poate salva viața acesteia fără a o pune în pericol pe a ta.

Cere-i să își scoată stratul exterior de haine înainte de a intra în clădire sau în adăpost. Odată intrat înăuntru, roagă-i să se spele pe părțile corpului care au fost descoperite când se aflau afară.

Apoi, roagă-i să se îmbrace cu haine curate, dacă pot. Acest lucru va contribui la limitarea expunerii lor la radiații și la împiedicarea răspândirii materialului radioactiv.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton