Atunci când ești răcită sau simți că se instalează răceala și starea aceea de disconfort nu-ți dă pace, nici pofta de mâncare nu ai. Însă, este important să alegi cu grijă ce să mănânci atunci când ești răcită, dar mai ales ce alimente să eviți în acele zile pentru că pot accentua anumite simptome. Iată, așadar, o listă cu alimente pe care să le mănânci când ești răcită, dar și alimente de evitat în răceală!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Există o serie de alimente foarte importante, care au chiar rol de tratament, în caz de răceală. Prin urmare, pune în coşul de cumpărături carne slabă, peşte gras, lactate, legume, fructe colorate şi condimente puternice precum ghimbirul şi ardeiul iute.
Ce să mănânci dimineața, atunci când ești răcită
Dimineața te poate ajuta un smoothie din fructe de pădure şi mere, bogate în antioxidanţi. Poţi strecura şi câteva frunze de spanac pentru un plus de fier pentru organismul tău, atunci când ești răcit. N-ar strica nici să combini laptele cu musli, deoarece conţine aminoacizi de calitate, atât de necesari organismului tău pus la încercare de boală.
Ai putea varia acest meniu cu un sandviş cu somon, stropit din belşug cu suc de lămâie. Acizii graşi Omega 3 din peşte cresc rezistenţa sistemului respirator împotriva infecţiilor virale, iar sucul acrişor revigorează şi tonifiază organismul pentru a veni de hac răcelii.
Ce să mănânci la prânz dacă ești răcită
La prânz, poţi savura supe calde făcute din carne de pui crescuţi cât mai natural. Aceasta este un remediu dovedit cu acţiune benefică în reducerea inflamaţiei din căile respiratorii şi în fluidizarea secreţiilor.
Poţi alterna meniurile de prânz pe bază de supe cu câteva feliuţe de carne roşie slabă la grătar, bogată în fier şi zinc. Furnizoare excelente de zinc sunt şi fructele de mare, stropite din belşug cu lămâie şi usturoi, potrivit csid.ro.
Poți opta pentru o garnitură cu morcovi, fasole, linte, mazăre pentru un plus de vitaminele A şi B. Vitamina A, care se găseşte şi în ouă, caise şi pepene galben, protejează mucoasa sistemului respirator.
Ce să mănânci la masa de seară când ești răcită
Seara, un iaurt bogat în probiotice sau un peşte gras la grătar cu salată de sfeclă roșie pot încheia ziua culinară anti-răceală. Nu uita să consumi cât mai multe lichide – apă în principal, dar și ceaiuri, în special ceai verde.
Ce e important să NU mănânci când ești răcită
Indiferent că vorbim de dulciuri, alimente procesate sau de fructe bogate în zahăr e bine să reduci consumul lor pe perioada răcelii. Asta pentru că zahărul contribuie la amplificarea proceselor inflamtorii, iar gâtul tău iritat se va resimți.
Alimente prăjite sau grase fac și ele rău atunci când ești răcit. În această categorie intră și cartofii prăjiți și produsele de fast food, dar și alimentele procesate și mezelurie. Acestea încurajează apariția inflamațiilor, iar asta slăbește sistemul imunitar de care ai nevoie în această perioada, sunt de părere unii specialisti citati de protv.ro.
Alcoolul slăbește sistemul imunitar și deshidratează organismul. Așa că, o cană de vin fiert nu e tocmai remediul de care ai nevoie pentru că te va face să te simți de două ori mai rău.