Ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță

 Barba Mirela
.

Ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță? Este o întrebare la care ar trebui să afli răspunsurile încă dinainte de plecare. Căci o vacanță în Egipt presupune să ții cont de anumite reguli cu care nu poate nu ești obișnuit. De aceea, este recomandat să te informezi înainte referitor la ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță.

Ai planificat o călătorie în țara faraonilor și a piramidelor? Ai făcut deja lista cu obiectivele de vizitat și cu activitățile pe care ți le-ai dori acolo? Ei bine, ar fi indicat să știi și ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță. Căci vorbim despre o țară spectaculoasă, dar total diferită.

În primul rând, ar trebui să știi, ca o curiozitate, că, deși i se mai spune țara piramidelor, nu Egiptul are cele mai multe construcții de acest fel. De fapt, Sudanul deține recordul pentru numărul de structuri în formă de piramidă înălțate. Și are peste 250, unele încă din secolul al V-lea înainte de Hristos. Dar asta e altă poveste.

Și, dacă tot ți-ai planificat călătoria în această țară, trebuie să știi și ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță acolo. Este o destinație care îți oferă o sumedenie de posibilități de distracție. Dunele de nisip, sporturile nautice, tratamentele corporale de lux cu uleiuri naturale sunt numai câteva dintre ele. Iar gastronomia locală nu poate lăsa indiferent nici pe cel mai pretențios dintre consumatori. Este locul unde până și orezul îți va părea o delicatesă datorită combinațiilor fine de condimente.

Ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță, ca să nu ai probleme

O vizită în Egipt este o lecție de istorie „live', cum s-ar spune. Fiecare pas te teleportează înapoi în timp și te face să te simți părtaș la traiul lumii străvechi. Nu ai cum să nu fii uluit de templele monumentale, de Priamidele din Giza, de mormintele egiptene atent decorate, de aromele care te învăluie, de stilul lor de viață. Dar o astfel de călătorie nu este pentru oricine. Și este bine să știi ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță acolo.

Nu bea apă de la robinet

Deshidratarea, arsurile solare și epuizarea din pricina căldurii sunt frecvente, în special în Egiptul de Sus. Așa că trebuie să ai mare grijă să te hidratezi corespunzător pe tot parcursul vizitei în Egipt. Trebuie să bei multă apă și consumi alimente sărate și care hidratează. Da, este un loc unde căldura te obligă să consumi foarte multă apă. Ești în deșert! Dar să nu faci imprudența să bei apă de la robinet.

De altfel, acesta este unul dintre primele lucruri pe care ți le va spune și ghidul turistic. Apa de la robinet din Egipt este puternic clorată și nu este sigură pentru băut. Te poți totuși spăla cu ea, chiar și pe dinți, numai să nu înghiți din ea. Mai ales dacă ai stomacul sensibil. Există riscul să îți strici vacanța și apetitul. Iar asta este chiar păcat dacă ne gândim la mâncărurile lor. Așadar, alege apa plată îmbuteliată. Se găsește ușor și este ieftină. Iar majoritatea hotelurilor și a companiilor turistice o oferă oaspeților gratuit.

Nu te îmbrăca sumar

Oricât de confortabil te-ai simți cu foarte puține haine, cu șlapi ori sandale în picioare și cât mai multă piele la vedere, nu te aventura astfel în Egipt. Este mult praf, nisip și e un loc destul de murdar. Așa că e indicat să ai la tine suficiente haine de schimb, ca să nu trebuiască să le speli pe cele purtate, în fiecare seară.

Cum soarele este extrem de puternic, e chiar recomandat să acoperi cât mai mult din trup. Până și încălțămintea ar trebui să-ți acopere și degetele, mai ales dacă ai mult de mers. Hainele trebuie să fie din materiale respirabile, naturale și ușoare.

Ca femeie, trebuie să ții cont că te afli totuși într-o țară islamică. Femeile poartă hijab acolo. Pe tine, ca turistă, nu te obligă nimeni să faci asta. Dar oricum trebuie să ai capul acoperit ca să te ferești de soare. Și te vei simți chiar confortabil purtând așa ceva, în special la moschei. În general, nu trebuie să-ți arăți pieptul, umerii sau picioarele deasupra genunchilor. Și nu trebuie să porți haine transparente sau foarte mulate pe corp.

Nu uita să dai bacșiș și să negociezi

Bacșișul face parte din cultura locală. De altfel, i se spune „baksheesh' și se pronunță ca și la noi, „bacșiș'. Nu te mira de amabilitatea localnicilor și de disponibilitatea lor de a-ți sări în ajutor cu orice. De fapt, toți își așteaptă recompensa. Bacșișul este un mod de viață pentru egipteni. Căci au salarii atât de mici încât bacșișurile sunt o parte importantă din veniturile familiei.

Nu trebuie să dai sume mari, dar e indicat să ai la tine un buget pregătit special pentru asta. 1-2 euro pe zi lăsați în cameră, pe masă, pentru curățenie sau prosoape noi sunt mai mult decât suficient. Bineînțeles că poți oferi și mai mult, dacă îți permiți. O sumă aparent nesemnificativă pentru noi contează extrem de mult pentru ei. La restaurant, e normal să rotunjești suma de pe bon și să dai 10% din cost chelnerului.

Negocierea este un alt obicei al locurilor. Iar egiptenii sunt foarte buni negociatori. Negociază de dragul negocierii. Dacă îți place asta, distrează-te într-o piață de souk. După ce arunci unui comerciant întrebarea „bi-kam da?' sau „Kam Althaman' (Cât costă?), fii pregătit să negociezi din greu sau să pleci. De regulă, comerciantul oferă o treime din prețul cerut și așteaptă să plătești jumătate.

Printre lucrurile care se încadrează în ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță se numără și neatenția la detalii. Ține cont că în această țară nimic nu este gratuit! Bacșișul și negocierea sunt reguli de bază peste tot. Iar plimbările cu cămilele pot dăuna grav bugetului tău de vacanță. Egiptenii zâmbesc, aprobă, iar turiștii se aruncă fără să întrebe înainte sau să negocieze costurile. Vrei să faci o fotografie cu o cămilă la Piramide? Întreabă înainte cât costă. Și sfătuiește-te cu ghidul, care știe cel mai bine prețurile zonei.

Nu „fura' poze

Grație tehnologiei, ne-am obișnuit cu traiul online și am devenit dependenți de fotografii cu care să ne lăudăm pe net. Numai că, după cum am mai spus, în Egipt totul costă. Oamenii sunt săraci și încearcă să obțină bani din orice. Așa că dacă vrei să faci poze cu cămilele, trebuie să plătești. Nu încerca să „furi' o poză, chiar și de la distanță, căci poți avea neplăceri.

Și pentru aparatele foto se plătesc taxe. Și intră în această categorie și telefoanele inteligente. și dronele Indiferent că vrei să pozezi sau să filmezi, fiecare monument, templu, mormânt și muzeu vizitat percepe o mică taxă doar pentru a te lăsa cu aparatul în interior. Sumele nu sunt mari, dar există. În interior, fotografierea cu blitz este interzisă și regulile trebuie respectate cu strictețe.

Un lucru extrem de important care e inclus în ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță este să nu cumva să fotografiezi persoane în uniformă. Tot ce înseamnă personal de securitate, secții de poliție, unități militare și echipamente din dotare este protejat prin lege. Așa că orice încercare de a fotografia astfel de elemente te poate incrimina ca fiind spion. Și asta pentru că se consideră că astfel de imagini pot veni în sprijinul teroriștilor sau criminalilor.

Nu te aventura fără un ghid local

Dacă mergi în călătorie printr-o agenție de turism care îți pune și ghid la dispoziție, e totul în regulă. Te va învăța ce ai de făcut, pas cu pas. În schimb, ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță acolo este să te aventurezi spre obiectivele turistice fără un ghid din partea locului.

Ai putea spune că nu ai nevoie de așa ceva. Dar, la fața locului, te vei convinge de utilitatea lui. Vei evita astfel hărțuiala localnicilor disperați să te agațe cu oferte, precum și plata unor prețuri exagerate pentru diferite servicii. Recomandat ar fi să nu plătești un ghid rezervat online, de dinainte, căci costurile sunt și de trei ori mai mari. Cel mai bine este să îl angajezi la destinație și să negociezi.

Nu mânca oriunde și orice

Da, gastronomia egipteană este ispititoare și delicioasă. Da, aromele te învăluie peste tot și e greu să reziști tentației. Dar trebuie să fii și pregătit pentru asta. În primul rând, trebuie să ții cont că, în oricare alt loc ai merge și schimbi alimentele cu care e obișnuit stomacul tău, e posibil să ai probleme de tranzit intestinal.

Iar în Egipt, unde igiena nu e chiar la ea acasă, este cu atât mai posibil să te confrunți cu tulburări. Așa că nu evita ceaiul de mentă pe care majoritatea hotelurilor îl oferă din belșug și orezul. Evită în schimb, salatele, legumele și fructele crude, carnea nepreparată termic suficient, mai ales de la comercianții ambulanți sau stradali. Și înghețata ușor topită poate fi periculoasă.

Mare atenție și la toaletele din Egipt! Pentru că au legătură directă cu problemele digestive. Și se plătește taxă pentru utilizarea lor. În general, nu au hârtie igienică, sunt murdare și este posibil ca apa de la robinet să nu funcționeze. Așa că ai grijă să ai mereu la tine hârtie igienică, șervețele umede și dezinfectante. Toaletele din restaurante și hoteluri sunt mai decente. Dar, revenind la bacșiș, ține cont că trebuie să plătești pentru hârtie igienică sau dacă vrei să ți se dea drumul la apa de la robinet.

Nu pleca la drum fără să-ți asiguri sănătatea

Dacă ai nevoie de asistență medicală, farmaciștii egipteni vorbesc în general limba engleză. Și pot fi de încredere în a oferi sfaturi și a te îndruma spre un medic. Dar paza bună trece primejdia rea, cum se spune.

Așa că e mai bine să-ți iei de acasă medicamentele necesare, mai ales dacă urmezi un tratament. Și e imperios necesar să te vaccinezi cu ceva timp înainte de plecare. Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, adresează-te Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ține cont că, în Egipt, este foarte important să ai o asigurare medicală de călătorie. La fel ca în majoritatea destinațiilor, spitalizarea de urgență se plătește dacă nu ești asigurat. Majoritatea unităților medicale solicită chiar plata în avans a 10% din valoarea costurilor. Iar acestea sunt destul de mari.

În plus, spitalizarea de urgenţă se face la cererea poliţiei turistice, a poliţiei rutiere (în caz de accidente), a agenţiei turistice (în cazul grupurilor organizate de turişti). Având în vedere traficul extrem de dens, intervenţia ambulanţelor se face cu dificultate. Costul unei vizite la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare la standarde internaţionale costă între 100 şi 300 USD.

Nu ignora regulile de circulație

Uite-te pe unde treci strada și nu te baza pe șoferi! Poate ți se pare un sfat copilăresc, dar este foarte util în Egipt. Traficul rutier în această țară este haotic. Iar șoferii par să nu dea prea mare importanță semnelor și regulilor de circulație care oricum sunt puține. În plus, trecerile de pietoni marcate sunt ignorate. Și fiecare traversează pe unde vrea.

Dacă optezi să mergi cu taxiul, evită taximetriștii particulari. Aceștia suprataxează turiștii. Unii ar spune că e mai bine să apelezi la UBER. Dar nici toți șoferii de la această companie nu pot fi de încredere. E recomandat să comanzi un taxi la recepția hotelului și să negociezi prețul înainte de plecare. La fel trebuie să procedezi și la întoarcere. Pe de altă parte, pentru vizitarea obiectivelor turistice ai la dispoziție excurisiile opționale, care asigură transportul și asistența turistică necesară.

Dacă ții neapărat, poți să închiriezi o mașină. Totuși, nu e foarte sigur să conduci în Egipt. Asigură-te că respecți cu strictețe toate regulile, chiar dacă ceilalți nu o fac. Ține cont de limitele de viteză, de purtarea centurii de siguranță, de faptul că se circulă pe partea dreaptă.

Ai grijă ca mașina să fie asigurată! Ia în calcul și că în Egipt există drumuri închise circulației turistice. Drumurile care traversează deșertul sunt deschise numai pe timp de zi, cu filtre de control. De aceea, cel mai bine ar fi să nu te aventurezi, mai ales dacă ești la prima ta vizită în această țară.

Nu face gesturi necugetate

Dacă îți trece prin cap vreun gând să fii rebel, renunță imediat la el. Dacă e ceva cu adevărat ce să nu faci în Egipt când ești în vacanță, atunci asta este. Nu încerca vreo nebunie de a te cățăra pe piramide sau să „iei suveniruri' din situri. Pe lângă faptul că te poți accidenta, te-ai putea trezi la închisoare, riscând minimum 25 ani și chiar pedeapsa cu moartea.

Ai voie să consumi alcool la hotel, în anumite restaurante și baruri și pe vasele de croazieră. Limitează-te să bei doar în astfel de locuri. Și nu consuma niciodată alcool pe stradă! Ai grijă să nu mergi beat sau să te îmbeți într-un club de noapte. Dacă totuși o faci, anunță înainte pe cineva de încredere unde mergi și cât ai de gând să stai. Și nu pleca de acolo, oricât de tentantă ar fi invitația la o petrecere privată.

Se fumează peste tot în Egipt. Nici nu e de mirare că nimeni nu ripostează, pentru că nu există restricții. Dar ai grijă ce fumezi! În afară de tutun, alte substanțe de fumat sunt ilegale, iar pedepsele sunt foarte mari.

Nu apela la transportul în comun decât numai dacă știi exact de unde pleacă și unde trebuie să ajungă. Altminteri, te-ai putea trezi în cine știe ce suburbie, unde nici localnicii, nici șoferul nu vorbesc altă limbă decât pe a lor.

Evită să mergi în vizită la moschee în timpul rugăciunilor, pentru a nu deranja. Și supune-te, obligatoriu, regulilor impuse de religia islamică. Dacă ești invitat în casa unui egiptean pentru a lua masa, descalță-te la intrare. Trebuie să mănânci numai cu mâna dreaptă. Ține cont că nu este considerat un gest frumos să arăți cu degetul pe cineva.

Nu ignora măsurile de securitate

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Egiptul este evaluat ca fiind o țara sigură din punct de vedere al criminalității. Totuși, infracțiuni minore se pot întâmpla oriunde. Înșelăciunea, furtul din buzunare, din mașini, în zonele foarte aglomerate sunt frecvente. Așadar, MAE recomandă evitarea circulatției pe timp de noapte, locurile foarte aglomerate, locurile în care au loc demonstrații, dar și deplasările în zonele izolate.

În plus, este recomandat ca documentele de călătorie, alte acte, bunuri de valoare, biletele de călătorie, banii, cardurile să nu fie purtate la vedere. Mai bine le ții la loc ferit, în siguranță. Pentru orice situație de urgență, contactează poliția turistică egipteană la numerele de telefon 25.31.08.55 sau 126, care pot fi apelate de pe orice telefon din Egipt. Și, dacă ai nevoie de asistență consulară, ia legătura cu Ambasada României de la Cairo.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: DirectBooking.ro, Mara House Luxor, mae.ro,

Citește și Ce poți face într-un weekend la Galați

Vezi şi Canalul Suez – istoria canalului ce leagă Marea Mediterană de Marea Roșie!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton