Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool

.

Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool este numai de bine. Chiar dacă poate apărea o perioadă de sevraj, în cazul consumatorilor performanți. Pe termen lung, organismul are doar de câștigat. Și merită să știi ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool.

Marea majoritate a populației adulte din întreaga lume consumă băuturi alcoolice. Ba chiar și adolescenții le savurează. Și asta pentru că alcoolul este cea mai disponibilă substanță care creează dependență. În plus, este acceptată din punct de vedere cultural și chiar considerată aliment în unele cazuri. Unii ar spune că ajută și la menținerea stării de sănătate. Chiar dacă efectul este exact contrar. Așa că nu e de mirare că aproape o treime dintre consumatorii frecvenți devin dependenți.

Ce este dependența de alcool

Înainte de a afla ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool, e indicat să știi să recunoști semnele dependenței. Căci alcoolismul este o boală. Și mulți cred că nu sunt dependenți sau că pot renunța oricând la alcool. Dar, când încearcă să facă acest pas, se dovedesc a fi incapabili să reziste tentației. Chiar dacă își dau seama că le face rău. În timp, această afecțiune poate duce la apariția tulburărilor de sănătate mintală și fizică, pe lângă problemele sociale.

Medicii evaluează dacă un pacient este dependent de alcool după anumite semne. Când pacientul nu mai poate regla consumul de alcool și are un impuls puternic de a consuma, dependența este deja instalată. Cu alte cuvinte, dacă spui că bei „un păhărel' și nu te mai poți opri, ești dependent. Când afirmi că ești consumator doar la ocazii, iar ocaziile sunt zilnice. Ba chiar și la serviciu simți nevoia să te înfrupți.

Treptat, alcoolul ajunge să îți conducă viața. Și devine principala prioritate. Continui să bei în ciuda consecințelor negative asupra sănătății sau vieții. Din nefericire, alcoolul nu face rău imediat. Dimpotrivă, organismul dezvoltă o rezistență extraordinară. Și simți nevoia de a consuma cantități tot mai mari pentru a-i resimți efectele dorite. În plus, după zicala „cui pe cui se scoate', alegi tot alcoolul pentru a înlătura efectele neplăcute ale consumului exagerat.

Când trebuie să iei măsuri

Când deja simți nevoia de a consuma cantități tot mai mari pentru a resimți efectele alcoolului, e cazul să tragi un semnal de alarmă. Nu e motiv de mândrie că poți să „duci' mult. Dimpotrivă, încep să apară efectele fizice și mintale nedorite. Apoi, vei observa simptome de sevraj în lipsa consumului, care dispar ca prin minune după un pahar. Transpirații reci, tremur, greață, stare de rău generală, anxietate, neliniște sunt doar câteva dintre ele.

Dependența de alcool se complică în timp. Chiar dacă ai auzit că o cantitate mică de alcool zilnic poate avea efecte cardiovasculare benefice. Pe termen lung, pot apărea tulburări de memorie, de concentrare, de vedere. Și se instalează treptat boli de stomac, cardiace, leziuni ale creierului, ciroza hepatică și chiar cancere. În plus, consumatorii de alcool își măresc semnificativ riscul de a deceda în urma accidentelor de mașină, omucideri și sinucidere. Sănătatea femeilor are mai mult de suferit chiar și la niveluri mai scăzute de consum.

Abuzul de alcool și alcoolismul pot agrava depresia. Și problemele cu alcoolul nu-l afectează doar pe consumator. Din nefericire, sunt afectați toți cei nevoiți să i se afle în preajmă. Mai mult, gravidele care beau alcool prezintă un risc serios de afectare fetală.

Ce este sevrajul și cum se manifestă

Sevrajul poate fi primul semn ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool. Este starea care se instalează atunci când organismul nu mai primește o substanță la care a devenit dependent. Fie că este vorba despre alcool, cofeină, tutun, fie despre medicamente sau droguri. Severitatea sevrajului diferă în funcție de timpul de expunere la substanța respectivă, de starea de sănătate și de vârsta individului, precum și de personalitatea sa. Și se manifestă și la nivel fizic, și la nivel mintal.

Creierul declanșează instalarea sevrajului. Și, uneori, poate pune în pericol viața individului. În medie, în 20% din cazuri, sevrajul este fatal pentru alcoolicii care renunță brusc și fără ajutor de specialitate. În general, sevrajul se manifestă prin simptome complet opuse față de cele declanșate de consumul de alcool. De exemplu, dacă alcoolul îi oferă consumatorului stare de liniște, de relaxare, sevrajul îi va cauza anxietate, tremur și alte simptome neplăcute.

Mai pot apărea transpirațiile, greața, tremurul, pulsul accelerat, hipertensiunea, febra, halucinațiile. În cazuri rare, se poate declanșa delirium tremens. Asta presupune convulsii, halucinații, dezorientare, anxietate severă, palpitații. Iar pacientul are nevoie de îngrijiri medicale de urgență.

În timp ce sevrajul alcoolic poate începe în primele ore după ultima băutură, delirium tremens poate să nu înceapă decât câteva zile mai târziu și să apară brusc. Pacienții care trec printr-un sevraj alcoolic trebuie să bea 2-4 litri de apă pe zi, pentru a înlocui lichidele pierdute prin transpirație și diaree. Sunt necesare și suplimentele de multivitamine și în special suplimentele de vitamina B1 (tiamină). Acestea ajută la prevenirea tulburărilor cognitive care se pot dezvolta.

Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool

Pe lângă sevrajul neplăcut, sunt o mulțime de lucruri bune ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool. Keri Gans din New York, nutriționist dietetician certificat, personalitate media, purtător de cuvânt și autoare a cărții „The Small Change Diet', ciatată de Oprah Daily, consideră că beneficiile vizibile variază de la om la om.

Și țin de cât de mult obișnuiai să bei înainte de a face pauză. Centrul de Control și Prevenție a Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention) consideră drept consum moderat de alcool o băutură pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați. Asta înseamnă nu mai mult de 330 ml bere pe zi pentru doamne și dublul cantității pentru domni!

Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool? Îmbunătățirea memoriei, creșterea capacității de concentrare, reducerea riscului de depresie și anxietate și un somn odihnitor, precum și pierderea kilogramelor în plus și reducerea presiunii asupra ficatului, care începe să se curețe la doar o oră de la ultima băutură, sunt câteva dintre efectele pozitive care se observă rapid. Iată care sunt unele dintre posibilele beneficii ale renunțării la alcool, potrivit lui Keri Gans:

1.Pierzi kilograme

În funcție de obiceiuri și de greutatea inițială, o pauză de o lună de la alcool poate duce la pierderea în greutate. Dacă nu, cel puțin nu vei mai resimți balonare accentuată. Alcoolul are calorii lichide. Și nu oferă aceiași nutrienți ca cei din alimente.

Drept urmare, dacă renunți la alcool și nu-l înlocuiești cu mâncare, se va crea automat un deficit care va duce la pierderea de kilograme. În plus, consumul de alcool are mult de-a face şi cu mâncatul mai mult decât ai nevoie. Studiile arată că băuturile alcoolice cresc sensibilitatea la miros şi în acest fel este stimulată pofta de mâncare şi, implicit, abuzul de alimente.

2.Te hidratezi mai bine

După cum bine știi, alcoolul deshidratează. Or, prin renunțarea la acesta, vei simți nevoia să bei mai multă apă. Astfel, ai șansa să-ți formezi un nou obicei sănătos și să te hidratezi corespunzător. Imediat ce simți nevoia unei băuturi alcoolice, bea un pahar cu apă. Ce se întâmplă în corpul tău după ce renunţi la consumul de alcool și bei apă? Vei avea o digestie mai bună, un corp mai în formă și o piele mai netedă.

3.Îți redai sănătatea pielii

O pauză de alcool poate fi ingredientul secret care lipsește din rutina de îngrijire a pielii. Alcoolul poate duce la pierderea elasticității pielii și la pori dilatați. În plus, poate cauza și inflamarea pielii, dându-i un aspect roșu și umflat. Fără alcool, pielea își recapătă vigoarea și elasticitatea.

4.Dormi bine

Alcoolul are adesea un efect sedativ. „Poate ajuta o persoană să adoarmă mai repede', spune Keri Gans. Dar calitatea acelui somn nu este optimă. Efectele sedative ale alcoolului pot dispărea și duce de fapt la o noapte mai agitată. Lipsa consumului de alcool duce la un somn mai profund, mai îndelungat și mai liniștit.

5.Ajuți ficatul

Ficatul este unul dintre cele mai active organe, îndeplinind mai mult de 500 de funcţii în corpul uman. Când ficatul suferă, suferă tot organismul. Iar alcoolul este unul dintre elementele care îl afectează rapid şi direct. Este, din fericire, şi un organ cu o foarte mare putere de regenerare. Iar dacă renunţi la băuturile alcoolice, chiar și numai o lună, poţi ajunge să scazi până la 20% din grăsimile acumulate la nivelul ficatului.

6.Stimulezi imunitatea

Medicii consideră că una dintre cauzele unui sistem imunitar slăbit este consumul excesiv de alcool. Acesta suprasolicită sistemul imunitar şi creşte sensibilitatea în cazul afecţiunilor respiratorii. Creşte riscul de pneumonie, septicemie, rănile se vindecă mai greu şi creşte riscul de complicaţii postoperatorii. Așadar, prin renunțarea la alcool obții un sistem imunitar mai eficient.

7.Reduci riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancere

Datele prezentate de Institutul Naţional de Cancer din Marea Britanie, dar şi din alte instituţii de cercetare în domeniu au arătat o legătură directă şi clară între consumul de alcool şi unele tipuri de cancere. Printre acestea se numără: cancerul oral, cel de ficat, de colon, de sân, cap şi gât. Iar aceste riscuri scad considerabil prin simplul gest de a renunţa la alcool.

8.Îți sporești fertilitatea

Un studiu realizat pe femei a scos la iveală că cele care consumau mai mult de 10 băuturi pe săptămână aveau şanse cu 34% mai mici să rămână însărcinate decât cele care nu beau deloc. De asemenea, şi calitatea spermei este serios afectată de consumul excesiv de alcool. Aşa că dacă plănuiţi să aveţi copii în viitorul apropiat e o idee bună să scoateţi alcoolul de pe lista distracţiilor.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: webmd.com, oprahdaily.com,

Citește și Care este legătura dintre aspectul unghiilor și sănătatea organismului

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton