Ce semnifică Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei

Ce semnifică Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei știe oricare creștin practicant. Însă Tainele Bisericii au semnificații mult mai profunde decât cele pe care le știm noi aparent. De ce e bine să ne spovedim și să fim împărtășiți mai ales în această perioadă? Iată ce trebuie să știi despre ce semnifică Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei!

Se spune că Spovedania ne dezleagă păcatele, iar Sfânta Împărtășanie ne îndumnezeiește. Pe de altă parte, o vorbă din bătrâni spune că „păcatele mărturisite sunt pe jumătate iertate'. Taina Spovedaniei ne învață să ne ușurăm sufletul de povara greșelilor. Căci Dumnezeu ne iartă pentru tot și ne călăuzește pe calea cea bună. Pe de altă parte, Taina Împărtășaniei este cea mai puternică și mai însemnată dintre toate Tainele Bisericii. Și are o încărcătură emoțională fără egal. Numai că nu oricine e demn să o primească. Că tot ne aflăm perioada premergătoare sărbătorilor pascale, e vremea să aflăm ce semnifică Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei.

Ce semnifică Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei

Ce este Taina Spovedaniei

Sfinţii Părinţi au lăsat cuvinte de învăţătură despre Taina Spovedaniei. Sfântul Isaac Sirul spunea că pocăinţa „este părăsirea celor de mai înainte şi întristarea pentru ele'. În vreme ce Cuviosul Teognost credea că „nu vom fi pedepsiţi şi osîndiţi în veacul ce va să vie pentru că am păcătuit, ci fiindcă, păcătuind, nu ne-am pocăit, nici nu ne-am întors de la calea cea rea spre Domnul. Cuviosul Isaia Pustnicul zicea: „Când va părăsi omul păcatele şi se va întoarce la Dumnezeu, pocăinţa sa îl va naşte a doua oară şi-l va face om nou.

Unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să-i facă orice creștin în timpul Postului Mare este pregătirea pentru primirea Sfintei Împărtășanii sau a Tainei Euharistiei. Or, se știe, niciun credincios nu va primi „sângele' și „trupul' lui Hristos, fără să se fi făcut demn pentru asta, fără să-și fi mărturisit păcatele și fără să-și fi săvârșit canoanele înainte. De aceea, Taina Spovedaniei ocupă un loc de cinste între cele 7 Taine bisericești. Ea reprezintă pocăința prin care omul primește de la Însuși Dumnezeu iertarea păcatelor mărturisite duhovnicului. Numai Mântuitorul ne poate ierta, iar preoții, cei împuterniciți de El, ne mijlocesc comunicarea cu puterea divină.

De ce e bine să ne spovedim

Taina Spovedaniei, cunoscută și ca Sfânta Mărturisire sau Sfânta Pocăință, are rolul de a despovăra sufletul de povara apăsătoare a tuturor păcatelor făcute de om de la Botez sau de la cea mai recentă Împărtășanie, până în clipa mărturisirii. De aici și denumirea de „al doilea Botez', așa cum se regăsește în scrieri bisericești, precum Molitfelnicul. Însuși Iisus Hristos le-a spus ucenicilor: „Luați Duh Sfânt! Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute.

Preoţii spun că Postul, Spovedania și Împărtășania sunt pași la fel de importanţi ca şi igiena corporală. Cei care nu-şi despovărează sufletele, mărturisind toate păcatele care-i apasă, îşi pierd imunitatea în faţa relelor, se expun ispitelor, blestemelor, bolilor. Iar pentru a ne curăța de păcat, Mărturisirea înaintea duhovnicului trebuie sa fie completă, sinceră, rostită cu umilință, smerenie și cu părere de rău. Numai așa se poate realiza unirea cu Hristos, purificarea spirituală. Iar cei ce încearcă să se mintă, nemărturisind păcatele, se fac nevrednici și vor fi supuși pedepsei. Căci Dumnezeu ne iartă, dar așteaptă de la noi îndreptarea greșelilor, nerepetarea faptelor rele.

Duhovnicul se alege

Pentru că mărturisirea înseamnă relatarea în detaliu a tuturor păcatelor săvârșite, sinceritatea joacă un rol primordial. Iar pentru ca omul să-și deschidă sufletul în fața preotului trebuie să capete încredere. De aceea, e bine să ne căutăm un duhovnic căruia să-i spunem toate trăirile noastre, fără teamă, fără rușine, fără ezitare. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că „diavolul are, între altele, și vicleșugul acesta, că ia omului rușinea când vrea să săvârșească păcatul și i-o aduce înapoi când vrea să-l spovedească.

De aceea, este de preferat preotul dispus să ne asculte în secret și nu cel care practică spovedania colectivă. Căci mărturisirea se face în secret, între patru ochi, de bunăvoie. Numai așa ne vom apropia de Dumnezeu și vom fi demni de a primi Sfânta Împărtășanie. Duhovnicul este ca un medic. El ascultă durerea sufletului, analizează răul și stabilește tratamentul spiritual sau canonul, menit să îndrepte păcătosul pe drumul drept. Dacă simte că omul e nepregătit, dacă vede că nu e dispus să reziste ispitelor, nu e sincer, preotul poate refuza Spovedania enoriașului.

Ce este Taina Euharistiei

Este cea mai puternică și mai însemnată dintre toate Tainele Bisericii și are o încărcătură emoțională fără egal. Numai că nu oricine e demn să o primească. Orice bun creștin știe că, măcar o dată pe an, trebuie să primească Sfânta Împărtășanie. Pentru a-și elibera sufletul de povara păcatelor și pentru a-și proteja trupul de cele rele.

Potrivit riturilor bisericești, un credincios trebuie să se împărtășească în toate posturile anului sau, dacă nu, măcar în Postul Mare. Și asta pentru că, prin această Sfântă Taină, ne înfruptăm din izvorul harului dumnezeiesc. În funcție de rit, este cunoscută și ca Euharistie, Împărtășanie, Cuminecătură, Cina Domnului sau Frângerea pâinii. Cuvântul „Euharistie' își are rădăcinile în limba greacă și s-ar traduce prin „mulțumire'. Prin vin și pâine, ne împărtășim cu Sângele și Trupul Domnului, la Sfânta Liturghie.

Împărtășania dă viața veșnică

„Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.' Acestea au fost cuvintele Mântuitorului, potrivit scrierilor bisericești. Dar, pentru ca Euharistia să-și atingă scopul, trebuie să îndeplinim o serie de reguli. În primul rând, curățirea spirituală și trupească joacă rolul principal. Și se poate realiza prin post și rugăciune, prin smerenie și credință.

Așa cum nu oricine poate dărui Sfânta Împărtășanie, ci numai preotul, așa nu oricine poate fi împărtășit. Înainte de a primi Euharistia, trebuie să ne spovedim. Taina spovedaniei reprezintă pocăința prin care credinciosul primește de la Însuși Dumnezeu iertarea păcatelor mărturisite duhovnicului.

Numai Mântuitorul ne poate ierta, însă cei împuterniciți de El au același har. Pentru Împărtășanie se foloseşte pâine de grâu şi vin de struguri. Preotul pune bucățele de pâine sfințită într-un potir cu vin, apoi ia câte una cu lingurița și o dă credinciosului. În timpul oficierii Liturghiei, preoții transformă vinul și pâinea în sângele și trupul lui Iisus, chiar dacă schimbarea nu este vizibilă.

Ce trebuie să știi despre Sfânta Împărtășanie

Este o prelungire a întrupării Domnului. De aceea se fac vrednici să o primească numai cei botezați, care duc o viață curată și care nu au canoane date de preot. Numai copiii sunt considerați puri și demni de a primi Împărtășania fără spovedanie în prealabil, dar numai cei ce nu au împlinit încă vârsta de 7 ani. Orice creștin trebuie să țină înainte măcar 3 zile de post. Cei aflați pe moarte pot fi împărtășiti, chiar dacă au canoane care le interzic Euharistia.

Când cineva nu este vrednic să primească Împărtășania, i se dă Aghiasmă Mare, până își termină canoanele. Nu pot primi Sfânta Împărtășanie creștinii neortodocși. În ziua împărtășirii, după ce ai primit Sfânta Taină, nu ai voie să săruți icoanele, să dormi, să scuipi, să îngenunchezi, să fumezi, să vorbești de rău, nu ai voie să săruți pe cineva și nici să fii sărutat, trebuie să eviți orice tip de sângerare.

Împărtășania ajută în Postul Mare

Primirea Sfintei Împărtășanii este cel mai important moment în Postul Mare, pentru oricare dintre credincioși. Numai că nu oricine e demn să o primească. Iar în această perioadă, e de datoria fiecărui creștin să pună sănătatea lui și a aproapelui pe primul loc, căci este cel mai de preț dar cu care am fost hărăziți.

În această perioadă, e recomandat să discuți cu duhovnicul despre temerile tale și să eviți aglomerația, sărutarea obiectelor de cult. Oricum, după primirea Sfintei Taine, nu ai voie să săruți icoanele, să dormi, să scuipi, să îngenunchezi, să fumezi, să vorbești de rău, să te pupi cu cineva. Dacă te simți mai bine astfel, ia o linguriță din argint și roagă preotul să o binecuvânteze pentru tine.

Când cineva nu e vrednic să primească Împărtășania, i se dă Aghiasmă Mare. Aceasta este cea primită de credincioși la Bobotează. Și are puteri deosebite, vindecă, însănătoşeşte şi curăţă sufletul şi trupul.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și Când începe Postul Paștelui 2024

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton