Ce semnifică trecerea pe sub masă la Biserică, în Vinerea Mare. Sfintele Sărbători Pascale sunt tot mai aprope, astfel că în timp ce gospodinele au dat startul pregătirilor, atât în ceea ce ține de treburile pe lângă casă și în gospodărie, cât și în bucătărie. Totuși, fiindcă, așa cum știm din vechi strămoși, Paștele vine cu o serie de tradiții și obiceiuri, mulți încă își ridică semne de întrebarea când vine vorba despre semnificațiile lor, astfel că am dezvăluit pe înțelesul tuturor ce simbolizează, de fapt, trecerea pe submasă în Vinerea Mare.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Sfintele Sătbători Pascale au la bază o serie de tradiții și obiceiuri. De la înroșirea ouălor, curățenia generală, la Postul Negru, și până la cele din Joia și Vinerea Mare. Sunt zile în care nu se spală, iar gospodinele trebuie să se ocupe cu pregătirile pentru masa de Paște. Totuși, în după-amiaza zilei de Vineri trebuie să-i îmbrace în haine noi pe cei mici și să-i treacă neapărat pe sub masă.
Citește și: Cum se ține corect postul negru
Citește și: Cand pică paștele în 2023
Citește și: Vinerea Mare – tradiții și obiceiuri
Multe femei fac acest lucru și totodată mulți sunt cei care își rezervă timp din zi pentru a merge să treacă pe sub masă, fără a știi însă ce semnifică, de fapt, acest lucru. Așa sunt învățați de mici să facă, astfel că a devenit un obicei ce a intrat în reflex. Ei bine, a sosit momentul adevărului și dezvăluirii semnificației acestei tradiții din vechi strămoși.
Ce semnifică trecerea pe sub masă la Biserică, în Vinerea Mare
An de an, în Vinerea Mare, creștinii trec pe sub masă, iar preoții asociază acest lucru cu coborârea în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să și înviem în același timp cu El. De asemenea, ei susțin că această coborâre și ridicare din groapa morții se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos.
Mai mult decât atât, această trecere pe sub masă cu Sfântul Epitaf se face, mai exact, în genunchi, încât toţi creştinii să arate devotament, iubire și respect faţă de icoana Mântuitorului. Din moși strămoși se spune că atunci când se trece pe sub masă în Vinerea Mare trebuie să ai un obiect vestimentar nou pe tine, să fii curat și să nu uiți să lași o floare pentru a fi sfințită de preoți la slujba de după, când se cântă și Prohodul.
De ce e bine să ții post în Vinerea Mare
Vinerea Mare reprezintă un post strict, majoritatea bisericilor permițând să nu se mănânce nimic toată ziua, cu excepția cazului în care omul este bolnav. Legenda spune că în această zi credincioșii rămân fără protecţie divină și pentru că este considerată o zi de doliu, oamenii nu trebuie să consume nimic altceva în afară de apă.
Acest lucru se face până în momentul în care soarele apune, astfel se spune că toţi cei care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi feriţi de boli şi vor avea mare noroc în viață.
Tot în Vinerea Mare bisericile organizează slujbe până târziu în noapte, ținând elemente ale slujbei de Vinerea Mare după miezul nopții, iar creștinilor le este interzis să ia împărtășania, în Vinerea Mare. Un alt aspect în Vinerea Mare este că preoții poartă negru, pe când în timpul Postului Mare, ei se îmbracă în roșu și purpuriu.
Sursă foto: Hepta