Ce sunt casele container - ce trebuie să știi despre ele

 Barba Mirela
.

Ce sunt casele container se întreabă multă lume. Mai ales că sunt asociate adesea cu locuințele temporare create pentru muncitorii în construcții, pe șantiere, sau pentru persoanele rămase fără adăpost în urma calamităților. Totuși, cei care știu ce sunt casele container vânează oportunități în acest sens. Căci din niște containere aparent banale se pot construi locuințe de lux.

Dacă te numeri printre cei preocupați de ce sunt casele container, te afli în locul potrivit. Ai acum oprtunitatea să afli tot ce trebuie să știi despre ele. Cu atât mai mult cu cât casele container sunt accesibile, durabile și prietenoase cu mediul. Poate că ai văzut adesea containere transformate în locuințe temporare și te-ai gândit că ar putea fi folosite și pe termen lung.

Și poate ai văzut și imagini cu locuințe luxoase, amplasate în peisaje de vis, construite pe structură metalică, moderne… Dar nici prin cap nu ți-a trecut că au fost făcute din niște banale conainere maritime scoase din uz. Ei bine, din unul sau mai multe containere, cu ajutorul unui designer creativ, se pot ridica construcții spectaculoase.

Ce sunt casele container

Vrei o căsuță de vacanță sau o vilă deosebită? Înseamnă că te-ai gândit și la de ce sunt casele container de folos. Pe lângă prețul accesibil, acestea oferă și alte avantaje. Sunt locuințe prefabricate, cu dimensiuni standard. Se pot modifica după plac și preferințe, așa încât să devină locuințe spectaculoase. Pot fi racordate la utilități, pot fi izolate termic și fonic.

Mai mult decât atât, se pot adapta cu ușurință la conceptul de „casă verde'. Au rezistență ridicată la cutremure și la inundații. De ce sunt casele container considerate moderne? Ei bine, conceptul nu este deloc nou. Ba chiar se folosește de zeci de ani. Utilizarea conainerelor ca locuințe a început în regiunile miniere engleze. Însă, s-a răspândit după cel de-al Doilea Război Mondial, când containerele au devenit un mod eficient de a reduce costurile de transport maritim.

Primul document oficial care atestă acest tip de construcție datează din 1962. Totuși, cei interesați despre ce sunt casele container știu că o astfel de casă a fost construită prima dată în SUA, în 1987. Odată făcut debutul, casele container au devenit o tendință în arhitectură în anii ‘90. Și așa s-a ajuns la un design extrem de creativ și tot mai adaptabil la cerințele ecologice.

Ce sunt și cum se transformă containerele

Containerele sunt acele carcase metalice ranforsate, dedicate transportului maritim de mărfuri. Ele au dimensiuni și formă standard, pentru a putea fi stivuite cu ușurință. În plus, sunt concepute cu o rezistență ridicată, dat fiind că sunt utilizate în mod repetat. Atunci când sunt scoase din uz, se refolosesc. Așadar, dacă te întrebi ce sunt casele container, răspunsul este: conainere maritime reciclate. Și reprezintă una dintre cele mai ieftine, sustenabile și rapide opțiuni de construcție a unei case.

În plus, nu necesită un proiect complex, ci, mai degrabă, creativitate din partea proiectantului. Căci containerele se îmbină precum piesele jocurilor Lego, putând fi modificate după plac, poziționate unele lângă altele sau suprapuse. Există chiar și hoteluri construite din containere. Se pot cumpăra containerele ca atare și modificate ulterior sau se pot achiziționa sub formă de case la cheie, gata amenajate, izolate termic și fonic și echipate cu utilități.

Cum sunt clasificate casele container

Deși ar putea părea că nu se poate face decât un singur tip de casă din containere, există totuși mai multe. Și iată de ce sunt casele container de mai multe tipuri și cum sunt clasificate:

După dimensiuni

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de necesități, poți alege containere standard sau înalte, așa-numite „high cube'. Containerele standard au dimensiuni de 6 m / 2,4 / 2,6 m. La unele dintre ele lățimea poate ajunge până la 3 m. Iar legislația în vigoare prevede că înălțimea minimă a unei locuințe trebuie să fie de minimum 2,55 m. Or, containerele înalte depășesc cu aproximativ 30 cm înălțimea celor standard și costă mai mult.

După numărul de containere utilizate

Cel mai frecvent întâlnite sunt casele dintr-un singur container. Însă există construcții spectaculoase, făcute chiar și din 5-6 sau mai multe containere. Persoanele singure sau cei care au un stil de viață minimalist pot alege un singur container pentru a-l adapta propriilor nevoi locative. Sau pot face din el o extensie la o casă obișnuită. Pentru persoanele creative, numai imaginația poate avea limite atunci când vine vorba despre ce sunt casele container. Căci din mai multe containere se pot construi adevărate capodopere arhitecturale.

În funcție de stil

În funcție de stil, există mai multe tipuri de case container. Containerul în formă de A are dimensiuni standard și acoperișul în forma literei A, oferind un aspect modern. Containerul cu aspect de loft include o zonă perfectă pentru a maximiza spațiul disponibil. Zona poate fi folosită ca dormitor, birou sau spațiu de depozitare. Casa din container de tip tiny house este perfectă pentru persoanele care doresc să renunțe la locuința clasică pentru una mai mică și mai prietenoasă cu mediul. Necesită un consum mai mic de energie pentru încălzire/răcire.

Containerul separat este o alegere bună și pentru cei care doresc să aibă un consum mai mic. Acest tip de container implică panouri solare și un sistem de captare și folosire a apei de ploaie. Containerul cu terasă sau verandă este o soluție bună dacă dorești să petreci după-amiezile sau weekendurile alături de familie și prieteni. Terasa poate fi folosită și pe post de living sau birou. Containerul cu garaj poate fi indicată atât pentru ai proteja mașina, cât și dacă ai nevoie de o zonă de depozitare sau pentru birou. Casa din containere pe mai multe etaje devine tot mai populară în rândul celor care adoptă un stil de viață sustenabil. Containerele sunt rezistente și durabile, putând fi adaptate în funcție de preferințe.

În funcție de acoperiș

Când alegi o locuință din containere, ai la dispoziție mai multe tipuri de acoperiș. Chiar dacă, în principiu, containerul are deja un acoperiș din metal. Acoperișul plat nu are nicio înclinație, dar există o soluție tehnică pentru a permite scurgerea apei de ploaie. Totuși, nu este recomandat în zonele ploioase sau cu zăpezi mari. În caz contrar, acumularea de apă poate duce la formarea ruginii. Spațiul drept poate fi folosit pentru o terasă, o curte modernă, loc de saună etc. Împrejmuirea acoperișului plat îți permite un spațiu la dispoziție pentru terasă, pentru o curte la etaj sau chiar pentru panouri solare.

Se poate pune și acoperiș de țiglă, în varianta clasică, pe suport de lemn. În acest caz, structura casei necesită susținere suplimentară pentru a suporta greutatea acoperișului. Acoperișul verde este foarte apreciat de persoanele care doresc o casă ecologică. Este realizat din materiale speciale care să permită creșterea plantelor. În general, vegetația se alege în funcție de climă și nu necesită prea multă îngrijire. Un astfel de acoperiș are un aspect estetic și oferă o izolație naturală bună, inclusiv pentru căldură. Este destul de greu, motiv pentru care necesită o structură rezistentă.

De ce sunt casele container o alegere bună

În ciuda aparențelor, containerele reprezintă materialul de construcție ideal. Sunt rezistente la foc și cutremure, dar și la condiții meteo dficile. Au o structura solidă, fiind gândite să poată transporta greutăți mari. Pot fi locuințe sustenabile, căci contribuie la

reducerea amprentei de carbon. Un container poate depăși în greutate 3 tone. Reutilizarea lui duce la salvarea a 3 tone de oțel. În plus, ridicarea unei case din containere necesită foarte puține materiale de construcție tradiționale. În același timp, izolarea termică poate fi realizată prin crearea unui acoperiș verde.

Majoritatea containerelor sunt realizate din materiale reciclabile, iar unele chiar din materiale reciclate. Prin folosirea de containere din oțel reciclat se reduce consumul de materie primă. Modificările se fac ușor, fără eforturi mari. Decupajele în structura metalică sunt realizate rapid. Aspectul modular este modern și se pretează pe stilul contemporan-industrial. O locuință din containere este ideală pentru o persoană care dorește linii simple și accente moderne.

Containerele sunt disponibile peste tot în lume, la prețuri accesibile. Având deja dimensiuni standard, pot fi transportate cu ușurință, atât pe cale maritimă cât și terestră. Mai mult decât atât, sunt construcții durabile. Structura metalică este rezistentă la foc, suportă vântul puternic, ploaia sau ninsoarea și nu favorizează răspândirea mucegaiului.

5 lucruri la care să fii atent când alegi să-ți faci casă container

Înainte de a face pasul, trebuie să ai în vedere și anumite puncte slabe ale alegerii unei case container. Iată la ce ar trebui să acorzi atenție sporită:

1.Ai nevoie de autorizație de construcție

Interesează-te dacă este nevoie de autorizație în zona în care locuiești. Autorizația de construcție depinde de decizia primăriei locale. Și asta chiar dacă, în teorie, este un tip de construcție care nu are nevoie de proiect sau autorizație. Potrivit Legii nr. 50/1991 actualizată și republicată, autorizația de construcție se eliberează pentru corturi, căsuțe, rulote, lucrări de construcție provizorii (chioșcuri, tonete, cabine, spații situate în spațiul public, anexe gospodărești). În unele regiuni, obținerea autorizației poate ridica unele probleme, dacă municipalitățile nu au mai întâlnit anterior acest tip de instalație.

2.Condițiile climatice ale zonei de amplasare

Dacă terenul de care dispui este într-o zonă cu multe rafale de vânt, acest lucru poate deveni o problemă zgomotoasă. Așa că este necesar să montezi gard viu sau alte plante care protejează casa de acțiunea vântului. În plus, dacî este o zonă cu multe precipitații, casa container are nevoie de izolație specială, pentru a nu fi afectată de rugină.

3.Acoperișul nu este rezistent

Deși un container are o structură extrem de rezistentă, acoperișul nu este la fel de solid. Acesta suportă o greutate maximă de 300 kg. Probleme de rezistență și durabilitate pot să apară și la pereții containerului, dacă acesta a suferit coliziuni sau a fost solicitat prin greutăți excedentare.

4.Bugetul contează

Costurile totale depind de cât de mare este containerul și de câte containere ai nevoie. Se ia în calcul și costul pentru transport și montare, conectare la utilități. În plus, stabilirea fundației presupune costuri suplimentare, la fel ca și modificarea containerului după preferințe. Mai sunt necesare materiale pentru pardoseală, izolație, acoperiș, vopsea, design interior, amenajarea peisagistică a grădinii și altele.

5.Containerul poate fi contaminat

Chiar dacă poate nu te-ai gândit la asta, e important să te ocupi de acest aspect. Este valabil mai ales în cazul locuințelor din containere folosite. Acestea necesită curățare completă, aplicarea de lac și îndepărtarea pardoselii. Deseori este necesară tratarea pardoselii pentru a o face sigură. În același timp, pot conține urme de pesticide, cu care au fost tratate anterior pentru transporul pe mare. Consultă un specialist în acest sens.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: bricodepot.ro, storia.ro

Citește și 6 trucuri pentru ca locuința ta să ofere o primă impresie spectaculoasă

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton