Ce sunt probioticele și cum să le consumi

 Lupescu Anca
.

Ce sunt probioticele și cum te ajută? Probioticele sunt bacterii și drojdii vii care sunt bune pentru organism, în special pentru sistemul digestiv. De obicei, ne gândim la acestea ca la germeni care provoacă boli. Dar corpul uman este plin de bacterii, atât bune, cât și rele. Probioticele sunt adesea numite bacterii „bune” sau „utile”, deoarece ajută la menținerea sănătății intestinului.

Ce sunt probioticele

Poți găsi probiotice în suplimente și în unele alimente, cum ar fi iaurtul. Medicii le sugerează adesea pentru a ajuta la problemele digestive.

Cum funcționează?

Cercetătorii încearcă să afle exact cum funcționează probioticele. Unele dintre modalitățile prin care acestea te pot menține sănătos:

Atunci când pierzi bacteriile „bune” din organism, de exemplu după ce iei antibiotice, probioticele pot ajuta la înlocuirea lor.

Rețetă de salată de vinete cu ardei copți

Acestea pot ajuta la echilibrarea bacteriilor „bune” și „rele” pentru ca organismul să funcționeze așa cum trebuie.

Tipuri de probiotice

Multe tipuri de bacterii sunt clasificate ca probiotice. Toate au beneficii diferite, dar cele mai multe provin din două grupuri.

Lactobacillus. Acesta poate fi cel mai comun probiotic. Este cel pe care îl vei găsi în iaurt și în alte alimente fermentate. Diferite tulpini pot ajuta în cazul diareei și pot ajuta persoanele care nu pot digera lactoza, zahărul din lapte.

Bifidobacterium. Îl poți găsi în unele produse lactate. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil și a altor afecțiuni.

Saccharomyces boulardii este o drojdie care se găsește în probiotice. Se pare că ajută la combaterea diareei și a altor probleme digestive.

Ce fac probioticele?

Printre altele, probioticele ajută la trimiterea alimentelor prin intestin prin afectarea nervilor care controlează mișcarea intestinului. Cercetătorii încă încearcă să afle care sunt cele mai bune pentru anumite probleme de sănătate. Unele afecțiuni comune pe care le tratează sunt:

  • Sindromul colonului iritabil
  • Boala inflamatorie intestinală
  • Diareea infecțioasă (cauzată de viruși, bacterii sau paraziți)
  • Diareea cauzată de antibiotice

Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

Există, de asemenea, unele cercetări care arată că acestea sunt utile pentru probleme în alte părți ale corpului tău. De exemplu, unii oameni spun că au ajutat cu:

  • Afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema
  • Sănătatea urinară și vaginală
  • Prevenirea alergiilor și a răcelilor
  • Sănătatea orală

Cum să folosești probioticele

Probioticele sunt reglementate precum alimentele, nu ca și medicamentele. Spre deosebire de companiile de medicamente, producătorii de suplimente probiotice nu trebuie să demonstreze că produsele lor sunt sigure sau că funcționează.

Întreabă medicul dacă administrarea de probiotice este o idee bună pentru tine. În general, se consideră că alimentele și suplimentele probiotice sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, deși unele persoane cu probleme ale sistemului imunitar sau cu alte afecțiuni grave de sănătate nu ar trebui să le ia.

În unele cazuri, efectele secundare ușoare ar putea include dureri de stomac, diaree, gaze și balonare în primele două zile după ce începi să le iei. De asemenea, acestea pot declanșa reacții alergice. Dacă apar probleme, discută cu medicul.

La ce ajută

Probioticele pot ajuta: 

Să amelioreze constipația. Probioticele pot ajuta la înmuierea scaunelor, astfel încât acestea să fie mai ușor de mișcat.

Diareea. Bacteriile bune din probiotice le combat pe cele rele și pot ajuta la scurtarea crizelor.

Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces

Îmbunătățirea sindromului intestinului iritabil. Anumite tulpini de probiotice funcționează mai bine decât altele pentru această afecțiune. Întreabă medicul ce poți să iei.

Îmbunătățește sănătatea inimii. bacteriile intestinale produc substanțe chimice care afectează tensiunea arterială.

Stimulează imunitatea. Probioticele avertizează sistemul imunitar atunci când bacteriile rele pot deveni o boală. 

Sănătatea generală. Bacteriile intestinale bune afectează modul în care te simți mental și fizic. Ea poate preveni și chiar trata unele boli. 

Citește și: Rețetă de tartă cu căpșuni.Cel mai gustos desert

Multe tipuri de bacterii sunt probiotice. Fiecare are propriile beneficii. Discută cu medicul dumneavoastră despre care dintre ele te-ar putea ajuta cel mai mult.

Lactobacillus îl vei găsi în iaurt și în alte alimente fermentate. Diferite tulpini pot ajuta în cazul diareei și pot ajuta persoanele care nu pot digera lactoza, zahărul din lapte.

Bifidobacterium se găsește în unele produse lactate. Acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil și a altor afecțiuni.

Saccharomyces boulardii este o drojdie care se găsește în probiotice. Se pare că ajută la combaterea diareei și a altor probleme digestive.

Unde găsești probiotice

Dacă alegi iaurtul sau un alt aliment din lapte, caută pe etichetă fraza „conține culturi active vii” sau „conține probiotice”. Nu toate iaurturile le au. Unele iaurturi au culturi vii, iar altele nu. 

Prăjitură cu caise și iaurt. Cea mai simplă rețetă

Modul în care funcționează un probiotic poate varia de la o marcă la alta. De aceea, este esențial să obții cât mai multe informații înainte de a cumpăra. 

Dacă medicul ți-a sugerat probiotice, urmează instrucțiunile acestuia. Dacă nu le mai ie, efectele bune se vor termina în câteva săptămâni. Dacă ai întrebări, este întotdeauna o idee bună să îți întrebi medicul. Alimentele bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, pot deveni și ele o parte a unei diete sănătoase.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton