Ce țări să vizitezi în luna iulie

 Barba Mirela
.

Ce țări să vizitezi în luna iulie ca să te bucuri de o vacanță de vis? Odată cu venirea verii, lumea ți se așterne la picioare. Iar Bătrânul Continent e mai primitor ca nicicând. Acum, rămâne să-ți alegi tipul de destinație preferat și să pornești la drum. La munte, la mare sau pe vreo insulă exotică, ai de unde să alegi ce țări să vizitezi în luna iulie.

Când vine vorba despre ce țări să vizitezi în luna iulie, parcă niciuna nu e mai frumoasă și mai potrivită ca România. În iulie, litoralul Mării Negre se bucură de temperaturi prietenoase și de multe atracții turistice. Munții noștri sunt mai prietenoși ca niciodată în luna lui Cuptor. Și își deschid potecile, peșterile, salinele și toate traseele pentru cei dornici de aer curat și de peisaje spectaculoase.

Delta Dunării ademenește pasionații de pescuit și nu numai să descopere cărările lacustre mărginite de stuf, să se ospăteze cu preparate din pește și să admire spectacolul naturii. Din Maramureș până la Cazanele Dunării, din Bucovina până în Transilvania rurală, din Apuseni până la Vulcanii noroioși, România are ce să-ți ofere. Numai să o incluzi pe lista cu ce țări să vizitezi în luna iulie, măcar și pentru un sfârșit de săptămână.

Ce țări să vizitezi în luna iulie pentru plajă

Sezonul estival ne face poftă de vacanță. Iar marea ne cheamă la ea, vorba cântecului. Căci niciunde nu simțim mai bine spiritul vacanței ca pe litoral. Oriunde ar fi acesta. Important este să ne permită să ne lăsăm mângâiați de briză, să ascultăm simfonia valurilor și să admirăm răsăritul și apusul soarelui. Iar coastele și plajele europene sunt ideale în această perioadă. Așadar, iată ce țări să vizitezi în luna iulie pentru concediul perfect la mare.

Bulgaria

Este vecina noastră și împărțim aceeași mare. Nu mai e de mult o surpriză că se bucură de simpatia românilor datorită facilităților all inclusive. Numai că nu doar mesele îmbelșugate atrag turiști pe plajele bulgărești. Există zone cu sate tradiționale conservate, ceva mai departe de noi, ce-i drept, care seduc pur și simplu privirile și inimile iubitorilor de mare. Nu e obligatoriu să stai neapărat în stațiunile suprapopulate în sezon. Camping-urile bulgărești renovate sunt adevărate sate de vacanță, cu bungalow-uri și căsuțe complet echipate și utilate. Pe distanțe mici, găsești peste tot ceva de văzut sau vizitat, dacă te plictisești de stat la plajă sau dacă se întâmplă să plouă.

Turcia

Deși ai putea crede că aerul e prea fierbinte, există și în Turcia câteva locuri în care merită să mergi în această perioadă. În plus, plajele turcești sunt foarte bine întreținute, așa că te poți ascunde oricând de razele puternice sub un baldachin sau o umbrelă generoasă. Majoritatea stațiunilor dețin parcuri acvatice și animatori dedicați. Iar asta înseamnă că nici copiii nu au cum să se plictisească.

Pe de altă parte, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau respiratorii ar trebui să evite litoralul turcesc în iulie. Și asta pentru că umiditatea aerului este destul de ridicată. Coasta Mării Egee este destinația ideală în iulie, cu insulele aferente.

De reținut că, pe 15 iulie, este sărbătoare națională în Turcia, Ziua Democrației și a Unității Naționale. Se desfășoară evenimente festive în orașele țării, iar în toate instituțiile este o zi liberă. În al treilea weekend al lunii, pe platoul Kadirga din provincia Trabzon, se adună iubitorii tradițiilor populare la festivalul Kadinga. Este locul ideal pentru a cunoaște îndeaproape tradiția, cultura și bucătăria turcească.

Grecia

Deja tot românul e ca acasă în vechea Elada. Iar luna iulie înseamnă un adevărat exod către ținutul vegheat de Acropole. Este momentul în care peste o mie de insule se lasă descoperite la pas, după croaziere mai scurte sau mai lungi. Vremea este superbă, mâncarea extraordinară, posibilitățile de distracție, nelimitate. În plus, orice colțișor de Grecie ai vizita, câștigi o lecție de istorie neprețuită. Totuși, pentru luna iulie, recomandat ar fi să optezi pentru insulele bogate în vegetație. E posibil ca temperaturile să fie prea ridicate pentru cei mai sensibili.

În ciuda poziției sale geografice, insula Creta merită vizitată în luna iulie. Creta este o destinație căutată în special de familiile cu copii, care își doresc experiențe însorite. Dar are atât de multe de oferit! În iulie, este punctul culminant al sezonului de plajă, chiar dacă este una dintre cele mai fierbinți și mai uscate luni ale anului. În această perioadă se țin mai multe festivaluri locale. Pasionații de vin trebuie să participe la Festivalul vinului, din prima săptămână a lunii, lângă Heraklion, la Dafnes. În regiunea Lassithi, în aproape fiecare sat, la mijlocul lunii iulie, începe festivalul culturii cretane – Festivalul Kirvia, care durează de obicei până la sfârșitul lunii august.

Muntenegru

Poate că nu se bucură de prea multă popularitate pe la noi, dar Muntenegru este acel tărâm de basm pe care trebuie să-l privești ca destinație de vacanță la mare. Este, să-i spunem așa, versiunea balcanică pentru Tenerife. Nu are prea multe plaje cu nisip, așa cum suntem noi obișnuiți, dar peisajele taie cu adevărat răsuflarea.

Marea Adriatică se expune cu opulență la poalele munților. Aerul este curat, apa transparentă, iar prețurile acceptabile. Muntenegru este bogat în atracții naturale. Merită văzute lacul Skadar, golful Boka Kotorska și insula Sveti Stefan. Aproximativ o treime din teritoriul țării este ocupat de parcuri naționale.

Cel mai bun loc în plin sezon este Budva și împrejurimile sale. Ai aici la dispoziție mai multe plaje cu nisip, o locație convenabilă pentru excursii și întreaga infrastructură turistică.

Croația

Dacă te numeri printre romanticii, trebuie să alegi Croația din lista cu ce țări să vizitezi în luna iulie. Marea Adriatică limpede și cristalină oferă condiții ideale pentru înot. Totuși, plajele sunt de obicei înguste și cu pietricele. Dar ai de vizitat o sumedenie de castele, insule și mici atracții suficiente pentru câteva zile de excursii. Nu trebuie ratată vizita la Lacurile Plitvice, un adevărat spectacol al naturii.

Malta

Îți dorești o întoarcere în timp în perioada medievală dar cu confortul de azi? Mergi în Malta. Iulie în Malta nu este fierbinte cum ai crede. Condițiile climatice de pe insulă sunt ideale pentru o vacanță pe plajă. Marea nu este doar caldă ci și calmă. Arhitectura este atrăgătoare, se pot face multe exursii pe mare. Luați la pas străduțele Mdinei antice, ale orașelor Ordinului Cavaleresc al Maltei: Vittoriso, Caspikua și Senglea.

Italia

Pentru că lui iulie nu i se spune degeaba Cuptor, plajele medieraneene ar putea fi o provocare. Totuși, frumoasa Italie are regiuni superbe care pot fi vizitate și în această perioadă. Sunt recomandate coasta estică, de la Lecce până la Veneția și Trieste, dar și cea vestică, de la Roma până la San Remo.

Dar ai putea lua în considerare și superba insulă Sardinia, atunci când faci lista cu ce țări să vizitezi în luna iulie. Este o destinație care trebuie bifată măcar o dată în viață. Apele Mediteranei, ce înconjoară insula, sunt limpezi și albastre. Plajele superbe se întind pe țărmurile fabuloase. Fermele rurale autentice din inima insulei îți arată gustul adevărat al mâncării italiene. Costa Smeralda este cea mai exclusivistă regiune.

Seychelles

Dacă ai chef de o experiență unică, dar ceva mai departe, Seychelles este destinația perfectă. Republica Seychelles este formată din 115 insule din Oceanul Indian. Plajele exotice și rezervațiile naturale, diversitatea stațiunilor, toate fac din Seychelles un loc de vis. Este și un loc preferat de pasionații de sporturi nautice.

Mozambic

O destinație neconvențională, Mozambic se dovedește a fi, în multe privințe, locul pe care trebuie să-l ai în vedere, mai ales în iulie. Vremea tropicală atinge acum perfecțiunea. Această țară însorită de pe coasta de sud-est a Africii este o enigmă ce așteaptă să fie descifrată.

Și poți porni de la plajele superbe, străjuite de palmieri, îngenănate cu apele de turcoaz ale Oceanului Indian. În adâncuri, te așteapă corali și pești multicolori, mai ales în nord, pe coasta Nacala. Insula Mozambique te așteaptă, cu al său frumos oraș colonial Stone Town. Sunt multe parcuri marine și plaje albe în cele cinci insule ale arhipelagului Bazaruto.

Indonezia

Lunile de vară sunt potrivite pentru a vizita o țară cu adevărat contrastantă și spectaculoasă cum e Indonezia. Insula Bali este favorită când vine vorba despre Indonezia. Dar sunt multe alte locuri interesante de vizitat. Bali este una dintre puținele regiuni exotice recomandate pentru lunile de vară. În iulie și august, sezonul uscat atinge apogeul, așa că nu plouă și umiditatea este scăzută.

Dar, în aceeași măsură, merită să vezi și cele mai mari temple budiste si hinduse, în Yogyakarta. Localitatea ține de insula Java și este unul dintre cele mai vechi orașe din Indonezia. Aici există o colecție impresionantă de monumente și clădiri de sute de ani. Cea mai importantă atracție este Borobudur, un complex de clădiri în care se află cel mai mare templu budist din lume. In aceeași regiune este și Prambanan, sit arheologic unde se găsește cel mai mare templu hindus din Indonezia.

Ce țări să vizitezi în luna iulie ca să te răcorești

Dacă vrei să scapi de arșița urbană, evadează în locuri care să nu-ți pună pielea la încercare, dar care să-ți bucure sufletul și să te încarce de energie. Asta nu înseamnă că nu poți combina sesiunile de plajă cu răcoarea muntelui sau a pădurii.

Suedia

În iulie, ai cele mai lungi zile pentru a rătăci în Stockholm, frumoasa capitală a Suediei. Temperatura este potrivită pentru plimbări, iar culorile sunt cele mai frumoase, dând naștere unor peisaje absolut spectaculoase. Capitala Suediei se întinde pe o sumedenie de insule, în arhipelagul din Marea Baltică, unite prin zeci de poduri. Le poți traversa fără să te oprești. Și ai la dispoziție cam 18 ore de lumină și de vreme bună. Noaptea nu e întunecată ca cea de acasă, ci mai degrabă un amurg.

Designul scandinav apreciat în întreaga lume, poate fi admirat mai ales în cafenelele, barurile și restaurantele pline. Orașul vechi, Gamla Stan, are palate și clădiri istorice impresionante, dar și Muzeul Nobel. În centru, totul strălucește. Buticuri elegante, galerii de artă, muzee și multe parcuri frumoase completează atmosfera pe care numai o țară scandinavă ți-o poate oferi.

Islanda

Este clar că, dacă alegi să vizitezi Islanda în iulie, vrei să fugi cât mai departe de căldura de acasă. Și bine faci. Căci vara e cea mai bună perioadă pentru a descoperi această insulă nordică incredibilă. Nopțile mai că nu există și temperaturile, deși reci, sunt cele mai ridicate din an, însă nu cu mult peste 10 grade Celsius. Peisajele dramatice te lasă fără respirație, la propriu.

Ghețarii, râurile glaciare, cascadele, vulcanii, gheizerele, lagunele și izvoarele termale, câmpurile de lavă și țărmurile stâncoase te cheamă spre ele și te vrăjesc cu frumusețea lor magică și ai impresia că trăiești la propriu istoria vikingilor. În Reykjavik, capitala Islandei, trăiești din plin atmosfera unui oraș verde, în care artele vizuale, muzica live și bucătăria bazată pe produse locale te cuceresc pe loc.

Elveția

Din păcate, Elveția este o destinație de vacanță subapreciată. Și mai ales capitala, Zurich. Și asta pentru că puțini știu cât de frumos este. De fapt, cea mai bună perioadă în care poți vizita Zurich este în iulie și august. Pe lângă locurile și obiectivele deosebit de frumoase, sunt deschise și traseele montane din Alpi.

Poți da o fugă și până în Țara lui Heidi, dacă vrei să retrăiești copilăria din paginile cărții scriitoarei elvețiene Johanna Spyn, „Heidi, fetița munților'. Poate că ai văzut doar filmul sau desenul animat, dar sigur ai rămas cu amintiri frumoase. Iar Elveția chiar merită trecută pe lista cu ce țări să vizitezi în luna iulie.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și În căutarea minunilor, la Prislop

Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton