Ficatul este ca o uzină cu foc continuu. Și numai de noi depinde starea lui perfectă de funcționare. Bine, și factorul genetic are rolul lui. Însă „ficatul gras” e consecința nesăbuinței, de multe ori. Ficatul se luptă cu metabolizarea grăsimilor în exces, cu diverse chimicale din alimente, dar și cu substanțele nocive pe care i le oferim cu bună știință. Așa că, din când în când, e bine să-l ajuți cu niște ceaiuri pentru ficatul gras.
Cuprins
E cel mai mare organ intern și singurul capabil să se regenereze. Rolul lui de filtrare a toxinelor în urma digestiei este extrem de greu. Ficatul se luptă cu metabolizarea grăsimilor în exces, cu diverse chimicale din alimente, dar și cu substanțele nocive pe care i le oferim cu bună știință. Deși știm că sunt toxice, înghițim cu nesaț substanțe precum alcoolul, tutunul, drogurile și chiar medicamentele luate la întâmplare, fie ele și „naturale'.
Prin urmare, nu numai marii consumatori de alcool pot ajunge la ciroză hepatică sau chiar la cancer. Obezitatea, diabetul, litiaza biliară, bolile autoimune, colesterolul mare, tuberculoza, insuficiența cardiacă cronică, chisturile hepatice sunt câteva dintre afecțiunile care pot avea influență negativă. Paracetamolul luat excesiv și anticoncepționalele creează, la rândul lor, o predispoziție către îmbolnăvirea ficatului.
De ce se „îngrașă' ficatul?
Boala ficatului gras non-alcoolic înseamnă un complex de afecţiuni hepatice, care nu au nicio legătură cu consumul excesiv de alcool. Este vorba despre steatoza hepatică, steatohepatita non-alcoolică și ciroza hepatică, cu potenţial evolutiv către cancerul dat de carcinomul hepatocelular.
Aproape o treime din populație se confruntă cu astfel de probleme. Iar la baza lor se află așa-numitul sindrom metabolic. Acesta este cauzat de obezitate, diabet de tip 2, rezistența la insulină, hipertensiune și dislipidemie. Toate sunt consecințe ale sedentarismului, alimentației necorespunzătoare, lipsei de somn odihnitor și ale stresului cotidian.
Ficatul nu doare și nu dă semne de suferință decât în stadii avansate de boală. Dar pot fi luate în seamă câteva indicii ale unui ficat cu probleme. Oboseala continuă, lipsa poftei de mâncare, pierderea rapidă în greutate, starea generală proastă pot fi semne care să conducă și spre o afecțiune a ficatului suprasolicitat. Iar când apar la persoanele cu burta mare, e cam grav.
Căci ficatul gras este asociat cu diabet, hipertensiune, obezitate şi trigliceride crescute, un nivel ridicat al colesteroului rău și un nivel mic al colesterolului bun. Când peste 10% din ficat are depuneri adipoase, crește riscul de a face ciroză și chiar cancer hepatic. La femei, sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatică.
Cum îl repari cu ceaiuri pentru ficatul gras
Ceea ce numim „ficat gras' reprezintă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. Este o boală reversibilă în timp. Însă numai dacă îți modifică stilul de viață. Nu există un tratament țintit, ci doar al factorilor predispozanți. Persoanele cu kilograme în plus trebuie să slăbească. Scăderea în greutate va avea un efect benefic și asupra gradului de steatoză. Pacienții sub tratament cu medicamente hepatotoxice pot evita evoluția bolii prin administrarea de extracte vegetale cu rol hepatoprotector.
În general, alimentația echilibrată, odihna și mișcarea fac minuni. Și îți mai poți ajuta acest organ vital și cu ceaiuri pentru ficatul gras. Totuși, dacă urmezi deja un tratament pentru steatoza hepatică sau ciroza hepatică, este imperios necesar să ceri opinia medicului curant înainte de a începe să consumi orice fel de ceai.
Ceaiul verde
Este vedeta „licorilor magice' din lista cu ceaiuri pentru ficatul gras. De mii de ani este folosit în acest scop și își dovedește eficiența și azi. Și asta pentru că ceaiul verde este o bombă de antioxidanți. Iar studiile au arătat că antioxidanții ajută la ameliorarea simptomelor steatozei hepatice.
Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Gastroenterologie arată felul în care ceaiul verde poate ajuta la reducerea grăsimii viscerale și în lupta împotriva stresului oxidativ. Alte studii demonstrează că extractul de ceai verde este un adjuvant excelent în tratamentul bolilor de ficat. În plus, ajută chiar și în cazul hepatitelor, cirozei și bolii cronice de ficat. Totuși, suplimentele cu extract de ceai verde consumate în exces și fără recomandarea specialistului pot duce la îmbolnăvirea gravă a ficatului.
Ceaiul din rădăcină de păpădie
Este unul dintre remediile străvechi, foarte cunoscute pe teritoriul țării noastre. Ceaiul din rădăcină de păpădie este un puternic diuretic natural. Și combate inflamația din organism. Rădăcina de păpădie conține polizaharide care protejează ficatul. În plus, stimulează secreția biliară, care ajută la digestia corespunzătoare. Se poate adăuga în dietă și salata din frunze crude de păpădie.
Ceaiul din anghinare
Este o altă vedetă printre ceaiuri pentru ficatul gras. Și asta pentru că anghinarea este recunoscută din vremuri străvechi pentru efectele ei benefice asupra ficatului. La fel ca rădăcina de păpădie, anghinarea sporește secreția de bilă și ajută ficatul. Acționează și ca un antioxidant puternic, protejând ficatul în fața stresului oxidativ și a inflamației.
Poate avea efect de scădere a nivelului colesterolului și de îmbunătățire a circulației sangvine, precum și de susținere a sănătății inimii. Poate ajuta la reducerea simptomelor de arsuri stomacale și ameliorarea simptomelor care apar în caz de mahmureală. În același timp, calmează simptomele sindromului intestinului iritabil și ale infecțiilor care pot apărea la nivelul vezicii urinare. Reduce riscul de anemie și artrită.
Ceaiul de turmeric
Curcuma sau turmericul este cunoscut mai degrabă drept condiment. Dar are efecte extraordinare asupra organismului. Ceaiul de turmeric este considerat una dintre cele mai bune băuturi destinate detoxifierii ficatului. Există studii care arată că are proprietatea de a scădea numărul moleculelor proinflamatoare care declanșează sau înrăutățesc bolile de ficat. Turmericul este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Curcumina din această plantă poate reduce nivelul de grăsime din ficat și poate scădea colesterolul rău.
Ceaiul de ghimbir
Când vine vorba despre ceaiuri pentru ficatul gras, ghimbirul trebuie luat în seamă. Această rădăcină este cu adevărat benefică. Reușește să elimine grăsimea viscerală și vine cu o sumedenie de alte beneficii. Are proprietăți antiinflamatoare și hepatoprotectoare. În plus, poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Stimulează digestia, circulația sângelui și arderile. În combinație cu lămâia, accelerează metabolismul, combate balonarea și previne stările de greață.
Ceaiul de mușețel
Mușețelul conține compuși antiinflamatori puternici, precum apigenina și matricina, care reduc inflamația la nivel hepatic. Aceste substanțe naturale protejează celulele ficatului împotriva deteriorării cauzate de procesele inflamatorii cronice. Efectul antiinflamator contribuie la prevenirea fibrozei hepatice și la menținerea funcției normale a ficatului.
Flavonoidele și polifenolii prezenți în ceaiul de mușețel oferă protecție antioxidantă puternică celulelor hepatice. Ceaiul de mușețel contribuie la reglarea nivelului glicemiei și susține metabolismul hepatic. Consumul regulat poate preveni multiple afecțiuni hepatice și îmbunătăți funcționarea generală a ficatului.
Ceaiul de salvie
Salvia are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Și este benefică pentru sănătatea ficatului. Ceaiul de salvie ajută la echilibrarea nivelului de enzime hepatice și la protejarea celulelor hepatice de deteriorare. Este un remediu excelent pentru persoanele care caută un tratament naturist pentru ficat gras și nu numai.
Ceaiul de lemn dulce
Ceaiul de lemn dulce este un antiinflamator natural și ajuta la echilibrarea nivelului de enzime hepatice. Este un ceai benefic pentru cei cu dureri de ficat sau care urmează tratamente pentru ficat gras. Compușii din rădăcina de lemn dulce au capacitatea de a reduce stresul oxidativ și de a proteja ficatul împotriva bolilor hepatice.
Ceaiul de armurariu
Armurariul este cunoscut pentru silimarină, cel mai popular compus care susține regenerarea celulelor hepatice. Ajută și la reducerea inflamației. Este folosit frecvent în tratamentele naturiste pentru ficat, fiind util în cazuri de ficat gras și ciroză. Ceaiul de armurariu este recomandat pentru susținerea ficatului în timpul afecțiunilor hepatice și pentru prevenirea deteriorării acestuia.
Ceaiul din ginseng
Ginsengul este un tonic natural, puternic antiinflamator, care sprijină sănătatea generală. Dar este benefic și pentru ficat. Ajută la reducerea inflamațiilor și la protejarea celulelor hepatice, fiind adesea recomandat în steatoza hepatică sau cea ce știm popular drept ficat gras. Consumul regulat de ceai de ginseng poate îmbunătăți funcția hepatică și susține procesul de detoxifiere.
Ceaiul de boabe de schizandra
Schizandra este o plantă cățărătoare din Asia de Est. Produce fructe mici, rotunde, de culoare roșie, ca niște boabe. Schizandra este cunoscută pentru capacitatea sa de a proteja ficatul și de a stimula regenerarea celulelor hepatice. Studiile arată că lignanii din fruct ajută la detoxifierea ficatului și protejează împotriva toxinelor. Iar asta o face eficientă în tratarea afecțiunilor hepatice, precum hepatita sau alte probleme cronice ale ficatului.
Fructele uscate de schizandra pot fi fierte pentru a prepara un ceai revitalizant. Acest ceai este adesea consumat pentru beneficiile sale de detoxifiere a ficatului și pentru susținerea sănătății generale.
Alte băuturi benefice pentru ficat
Acum că știi care ceaiuri pentru ficatul gras sunt cel mai eficiente, iată încă două băuturi complet surprinzătoare, extrem de bune pentru ficat.
Cafeaua
Nici nu te-ai fi gândit că licoarea matinală poate fi un adevărat medicament pentru ficatul gras, nu-i așa? Scade riscul dezvoltării fibrozei hepatice în cazul steatozei. Este un protector hepatic excelent și dă energie pentru tot organismul. În plus, previne depozitele viscerale și crește absorbția antioxidanților.
Sucul de grepfrut
Un studiu de specialitate pune grepfrutul la loc de cinste când vine vorba despre hepatprotectoare. Conține naringină și naringenină, doi antioxidanți care reduc inflamația și protejează celulele hepatice. Acești compuși împiedică depunerea de grăsime la nivelul ficatului și cresc numărul enzimelor care ard grăsimile.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: medicalnewstoday.com, healthline.com,
Citește și Ce cadouri de casă nouă le poți face prietenilor