Cel mai periculos ulei pentru gătit e uleiul de palmier. Ce efecte nocive are asupra sănătății

Specialiștii avertizează că cel mai periculos ulei pentru gătit e uleiul de palmier. Unul dintre cele mai controversate uleiuri pentru gătit, este utilizat pe scară largă în industria alimentară datorită costului redus și a stabilității la temperaturi ridicate. Totuși, există numeroase motive pentru care este considerat periculos pentru sănătate.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

În ultimii ani, prepararea mâncării cu ulei de palmier a devenit un adevărat trend, inclusiv printre gospodine, însă specialiștii susțin că acesta este cel mai periculos pentru gătit. Iar asta o confirmă studiile ce relevă impactul pe care acest ulei îl are pentru sănătate.

Cel mai periculos ulei pentru gătit e uleiul de palmier

Folosit cu precădere în produsele de cofetărie/patiserie, dar și în fast-food-uri și gospodării pentru prăjirea cartofilor și a produselor din carne, datorită stabilității sale la temeraturi reduse, dar și a prețului redus, uleiul de palmier este cel mai folosit ulei de pe planetă la momentul actual.

O linguriţă de ulei de palmier are cam 14% din necesarul de vitamina E zilnic, însă specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății trag un semnal de alarmă cu privire la folosirea acestuia în alimente procesate la o temperatură mai mare de 200 de grade Celsius. Iată care sunt riscurile pentru sănătate!

Citește și: Care sunt beneficiile mâncatului încet

Citește și: Dragoș Bucur nu își dorește ca cei trei copii pe care îi are cu Dana Nălbaru să plece la studii în străinătate: „Cred că e puțin greșit să îi crești pentru a pleca de lângă tine, dar asta nu înseamnă că…/ EXCLUSIV

Citește și: David Pușcaș, fiul adoptat de Luminița Anghel, riscă să fie dat afară din casa unde locuiește, deoarece nu și-a mai plătit chiria: „Mama nu are cu ce să mă ajute. O să mă descurc singur. E greu

Conținutul ridicat de grăsimi saturate: Aproximativ 50% din grăsimile uleiului de palmier sunt saturate, în special acidul palmitic, care contribuie la creșterea colesterolului „rău' (LDL). Acest lucru poate duce la apariția bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale și a altor afecțiuni cronice.

Procesul de rafinare: Majoritatea uleiurilor de palmier de pe piață sunt rafinate, iar în timpul acestui proces se pot forma substanțe cancerigene, cum ar fi esteri glicidici și 3-MCPD, periculoase pentru ficat și rinichi.

Inflamații și radicali liberi: Reîncălzirea sau utilizarea repetată a uleiului de palmier poate elibera radicali liberi, care sunt asociați cu inflamații și un risc crescut de cancer și boli neurodegenerative.

Beneficiile consumului de ulei de palmier nerafinat

Uleiul de palmier presat la rece conține vitamine precum E și betacaroten, având proprietăți antioxidante care pot proteja celulele împotriva stresului oxidativ. Acesta ar putea avea beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și echilibrul hormonal, dar aceste beneficii sunt valabile doar în cazul uleiului brut, care este mult mai rar utilizat.

Pentru gătit, este recomandat să se opteze pentru uleiuri mai sănătoase, precum cel de măsline extravirgin, uleiul de cocos sau chiar untul clarificat (ghee). Evitarea produselor procesate ce conțin „ulei vegetal' (denumire ce ascunde adesea uleiul de palmier) poate reduce expunerea la riscurile asociate.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton