Cele mai bune activități de primăvară pentru familie sunt cele care înseamnă petrecerea timpului împreună. Iar timpul de calitate petrecut cu familia influenețază pe termen lung dezvoltarea copiilor. Inspiră-te acum și nu ezita să pui în practică cele mai bune activități de primăvară pentru familie.
Deși capricioasă, primăvara este un anotimp ofertant pentru activități în natură alături de întreaga familie. Iar cele mai bune activități de primăvară pentru familie trebuie să îi implice pe toți, idiferent de vârstă.
De ce să ne distrăm în familie
Aniversarea zilei de naştere, a numelui, venirea iepuraşului şi a Moşului, 1 iunie sunt câteva dintre zilele speciale cu semnificații aparte în viața copilului. Și asta pentru că sunt momentele în care toată familia se strânge, iar copiii sunt în centrul atenției. Totuși, nu e nevoie de un prilej special pentru a petrece timp de calitate cu familia. Poți face din fiecare sfârșit de săptămână o sărbătoare. Chiar dacă tu ai vrea să petreci într-un fel anume, e bine să asculţi totuşi ce-şi doreşte copilul și să-i respecți alegerea. Cel puțin așa se întâmplă în țările în care părinții responsabili știu să-și educe copiii în spiritul vremurilor în care trăim.
Din exces de zel, unii părinţi au ajuns să exagereze, considerând că oferindu-le copiilor ceea ce ei nu au putut avea, ba chiar mai mult, îi vor face mai fericiţi. Dar uită, în acelaşi timp, că orice recompensă e o piatră de temelie la baza educaţiei viitorului adult. Este și motivul pentru care se încearcă, din ce în ce mai mult, experienţa momentelor speciale petrecute în sânul familiei. Este ceea ce speciliștii numesc timp de calitate petrecut alături de copil.
Activități de primăvară pentru familie
Prima vizită la un muzeu, la o expoziţie, participarea la un concurs sunt momente memorabile, ce nu pot fi uitate uşor. Gândeşte-te că fiecare clipă alături de ambii părinți și chiar de bunici este pentru un copil o sărbătoare care durează peste timp, care rămâne în suflet pentru totdeauna. Nu trebuie neapărat un prilej anume ca să ornezi casa cu baloane colorate sau să ieșiți cu toții în mijlocul naturii. Marele Dostoievski spunea că „sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor’. Așa că bucuria copilăriei nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu vârsta, ci cu starea de spirit a fiecăruia dintre noi.
Se spune că nimeni nu ia mai în serios ceea ce face, precum un copil implicat într-un joc. Odată cu vârsta, uităm de asta. Uităm să ne bucurăm de inocența adânc ascunsă în sufletul de copil ce încă ne-a rămas. Prin urmare, e cazul să trezești la viață copilul din tine și să te bucuri de copilărie. Ieșirile în parc, petrecerile-surpriză, picturile pe față, baloanele multicolore, spectacolele de teatru, circ sau concertele cu artiștii preferați sunt activități ce nu trebuie trecute cu vederea. Uită de grijile legate de eventualele probleme de sănătate și dă unde verde la înghețată, vată de zahăr, siropuri colorate din fructe. Lasă-ți copiii să simtă magia vârstei și, alături de ei, retrăiește și tu miracolul copilăriei.
Plimbări pe munte în familie primăvara
Şi ce moment mai bun pentru o drumeție în familie dacă nu primăvara? O excursie pe Valea Berii, spre exemplu, poate fi la fel de atrăgătoare pentru tatăl familiei, precum și pentru cei mici. Unde? În judeţul Prahova, pe cursul Teleajenului, la poalele Muntelui Ciucaş. Trebuie să treci şi pe la Măneciu, Vălenii de Munte, prin Valea Popii şi la Cheia dacă tot ajungi aici.
Este o zonă ideală pentru odihnă şi relaxare, cu aer puternic ozonat, unde natura te învăluie, iar pădurea şi râurile îţi sunt tovarăşi de drum. Pe de altă parte, Munţii Apuseni fac o concurenţă acerbă confraţilor din centrul ţării. Iar judeţul Alba oferă, pe lângă peisajul de vis, un număr mare de obiective turistice. Se ştie doar că Valea Arieşului e una dintre cele mai pitoreşti văi Carpatice.
În inima dorului românesc vei retrăi istoria, fie ca haiduc de-al lui Avram Iancu, fie căutător de dreptate precum Horea. Gheţarii şi peşterile din regiune, Groapa Ruginoasă, Cheile Râmeţului, Dealul cu Melci, Izbucul de la Călugări, Muntele Găina, Târgul de fete, Cetatea de la Biharia, reşedinţa lui Menumorut îţi vor da ghes să prelungeşti şederea în zonă. În Ţara Moţilor, aproape de Albac, există nenumărate pensiuni, dar şi campinguri pentru toate gusturile şi buzunarele.
Care ar putea fi cele mai bune activități de primăvară pentru familie
Dacă excursia sună bine, ar fi bine să introduci în lista cu cele mai bune activități de primăvară pentru familie și o escapadă în natură. Puteți merge cu cortul sau să stați într-un camping, pentru ca experiența să fie cu adevărat educativă și utilă pentru copii.
Faceți un foc de tabără
Să faceți un foc de tabără, în mod responsabil, și să stați cu toții în jurul lui este o experiență de neuitat. În jurul focului se cântă, se spun poezii, se fac glume, se pârlesc alimente pe țepușe… E tot ce poate fi mai distractiv. Mai mult decât atât, ne ține pe toți departe de telefoanele mobile, măcar pentru câteva ore.
Plimbările prin pădure
sunt adevărate lecții de botanică și de geografie. Indiferent de vârstă, suntem fascinați de plante, de formele copacilor, de mușchii care îi îmbracă, de sunetele diferite ale păsărilor. În plus, atmosfera e plină de mister, cea ce îi fascinează pe cei mici. Și mai mult, e un bun prilej să-și folosească telefoanele în mod util. Puteți recunoaște împreună plantele și să le fotografiați. Ba chiar puteți face un concurs de fotografie cu peisaje din natură.
Înălțați zmeie
Să înălțați zmeie împreună poate fi cea mai tare experiență din viața unui copil. Mergeți la malul mării sau în câmp deschis și profitați de adierea vântului. Și mai frumos ar fi dacă ați construi zmeul împreună. Alegeți modele colorate și inventați povești pentru fiecare dintre ele.
Jucați-vă de-a v-ați ascunselea!
Că ai 5 sau peste 50 de ani, acest joc e una dintre cele mai frumoase activități de familie. Primăvara, puteți profita de vremea de afară și să vă jucați într-un perimetru anume sau în curte, pentru cei care dispun de așa ceva.
Hrăniți păsările
Pentru că e vremea cuibăritului pentru păsări, vă puteți distra construind în familie o hrănitoare pentru zburătoare. Găsiți în mediul online o sumedenie de variante. Apoi, puneți în ea hrană potrivită, cum ar fi semințele, mergeți și așezați-o într-un loc în care păsările ar putea beneficia de ea.
Vizitați o fermă cu animale și legume
Este un bun prilej pentru copii să înțeleagă felul în care se produce hrana și să vadă cum arată animalele în realitate. S-ar putea ca legumele proaspete să le facă poftă de mâncare și să nu mai fie nevoie de eforturi susținute pentru a-i convinge să le mănânce pe viitor.
Grădinăritul este o activitate extrem de plăcută dacă se practică în familie
Și nu e neapărat nevoie de o suprafață de teren. Poți folosi coji de ouă. Jardiniere sau alte recipiente pentru a face o mini grădină în propriul balcon. Ce satisfacție mai mare poate avea un copil decât să mănânce o roșie din propriul lui răsad? Sau să simtă parfumul unei zambile plantate chiar de el…
Adunați și pictați pietre
Poate părea ciudat, însă rezultatul final poate fi o operă de artă. O plimbare pe malul unui râu îți poate scoate în cale pietre cu forme și culori uluitoare. Iar decorarea lor stârnește imaginația la orice vârstă. Ce ai luat de pe jos și nu îți convine poate deveni tema unui concurs de aruncat pietre în apă. Pietrele pictate se pot transforma ulterior în magneți pentru frigider și în daruri pentru bunici, prieteni, colegi de școală sau rude.
Lectura în parc
învăluiți în aroma de iarbă verde și în miresmele pomilor înfloriți este o activitate relaxantă la orice vârstă. Organizați un picnic, luați fiecare cărțile preferate și profitați de aerul primăverii.
Jucați-vă cu baloane de săpun
Parcă niciun alt moment din an nu se reflectă mai frumos în magia baloanelor de săpun. Multitudinea de culori în care este îmbrăcată natura și razele domoale ale soarelui fac din baloanele de săpun o distracție pentru orice vârstă. Și nici nu trebuie să cheltuiți bani pe soluții gata preparate sau cine știe ce ustensile. Diluezi în 2 căni cu apă o jumătate de cană de detergent de vase și gata. Iei o bucată de sârmă și o răsucești în formă de cerc cu mâner și ai rezolvat problema.
Un concurs cu avioane de hârtie poate fi extrem de distractiv
În primul rând, necesită conceperea „aparatelor de zbor’. Iar creativitatea se poate premia. Se pot crea și categorii de concurs. Spre exemplu, care a zburat cel mai departe, care a zburat cel mai sus etc.
Participați cu toții la o acțiune de ecologizare a unei zone
Sunt destule ONG-uri care se ocupă cu așa ceva și au nevoie de voluntari. Nu strică nimănui să facă puțină mișcare în aer curat. Și va fi și mai curat aerul după ce eliberăm natura de gunoaiele pe care omul le aruncă sau după ce plantăm un pom.
Spălați împreună mașina familiei
Da, e mult mai ușor să o duceți la spălătorie. Însă, această activitate făcută în familie este un bun prilej de a ne responsabiliza pe fiecare dintre noi.
Dați o tură cu bicletele
Alegeți un loc din mijlocul naturii în care să vă puteți plimba cu bicicletele în siguranță și în aer curat. Nimic nu poate fi mai frumos decât o astfel de călătorie în familie.
Vizionați un film în aer liber, seara
Folosiți-vă de un cearceaf și de un proiector și vizionați un film pe placul tuturor sub cerul liber. Faceți-vă propriul cinema în aer liber. Înarmați-vă cu sucuri și popcorn și… vizionare plăcută!
Sursa foto: 123rf.com
Citește și 4 activități pe care le poți face acasă într-un weekend de toamnă