Cele mai bune alimente care accelerează metabolismul

 bogdan.galca
.

Dacă ai în plan o cură de slăbire, trebuie să iei în calcul și aceste alimente care dau un boost metabolismului lent. Alimentele care accelerează metabolismul nu sunt un mit. Ele funcționează și au capacitatea de a stimula arderile și a preveni depunderea de lipide în depozitele adipoase. Consumate constant, aceste alimente susțin orice dietă care urmărește scăderea în greutate.

Alimentele care stimulează metabolismul conțin multe fibre alimentare, sunt surse bune de iod și au capacitatea de a stimula procesele naturale prin care sunt consumate caloriile ingerate. 

Energizantele naturale

În această categorie intră ceaiul verde, cel negru, apa și ceașca de cafea neagră pe care o bei dimineața: 

  • Ceaiul verde și cel negru conțin o categorie specială de antioxidanți și taninuri cu efecte benefice pentru întregul organism. Scad nivelul de colesterol și stimulează procesele metabolice care ard în principal lipide și reglează nivelul de insulină; 
  • Apa este un accelerator natural al metabolismului. Un aport corect de apă, în fiecare zi, poate stimula arderea naturală a caloriilor, doar prin efortul făcut de organism pentru a pune în 'circulație' apa. Acesta este doar unul din motivele pentru care este nevoie să bei apă suficientă, zilnic; 
  • Cofeina din cafea este cea care poate activa metabolismul. Este un energizant general și efectele sunt pe termen lung. În plus, cofeina are capacitatea de a reduce nivelul de insulină din sânge, în condițiile în care insulina este cea care stimulează depozitele adipoase. 

Este foarte important ca toate aceste energizante naturale să fie consumate fără adaos de îndulcitori (nici măcar miere), pentru ca efectul să fie eficient. Mai ales cafeaua trebuie băută simplă, fără lapte, frișcă și, dacă se poate, fără zahăr. 

Alimentele picante și condimentele

Toate condimentele au drept efect stimularea metabolismului. Pe listă se află ardeii iuți, piperul, cimbrul, boabele de muștar, chimenul și scorțișoara. Toate conțin diferiți compuși care au efect direct, prin stimularea procesului de ardere a lipidelor sau indirect, prin creșterea temperaturii corporale, accelerarea metabolismului. Partea cea mai interesantă este că nu trebuie să consumi decât cantități mici din aceste condimente, dar este important să o faci în fiecare zi sau chiar la fiecare masă. 

O mențiune specială trebuie făcută pentru scorțișoară, condiment care are capacitatea de a reduce nivelul zahărului din sânge cu până la 30%, iar asta înseamnă că acest zahăr va fi 'ars' în procesele metabolice, evitându-se depunerea lui sub formă de grăsimi. Și, pentru a bloca transformarea zahărului în grăsimi, este nevoie de doar o linguriță rasă de scorțișoară în fiecare zi. O poți adăuga în cereale, dimineața, în smoothie sau peste fructe.

Acestea nu sunt singurele condimente care sunt de ajutor pentru a-ți păstra silueta și pentru a susține o dietă de slăbire. Pe lista cu alimente care ajută metabolismul sunt și ghimbirul, ceapa, usturoiul și turmericul. Toate sunt benefice și dacă sunt folosite sub formă de pudră, în diferite preparate sau salate. 

Lactatele

Este dovedit prin mai multe studii că cei care consumă lactate au o silueta mai frumoasă, comparativ cu cei care le evită. Secretul constă în aportul important de calciu pe care îl aduc lactatele. Calciul este unul din mineralele esențiale în toate procesele metabolice din organism. Una dintre funcțiile pe care le are calciul este aceea de a bloca formarea de celule adipoase noi. Aceasta obligă activarea unor procese metabolice celulare care duc fie la arderea grăsimilor, fie la eliminarea lor. Toate lactatele sunt utile, dar iaurtul, kefirul și lapte bătut sunt mai active decât laptele și brânza. Untul și brânzeturile grase nu intră în categoria lactatelor care accelerează metabolismul, din cauza conținutului ridicat de grăsimi.  

Alimentele bogate în fibre

Se vorbește intens despre beneficiile fibrelor alimentare. Fibrele alimentare sunt carbohidrați proveniți din legume și fructe și pot fi solubile sau insolubile. Fibrele insolubile ajută la menținerea unui tract digestiv sănătos, iar cele solubile fac ca senzația de sațietate să apară rapid și, prin aceasta, te ajută să mănânci mai puțin. Fibrele solubile scad nivelului de colesterol, interferând cu modul în care organismul îl absoarbe din alimente.

Alimente care conțin fibre insolubile sunt: cerealele integrale, varza, sfecla, morcovii, varza de Bruxelles, napii, conopida sau coaja merelor. 

Alimente care conțin surse importante de fibre solubile sunt: tărâțele de ovăz, fulgii de ovăz, fasolea, mazărea, orzul, citricele, căpșunele sau pulpa merelor. 

Toate aceste alimente contribuie la accelerarea metabolismului și fiecare în parte are un efect specific, astfel că beneficiile apar doar dacă aceste alimente sunt combinate și consumate frecvent.

Sursa foto: pexels.com 

(P) Material publicitar realizat împreună cu Mega-Image

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton