Indiferent ce obiective îți propui atunci când ai un business al tău, ele implică mult curaj, determinare, concentrare și muncă pentru a le putea realiza. Fără să-ți asumi că ar trebui să îți faci un plan pe termen lung, nu doar pentru moment, pe care să-l și respecți oricât ți-ar fi de greu, nu prea ai cum să obții ceea ce îți dorești.
Cu toate astea, atunci când vine vorba de a pune în practică teoria, pornești la drum și te oprești din diverse motive. O iei de la capăt și iar te oprești și, într-un final, nu mai continui, rămânând cu regretul că nu ți-ai văzut visul împlinit, adică firma în care ai investit atât de multe resurse financiare și mai ales umane nu este atât de performantă pe cât ți-ai fi dorit. Ca să eviți această situație, e bine să conștientizezi că sunt unele greșeli pe care le faci și care te împiedică, de fapt, să-ți îndeplinești obiectivele. Iată care sunt câteva dintre ele și cum le poți evita:
Vezi în obstacole un motiv de a renunța
Te uiți în jurul tău și vezi o mulțime de oameni de afaceri de succes care au performanțe în domeniile în care activează. Ai vrea ca și firma ta să fie de top, dar nu ai resursele financiare necesare pentru proiecte ambițioase, astfel încât să-ți poți dezvolta business-ul așa cum ai visat. În plus, simți că nu mai ai nici timpul, nici energia necesare să te ocupi de afacerea ta suficient de mult, încât să ai și performanțe sau să investești în tine pentru a fi mai bine pregătită în ceea ce faci.
Ce-ar fi dacă, în loc să acumulezi regrete și frustrări, ai acționa eficient? Organizează-ți bugetul lunar eficient, ajustează și chiar renunță la cheltuielile care nu sunt prioritare sau alege cea mai bună ofertă de credit IMM, pe care îl poți obține foarte ușor online, și încearcă să nu mai vezi în lipsa banilor un obstacol de netrecut. Astfel, poți primi ajutorul necesar pentru dezvoltarea companiei tale în direcția în care ți-ai propus. Apoi, dacă simți că din punct de vedere profesional, nu ai fi pregătită pentru o provocare cum ar fi proiectele revoluționare, care ar putea aduce pe piață lucruri noi, ce nu se regăsesc la concurență, caută o soluție eficientă, cum ar fi participarea la cursuri de formare profesională sau de specializare în anumite domenii care sunt de interes pentru tine. Nu în ultimul rând, reține că determinarea este foarte importantă. Dacă îți dorești cu adevărat, vei găsi timpul necesar pentru tot ce vrei să faci, stabilindu-ți priorități.
Vrei să ai rezultate imediate
O altă greșeală frecventă când vine vorba de îndeplinirea obiectivelor propuse este că vrei să ai rezultate imediate. Această abordare poate avea un impact negativ asupra încrederii pe care o ai în tine și poate din această cauză nu vei mai găsi motivația pentru a merge mai departe. Ca să eviți această situație, stabilește-ți în primul rând obiective realizabile și fă-ți un plan pentru a le îndeplini. Nu încerca să grăbești lucrurile, pentru că s-ar putea ca nu totul să depindă de tine, ci și de factorii externi. Ai în minte în permanență că succesul în afaceri nu vine peste noapte, așa cum nu vine nici în alte situații din viața ta. Este un proces de lungă durată.
Chiar și atunci când în drumul tău spre atingerea scopurilor pe care ți le-ai propus întâlnești eșecuri, nu te opri. Învață din ele, analizând ce anume nu a mers și, mai ales, de ce nu a funcționat totul așa cum ai crezut. Una dintre condițiile pentru a putea ajunge unde vrei este să ai răbdare și capacitatea de a te adapta și de a găsi soluții pe parcurs, pentru că nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg. Prin urmare, dacă ai visat ca agenția ta de turism să fie una de top, nu-ți propune din start să fie cea mai mare din lume, ci fă-ți un plan pe termen lung, cu etape și deadline-uri pe care să le parcurgi treptat și care să te ducă spre realizarea unui obiectiv realist cum ar fi ca agenția ta să devină mai întâi cea mai bună din țară, în cel mult doi ani, de exemplu.
Nu iei în calcul situațiile neprevăzute
Indiferent ce visuri sau obiective ai, a nu lua în calcul situațiile neprevăzute care apar pe parcurs, în timp ce încerci să ajungi unde îți dorești, este una dintre greșelile majore pe care le poți evita. Sunt neprevăzute, prin urmare nu au cum să nu te surprindă cumva, însă te poți pregăti într-un fel pentru a le gestiona mai bine.
O variantă la îndemână este să-ți faci un plan inclusiv în acest sens. În principiu, ar fi bine să conștientizezi și să identifici eventualele situații care ar putea surveni și să ai întotdeauna un plan B. De pildă, ai o mică afacere de familie cu zacuscă făcută în casă și în timp ce începi să procuri materia primă pentru ea te îmbolnăvești sau pierzi pe cineva drag și nu te mai poți ocupa de business-ul tău. Nu dispui de resursele umane ca să poți produce 200 de borcane în următoarea perioadă, dar acesta este un obiectiv care nu poate fi îndeplinit doar pentru moment. Atâta vreme cât nu renunți la el, îl vei îndeplini cu altă ocazie.
Te plictisești repede
Imaginează-ți că te duci la serviciu fără să ai vreun scop anume, că vorbești cu cei din jur fără să ai un motiv anume, că muncești doar pentru că trebuie și nu ai niciun fel de aspirații pentru tine sau pentru cei din jur. Cum te-ai simți? Studiile psihologice au demonstrat că fixarea unor obiective, oricât de mici sau mari ar fi, este esențială pentru automotivare și pentru capacitatea de a te ghida singură în viață. Ele dau sens acțiunilor tale.
Ca să-ți împlinești visurile, mai ales când vine vorba despre o afacere pe cont propriu, va trebui să-ți asumi schimbări, să faci lucrurile diferit, să-ți formezi noi deprinderi și să descoperi ceva nou la tine. Toate acestea nu vin peste noapte. Este un proces care durează și una dintre cele mai comune greșeli care te pot împiedica să-ți vezi visul împlinit este să te plictisești. Dacă ți-ai propus să îți dezvolți business-ul și să înființezi și filiale locale, ia în calcul că vei avea nevoie de multe acte, să găsești o locații potrivite, să faci noi recrutări, să faci investiții în noi proiecte eficiente, ca să reziști pe o piață concurențială. Toate acestea implică o anumită rutină a muncii. Dacă ești perseverentă și ai suficientă determinare, îți poți atinge obiectivul.
Ca să poți transforma ideile în obiective realizabile, cum ar fi să-ți dezvolți propriul business și să devină o companie și mai puternică, pe lângă un plan bine pus la punct, va trebui să ai o perspectivă diferită despre lucrurile care pot deveni obstacole în îndeplinirea lor. Timpul, resursele financiare insuficiente, nerăbdarea, faptul că nu ai o viziune pe termen lung pot fi, la prima vedere, motive serioase ca să nu îți poți îndeplini visul. Însă dacă te uiți cu atenție la ele, vei vedea că pentru fiecare există o soluție. Depinde doar de tine să o găsești și să o accepți.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu TBI Bank