Cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos

.

Cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos sunt capodopere cinematografice. Și merită văzute, mai ales în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Este și motivul pentru care mai toate televiziunile le difuzează în fiecare an. Chiar dacă nu ești o persoană foarte religioasă, chiar merită să vezi cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos.

Există o sumedenie de legende legate de actorii care au jucat, de-a lungul timpului, în cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos. Și unii chiar au ajuns să creadă că întruchiparea personajului suprem poate fi distrugătoare. Pe de altă parte, multora dintre actori cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos le-au adus notorietatea. Dintre numeroasele realizări cinematografice despre viața și faptele lui Iisus din Nazaret, unele s-au remarcat de-a lungul vremurilor.


Care sunt cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos

Pentru că fiecare are nevoie de clipe de introspecție, acum e o perioadă propice. Fie că ești un creștin practicant, fie că ai doar curiozități legate de religie ori pur și simplu simți nevoia să vezi un film bun. Iată unele dintre cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos:

Evanghelia după Matei

Denumirea originală a filmului este „Il vangelo secondo Matteo’. În limba engleză, îl găsești drept „The Gospel According to Saint Matthew’. Este o realizare cinematografică de excepție, din 1964, care îi aparține regizorului Pier Paolo Pasolini. Este o ecranizare maiestuoasă, un film cu adevărat tulburător. Nu degeaba i s-a atribuit de către critici titulatura de cel mai bun film despre Iisus.

A fost filmat în trei sate sărăcăcioase din sudul Italiei, în regiunea Basilicata. Iar drept actori s-au folosit localnici și actori amatori. Printre aceștia s-a numărat studentul spaniol Enrique Irazoqui, care l-a întruchipat pe Iisus. Un șofer de camion, Otelli Sestili, l-a jucat pe Iuda. Iar însăși mama regizorului a înfățișat-o pe Maria mai în vârstă.


Pasolini a amestecat stilul neorealist cu referințe subtile la capodoperele artei bizantine. Iar coloana sonoră susține și completează presupusa veridicitate a filmului. Poți auzi Marea Misă în si minor a lui Bach, precum și „Patimile după Matei’ sau gospelul interpretat de Blind Willie Johnson și Odetta Holmes.

Este cu adevărat un film de introspecție, unul dintre cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos. Pasolini a fost un poet și un artist care a tot atras necazuri pe parcursul vieții. A fost ucis, în 1975, în circumstanțe dubioase. S-a autointitulat „catolic marxist’. Iar credința lui se reflectă în imagini. Este ca și cum ai apăsa pe o rană, ca să simți durerea. Și a reușit să transmită mesajul Evangheliei într-un mod care transcede lectura banală fie a unei interpretări de natură socialistă, fie a uneia dogmatice, catolică.


Jesus Christ Superstar

Chiar este unul dintre cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos. A apărut în 1973, în regia lui Norman Jewison. Este vorba despre un musical excepțional. De altfel, a și fost nominalizat la Globul de Aur, din 1974. Pelicula se concentrează pe conflictul dintre Iuda şi Iisus, în special pe săptămâna dinaintea celei a Patimilor.

Este un film atât de exuberant, încât conceptul de slăbiciune devine unul aparent încântător, amuzant pe alocuri, dar fără a se pierde tensiunea. Iisus este văzut preponderent prin ochii lui Iuda, cel greșit considerat drept prieten. Versurile lui Tim Rice combină scrierile sfinte cu idei personale. În rolul lui Iisus joacă Ted Neeley. Iar Carl Anderson este Iuda Iscarioteanul.


Este minunat să privești secvențele filmate în Israel. Tânărul Andrew Lloyd Webber oferă maigistral cea mai cunoscută partitură muzicală, I Dont Know How To Love Him’ (n.t. Nu știu cum să-l iubesc). „Herods Song' este o bijuterie comică, expunând necruţător limitele de gândire şi simţire, infantilismul cronic şi aroganţa neghioabă a tuturor denigratorilor Mântuitorului. Și sunt o mulțime de cântece remarcabile în acest film.

Pentru cei care nu au nicio legătură cu credința, tema principală a filmului constă în liberul arbitru. În plus, pune în discuție rolul lui Dumnezeu Tatăl în raport cu Fiul. Căci, în esență un om bun, Fiul este condamnat și lăsat să sufere. În plus, îl lasă și pe Iuda să facă ceva ce nu ar fi vrut, doar ca să se împlinească planului Lui divin. Procedeul includerii elementelor de recuzită, decoruri şi costume contemporane relevă foarte bine atemporalitatea şi universitatea Mesianismului.


Ultima ispită a lui Iisus

Când te gândești la cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos, e imposibil să nu-ți vină în minte „The Last Temptation of Christ’, din 1988. Este ecranizarea romanului omonim a lui Nikos Kazantzakis, publicat în 1953. Filmat în întregime în Maroc, a fost regizat de către Martin Scorsese. În rolul principal este Willem Dafoe.

Este vorba despre un film controversat, dat fiind că depășește granițele conceptuale ale credincioșilor practicanți. A lansat ipoteze referitoare la ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus ar fi continuat să trăiască, refuzând să-și îndeplinească misiunea pe pământ. Și s-a concentrat pe un Iisus dornic mai degrabă să exploreze plăcerile carnale împreună cu Maria Magdalena, în loc să se lase răstignit pentru omenire.


Deși cronologic sunt respectate toate etapele biblice ale povestirii, filmul adaugă o altă latură poveștii. Este un exercitiu filosofic în care se pune întrebarea „cum ar fi evoluat lucrurile dacă Iisus ar fi cedat ispitei?’. Filmul a stârnit vii controverse, fiind blamat chiar de biserica catolică.

Însă filmul lui Martin Scorsese este mult mai subtil. Și evidențiază chinurile omului în încercarea de a alege între sacrificiu și dorință. Harvey Keitel pare să se fi născut pentru a-l întruchipa pe Iuda, în vreme ce David Bowie și-a legat numele de imaginea excentrică a lui Pilat din Pont. Oricum, ideile transmise și imaginile sunt mult mai puțin scandaloase decât isteria iscată în urma lansării acestui film fermecător.


Viaţa lui Iisus

„The greatest story ever told’ este un film american, apărut în 1965, regizat de către George Stevens. Filmul cuprinde întreaga viaţă a lui Christos, de la naştere până la Înviere. Max Von Sydow este în rolul lui Iisus. Măreţ în suferinţă şi moarte – chiar şi atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia „Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu’.

Este un film uriaș din toate punctele de vedere. O poveste biblică întunecată, împărtășită prin detalii de finețe. Până și tunsoarea lui Iisus a fost gândită perfect pentru a rămâne memorabilă. Și a contribuit la strălucirea personajului întruchipat de Max Von Sydow. Cea mai mare parte s-a filmat în regiunea sălbatică din Utah și în celebra Death Valley din California. Donald Pleasance joacă rolul lui Satan. Și întreaga distribuție este colosală. Dintre marii actori care au jucat în film îi menționăm pe Charlton Heston, Telly Savalas, Sidney Poitier și Claude Rains.

Patimile lui Hristos

Controversatul film al lui Mel Gibson, „The Passion Of The Christ’, apărut în 2004, prezintă ultimele 12 ore din viaţa Mântuitorului. Ceea ce face filmul special, înafara scenelor realiste, impresionante, este faptul că dialogul este purtat numai în aramaică, ebraică şi latină. În rolul principal joacă Jim Caviezel, iar rolul Mariei este jucat de către actriţa română Maia Morgenstern. Este poate cel mai cunoscut dar și cel mai controversat dintre cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos.

Cele douăsprezece minute dedicate momentului flagelării în detaliu a lui Iisus sunt extrem de tulburătoare. De unde și valul de reacții negative inițiale. Ba chiar prelungirea exagerată a momentului a dus la acuzarea lui Mel Gibson de sadism de către critica de specialitate. Deși personajul principal pare să fi fost carnea lui Iisus, filmul s-a bucurat de un succes răsunător. Și a ajuns să fie apreciat pe măsură.

Iisus din Nazaret

Este unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite filme despre viaţa lui Iisus. De altfel, poate l-ai văzut deja în nenumăratele difuzări la televizor. Mini-serialul are şase ore şi jumătate și este regizat de celebrul Franco Zeffirelli. Rolul de excepţie realizat de Robert Powell a făcut filmul din 1977 un clasic celebru.

Și mai ales ochii de un albastru intens ai actorului au rămas în memoria tuturor. Hristos cu ochii larg deschişi ai lui Powell e o prezenţă eterică, spiritualizată, uşor ruptă de realitate. Regizorul Zeffirelli i-ar fi cerut în mod special să nu clipească, pentru a ieşi ochii în evidenţă.

Scenele au fost filmate în Maroc și Tunisia. A fost o coproducție anglo-italiană, cu un scenariu scris de Anthony Burgess. Distribuția este una fabuloasă: Anne Bancroft, Laurence Olivier, Anthony Quinn, Ralph Richardson, Peter Ustinov, Christopher Plummer, Rod Steiger și Olivia Hussey, plus o mulțime de staruri italiene. Muzica lui Maurice Jarre completează impecabila realizare cinematografică.

Maria Magdalena

Filmul din 2018 seamănă foarte mult cu o versiune a poveștii binecunoscute, însă care se petrece din perspectiva zilelor noastre. Rooney Mara transmite inteligență și o convingere acerbă în rolul femeii care îl urmează pe Iisus. În rolul lui Iisus este Joaquin Phoenix. Este un film în care se încearcă distanțarea lui Mary de statutul obișnuit de prostituată și repoziționarea ei, pe un loc egal, ca unul dintre discipolii bărbați. Este un film foarte îndrăzneț, dar unul dintre cele mai frumoase filme despre Iisus Hristos. Și s-a filmat în aceleași locuri superbe în care a fost filmat și capodopera lui Pasolini, Evanghelia după Matei, cu o jumătate de secol înainte.

Close to Jesus: Maria Magdalene

A fost tradus tot ca Maria Magdalena. Dar este un alt film, din 2000. Alungată de soțul ei, Amos, din cauză că nu putea să-i dăruiască un fiu, Maria Magdalena devine amanta lui Silvano, un ofițer roman, căpătându-și astfel un statut de femeie ușoară. Silvano o pune pe Maria Magdalena să-l spioneze pe Ioan Botezătorul. În felul acesta devine o persoană de încredere a Irodiadei, noua soție a lui Irod. Deși simte adevărul din profețiile lui Ioan Botezătorul, ea nu poate împiedica moartea acestuia.

Mai târziu când Maria Magdalena îl întâlnește pe Iisus, își dă seama că el este Mesia din prorocirile lui Ioan Botezătorul. În casa lui Pharisee ea îi spală picioarele și i le șterge cu părul ei. Și a dat astfel motiv discipolilor lui Iisus să protesteze împotriva păcătoasei. Dar Iisus poate vedea în sufletul Mariei Magdalena și o iartă. De acum încolo locul ei va fi alături de El. Într-un singur bărbat a găsit iubirea și iertarea pe care alții i-au refuzat-o.

Mesia

Știut drept „The Messiah’, filmul lui Robersto Rossellini din 1975 este o altă capodoperă. Dacă primele 20 de minute conțin o concisă și strălucită istorie a evreilor, următoarele prezintă viața lui Iisus fără miracole. Asemenea preotului din Rome, Open City (al aceluiași Rossellini), înțelegem din acest film că provocarea este aceea de a trăi o viață sub semnul generozității, al bunătății. Pier Maria Rossi în rolul lui Iisus Hristos este extraordinar.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: cinemagia.ro, gq-magazine.co.uk,

Citește și Alimente care cresc colesterolul și trigliceridele