Cele mai frumoase peșteri din România se bucură de renume în toată lumea. Cunoscute sau mai puțin știute, acestea le oferă iubitorilor de frumos un spectacol neașteptat. Sunt capodopere sculptate în adâncuri de natura mereu surprinzătoare. Și merită să vizitezi, măcar o dată în viață, cele mai frumoase peșteri din România.
Cuprins
- 1 Ce sunt peșterile
- 2 Cele mai cunoscute peșteri din țară
- 3 Care sunt cele mai frumoase peșteri din România
- 3.1 1.Peştera Urşilor
- 3.2 2.Peştera Muierii
- 3.3 3.Peştera Scărişoara
- 3.4 4.Peștera Ialomicioara
- 3.5 5.Peștera Dâmbovicioara
- 3.6 6.Peștera Polovragi
- 3.7 7.Peștera cu cristale din Mina Farcu
- 3.8 8.Peștera Ghețarul de la Focul Viu
- 3.9 9.Peștera Meziad
- 3.10 10.Peștera Cetățile Ponorului
- 3.11 11.Peștera Huda lui Papară
- 4 Echipamentul necesar pentru a vizita o peșteră
Deși sună clișeic, chiar avem o țară superbă. Și nu numai la suprafață. Printre celelalte numeroase bogății naturale, am fost hărăziți și cu minunății subterane. Dar nu vom vorbi despre comorile materiale ascunse la care se gândește toată lumea. Ci vom descoperi împreună cele mai frumoase peșteri din România. Căci, în ciuda aparențelor, țara noastră deține un număr impresionant de peșteri. Și, spre rușinea noastră, nici cele mai frumoase peșteri din România nu sunt cunoscute de îndeajuns de multă lume.
Ce sunt peșterile
Potrivit celor de la Asociația Speologică Speotimiș, „peștera este, prin definiţie, un gol natural aflat în scoarţa Pământului, destul de mare pentru a permite accesul omului, și cu o lungime mai mare de 5 metri. Cu specificarea că dezvoltarea peșterii trebuie să fie mai mare decât dimensiunea portalului de intrare. Acest ultim aspect este important pentru a nu confunda peștera cu un abri.'
Încă din vremuri străvechi, omul a fost atras de aceste lăcașuri. Fie i-au folosit drept adăpost, fie pentru practicarea ritualurilor. În zilele noastre, peșterile mai sunt doar atracții turistice. Și mai reprezintă obiecte de studiu pentru speologi. Și asta pentru că există o știință care se ocupă tocmai cu studiul peșterilor. Aceasta poartă numele de speologie.
Peșterile se formează ca urmare a acţiunii diferitelor procese în multe tipuri de rocă sau sedimente neconsolidate. Există și o clasificare a peșterilor în funcţie de originea lor și de compoziția rocii în care s-au format. Totuși, procesele speleogenetice diferă foarte mult. Și nu depind în totalitate de compoziţia rocii „gazdă”. S-au făcut numeroase încercări de a realiza clasificări genetice pentru peșteri. Dar niciuna nu pare să fie în totalitate armonioasă. Marea majoritate sunt peșteri de dizolvare. Adică sunt peșteri formate în pincipal prin dizolvarea rocii cu ajutorul acţiuni apei ce a circulat prin căile iniţiale.
Cele mai cunoscute peșteri din țară
Dacă peștera Mammoth din SUA, de peste 580 km, este cea mai lungă din lume, cea mai lungă peșteră din România este Peștera Vântului. E drept că peștera noastră are numai 53 km, dar trebuie apreciată la justa ei valoare. Printre cele mai cunoscute se numără și unele dintre cele mai frumoase peșteri din România. Și este vorba despre Peștera Urșilor, Peștera Gheţarul de la Scărișoara, Peștera Muierii, Peștera Meziad, Peștera Piatra Altarului, Peștera Polovragi, Peștera Cioclovina Uscată, Peștera Cuciulat, Peștera Topolnița, Peștera Dâmbovicioara, Peștera Cloșani, Peștera Comarnic, Peștera Șura Mare și Peștera Limanu.
Și avem și noi peșteri demne de laudă. Spre exemplu, Peștera Cetățile Ponorului din Munții Apuseni. Aceasta deține cel mai înalt portal de intrare din România. Înălțimea portalului depășește 70 metri. Pe de altă parte, Peștera Ghețarul Scărișoara adăpostește un ghețar subteran considerat al doilea ca volum în Europa. Iar ultima, dar nu cea din urmă, este Peștera Coiba Mare. Care prezintă cel mai mare portal de intrare din România. Acesta are o lățime de 74 metri și o înălțime de 47 m.
Care sunt cele mai frumoase peșteri din România
Poate că noi nu credem sau nu dăm importanță. Dar România se remarcă prin numărul impresionant de peşteri și, mai ales, prin frumuseţea acestora. Nu degeaba echipe de speologi profesionişti străbat mii de kilometri pentru a se aventura în labirinturile pline de necunoscut. Turişti din toate colţurile lumii vizitează cele mai frumoase peșteri din România. Și vin pentru a se bucura de farmecul acestora, de formele ciudate, de pereţii imenşi creaţi în totalitate de forţa naturii. În România sunt peste 12.000 de peșteri. Dar vom evidenția acum cele mai frumoase peșteri din România.
1.Peştera Urşilor
Este poate cea mai renumită. Și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Munții Apuseni și din Bihor. Turiştii rămân uimiţi de spectacolul oferit de stalactitele şi stalagmitele impunătoare. Galeria Urşilor este punctul de plecare în vizitarea peşterii. Și este locul unde s-au găsit resturi scheletice ale temutei creaturi. Celelalte două, Galeria Emil Racoviţă şi Galeria Lumânărilor sunt la fel de spectaculoase. Printre formațiunile feerice mai sunt și Palatele fermecate, Lacul cu nuferi și Căsuța piticilor. Cu o lungime de peste 1.500 de metri, Peștera Urșilor este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi. A fost descoperită în anul 1975. Și de atunci a atras milioane de vizitatori din întreaga lume.
2.Peştera Muierii
Fie și numai după nume, este cea mai cunoscută dintre peșterile din țară. Iar pe seama ei s-au născut multe bancuri, dar și diferite legende. Căci Peştera Muierii nu este numai una dintre cele mai frumoase peșteri din România. Ci are și o istorie foarte bogată. Este locul care a salvat sute de vieţi în timpul războaielor. Atunci oamenii se refugiau în peşteră, reuşind astfel să scape din luptele sângeroase. Există și mitul potrivit căruia femeile care nu pot avea copii trebuie să intre în Peștera Muierii. Vizitarea acestui loc magic și respectarea unui ritual specific fac ca persoanele infertile să aducă pe lume copii.
În plus, Peștera Muierii este prima peșteră amenajată în scop turistic din România. Primii turiști au pășit în interior în anul 1963. Are o lungime de cam 7.000 m și este dispusă pe patru niveluri. Este un ansamblu impresionant de formațiuni deosebite. Domul Mic este principala atracție din interior. Este o cupolă gotică, formată în totalitate prin procesele naturale. Așa că dacă ai drum prin Comuna Baia de Fier, Judeţul Gorj, trebuie să vizitezi neapărat Peștera Muierii!
3.Peştera Scărişoara
Este cea mai mare peşteră de gheaţă de pe teritoriul ţării noastre. Și se află la altitudinea impresionantă de 1.165 de metri. Datorită altitudinii, este considerată un loc unic în sud-estul Europei. Gheţarul din peşteră este elementul care impresionează cel mai mult. Deși datează de peste 4.000 de ani, nu s-a topit niciodată. Și asta în ciuda schimbărilor climaterice dramatice. Peştera Scărişoara deține și o mare diversitate. Pe lângă renumitul gheţar, se mai regăsesc în interior stalagmite, stalactite, coloane şi draperii, toate de o frumuseţe rară.
4.Peștera Ialomicioara
Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Munții Bucegi. Se află în Moroeni, la o altitudine de 1.530 de metri. Are o lungime de 400 de metri. La intrarea impresionantă în cavernă, există o biserică ridicată în secolul al XVI-lea. Aceasta a ars de mai multe ori de-a lungul anilor. În prezent, se află în proces de restaurare. Peștera Ialomicioara este un spatiu fascinant. Și în jurul ei au luat naștere numeroase legende. Și tot aici au avut loc diferite evenimente istorice locale.
5.Peștera Dâmbovicioara
Este situată în zona carstică a culoarului Rucăr – Bran, una dintre cele mai dezvoltate din țară. S-a format în calcarele de vârstă jurasică ale Masivului Piatra Craiului. Și asta datorită acțiunii apelor pârâului Dâmbovicioarei. Este o peșteră caldă, cu temperaturi de 10 – 12° C. Are umiditate moderată și este străbătută de un ușor curent de aer.
6.Peștera Polovragi
Este săpată în versantul stâng al Cheilor Oltețului, în județul Gorj. Nu este departe de Peștera Muierilor. Se află la altitudinea de 670 de metri. Este lungă de 10 kilometri, dar publicul poate vizita numai 800 de metri din ea. Este o peșteră cu aer cald și umezeală. Apa care cade încontinuu din tavanul peșterii formează stalactite și stalagmite.
În același timp, se produce și argilă. Așa că este nevoie de multă atenție la pași în interior. Legenda spune că aici se adăpostea zeul dacilor. Dovada este tronul lui Zamolxis, una dintre atracțiile cele mai importante ale peșterii. De asemenea, unii spun ca numele provine de la o planta veche, numita Polovraga. Aceasta era folosită de vindecătorii antici ca tratament.
7.Peștera cu cristale din Mina Farcu
Singura peșteră din România cu cristale de mină se găsește în localitatea Farcu din Munții Pădurea Craiului, în Apuseni. Este un loc unic, care merită vizitat. Și se numără printre cele mai frumoase peșteri din România. A fost descoperită întâmplător în 1987. În acea perioadă avea loc exploatarea de bauxită din mina Farcu-Roșia.
Cristalele de calcit de diferite forme și dimeniuni sunt principala atracție a peșterii. Aparția lor a fost favorizată de lipsa unei căi de comunicare cu exteriorul. Din păcate, de la momentul descoperirii până la cel al conservării, multe dintre cristale au fost distruse. Pentru a ajunge la peșteră, se trece printr-o fostă galerie minieră. Peștera are un traseu de 100 m și un balcon de la care se pot admira cristalele în toată splendoarea lor. La intrare există și un mic muzeu minier. Peștera se vizitează numai cu ghid.
8.Peștera Ghețarul de la Focul Viu
Se găsește în Bihor, în Parcul Național Apuseni, la o altitudine de 1.165 de metri. Peștera Focul Viu este o altă minune a naturii din România. Denumirea vine de la fenomenul interesant care se produce aici, în jurul prânzului. Când soarele bate pe un ghețar din peșteră, se creează impresia că aceasta a luat foc.
9.Peștera Meziad
Este una dintre cele mai mari peșteri din România. Are o lungime de 4.750 de metri, fiind repartizată pe mai multe etaje. În interior au fost organizate două trasee turistice. Unul dinre ele are o lungime de 9 km. Punctul de pornire se află la motelul „Lesu', din Valea Iadului. Pesșera Meziad a fost declarată monument al naturii. Și este cercetată de speologi, numărându-se printre cele mai frumoase peșteri din România.
10.Peștera Cetățile Ponorului
Este considerată unul dintre grandioasele fenomene carstice din România. Aflată în Munții Apuseni, are o intrare impunătoare, cu un diametru de aproximativ un kilometru. Cu o lungime de 5 km, în interior se pot admira ape subterane care apar și dispar când te aștepți mai puțin. Aventura începe, însă, când se escaladează pereții grotei. De aceea, este necesar echipament adecvat și neapărat să fie prezent un ghid.
11.Peștera Huda lui Papară
Se află tot în Munții Apuseni și se întinde pe o lungime de 2 km, lângă un pârâu subteran, cu lacuri și cascade. Este specială pentru că este cea mai denivelată și dificilă. Dar deține și cea mai mare sală, cea mai mare cascadă și cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Numele ei înseamnă Adăpostul conducătorului. Și despre ea se spune că ar fi fost peștera din Trascău în care s-ar fi ascuns Zalmoxis.
Echipamentul necesar pentru a vizita o peșteră
Dacă alegi să mergi să vizitezi o peșteră, ai nevoie și de echipament adecvat. Fără echipament corespunzător, nu te vei putea bucura pe deplin de experiență. În plus, riști să te accidentezi. Ai nevoie, în primul rând, de încălțăminte antiderapantă și impermeabilă. Căci în mediul umed din peșteri se poate aluneca ușor. De asemenea, o jachetă de tip softshell contra apei și vântului este de mare folos. E recomandat să porți un polar, ca să nu suferi de frig, și pantaloni sport, pentru flexibilitate în mișcare.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: descoperalocuri.ro, speotimis.ro
Citește și Ora de iarnă 2023. Când trecem la ora de iarnă în 2023
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!