Cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele

.

Cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele creează tot mai multe probleme. Toxiinfecțiile alimentare apar des. Fie pentru că nu se respectă regulile de igienă elementare, fie din cauza ignorării normelor igienico-sanitare. Așa că e important să te ferești și să știi care sunt cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele.

Bacteriile fac parte din viață. Interesant este că microbii nu au apărut așa, de nicăieri. Ei trăiesc în organismul uman și conviețuiesc cu noi în bună pace. Numai că, odată deranjați, faci ravagii. Iar antibioticele se pricep bine să le disturbe liniștea. Și asta pentru că sunt utilizate în exces, indiferent dacă e cazul sau nu. Bacterii cu nume ciudate, până mai ieri necunoscute pentru mulți dintre noi, au devenit azi „vedete’. Infecțiile pe care le cauzează sunt grave și tot mai dificil de tratat. Iar toxiinfecțiile alimentare sunt tot mai frecvente. Căci cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele se bucură de mediul propice pe care oamenii li-l creează.


Cum ne îmbolnăvesc cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele

Bacteriile sunt germeni cu o singură celulă. Acestea se pot multiplica în număr mare atunci când alimentele se află în zona periculoasă mai mult de 4 ore. Oamenii se pot îmbolnăvi când alimentele pe care le consumă conțin germeni. Căci sunt cei care cauzează toxiinfecția alimentară. Germenii se dezvoltă cu ușurință în alimente precum carnea, peștele, carnea de pasăre, laptele, fasolea re-prăjită, orezul gătit, cartofii copți și legumele gătite. Acestea se numesc, în limbajul profesional, alimente potențial periculoase. Și sunt reprezentate de toate alimentele care prezintă umiditate și care au nutrienți de care germenii au nevoie pentru a se dezvolta. Germenii se dezvoltă bine pe aceste alimente la temperaturi cuprinse între 5° C și 57° C.

Există diferite tipuri de germeni care ne pot îmbolnăvi. Iar cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele sunt tot un fel de germeni. Iar unele bacterii produc toxine care acționează ca o otravă. Gătitul nu distruge complet toate toxinele. Aproape întotdeauna, mâncarea arată și miroase bine. Dar poate avea suficiente bacterii sau toxine pentru a îmbolnăvi pe cineva. Toxinele pot apărea în multe alimente care nu au fost menținute suficient de reci sau de fierbinți.


Cum se produce contaminarea alimentelor

Dacă e să privim și partea bună a pandemiei, atunci spălatul pe mâini este cu siguranță cea mai importantă lecție învățată. Căci respectarea cu strictețe a regulilor de igienă elementare este și cea mai bună metodă de prevenție. Spre exemplu, poți fi purtătorul unui virus, tot un germen și el, fără să ai habar că îl ai. Și, înainte de a începe să te simțiți rău, e posibil să transmiți virusul în mâncarea pe care o prepari. Asta dacă nu te speli temeinic pe mâini imediat după ce ai tușit, strănutat sau ai folosit toaleta. Este și motivul pentru care legea cere tuturor lucrătorilor din sectorul alimentar să se spele pe mâini de două ori, chiar dacă utilizează mănuși, folosind mult săpun și apă caldă.


Contaminarea alimentelor se poate produce și prin intermediul paraziților, precum viermii. Și pot pătrunde în produsele alimentare și substanțe chimice. Asta numai dacă nu sunt respectate normele de producție. Dar germeni precum bacteriile au nevoie de timp, hrană și umiditate pentru a se dezvolta. De aceea, intervalul de temperaturi între 5° C și 57° C poartă numele de „zonă periculoasă’. Căci, atunci când mâncarea stă în acest interval, bacteriile se pot dezvolta rapid. Și pot produce toxine care duc la îmb olnăvirea consumatorilor. De aceea, alimentele lăsate în zona periculoasă mai mult de patru ore trebuie aruncate. Reîncălzirea alimentelor poate ucide bacteriile. Dar toxinele produse vor rămâne și vor provoca boli.


Gătirea alimentelor crude la temperatura adecvată va ucide germenii care duc la îmbolnăvire. Dar, uneori, nu și cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele. Există și contaminarea încrucișată. Aceasta are loc când germenii din alimente crude sau contaminate intră în alimentele gata de servire. Sau în cele care nu vor mai fi gătite din nou înainte de a fi servite. De aceea, este extrem de important să nu păstrăm alimentele nespălate sau crude alături de cele gata de consumat. Și să ne spălăm bine pe mâini după manipularea cărnii crude și a alimentelor care nu vor fi gătite înainte de a fi mâncate.


Ce alimente prezintă cel mai mare risc de contaminare

Potrivit InfoCons, în perioada 2017-2022, anumite alimente au fost cel mai des retrase de la vânzare pentru că reprezentau riscuri pentru sănătate. Asta nu înseamnă că nu trebuie să le consumăm. Ci trebuie doar să respectăm câteva reguli înainte de a le consuma. Salatele, în special cele ambalate, brânzeturile și mezelurile, carnea tocată, ceapa, carnea de pasăre, papaya, piersicile și pepenele galben sunt acele alimente cu potențial de risc. Și asta pentru că au fost depistate, de-a lungul timpului, ca fiind contaminate cu E. coli, listeria și salmonela. Apa contaminată folosită la irigare, resturile de la animalele purtătoare, solul contaminat și nerespectarea normelor ingienico-sanitare sunt câteva dintre cauze. Unii dintre cei infectați au decedat. În general, majoritatea celor infectați necesită spitalizare și tratamente îndelungate.


Care sunt cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele

După cum bine știm, mâinile murdare pot aduce afecțiuni dintre cele grave. Și asta pentru că ajută bacteriile rebele să se răspândească și să prolifereze. Iată care sunt cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele:

1.Criptosporidioza

Este una din cele mai comune boli transmise de apa contaminată. Bacteria ajunge în intenstin, atacă mucoasa și declanșează o boală diareică ce poate fi letală la bătrâni și copii. Afectează și sistemul imunitar. Bine de știut e faptul că bacteria este rezistentă chiar și la clor. Nu există un tratament sigur pentru ea și antibioticele au rezultate doar în unele cazuri.


2.Salmonela

E știută drept „mama’ febrei tifoide. A revenit în atenție prin intermediul cărnii infestate și a alimentelor alterate. Diareea, durerile abdominale, voma și febra sunt doar câteva dintre simptomele care ar trebui să te trimită imediat la medic. Mai pot apărea scaune cu sânge, stări de greață, deshidratare, amețeli. Partea proastă e că evoluează în diverse forme, precum gastrită, gastroenterită, enterită, enterocolită, gastroenterocolită.

3.Escherichia coli

Știută și ca E.coli, atacă ficatul și rinichii și poate duce la sindromul hemolitic-uremic. De la o banală intoxicație alimentară se poate ajunge pe patul de spital cu un prognostic rezervat din partea medicilor. Cauzează diaree hemoragică și se simte bine pe suprafața fructelor și legumelor.

4.Listerioza

Listeria este o bacterie care rezistă la frig. Aceasta se poate dezvolta în frigider și este extrem de periculoasă. Mai ales pentru femeile însărcinate, care pot transmite boala la făt. Listerioza provoacă infecții grave, boli precum meningita, conjunctivita și chiar septicemia. Mai pot apărea febră, dureri de cap, gât înțepenit, confuzie, pierderea echilibrului, convulsii. De aceea, e bine să nu păstrăm alimentele mult timp la rece și să dezinfectăm regulat interiorul frigiderului.

5.Toxina botulinică

Este cel mai mare pericol din conserve. Este o otravă atât de puternică, încât câteva grame pot ucide un cal. Bacilul care dă această toxină se găseşte pe sol, pe coaja legumelor şi a fructelor, dar şi în organismul animalelor. Poate supraviețui în conserve. Boala, numită botulism, debutează cu stări de greaţă, dureri abdominale şi pierderea vederii. Și poate duce, în cele din urmă, la paralizie şi deces. Bolnavii se recuperează greu, după luni de tratament, dar problemele de vedere nu mai pot fi corectate.

6.Bacilul piocianic

Pseudomonas aeruginosa este parte din mediul înconjurător. Nu pare să aibă efect major asupra organismului sănătos. Totuși, la cei cu imunitatea scăzută, bacilul piocianic declanșează infecții bacteriene grave. Deși se transmite de obicei prin sursele de apă contaminate, infecția cu bacilul piocianic se numără și printre temutele infecții nosocomiale.

7.Virusul hepatitic A

Hepatita A este de multă vreme catalogată ca fiind „boala mâinilor murdare’. E drept că un virus e vinovat de apariția ei. Febra, durerile musculare, îngălbenirea pielii și a albului ochilor sunt caracteristice bolii. Doar că unele persoane nu prezintă niciun simptom și astfel transmit virusul mai departe. În timp, hepatita distruge ficatul.

De ce proliferează bacteriile

Milioane de oameni sunt infectați, la nivel mondial, în fiecare an, cu cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele. Cei mai mulți oameni depășesc momentul și se recuperează de la sine în câteva zile. Totuși, o mare parte dintre cei afectați necesită spitalizare. Iar câteva mii mor anual din cauza bolilor provocate de cele mai periculoase bacterii care pot contamina alimentele. Copiii sub 5 ani, persoanele în vârstă, gravidele și cei care au un sistem imunitar slăbit prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire.

Klebsiella pneumoniae, staphylococcus aureus, clostridium difficile, acinetobacter baumannii, pseudomonas aeruginosa, escherichia coli și enterococcus faecium sunt principalii inamici, atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit. Iar flora bacteriană distrusă de medicamente luate inutil contribuie la asta. Furunculele, infecțiile urinare, iritațiile, diareea necontrolată sunt numai câteva dintre consecințe.

Sunt bacterii extrem de agresive, care au devenit rezistente la antibioticele de primă linie. Unele erau caracteristice doar mediului spitalicesc și puteau fi ținute sub control. Dar au reușit să pătrundă în comunitate, cu un grad ridicat de contagiozitate. Și asta pentru că până la o treime din antibioticele injectabile, de uz strict spitalicesc, s-au vândut în farmaciile cu circuit deschis. Acestea presupun un risc suplimentar faţă de cele orale. Potrivit studiului Institutului Național de Sănătate Publică, un pacient din șapte internați riscă să ia o infecție periculoasă, rezistentă la antibiotic.

Spălatul pe mâini previne infectarea

Din păcate, procentul celor care chiar se spală pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori pot este destul de mic. Și iată cum 80% dintre bolile infecţioase precum gripa, hepatita, infecţiile respiratorii, parazitozele sau bolile digestive reușesc să se răspândească lejer. Din nefericire, cel mai mult au de suferit copiii.

Prin urmare, să ne intre bine în cap: apa cu săpun poate fi utilizată oricând și în orice cantitate. Nu face rău, ci mult bine! Spălatul pe mâini este de fapt arma redutabilă împotriva infecțiilor. Iar copiii învață asta de la noi. Unde mai pui că, în zilele noastre, avem la dispoziție și dezinfectante destinate distrugerii microbilor de pe mâini. Chiar și când nu avem la dispoziție apă sau prosoape.

Vezi si ce este botulismul!

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: Consultanta de mediu, InfoCons,

Citește și Fructul care îți poate provoca moartea. Ce combinații trebuie să eviți!