A început Postul Crăciunului și nutriționiștii au făcut o listă cu cele mai toxice alimente de post, care vin la pachet cu ingrediente cancerigene. Mulți dintre noi avem tendința să credem că alimentele de post, adică acelea care nu conțin carne, lapte sau ouă, sunt mai sănătoase. Însă nu este total adevărat, iar nutriționiștii explică de ce trebuie să evităm anumite alimente de post.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
A început Postul Crăciunului și există riscul ca oamenii să abuzeze de alimentele de post nesănătoase. Medicii avertizează că proteinele pot fi luate din surse vegetale sănătoase și trebuie să ne ferim de patiserii și alimente procesate.
Printre cele mai toxice alimente de post pentru organismul nostru, specialiștii amintesc pateul vegetal, chiftele și șnițele de post, mezelurile de post și, nu în ultimul rând, margarina.
„Pateul vegetal este foarte aditivat, are multe E-uri, foarte mulți conservanți, potențiatori de gust tocmai pentru a-i oferi un gust cât mai apropiat de pateul animal', spune nutriționistul Mario Popescu, potrivit DCMedical.
În ceea ce privește chiftele de post, acestea au în compoziția lor aceeași soia de care ar trebui să ne ferim. „Mai nou au apărut și mezeluri de post proteice, făcute din seitan, într-o cantitate foarte mare, dar seitanul nu este altceva decât gluten. Iar dacă avem o intoleranță la gluten, chiar nu sunt ce trebuie', a mai spus nutriționistul.
Citește și: Magda Pălimariu revine la PRO TV, după ce s-a întors în România cu fiul ei: „Prefer ca șederea noastră în Norvegia să însemne doar vizite’. Când va apărea, din nou, pe sticlă / EXCLUSIV
Cele mai toxice alimente de post. Evitați margarina, chiar dacă este un aliment de post!
Margarina este un aliment foarte nesănătos, spun nutriționiștii, și trebuie evitat sau măcar consumat foarte rar.
„La compoziție și proces de fabricație este asemănătoare plasticului. Este plină de grăsimi trans, plină de potențiatori de gust. Ar trebui evitată total, nici măcar în prăjituri să o folosim. Este cel mai nociv aliment pe care îl putem ingera', a mai spus nutriționistul.
În ceea ce privește deserturile, pentru pasionații de dulce care țin post, nutriționistul recomandă evitarea gogoșilor, a salamului de biscuiți, fursecurilor sau napolitanelor bogate în zahăr.
„Gogoșile sunt unele dintre cele mai calorice alimente, iar acest lucru este cauzat de combinația a trei ingrediente, care și luate separat sunt periculoase pentru sănătate, zahărul, făina albă și prăjeala.
Luate separat sunt foarte dăunătoare pentru sănătate, dar împreună ele devin o bombă calorică. Ar trebui consumate cu foarte mare precauție, ele dăunează atât siluetei, cât și sănătății în general, pentru că vin la pachet și cu produși cancerigeni', a mai spus Mario Popescu.
Nici dulciurile vegane nu sunt atât de sănătoase pe cât se crede!
Medicii avertizează și în privința dulciurilor vegane, care nu sunt atât de sănătoase pe cât putem crede.
„În ceea ce priveşte dulciurile vegane, nici ele nu sunt recomandate. Dulciurile vegane au o cantitate destul de mare de zahăr, de foarte multe ori chiar fructoză, iar în exces nu este în regulă. Putem încerca ocazional terciul de ovăz sau batoanele cu ovăz. Recomandat este să le facem noi în casă pentru a pune o cantitate mai mică de zahăr și de a beneficia de o cantitate mai bună de fibre și nutrienți.
Totodată, dacă ne este poftă de dulce putem mânca o felie de pâine integrală cu dulceaţă făcută în casă.
În ceea ce priveşte sucurile de fructe, acestea nu trebuie consumate în exces. Dimineața în prima parte a zilei, eu le recomand pacienților mei să mănânce fructul propriu-zis. Dacă ne gândim că într-un fresh de portocale ne încap cam 3 portocale, fizic, dacă îi dai unei persoane să mănânce cele 3 portocale nu o să poată”, a spus medicul Oana Ciuhureanu, într-o emisiune TV.
Un alt lucru important de reținut este că un covrig cu cereale integrale va conține aceeași cantitate de carbohidrați ca un covrig alb. Diferența va fi că are mai multe fibre. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să știe că un covrig poate fi adesea echivalentul cu a mânca 6 felii de pâine.