Cele mai vechi orașe din lume locuite și azi pot fi vizitate. Iar o astfel de călătorie merită orice efort. Mai ales dacă te pasionează istoria. Vrei să te întorci în timp și să trăiești momente de neuitat? Alege să vizitezi unul dintre cele mai vechi orașe din lume sau chiar pe toate!
Sunt locuri prin care merită să pășești măcar o dată în viață. Poate că nu te pasionează istoria neapărat, dar măcar poți să-ți faci o idee despre rădăcinile umanității. Poți să înțelegi mai bine de unde s-a plecat și unde a ajuns omenirea azi. Poate că ai impresia că arhitectura e o găselniță a lumii moderne. Totuși, când vei vedea ziduri care se păstrează de mii de ani în cele mai vechi orașe din lume locuite și azi, vei fi curios să afli de ce metodele de atunci nu se mai aplică și azi în construcții. Mulți cred că civilizația și cultura aparțin bătrânului continent european în exclusivitate. Or, Orientul Mijlociu ascunde adevăratele comori legate de acest subiect.
Care sunt cele mai vechi orașe din lume locuite și azi
Unele dintre cele mai vechi așezări omenești sunt locuite neîntrerupt de aproape 10.000 de ani! Pare incredibil, însă există dovezi în acest sens. Pe măsură ce oamenii au progresat de la vânători-culegători, la fermieri care domesticeau plante și animale pentru a-și asigura hrana, au început să construiască așezări în care să trăiască. Progresele în agricultură au făcut posibilă sprijinirea unui număr mai mare de oameni. Așa că aceste așezări au evoluat și s-au transformat în comunități permanente. Dens populate și bine organizate, au devenit ulterior centre de comerț și cultură. Cele mai vechi orașe din lume locuite și azi au trecut testul timpului. Dar poartă cicatricile istoriei. Și iată care ar putea fi considerate cele mai vechi orașe din lume locuite și azi, în funcție de anul în care se estimează că au luat ființă.
Ierihon
Sau Jericho așa cum este cunoscut în alte limbi, Ierihonul este considerat a fi cel mai vechi oraș din lume locuit și azi. Are o încărcătură istorică, spirituală și culturală uriașă. Se află pe teritoriul Palestinei și se spune că datează de pe la 8000 înainte de Hristos. În limba ebraică, Ierihon se traduce prin Luna. Situat în Valea Iordanului, la 260 m sub nivelul mării, este și cel mai jos oraș de pe planetă. Arheologii au descoperit aici ruinele a 23 de situri și civilizații care datează din mileniul al X-lea înainte de Hristos.
O fortăreață naturală datorită amplasamentului său, orașul a avut de suferit de-a lungul timpului. A fost distrus și reconstruit în urma asediilor și a dezastrelor naturale, dar oamenii nu și-au părăsit locurile natale. Încă din Antichitate, a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale și culturale. Mai mult decât atât, a fost menționat și în Biblie, atât ca locul de sosire a evreilor pe pământul făgăduinței, dar și în legătură cu 7 dintre minunile săvârșite de Iisus în acest loc.
Byblos
Construit pe locul unei așezări de pescari, prin anul 6000 î.Hr., este cunoscut pentru arhitectura tradițională și pentru muzeele istorice. Byblos se află în Libanul de azi, fiind un important centru comercial în timpul Imperiului Fenician. A devenit faimos și pentru comerțul cu cedru și lemn către Egipt, fiind un port important. Până în anul 1100 î.Hr., Byblos a fost fenician. Dar, în timp, a fost parte a tărâmurilor cucerite de romani, bizantini, cruciați și otomani. Cu o istorie fabuloasă, Byblos are acum o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, între care mulți refugiați din Siria.
Damasc
Capitala Siriei, situată în sud-vestul țării, se numără printre cele mai vechi orașe din lume locuite și azi. Damascul este considerat chiar cel mai vechi oraș locuit continuu încă de prin anii 5000 înainte de Hristos. Greu încercat de istorie, orașul Damasc a căpătat în timp influențe de la o varietate de culturi și religii. A devenit un important centru cultural și un oraș comercial datorită poziției geografice, între Asia și Africa. A făcut parte din civilizațiile elenistică, romană, bizantină și islamică și fiecare dintre acestea l-au influențat. Structura orașului, o rețea care datează din timpurile grecești și romane, și Marea Moschee a lui Umayyad au servit drept model pentru alte orașe arabe și islamice, potrivit UNESCO. Damascul numără astăzi o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori.
Ca să îți faci o idee despre gradul de civilizație atins de populația vremurilor, la Damasc se află una dintre cele mai vechi biblioteci din lume care funcționează și azi. A fost înființată la 1277 și a funcționat inițial ca școală publică. Adăpostește peste 13000 manuscrise islamice. În Europa, cea mai veche bibliotecă funcțională datează abia din 1289. Este vorba despre Bibliothèque de la Sorbonne, care a crescut și s-a dezvoltat în paralel cu parcursul faimoasei instituții universitare. Astăzi, deservește 5 instituții dale Universității din Paris, Universitatea Panthéon-Sorbonne, Universitatea Sorbonne-Nouvelle, Universitatea Sorbonne, Universitatea Paris Descartes și Universitatea Paris Diderot. Colecția bibliotecii numără peste 2,5 milioane de volume, precum și alte câteva zeci de mii de documente.
Ierusalim
Datând de prin anii 4500 înainte de Hristos, Ierusalimul se numără printre cele mai vechi orașe ale lumii locuite și azi. A fost ridicat în regiunea prosperă a Levantului și a fost locuit de-a lungul istoriei de mai multe culturi, între care canaaniți, evrei, romani, bizantini, musulmani și cruciați. Este unul dintre cele mai importante orașe din lume din punct de vedere religios, fiind un loc sacru pentru trei dintre marile religii ale lunii: iudaism, creștinism și islamism. De aceea, aici se găsesc mai multe situri spirituale și religioase. Din nefericire, Orașul Vechi din Ierusalim se află pe lista cu locații de patrimoniu aflate în pericol din cauza dezvoltării urbane moderne și a turismului. În prezent, populația Ierusalimului este de aproximativ 875.000 de locuitori.
Susa
Știut și drept Shush, orașul din Iran se află la baza Munților Zagros, în provincia Khuzestan. Datează de pe la 4200 î.Hr. A fost capitala mai multor imperii antice, inclusiv a Imperiului Ahemenid. Un sit arheologic de la marginea orașului modern Shush conține mai multe straturi de așezări urbane care includ dovezi ale civilizațiilor elamite, parți și persane și a fost inbclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Alexandru cel Mare a capturat orașul în anul 331 î.Hr. Susa este celebru pentru situl arheologic care găzduiește ruinele vechiului oraș, dar și pentru Palatul lui Darius și zigguratul Chogha Zanbil (n.n. – zigguratul era o piramidă în trepte cu un templu în vârf, care servea și ca observator astronomic). Astăzi, Susa are o populație de peste 52.000 de locuitori.
Plovdiv
Vecinii bulgari dețin una dintre comorile urbane ale lumii. Orașul Plovdiv, din sudul țării datează de pe la 4000 î.Hr. Pe locul orașului bulgăresc au locuit pentru prima dată oameni între anii 6000 și 5000 î.Hr., însă abia 2.000 de ani mai târziu s-a dezvoltat ca o așezare în civilizația tracică. Orașul antic are o istorie tumultuoasă, fiind invadat și cucerit de-a lungul secolelor de către perși, greci, celți, romani, goți, huni, vikingi, cruciați și otomani. Astăzi, Plovdiv are o populație de aproape 350.000 de locuitori și este un centru cultural major pentru Europa. Este cunoscut pentru arhitectura radițională, dar și pentru ruinele antice.
Gaziantep
Localittea turcă datează de la 3650 î.Hr. Gaziantep este nu oraș antic din sud-estul țării, amplasat pe un sit locuit neîntrerupt de oameni din anii 4000 și 3000 î.Hr.. S-a dezvoltat datorită poziției geografice pe rutele comerciale antice. De-a lungul istoriei, a fost condus de invadatorii mongoli și timurizi înainte de a deveni parte din Imperiul Otoman, la începutul anilor 1500 d.Hr. Este cunoscut pentru arhitectura tradițională și pentru muzeele istorice. De asemenea, Gaziantep este celebru și pentru bucătăria tradițională, care include specialități precum kebap și baklava.
Atena
Probabil nu mai are nevoie de nicio prezentare capitala Eladei. Totuși, Atena este unul dintre cele mai cunoscute orașe foarte vechi ale lumii. Casa filosofiei antice și locul de naștere a civilizației occidentale, Atena a fost locuită cu mult timp înainte de perioada lui Socrate, Platon și Aristotel. Mai exact, orașul este locuit fără întrerupere de cel puțin 7.000 de ani. Există dovezi care atestă prezența omului în zonă între mileniile 11 și 7 î.Hr.
Zurich
Un alt loc despre care nu te-ai fi așteptat să fie atât de longeviv este Zurich. Considerat printre orașele cu cea mai bună calitate a vieţii din lume și, totodată, cel mai bogat oraș europea, metropola elvețiană are peste 7000 de ani. Oraşul a fost iniţial cunoscut sub numele de Turicum, apoi ca Ziurichi, iar în ultimii o mie de ani doar Zurich.
Derbent
Este cel mai sudic oraș din Federația Rusă și exista deja în epoca bronzului. Este situat în istm, între Caucaz și țărmul vestic al Mării Caspice. Acest oraș antic a fost întotdeauna o poartă de acces din Europa în Asia. Tradus din limba azeră numele său ar însemna „ușile închise și din arabă „poarta mare’. Dovezile arheologice îl datează din al 4-lea mileniu înainte de Hristos.
Luxor
De pe la 3200 î.Hr., orașul antic Tebes, este una dintre comorile Egiptului de azi. Luxor este cel mai mare muzeu în aer liber din lume, datorită abundenței de ruine și monumente antice. Aici se găsesc unele dintre cele mai bine conservate rămășițe ale arhitecturii și artei Egiptului Antic.
Varanasi
Cel mai vechi oraș din India are peste 5000 de ani. Se numește Varanasi sau Banaras. Este locul în care a luat naștere cea mai veche religie a lumii, hinduismul. Este considerat capitala spirituală a Indiei, fiind cunoscut și drept oraşul sfânt din India’, capitala religioasă a Indiei’, oraşul lui Shiva’. Se găsește pe malul Gangelui, iar turiștii vin aici pentru celebrele băi rituale. Varanasi s-a opus modernizării de-a lungul anilor, iar vizitarea acestui oraș oferă o imagine despre cum arată călătoria în timp.
Lisabona
Ceva mai tinerică decât celelalte cele mai vechi orașe ale lumii locuite și azi, capitala Portugaliei este o bijuterie. Datează de peste 3200 ani, fiind chiar mai în vârstă decât Roma cu aproximativ patru secole. Este cea mai veche capitală din Europa. Descoperirile arheologice sugerează că au fost influenţe feniciene încă de prin anii 1200 î.Hr.. Iar asta i-a determinat pe unii istorici să considere Lisabona drept un fost port comercial fenician. În 1755, un cutremur devastator a distrus aproape complet orașul.
Xian
Una din cele patru mari capitale ale Chinei antice, Xian este azi capitala provinciei Shaanxi. Oraşul conţine încă zidul vechi construit în timpul dinastiei Ming. Istoria orașului a început în urmă cu peste 3000 de ani, dovezile arheologice arătând că a fost printre cele mai importante oraşe din China înainte de 1000 Î.Hr. În Antichitate, orașul era numit Chang.
Balch
Tot din generația „mai tânără’ face parte și Balch din Afganistan. Este cunsoscut și sub numele de Bactra, dat de grecii antici. Este situat în nordul Afganistanului, iar arabii l-au numit „Mama Oraşelor’. A fost în plină glorie în perioada dintre secolele 26 şi 20 î.Hr., înainte de apariţia imperiilor Persan şi Median. Balchul modern este casa industriei de bumbac din regiune. Este considerat primul oraş în care triburile indo-iraniene s-au strămutat între anii 2000-1500 î.Hr. Deși acum aparent neînsemnat, Marco Polo a descris acest oraș ca fiind „nobil și important’.
Curiozități legate de cele mai vechi orașe din lume locuite și azi
Ierihonul de azi nu este locul biblic. Situl istoric se află pe Dealul Sultanului, în Cisiordania. De ce este orașul Ierihon atât de important? Este probabil cel mai cunoscut din povestea biblică a unei mari victorii asupra cetățenilor săi canaaniți de către liderul israelit Iosua. Mai mult decât atât, aici este locul în care Iisus a săvârșit 7 dintre minunile Sale, printre care aceea de a transforma apa în vin și de a merge pe apă.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: paginiromanesti.ca, HowStuffWorks.com
Citește și cele mai izolate localități din lume
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!